Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обслужване на колко км ?

Featured Replies

Здравейте ! От скоро имам кола и знам колко елементарен ще ви се стори въпроса, но … 

На колко км какво се сменя ? Имаше неща, които се сменят на 10 000км и пълно обслужване на 60 000км. Но кое какво включваше .. ? 

на 10 000км сменям

масло, въздушен филтър, на купето, горивен филтър, маслен филтър. 

На 60 000км 

всички изброени по-горе + ангренажен комплект, пистов ремък, ролки, водна помпа 

така ли е ? Пропускам ли нещо ? 

Да беше казал - какъв автомобил, с какъв двигател е ...

Пп. Когато карах Траби - никога не съм сменял масло, маслен филтър, водна помпа, ремъци ...

Сега на колко време сменяш компонентите на компа

преди 36 минути, jhoro написа:

Пп. Когато карах Траби - никога не съм сменял масло, маслен филтър, водна помпа, ремъци ...

Аз му сменях ангренажа на всеки 20000км. , а маслото всяка седмица.

преди 13 минути, dimy написа:

Аз му сменях ангренажа на всеки 20000км. , а маслото всяка седмица.

То на трабио най важен е ангенажният ремък

преди 4 часа, Audia3bg написа:

на 10 000км сменям

масло, въздушен филтър, на купето, горивен филтър, маслен филтър. 

На 60 000км 

всички изброени по-горе + ангренажен комплект, пистов ремък, ролки, водна помпа 

Не!

Въздушен филтър на почти всички коли - на 30-40000 км, макс. 50000. Вече ако се кара по прашен селски път нон-стоп - на 20000 км. Ако има поленов филтър в купето - според инструкцията.

Масленият филтър се сменя едновременно с маслото. На 2 години, ако изминатите километра са само 3-4-5000, иначе както го дават в инструкциите, пък и  има различни видове масла с различен срок на смяна.

Ангренажен комплект на много старите коли наистина на около 60000, но е опасно и се сменяше на 40-50000. На съвременните коли е 120000, но е добре да му се прави оглед!

Останалото, както написаха по-горе, зависи от вида двигател и годината на производство. Изтегли си книжката, ако нямаш!

На БГ пазара ментаци, колкото искаш. Аз затова на 8-9 хил. км сменям маслото+ всички видиве филтри.

На 40-45 хил. км сменям адренажния ремък, ролките и водната помпа.

Ако случайно до 5 год. не съм стигнал 4--45 хил км, пак сменям ремъка и другите чаркове.

При смяна на водната помпа сменям и антифриза.

Аѝ сменям манивелата, износва се на 4230км

преди 2 часа, Audia3bg написа:

Колата е a3 8L 2001 1.8TQ 180hp

Браво. И аз бях тръгнал да купувам на времето такава, обаче охлювя беше приключил курса. Няма много бройки от тях. Виж сега да те научи стария аудиджия. Колата е с охлюв и задължително качествено масло пълна синтетика на 10 000км. Ангренаж на 120 000км, заедно с водна помпа. Въздушен на 30–40 до 50 000км. Интериорен, когато започне да мирише неприятно вътре. Окачването е здраво като на каруца, апсолютно подходящо за българските пътища. Гумите гледай да не за по-стари от четири сезона, с добър грайфер и мек каучук. Защото тоя звяр си къса каишката и да не акустираш в някое дере или канафка. 

Аз пък си ходя в сервиза на всеки 6 месеца, механиците я преглеждат и казват кво трябва да се прави. На мен не ми е тръпка да се правя на механик.

преди 3 минути, piх3l написа:

Аз пък си ходя в сервиза на всеки 6 месеца, механиците я преглеждат и казват кво трябва да се прави. На мен не ми е тръпка да се правя на механик.

Да се оставиш в ръцете на автотехник е, като да се оставиш в ръцете на шаман 😊Човек поне малко трябва да си има понятие, иначе ще го обуват много яко, освен ако не ти е много близък техника, че и тогава няма гаранция.

Мен неволята ме научи. Не съм кой знае какъв механник, но двигатели с вътрешно горено ми е втората специалност, малкото което бях научил в училище( защото бях калпазанин) плюс това, което ме научи неволята, ми изгради добра имунна система срещу мошенници.

преди 33 минути, lupis написа:

Да се оставиш в ръцете на автотехник е, като да се оставиш в ръцете на шаман 😊Човек поне малко трябва да си има понятие, иначе ще го обуват много яко, освен ако не ти е много близък техника, че и тогава няма гаранция.

Аз разчитам, че германците не взимат кой да е в техни сервизи, дори да са в България. Предпочитам да я оставя на тях, отколкото на бай Гошо - майстора, дето много разбирал на еди коя си марка.

Пък и нямам време да се занимавам с неща, към които нямам интерес. Аз искам да си карам колата, не да се занимавам с масла, филтри, ремъци и тем подобни. Има си хора за тая работа. Като кажат, че трябва да се сменя - сменят, като кажат, че няма нищо за смяна - не сменят. И така на всеки 6 месеца.

Здравей, и аз да се изкажа като млад шофер. 

Това което са ми казвали и си го спазвам. Моят личен автомобил Пежо 407 2.0hdi 136

Масло и всички филтри на 10000км не повече от 15000

Ремъци, водна помпа,ролки на 60000км.

Спирачна течност на 2г но ти за 2 години ще се сменят дисове накладки и течност с тях.

антифриз след обслужване или на 4г.

Аз на всеки 70 000 километра сменям маслото и филтрите, а на 200 000 км. сменям маслото на диференциала и скоросната кутия. На края на всяка година, сменям маслото на компресора и въздушния филтър. Ремъците на виското и алтернатора на 200 000 км. Шефа каза вече да сменям маслото не на 70 000 а на 50 000 км. Защото вече мина милион километра, а когато се качих да го карам, беше на 760 000 км!

:wub:

преди 15 часа, JKirilov написа:

На 2 години, ако изминатите километра са само 3-4-5000 ...

Тази кола - караш ли я, освен в неделя - до църквата?
Последната моя кола - само първата година навърта 20 000 км.

преди 5 часа, piх3l написа:

Именно!

Масло се сменя - според визкозитета, не според километрите!
Стигал съм до 16 К км - само мои. Без да смятам - „германеца“ преди мен - колко време е карал.

преди 1 час, jhoro написа:

Тази кола - караш ли я, освен в неделя - до църквата?
Последната моя кола - само първата година навърта 20 000 км.

Именно!

Масло се сменя - според визкозитета, не според километрите!
Стигал съм до 16 К км - само мои. Без да смятам - „германеца“ преди мен - колко време е карал.

Интересно, как мериш вискозитета, то си пише на 15хиляди,или на 30хил., това,че сменяш на 10 хил., не означава ,само се набутваш.

преди 4 минути, balki65 написа:

Интересно, как мериш вискозитета ...

Стандартно!

https://bg.delachieve.com/апарат-за-измерване-на-течност/

https://labtech-bg.com/portfolio-view/вискозиметри/

преди 4 минути, jhoro написа:

jore,jhoreee, не ме карай да се смея, не погледнах адресите, които си направил труда да приложиш, но сега маслата са полу или синтетични, а вискозитет се мереше на времето на боята.Пистолитетите бяха стари и майсторите понякога го ползваха иначе на око.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.