Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Файл за шахматно поле?

Featured Replies

Дали някъде има готов файл на нещо такова (с квадрати 55мм)?
Ако не - в печатницата колко ще ми вземат, само за него?

Мисля на самозалеващо фолио да бъде - няколко броя и после на картон, кроношпан... /още мисля какъв/ - нарязан на 4.
ПП: Някой ако има от старите жълти дъски от мукава - може ли да пише - за да видя как са измислили сгъвката.

https://www.niggemann.com/en/sets-boards/boards/chessboard-foldable-brown-white-sn.html

Защо точно с 55 мм? Вижда ми се голямо.

Имам такава згъваща се дъска, но не е при мен сега за да ти покажа сгъвките.

Аз лично бих се замислил за парче фазер, облепено с бяло фолио - имаше едно релефно много стилно изглежда и след това върху него може да сложиш тъкни (примерно кафеви) квадрати.

• Автор

много е играчка... ще напечатам няколко платна... даже открих и машини които могат и директно на 5мм материал да печатат /т.е. няма фолио, лепене, каширане.../.
55мм е стандарта по ФИДЕ.
Мисля за мукава или прешпан или от понопластмасите (влагоустойчиво)

Но така и така ще пиша... ще питам и за файла какво ще струва, но за няколко бройки ще се обезсмисли начинанието, ценово.

преди 1 час, hakama написа:

Дали някъде има готов файл на нещо такова (с квадрати 55мм)?
Ако не - в печатницата колко ще ми вземат, само за него?

Мисля на самозалеващо фолио да бъде - няколко броя и после на картон, кроношпан... /още мисля какъв/ - нарязан на 4.
ПП: Някой ако има от старите жълти дъски от мукава - може ли да пише - за да видя как са измислили сгъвката.

https://www.niggemann.com/en/sets-boards/boards/chessboard-foldable-brown-white-sn.html

Файла за печат е лесна работа - прави се 20 мин. "Сгъването" обаче е трудна работа в домашни условия (за изделие от картон и хартия) - ползва се термо лепило, ролна преса и.тн. От друга страна в печатница, едва ли ще се навият за няколо бройки или ще излязат златни тия дъски. По принцип за основа се плзва т.нар "бирен картон", защото е по издържлив на влага и не се измята във времето, който картон се кашира  двустранно, като за сгъвките се оставят 2,5 мм (ако се ползва бирен картон).

В твоя случай, за основа е по добре да ползваш дурафон или онгро 1,5 - 2 мм, врху който да сложиш отпеччатаното самозалепващо фолио.

За да се ориентираш в цените: Печата в/у самозалепващо PVC фолио е около 25-28 лв кв/м, дърафон/онгро 2 мм - около 15 лв кв/м

преди 9 минути, hakama написа:

даже открих и машини които могат и директно на 5мм материал да печатат

И това е вариант: Цената е около 12-15 евро/кв.м, без материала

преди 2 часа, hakama написа:

Сгъвката се правеше отдолу с лента от плат и лепило, повече не помня.
Иначе самия фаил е лесна работа, още повече че имаш 64 квадрата тоест елементарно ще разделиш дъската на 4.

преди 4 минути, Bubbles написа:

Сгъвката се правеше отдолу с лента от плат и лепило, повече не помня.
Иначе самия фаил е лесна работа, още повече че имаш 64 квадрата тоест елементарно ще разделиш дъската на 4.

Да така е. Но в момента се ползва не плат, а материал от тъкани PVC нишки - като ситна мрежа. Използва се при изработка на "твърди орици" за книги. Затова предложих варианта с дурафон/онгро - двата материала са на PVC основа и лесно ще се залепят с обикновено лепило (еластично). Във всяка печатница ще му дадат изрезки от тази мрежа - така или инче фирата там е голяма

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.