Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подялба с цел продажба, без предоставяне на писмено доказателство че съм предложил имота на съсобственика?

Featured Replies

Има ли как да започна дело за подялба с цел продаване на моите части, без да покажа писмено доказателство, че съм предложил първо на съсобственика да купува? Той не е в България, нито ми вдига телефона и няма как да се свържа с него. Дори и да беше в България, пак няма да предостави писмено доказателство, няма да напише че съм му го предложил но не иска да го купи. Той е голям инат.

По закон първо съм длъжен да предложа идеалните части на съсобственика, преди да ги продам на човек, който няма нищо общо нито с имота, нито със хората, притежаващи имота. Нужно е съсобственика да напише на лист, че съм му ги предложил, но той не иска да ги купи. Проблемът е, че другия собственик умишлено се крие, не вдига телефона и не отговаря на съобщенията - обича да отлага и да бави с цел да дразни. Доставя му удоволствие да ме дразни и да ме гледа как страдам. Болен е, вероятно, но няма официално поставена диагноза. Процедурата по принудителен преглед с цел освидетелстване е бавна и сложна - и няма гаранция че прокурора ще одобри жалбата ми - затова не съм тръгнал да се занимавам с психиатрията.

преди 5 часа, bootlicker написа:

Той е голям инат.

Изпрати му нотариално заверена покана с обратна разписка, че е получил или отказал да получи въпросната. 

С въпросната покана и документа от пощата при адвокат, за да подготви исковата молба за въпросната подялба. 

Успех! 

преди 8 часа, bootlicker написа:

По закон първо съм длъжен да предложа идеалните части на съсобственика, преди да ги продам на човек, който няма нищо общо нито с имота, нито със хората, притежаващи имота.

Няма такъв балък който ще ти купи част от етаж от къща или от апартамент, който не може да бъде разделен на две самостоятелни жилища.

А това че не ти стига акъла да прочетеш целия закон и да се досетиш как стават хватките, си е твой проблем.

И моята съсобственичка си въобразяваше, че съм нямал да мога да продам моя наследствен дял ( от един имот ) без нейния подпис, ама аз като съм пълен с акъл си го продадох. Изчаках да минат 3 месеца от продажбата и тогава я уведомих по и-мейл, че вече не сме съсобственици на въпросния имот, щото моята част съм я продал на един купувач.

А сега де !
Как така аз съм могъл, пък ти не можеш ?
Достатъчно е да ми изчетеш всичките мнения в този форум много внимателно от 2013 година насам и ще разбереш.

п.п.
продължавам да съм съсобственик със същата съсобственичка по отношение на друг имот.

продължавам да съм съсобственик със същата съсобственичка по отношение на друг имот."

И там ще я прекараш, нали? Абе ти си умно момче - белгийче.

Продължаваш да ни уверяваш че наистина "някоя "жена ще ти свети маслото!

преди 3 часа, Белгиеца написа:

И моята съсобственичка си въобразяваше, че съм нямал да мога да продам моя наследствен дял (от един имот) без нейния подпис, ама аз като съм пълен с акъл си го продадох. Изчаках да минат 3 месеца от продажбата и тогава я уведомих по и-мейл, че вече не сме съсобственици на въпросния имот, щото моята част съм я продал на един купувач.

За теб и за нея е ясно, ама кой беше тоя нотариус - дето изповядва, без да гледа, че има съсобственост?

преди 8 часа, jhoro написа:

..., ама кой беше тоя нотариус - дето изповядва, без да гледа, че има съсобственост?

Една жена беше, която си разбира от работата.
Това съм ви го разправял с подробности преди години, ама не ми се пише в тази тема, щото авторът ѝ разбира всичко на криво.
Да бе, прочети пак в какви случаи нотариусът има право да изповяда сделка при наличие на съсобственици.
Ама хубавко го прочети, а не отгоре отгоре.

• Автор
на 8.01.2022 г. в 7:22, dioib написа:

Изпрати му нотариално заверена покана с обратна разписка, че е получил или отказал да получи въпросната. 

С въпросната покана и документа от пощата при адвокат, за да подготви исковата молба за въпросната подялба. 

Успех! 

Колко струва тази покана?

преди 8 часа, Белгиеца написа:

Това съм ви го разправял с подробности преди години, ама не ми се пише в тази тема, щото авторът ѝ разбира всичко на криво.

Така ли? Може ли да ми обясниш кое точно съм разбрал на криво?

преди 1 час, bootlicker написа:

Колко струва тази покана?

Колкото за едно пълномощно, но не повече от 20лв. 

Все пак, за да я изготвят ще са необходими определен набор от документи, за да се формулира правилно желанието Ви. 

--- Това може да бъде направено и от адвокат специализирал се по имотни сделки, а после само заверка при нотариус. 

Във всяка нотариална кантора ще Ви разяснят какво е необходимо да бъде изготвена такава. 

За легализация, т.е. да е и на друг език има допълнителни разходи. 

