Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на процесор и охлаждане за него

Featured Replies

Привет колеги,
Надявам се че сте в добро здраве и в добро настроение.
Сглобявам си нова конфигурация и се чудя на кой процесор да се спра.
Отначало си харесах amd 7 3700x тдп 65 в, но после видях че 5800х качва 10 фрейма отгоре, но за сметка на това TDP му е 105 вата.
Като вариант също ми изкочи и 5700х който е с tdp 65 като на 3700х, и го дават перформанс близък до на 5800x.

Като охлаждане за 3700x съм се спрял на noctua- dh 15, но за другите два нямам представа какво да подбера.
Видеокартата ще е msi 3060 ti trio. дъното ше е MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI AMD X570.
Та с радост ще прочета вашите съвети.

Поздрави,
Емо

Това колко 'фрейма качва' е много относително, зависи от игра, настройки, видеокарта, резолюция.... Реално, производителността му в single core е може би около/над 30%, а това е предимство при игрите. Може да погледнеш и последното 12 поколение intel процесори, които са с по-добри цени и още по-добра производителност. В момента има нов процесор, който пак е 8 ядра/16 нишки и е доста по-евтин:

Процесор AMD Ryzen 7 5700X 100-100000926WOF от Vario.bg - 648.00ЛВ.

Реално, ако е само за игри и този ще ти свърши перфектна работа: 

Процесор AMD Ryzen 5 5600X 100-100000065BOX от Vario.bg - 520.00ЛВ.

С подходящи настройки, консумацията и температурите на 5800Х могат да се смъкнат значително, като му се вдига и производителността. Като искаш повече кадри, вместо толкова скъпо дъно, спокойно можеш да си вземеш някое с B550 чипсет за около 200 лева и да вложиш сумата в RTX 3080.

Видео Карта Gainward GeForce RTX 3080 Phoenix V1 (LHR) 1952 от Vario.bg - 2,175.00ЛВ.

Видео Карта Palit GeForce RTX 3080 GamingPro LHR NED3080019IA-132AA от Vario.bg - 2,243.00ЛВ.

С тази видеокарта, 10-те фрейма ще видш, найш кога... Няма нужда и ryzen 7 да е. Нито пък от такова скъпо дъно. Всеки въздушен охладител за 80-100лв. ще се справя идеално. 

преди 8 часа, N1K17Y написа:

С тази видеокарта, 10-те фрейма ще видш, найш кога... Няма нужда и ryzen 7 да е. Нито пък от такова скъпо дъно. Всеки въздушен охладител за 80-100лв. ще се справя идеално. 

Има разлика дори с повече от 10 fps:

Ryzen 7 5800X vs. Ryzen 7 3700X - RTX 3060 Ti | Test in 12 Games at 1080p - Tech MK

Дори и да се използва RTX 3060 пак ще има.

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

Има разлика дори с повече от 10 fps:

Ryzen 7 5800X vs. Ryzen 7 3700X - RTX 3060 Ti | Test in 12 Games at 1080p - Tech MK

Дори и да се използва RTX 3060 пак ще има.

Къде ще ги види, на брояча с кадрите ? ;) 

преди 4 минути, N1K17Y написа:

Къде ще ги види, на брояча с кадрите ? ;) 

Има разлика с повече от 10 fps, нали. Ами ако автора използва монитор, с по голяма честота на опресняване(144 Hz)

Геймплея също по гладък/плавен.

И сравнението в таблицата по горе ирелевантно.

Автора, едва ли ще вземе RTX 3080/3090 карта за да изцеди максимума от процесора.

(питаше за RTX 3060 ti.)

Сравняваме 8 ядрен процесор със топ процесора i9...

По скоро, AMD 5700X, 5800X, 3700, трябва да се сравни със i7 12700F от 12 gen (който е 12 ядрен. 8+4).

• Автор
преди 52 минути, Mr. ?? написа:

И сравнението в таблицата по горе ирелевантно.

Автора, едва ли ще вземе RTX 3080/3090 карта за да изцеди максимума от процесора.

(питаше за RTX 3060 ti.)

Сравняваме 8 ядрен процесор със топ процесора i9...

По скоро, AMD 5700X, 5800X, 3700, трябва да се сравни със i7 12700F от 12 gen (който е 12 ядрен. 8+4).

Привет колеги,
Благодаря за отговорите до момента.

@Razeвече съм поръчал msi rtx 3060 ti trio.
Иначе процесора ще се ползва и да си обратботвам видеата от мотовлога.
Като финал се спрях на i7 12700F и AMD 5700X. 
Очевидно I7 та е по - добрия процесор.
Това което ме притеснява за i7 12700F  е TDP 125 w,  да речем че сложа arctic freezer 280,
някъде ми се мерна докато четох за него, че помпата протича на 1 година, а 
някак си да ми гръмне конфигурацията за 4 к няма да е приятно . 
Може би колегата @Joss Bomon ако го е ползвал може да внесе повече яснота.
Освен, това също че и си трябва някаква подръжка. 

Откровено казано, не съм въобще запознат т.н. водно охлаждане.
Та, ще се радвам да споделите, какво точно да гледам при него,
слаби места и т.н.

Поздрави,
Емо.

преди 42 минути, em3ata написа:

Това което ме притеснява за i7 12700F  е TDP 125 w,

Цитат

Освен с някой бенч, с видеообработката трудно ще достигнеш максимални стойности на консумация на процесора.

Не си дал бюджет, и съм ти предложил сравнително евтино AIO охлаждане, което подлежи на коментар, ако уточниш максимален бюджет.

