Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се случва намаляването на размера на видеото от ГБ на МБ?

Featured Replies

Може ли да ми обясните как се смалява размера на видеото, без да се губи качеството? Нали колкото повече информация има, толкова по-голям ще е размера. Това означава, че да се смали размера на видеото, информация ще трябва да бъде изтрита. Аз не виждам никаква разлика между оригиналното видео и видеото което съм смалил.

Едно видео има размер 4 гигабайта, след като е произведено с максималните настройки на Camtasia 8, и в резолюция 720р - тоест, най-добрите, най-високите настройки за видео с резолюция 720р, които Camtasia 8 предлага, тях съм избрал. Крайния продукт е 720р видео с 30 frames в секунда с качество "high" 100%.

Q4E57xHubKuC.png?o=1

Както се вижда, избрал съм "Quality", а не "Bitrate".

След като видеото е произведено от Камтазия 8, отварям програмата OpenShot Video Editor, вкарвам видеото, и на прозореца за настройките за експорт, избирам следните настройки:

UhDBXeh4qA8h.png?o=1

Кодека, профила, и качеството са същите, които бях избрал при обработката на видеото с Камтазия. С други думи, тези настройки няма да бъдат променени при новата обработка с OpenShot Video Editor.

Отварям "Advanced" ==> "Video Settings":

b0fk1fzIQ4gt.png?o=1

Където е "Bit Rate / Quality", това 15.00 Mb/s го намалявам на 5.00 Mb/s. Така видеото става от няколко гигабайта на около 400 мегабайта. Това, което искам да разбера, е коя информация е премахната? Как става намаляването на размера, без да се губи качеството? Като гледам качеството на оригиналното видео и на преработеното видео, не виждам никаква разлика.

Какво точно означава Х мегабайти в секунда? Демек, ако видеото е 15 мегабайта на секунда, опцията ще махне 10 мегабайта - и така всяка секунда ще е 5 мегабайта а не 15 мегабайта? Обяснете ми, моля.

Когато избера 5 мегабайта в секунда, какво точно се случва, че размера да бъде намален? Какво прави програмата с видеото? И защо няма разлика между оригиналното видео и преработеното видео, защо качеството не е намалено? Как е възможно да се намали размера, без да се намали и качеството? Намаляването на размера изисква премахване на информация. Каква информация се премахва, ако може да ми обясните?

И какво означава "bitrate" и "quality" в контекста на тези програми?

Благодаря.

Възможно най-доброто обяснене. Ако не разбираш езика използвай Google Translate What Is Video Bitrate? Everything You Need to Know about It (wondershare.com)

Без загуба на качеството - не може намаляване.

преди 4 минути, dimy написа:

Без загуба на качеството - не може намаляване.

Нали видя bitrate се подбира според резолюцията и ако е зададено повече от необходимото, вдига големината на файла. Иначе използвай x265 той е с по високо ниво на компресия.

По-висок bitrate означава по-високо качество, но се увеличава размера на файла. Все пак няма смисъл да се задава по-висок bitrate от оригиналния, нищо няма да се промени. По същия начин и резолюцията. Също зависи и звука с какво качество е, дали и как ще се компресира. Зависи и какъв кодек се ползва, х265 прави 25-50% по-добра компресия, но пък иска по-добър хардуер, за да може да се гледа нормално след това, въпреки че всяко съвременно видео, било то вградено или дискретно, поддържа хардуерното му декодиране и това няма да се отрази на възпроизвеждането след това. Вече ако се гледа на по-стари и слаби устройства, може да има проблеми при възпроизвеждането.

Не казваш най важното: времетраенето на видео-то...    Няма, как да очакваш размера на файла да е малък при дълго видео.

Всяко едно следващо прекодиране на файла с програма, води до намаляване на качеството. (както и намаляването на настройките)

Ако, искаш да намалиш размера, на файла може да си "поиграеш": битрейта за 720p, до 8-12 Mbps, и 24/25 fps.

Докато се получи задоволителен резултат.

Има уроци как да изберем правилните настройки за експорт на видео за различните платформи: youtube, , facebook и т.н. (ако това е целта).

• Автор
преди 20 часа, Mr. ?? написа:

Не казваш най важното: времетраенето на видео-то...    Няма, как да очакваш размера на файла да е малък при дълго видео.

Всяко едно следващо прекодиране на файла с програма, води до намаляване на качеството. (както и намаляването на настройките)

Ако, искаш да намалиш размера, на файла може да си "поиграеш": битрейта за 720p, до 8-12 Mbps, и 24/25 fps.

Докато се получи задоволителен резултат.

Има уроци как да изберем правилните настройки за експорт на видео за различните платформи: youtube, , facebook и т.н. (ако това е целта).

Мерси за отговора. Мерси и на другите за техните отговори.

Обаче, пак не разбрах това, което искам да разбера - как става намаляването на размера? Какво се случва със информацията във видеото, че размера да бъде намален?

При експорт от Камтазия, избирам 720р, 30fps и другите настройки, които съм показал в скрийншотовете по-горе. Крайният продукт е видео, дълго 35 минути, с размер 3.51 гигабайта. Когато обработя видеото с OpenShot Video Editor, размера се смалява, но качеството не. Ето това ми е интересно и искам да разбера - как става смаляването, без да се намали качеството? Доколкото знам, смаляването изисква премахване на информация - по-малко информация води до по-малък размер, докато повече информация води до по-голям размер.

Както съм казал по-горе:

на 8.01.2022 г. в 4:16, bootlicker написа:

Където е "Bit Rate / Quality", това 15.00 Mb/s го намалявам на 5.00 Mb/s. Така видеото става от няколко гигабайта на около 400 мегабайта. Това, което искам да разбера, е коя информация е премахната? Как става намаляването на размера, без да се губи качеството? Като гледам качеството на оригиналното видео и на преработеното видео, не виждам никаква разлика.

И тези 5 мегабайта да ги направя 1 мегабайт, размера ще падне от 1,17 гигабайта на 279 мегабайта - и пак не виждам никаква разлика нито в качеството на звука, нито в качеството на образа.

Сайта, в който искам да качвам видеата си има лимит от 2 гигабайта на качване, затова търся начин за смаляване на видеото. Обаче, ме е страх, че след като кача видеото и мине време, качеството може да се развали, заради допълнителната компресия, която се прави от самия сайт, върху компресията направена от програмата, с която повторно обработвам видеото. Затова искам да разбера как точно става смаляването, какъв механизъм се използва, как се променя информацията във вече обработеното, намалено по размер, видео - за да знам дали има някакъв начин видеото да се развали в бъдеще. Най-вече искам да знам защо между оригиналното и обработеното видео не виждам никаква разлика нито в качеството на звука нито в качеството на образа, като смаляването изисква премахване на информация.

Благодаря.

преди 36 минути, bootlicker написа:

Обаче, пак не разбрах това, което искам да разбера - как става намаляването на размера? Какво се случва със информацията във видеото, че размера да бъде намален?

Всяко намаляването на битрейта, резолюцията, и кадрите в секунда, и кодека, който се използва може да се намали размера/съответно качеството на видео файла.

720p, не е висока резолюция. Ако, видео-то което монтираш го позволявa,а бих те посъветвал да го направиш 1080p.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.