Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за пелетен котел

Featured Replies

В подобни теми за отопление тук съм попадал и на компетентни и разумни мнения, така че очаквам такива....Касае се за етаж от къща с инсталация от 5 чугунени радиатора, котела ми е в мазето на дърва и въглища. Работи на гравитачен принцип и въпросът ми първо е - може ли да се смени само котела с такъв на пелети и ако да препоръчайте фирма-производител, благодаря!

преди 9 минути, nickolaycho написа:

котела

Не котела, а захранващото съоръжение евентуално. 

Принципно може да се направи така, че да може да работи и с пелети, но не се знае как е конструирано "гравитационното подаване". 

Успех!

Да не си мислиш че с пелети ще ти излезе по-евтино? Има смисъл само ако искаш някаква "автоматизация" и няма кой да му "слугува".

• Автор
преди 5 минути, dioib написа:

Не котела, а захранващото съоръжение евентуално. 

Принципно може да се направи така, че да може да работи и с пелети, но не се знае как е конструирано "гравитационното подаване". 

Успех!

Може би не сте ме разбрали - не искам да преправям КОТЕЛА, искам на негово място НОВ котел на пелети! Сигурен съм, че не е по-евтино, но ми омръзна вече да му "слугувам"...

преди 32 минути, nickolaycho написа:

да му "слугувам"...

Все пак пелетите трябва да се зареждат. ;) 

Както и да е...

Според мен след като може да работи с въглища, то ще може да работи и с пелети ... а що се касае за автоматизацията, за да не "слугувате", то си е инженерно дело. 

Аз лично бих направил така, че котела (доколкото разбрах е чугунен) да може не само на твърдо гориво да работи, а и на течно. 

Все пак съм сиромах и не бих бил така дързък да похарча някакви пари защото е модно. 

Да, пелетите са не само модни, а и практични, но не се правят от клони и прочие, а от трупи. (Имам виждания от какво се произвеждат...). 

Все пак имате излишни пари и във Вас е решението, но запомнете: За да не "слугувате" на котела си трябва автоматизация, а не "модно" решение. ;)

По един или друг начин съм загрижен за дърветата, но до колко лепилата ползвани за целта не са токсични в пъти повече от обикновените дърва и до колко изгарянето е пълно не съм сигурен?! 

Напълно разбирам, че под "слугуване" разбирате и почистването ... и в тоя случай, то имате право, НО до известна степен. 

От друга гледна точка, то пепелта е подходяща за наторяването. Все още не съм чак толкова мързелив ... :) пък и е идеална за асмата, а от нея си правя ракия и вино ... примерно ... :)

п.п. Може и да греша, че се ползват лепила, но съм си консервативен за тоя вид гориво. Прощавайте! 

Може да се помисли и за вариант с термопомпа. По-скъпо излиза от смяна на котлето и преминаване на пелети, но предполагам за 2-3 години ще компенсира разликата. Поне аз така бих направил, ако имах парите. Хубаво е да се направи изолация и да се смени дограмата, но нещата пак опират до пари.

преди 35 минути, dioib написа:

Аз лично бих направил така, че котела (доколкото разбрах е чугунен) да може не само на твърдо гориво да работи, а и на течно. 

Не котела, а радиаторите са чугунени. А иначе към автора- викаш фирма,специализирана в тази област и те ти обясняват компетентно кое как. Иначе тук професорите ще пощръклеят от благодатната тема...

преди 7 минути, lupis написа:

Не котела, а радиаторите са чугунени.

:offtopic_s:За протокола: Признавам си, не обърнах необходимото внимание!

Спираш паленето

преди 5 часа, nickolaycho написа:

на дърва и въглища

и пъхаш в резервоара два нагревателя по 2kW.

Разбира се, най-добър съвет е

преди 4 часа, ncl написа:

Може да се помисли и за вариант с термопомпа. По-скъпо излиза от смяна на котлето и преминаване на пелети, но предполагам за 2-3 години ще компенсира разликата. Поне аз така бих направил, ако имах парите. Хубаво е да се направи изолация и да се смени дограмата, но нещата пак опират до пари.

Или 1-2 подови климатика, а радиаторите на пазара...

• Автор
преди 8 часа, JKirilov написа:

Николайча, не се прави на Кокорчо, ами чети:

https://blitz.bg/ikonomika/uzhas-nevizhdana-spekula-s-tsenite-na-drveniya-material_news865647.html

Благодаря, следя изкъсо динамиката на цените! Но - всяко чудо за три дни...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.