Има и пощенски. По-важно е да се състави фактология понятна на съда, който да реши какво най-удачно следа да се направи с предявените Ви претенции към въпросния имот. 

В някои случаи (при положение, че имота не подлежи на реална делба) то се завежда друго дело с което имота се обявява за публична продажба от съда и в последствие се разпределя сумата, но за всичко това има и такси към съда. 

Примерно: За един имот един мой познат стигна до публична продажба и в последствие някои от наследниците не взеха пари, а останаха със задължения към съда. :) т.е. бяха много наследници и вместо да си продадат дела на този който е заинтересован за имота и си вземат някакви парички, задлъжняха към съда.

= Може да се окаже, че вместо да вземете някакви пари от въпросния имот, то да дължите на съда, защото съдът го пуска на търг по данъчна оценка и по определена схема може разходите по делото да са повече от получената сума при публичния търг. 

Като се намесят и разходите към адвокатите, то я си помислете колко ви е паричната претенция към имота?! Може ли да си позволите да се явите и наддавате за въпросния имот при евентуална публична разпродажба, а след това да го продавате на пазарна цена?! 

Вашият съсобственик е инат, добре, но какво бихте жертвали вие, за да си получите полагаемото, пари, време, здраве или друго?!

п.п. Всяко нещо си има някаква цена, но по някога тя е свързана дори с морала ви!!! 

преди 3 часа, dioib написа:

В някои случаи (при положение, че имота не подлежи на реална делба) то се завежда друго дело с което имота се обявява за публична продажба от съда и в последствие се разпределя сумата, но за всичко това има и такси към съда. 

Я помисли:

• искаш да получиш два отделни имота или
  • просто се продават дялове (идеални части) от един?

Какво второ дело, какви ... пет лева?

преди 1 час, jhoro написа:

просто се продават дялове (идеални части) от един?

Има случаи в които не могат да се продават (прехвърлят) идеални части. В тоя случай, за да се удовлетворят всички заинтересовани страни имота се продава цял на търг. Това е за наследствени имоти. Ти за кои дялове (идеални части) намекваш?!

Сети се, че първо трябва да се определят дяловете (идеалните части). Имота освен спорещите може да има и други съсобственици. ;) = 1 дело, а после второ, за да се пусне имота на публичен търг. Оспорване може да има от трети лица и т.н. Процедурата може да отнеме и до 3 години ... 

Ти помисли в кои случаи може да се продадат идеални части от даден имот. ;) Защото новият собственик рано или късно трябва да раздели имота реално. Това не ти е земеделски имот, при който арендатора изкупува идеални части от някои от наследниците. 

Нека не се изпитваме в някаква компетентност моля. 

п.п. Както казах запознат съм колко време и пари му костваше на един мой познат за имот от 2 декара земеделска земя. :) Сега като погледна ми е смешно, но имота му излезе над пазарната цена, само и само защото неговата 1/6 бе най-голяма част, а имаше и 1/24 и дори 1/48 имаше. като по време на делото дори се представи неправилно изготвен нотариален акт (изготвен по обстоятелства дадени от единият съсобственик и не отговарящи на фактите) . ;) 

Има случаи в които не могат да се продават (прехвърлят) идеални части.

Я кажи - един такъв случай?
  • Автор
преди 19 часа, dioib написа:

Има случаи в които не могат да се продават (прехвърлят) идеални части.

Може ли да дадеш пример за такъв случай?

преди 58 минути, bootlicker написа:

Явно - не може!

Ето едно обяснение - да не „откривам топлата вода“:

Цитат

Реална част е тази, която е индивидуализирана с площ, граници и съседи. Пример: северната половина от УПИ 3.
Идеална част, означава право на собственост върху всеки квадратен сантиметър от целия обект, която идеална част не може да бъде определена с граници.

Също, както е при акционерните дружества - притежателя на някакъв % от акциите притежава съответния дял от цялото, а не - конкретен обект.

преди 4 часа, bootlicker написа:

Един имот има трима наследници (те не са си уредили взаимоотношенията приживе). 1 = 1/3+1/3+1/3 От своя страна първият съсобственик има двама наследници които също не са си уредили взаимоотношенията приживе с останалите. 1/3 = 1/6+1/6 Втори съсобственик от своя страна има трима наследници които също не си уредили взаимоотношенията с останалите и отново приживе 1/3 = 1/9+1/9+1/9. Третия съсобственик пък има пак 3 наследници и също не са си уредили взаимоотношенията. Така прочие ... се стига до {(1/12+1/12)+(1/18+1/18+1/18)}+{(1/18+1/18+1/18)+(1/27+1/27+1/27)+(1/36+1/36+1/36+1/36)+.... омръзна ми да "деля" имота, НО самия имот вече има много съсобственици. 