Въздушните охладители които ще се справят са стари модели и се нуждаят от допълнителни комплекти за LGA1700. Затова трябва да се пита за всеки, дали закрепването за 1700 е включено в комплекта.

Ето какво се препоръчва за 12700К -> Best CPU coolers for Intel Core i7-12700K in 2022 | Windows Central

преди 42 минути, em3ata написа:

Откровено казано, не съм въобще запознат т.н. водно охлаждане.

Има различни водни охлаждания, а предложеното AIO е възможно най-евтиното за целта. Не изисква никаква поддръжка, а само прецизен монтаж. Ако те тревожи възможността да си от малцината "късметлии" да ти протече, взимаш охлаждане на въздух.

• Автор
преди 17 минути, Joss Bomon написа:

свен с някой бенч, с видеообработката трудно ще достигнеш максимални стойности на консумация на процесора.

Не си дал бюджет, и съм ти предложил сравнително евтино AIO охлаждане, което подлежи на коментар, ако уточниш максимален бюджет.

Б/джета е около 4к само за машината.

Ако искаш да нямаш проблем [например с "протичане" на водно (винаги има риск)] и лесна поддръжка въздушното си остава добър избор.

Ето какво се получава с водното охлаждане AIO, при продължителна употреба (в случая проблема се проявява и по рано):

Fixing a Viewer's BROKEN Gaming PC? - Fix or Flop S2:E8

Къстъм водните с помпа и резервоар, също си искат профилактика по често.

Добрият изглед на водните им е предимството, отколкото надеждността.

• Автор

Здравейте отново,

Просто от чисто любопитство.
Някой от колегите похвали arctic freezer II.
Доста рових за AIO и другия модел който ми хвана
окото е на Be quiet pure loop 280.
Бихте споделили  мнения за него ?

Поздрави,
Емо

преди 1 час, em3ata написа:

Здравейте отново,

Просто от чисто любопитство.
Някой от колегите похвали arctic freezer II.
Доста рових за AIO и другия модел който ми хвана
окото е на Be quiet pure loop 280.
Бихте споделили  мнения за него ?

Поздрави,
Емо

Преди да избереш окончателно охлаждане на процесора. С две думи разликите между двата вида охлаждане:

Въздушно охлаждане:

Лесна поддръжка, дълъг живот.

Недостатъци: по шумни, по големи габарити, ефективност е по-малка сравнено с водните.

Водно охлаждане:

Предимства: по добра ефективност за къс период от време. Много по-добра визия (RGB, екрани и прочие) и съвместимост със кутиите.

Недостатъци: по трудна поддръжка (готовите AIO-та водни или къстъм водните),aко трябва да се сменява охлаждащата течност. Риск от протичане.

За workstation/работна станция е препоръчително да се използва въздушно охлаждане.

ВЪЗДУХ или ВОДА? Noctua NH-D15 vs. CUSTOM LOOP!

• Автор

Привет колеги,
За да не отварям нова тема, реших да питам тук.
Понеже с overclock-a не съм запознат много,
пък амд 5700х може да държи честоти между
3,4 гхз и 4,6 гхз . Има ли как да му задам на 
каква честота да работи и автоматично да си 
избира какъв волтаж да му подава ?

Процесорът AMD 5700X работи на работна честота от 3.4 GHz и boost-ва до 4.6 GHz (когато е необходимо), при включено PBO2 във BIOS.

Това е все едно си го овърколкнал , но си представи, че е  фабрично. Като волтажа си го избира в зависимост от натоварването.

Ако, честотата и температурата, не те устройва, минаваш на "ръчно" PBO2 или овърклок/udervolt в BIOS или от софтуера AMD Ryzen Master:

Ryzen 5000 Precision Boost Overdrive 2 Guide

The Best Way To Overclock Ryzen 5000! | How to use Curve Optimizer

Най-добре го остави така, както си е, няма смисъл да му задаваш постоянна честота. Можеш да видиш там, където са PBO настройките, дали има опция за по-висок boost, но ще ти се увеличи консумацията и температурата, а ако нямаш добро охлаждане ще е проблем. Ако са ти високи температурите, задай negative offset ръчно на всяко от ядрата, но си трябват доста тестове и проба опит/грешка. На моя дори съм му ограничил консумацията до 120 вата.

• Автор
преди 46 минути, Mr. ?? написа:

Процесорът AMD 5700X работи на работна честота от 3.4 GHz и boost-ва до 4.6 GHz (когато е необходимо), при включено PBO2 във BIOS.

Това е все едно си го овърколкнал , но си представи, че е  фабрично. Като волтажа си го избира в зависимост от натоварването.

Ако, честотата и температурата, не те устройва, минаваш на "ръчно" PBO2 или овърклок/udervolt в BIOS или от софтуера AMD Ryzen Master:

Ryzen 5000 Precision Boost Overdrive 2 Guide

The Best Way To Overclock Ryzen 5000! | How to use Curve Optimizer

Пичове благодаря за отговора.
Т.е. за да качи на честота различна от 3.4 гхз трябва само да пусна PBO така ли ?
Идеята ми е, ако възможност да не пипам нищo, само да го нацъкам на ауто :D 

Мерсаж 

• Автор
преди 29 минути, Raze написа:

То би трябвало да си е активирано по default, без да променяш нищо. Не се ли получава?

Предварително разучавам как се прави, защото десктоп не съм имал повече от 10 години.
Тогава технологията беше Core 2 duo.

преди 1 час, em3ata написа:

Предварително разучавам как се прави, защото десктоп не съм имал повече от 10 години.
Тогава технологията беше Core 2 duo.

Във YouTube (за съответната марка/модел дъно) или в книжката на дъното може да погледнеш как се активира PBO2.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.