Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли учащ да се разглежда като потребител по закон?

Featured Replies

Здравейте всички! 

Казусът е следният: може ли студент в частен център за образование да се разглежда като потребител спрямо Закона за защита на потребителите, при положение, че при завършване на курсовете се получава сертификат за квалификация? Според дефиницията на потребител, за такъв не се считат лицата, които използват услугите за професионална дейност. Аз лично не съм сигурна как да го интерпретирам. Свързах се с няколко адвоката, и един от тях спомена, че учащият е потребител (на което аз се надявам). 

Ще съм безкрайно благодарна, ако някой отдели време да ми разясни нещата, понеже съм в изключително сложна ситуацията и не знам как да постъпя

преди 22 минути, mimmss написа:

частен център

Да, може да се счита, че сте потребител!

Успех!

п.п. "Ключът" е "частен", т.е. не е обществен. ;) = Собственикът не предоставя адекватно обучение. 

За какво ти трябва? Сключили сте договор, примерно за образование, за което плащаш и трябва да получиш нещо насреща. Държавата чрез издаването на лиценз на продаващата страна гарантира професионалната му компетентност. Дали ще получиш адекватно качество срещу парите си и дали можеш да усвояваш материята е съвсем отделен въпрос.

Примерно може да искаш да станеш балерина или художник и изкуствата не ти се удават. От всяко дърво свирка не става. За някои дори и шофорлъка е трудно, направо невъзможно та  са опасност за околните. 

преди 13 минути, Филипов написа:

Държавата чрез издаването на лиценз

Може да и трябва да съзира Държавата ... за да се отнеме въпросния лиценз при положение, че в "заведението" не са назначени преподаватели с необходимия ценз. ;) 

преди 7 минути, dioib написа:

Може да и трябва да съзира Държавата

Ние държавата отдавна сме я съзряли че е кочина. Виж авторката може би ще иска да сезира същата за неизпълнението на задълженията на предоставящия квалификация.

преди 5 минути, Bubbles написа:

кочина

Кочина или тоалетна, но си е наша. ;) 

Както и да е ...

По-важно е, че не е кошара за отглеждане на чужди кукувичи ... :)  Доволно "свободни кокошки" си имаме ... :) 

https://www.290caselaw.com/glossary/zzp-par-13-1/

Цитат

§ 13. По смисъла на този закон:
1. “Потребител” е всяко физическо лице, което придобива стоки или ползва услуги, които не са предназначени за извършване на търговска или професионална дейност, и всяко физическо лице, което като страна по договор по този закон действа извън рамките на своята търговска или професионална дейност.

"Здравейте, имам юридически проблем, свързан с тълкуването на закон. Консултирах се вече с адвокати, които ми дадоха компетентното си професионално мнение. Въпреки това, интересува ме какво ще кажат по въпроса случайни хора без юридическо образование, в софтуетен форум."

Добра логика 😆 .

преди 13 минути, Rudy M. написа:

софтуетен

:offtopic_s:Ти се съмняваш в програмистите ли?! :) 

• Автор
преди 2 часа, цър-вул написа:

Да, аз гледах въпросното определение. Проблемът е, че ми е трудно да го разбера. Предполагам, че при положение, че не работя в сферата, в която се обучавам, то се водя потребител. Но ако имам работно място в индустрията и отделно уча за придобиване на допълнителни умения по позицията си, то вече не съм потребител? 

• Автор
преди 2 часа, Rudy M. написа:

"Здравейте, имам юридически проблем, свързан с тълкуването на закон. Консултирах се вече с адвокати, които ми дадоха компетентното си професионално мнение. Въпреки това, интересува ме какво ще кажат по въпроса случайни хора без юридическо образование, в софтуетен форум."

Добра логика 😆 .

Както споменах, от 3 адвоката само един стигна до заключението за потребителя. Трудно ми е да преценя кой от всичките е компетентен. А пък хората с интерес към софтуера, които досега съм срещала, са все интелигентни личности с разнообразни гледни точки 😃 кой знае, може някой да се е сблъсквал с подобна ситуацията или пък да е дочул нещо. 

преди 4 часа, mimmss написа:

Казусът е следният: може ли студент в частен център за образование да се разглежда като потребител спрямо Закона за защита на потребителите, при положение, че при завършване на курсовете се получава сертификат за квалификация?

Получен ли е сертификат? Ако да - значи договорът е изпълнен! Изпълнителят по договора е извършил услугата, за която сте го наели - доказателството е самият сертификат.

преди 25 минути, mimmss написа:

то вече не съм потребител? 

1. Не обяснявате какъв еказусът...
2. Щом сте завъшили и сте получили сертификат, вече не сте обвързани по никакъв начин с изпълнителя по договора му с вас! 

• Автор
преди 5 часа, цър-вул написа:

Получен ли е сертификат? Ако да - значи договорът е изпълнен!

Сертификатът не е получен и договорът е все още в сила. Затова не обяснявам цялата ситуация, понеже не съм сигурна доколко имам право да споделям. Може и да съм параноична, но не искам да давам на организацията нещо, което могат да използват срещу мен в съда. 

Ще се опитам все пак накратко да разкажа без да конкретизирам:

1. Обучението е в самото начало, плащанията за него са периодични. Частта, която е вече изминала, аз съм заплатила. 

2. По ред причини бих искала да прекъсна преди края на обучението. 

3. От мен се изисква да заплатя допълнително за остатъка от договора, без значение причината на прекъсването му (т.е. да заплатя за нещо, което няма да получа). 

4. Каквито и да е спорове около договореното са предвидени да се решават в един определен частен съд (т.е. загубена кауза?). 

5. Ако е вярно, че съм потребител по закон, то точка т.4 отпада. 

Вие договор четохте ли преди подписването му? С юрист консултирахте ли се по него преди подписването му?
и си мисля, че в случая ще се прилага ЗЗД, а не ЗЗП

• Автор
преди 18 минути, цър-вул написа:

и си мисля, че в случая ще се прилага ЗЗД, а не ЗЗП

Значи смятате, че няма измъкване? 

преди 19 минути, цър-вул написа:

Вие договор четохте ли преди подписването му? С юрист консултирахте ли се по него преди подписването му?

Уж го четох, но не го разбрах. Докато не си счупи човек главата, не се научава, както се казва... отсега нататък без консултация с адвокат няма нищо да подписвам. 

преди 35 минути, mimmss написа:

Значи смятате, че няма измъкване?

С договора в ръка отивате при адвокат - той чете и казва какво може и какво не. Всичко друго е ала-бала.
Ще ви струва 30-70лв.

преди 6 часа, mimmss написа:

3. От мен се изисква да заплатя допълнително за остатъка от договора, без значение причината на прекъсването му (т.е. да заплатя за нещо, което няма да получа). 

Въпреки това = Не плащайте и нека да ви съдят. Може в съда да се омаловажи сключения договор, но на какво основание, то трябва да го "измисли" юрист. 

Дали ще е по закона за защита на потребителя или по друг закон "по-силен" е друга тема ...

Все пак за обща култура се запознайте със ЗАКОН за професионалното образование и обучение (apis.bg)

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.