Един решава да изкупи дяловете на другите, но някой се инати да продава. Други пък претендират, че имота е техен, щото така им е казано. И става мацоно ... След което въпросният решава да си вземе от другите полагаеми пари, т.е. им предлага да му изкупят дела, но отново инат. Тогава той завежда дело за реална делба, но техниците в съда установяват, че от имота не може да се обособи самостоятелен имот. Човека обаче си иска парите. Завежда дело да му се изплатят от другите съсобственици някаква сума, която обаче другите му отказват. В тоя случай човека моли съда (подробности не мога да споделя) да се пусне имота на търг, за да може да си взема полагаемите пари. И съдът уважава иска му и го пуска на публична разпродажба. 

Само мога да споделя, че времето от първото дело, до продажбата на имота през съда му отне близо 3 години, като въпросният се яви на търга и купи имота. След което, след удръжки към техническите служби и съда му бе възстановена сума която му се полага от продажбата на имота. 

Има едни хватки за земеделски имоти, но дори при тях не може да се продадат идеалните части, ако имота има изключително много наследници. 

преди 2 часа, jhoro написа:

Явно - не може!

Да, не мога, защото документите са поверителни!!! ;) 

Тук все пак сме на добра воля, а всяко друго си има цена. За без пари толкова .... Ясно ли се изразих?! 

преди 20 минути, dioib написа:

Да, не мога, защото документите са поверителни!!! ;) 

Тук все пак сме на добра воля, а всяко друго си има цена. За без пари толкова .... Ясно ли се изразих?! 

Ти си много странен човек. Няколко пъти говорим за подобни теми и ти личи - че си някакъв артефакт, от времето на „Студената война“, шпиономанията и прочие.
Сещам за вица, за КЕЧ-а.

Цитат

- Колко пушки имате?
- Четири.
- А колко лопати?
- А-а-а - това е военна тайна!!!

Можеш да дадеш пример и без да посочваш чувствителна информация - лични данни. Всеки съд публикува подобни неща - протоколи от заседания и решения, със заличени данни.

преди 12 минути, jhoro написа:

Можеш да дадеш пример и без да посочваш чувствителна информация - лични данни. Всеки съд публикува подобни неща - протоколи от заседания и решения, със заличени данни.

Не!

Има си адвокати които срещу скромна сума могат да му разяснят как да постъпи. 

Има си виц и за това: Този който продава семки не дава заеми, а този който дава заеми не продава семки ... 

И последно: Кой пък се интересува колко лопати има КЕЧ-ът, след като вече официално българите сме с близо 900 000 по-малко сравнение с 2011 ... 

Та, да им даваме акъл как да вербуват хора взели кредит ли?! За да могат да изкупят идеалните части от наследствени имоти.... 

п.п. Все пак става въпрос за роднини. Що си подливат вода, а, а не се разберат?! 

Пп. Колкото до примера - ще маркирам само съществените моменти:

преди 27 минути, dioib написа:

Един имот има трима наследници ...
първият съсобственик има двама наследници
Втори съсобственик има трима наследници
Третия съсобственик има пак 3 наследници
НО самия имот вече има много съсобственици. 

Един решава да изкупи дяловете на другите, но някой се инати да продава.

Има едни хватки за земеделски имоти, но дори при тях не може да се продадат идеалните части, ако имота има изключително много наследници. 

По този въпрос - уреждане на взаимоотношения и собственост на наследствен имот - си има разпоредба!

Цитат

Чл. 14. (6) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.07.2011 г., предишна ал. 4, доп. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) При придобиване на имот по наследство декларацията по ал. 1 се подава в срока по чл. 32. В случай че не е подадена данъчна декларация по ал. 1 от наследниците или заветниците, след изтичането на срока по чл. 32 служителят по чл. 4, ал. 1 образува партида за наследения недвижим имот въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.
Закон за местните данъци и такси

Няма начин собствеността да е анонимна - „наследниците на #едикойси“.

преди 23 минути, jhoro написа:

служителят по чл. 4, ал. 1 образува партида за наследения недвижим имот въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.

И кой служител е този?! 

Наскоро ми се наложи да изкарвам удостоверение за наследници. Някои неща не са въведени във въпросния регистър на населението. Говорим за изнамиране на брат или сестра на хора родени през 1932 или по-рано. А "електронният" регистър не е пълен, а самото удостоверени за наследници се издава от кмета където е починало лицето. 

Та, кой трябва да задейства въпросния служител?! = Кой да го съзира?!  

Кратко: Към момента ми се налага да правя едни "упражнения", за да се махне от един регистър, че е собственост на някой, който няма нито брат, нито сестра и прочие и се връщаме към родителите му и прочие, за да се установят сегашните съсобственици на даден имот. 

Ти хубаво цитираш законодателството, ама към момента има доста имоти за които се водят на наследниците на дадено лице. ;) 

Та, този който се разпорежда какво да правят служителите е кмета!!! До тогава никой служител на своя воля не проявява отговорност и слуша началника му какво му нареди. Така се определят приоритетите!!! ;) 

Или желаеш да ти покажа квитанцията за платен данък на кой е ... :) Мъртъв преди ... прочие години ... :) 

преди 34 минути, jhoro написа:

си има разпоредба!

Жоре, тънкостта е тази: Да имаш добри отношения със секретарката на кмета. ;)

:) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.