Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разбера на какво ниво е здравето на SD картата?

Featured Replies

Въпроса ми е, има ли начин да се следи здравето на SD картата, която е SSD? Примерно, има ли някаква програма, която е подобна на CrystalDisk, обаче работи за SD карти?

С CrystalDisk можеш да следиш колко живот остава на хард диска или солидния диск. Има ли начин да се следи колко живот остава на SD карта?

току-що, bootlicker написа:

Въпроса ми е, има ли начин да се следи здравето на SD картата, която е SSD? Примерно, има ли някаква програма, която е подобна на CrystalDisk, обаче работи за SD карти?

С CrystalDisk пджеш да следиш колко живот остава на хард диска или солидния диск. Има ли начин да се следи колко живот остава на SD карта?

Не можеш! Божа работа е. Затова си държиш ценната информация поне на две места.

• Автор
преди 6 минути, Емил Костов написа:

Защо при SSD на компютъра може, а при SD карти, които също са SSD, не може?

току-що, bootlicker написа:

Защо при SSD на компютъра може, а при SD карти, които също са SSD, не може?

И при SSD не може. Да не говорим, че както ти се показва, че всичко е ок в следващия момент SSD както и SD картата могат да умрат.

• Автор
преди 7 минути, Емил Костов написа:

И при SSD не може. Да не говорим, че както ти се показва, че всичко е ок в следващия момент SSD както и SD картата могат да умрат.

Защо да не може? CrystalDisk показва детайлна информация. Иначе, да, не се знае какво може да се случи в следващия момент...

Само още един въпрос имам. Ако слота на телефона е за microSDXC, а му сложа microSDHC карта, ще работи ли SD картата?

Тази SD карта ще тръгне ли на Xiaomi Redmi 9A? https://ardes.bg/product/128gb-microsdhc-sandisk-ultra-sd-adapter-cherven-siv-sdsqua4-128g-gn6ma-200928

преди 8 минути, Емил Костов написа:

По тази логика всичко може да умре във всеки момент. На SD картите няма опция да се следи SMART статус, не е имало, а и ме съмнява за в бъдеще да има.

преди 2 минути, bootlicker написа:

Тази SD карта: https://ardes.bg/product/128gb-microsdhc-sandisk-ultra-sd-adapter-cherven-siv-sdsqua4-128g-gn6ma-200928 ще тръгне ли на Xiaomi Redmi 9A?

Не би трябвало да има проблеми.

преди 1 минута, Raze написа:

По тази логика всичко може да умре във всеки момент. На SD картите няма опция да се следи SMART статус, не е имало, а и ме съмнява за в бъдеще да има.

Не би трябвало да има проблеми.

А не умира ли? Колко такива проблеми от клиенти имам. 

преди 1 минута, Raze написа:
преди 13 минути, Емил Костов написа:

По тази логика всичко може да умре във всеки момент.

Каква е „тази логика“ и каква е - другата? Този вид устройства „умират“ от раз!

На теб не ти ли е умирала „флашка“, „карта-памет“ ...

Най добре се проверяна с осцилоскоп

преди 4 минути, balki65 написа:

Най добре се проверяна с осцилоскоп ...

.. при гинеколог!

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Това с "умирането" става само и единствено ако има производствен дефект. Ако дадено устройство няма производствени дефекти и го използваш според препоръките, няма как да се развали, тъй като няма причина (производствен дефект), поради която да се развали. Аз имам Nokia телефони от 2004г., и още работят точно толкова добре колкото като чисто нови. Имам 10 годишни смартфони - те също работят отлично. Имам лаптопи, които използвам за хостинг на игрови сървъри за CS - от 6 месеца не са изключвани, и нищо им няма (рестартират се само ако е необходим ъпдейт). Таблетите ми също работят 24/7, тъй като на тях вървят денонощно видео игри тип "idle".

Имам и таблети ниско качество, таблети на Prestigio, - те също работят денонощно. Досега нищо никога не ми е умирало без причина. Ако е имало инцидент и нещо се е развалило, то винаги е било по моя вина и невнимание от моя страна.

ЕДИТ: И все пак си правя резервни копия на важната информация... просто така, за всеки случай.

Съвременните електроуреди имат „програмирано остаряване“. Ако го нямаше, със сигурност щяха да изкарват много повече. Най-малкото пластмасите, от които се произвеждат, се разпадат след няколко години ползване. Например, това е интересна статия: Картелът за електрическите крушки - На 1 клик! (naedin.click)

Сега се готви уж промяна в законодателството против това програмирано остаряване, но да видим: Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г. - Теми от деня (bnr.bg)

Ти си комунист. Важната информация я съхранявай на камък. Трябва ти само длето и труд. ... На гранит другарю, че пробвах на мрамор, мъ не издържа във времето и се руши и там ...

Успех!

п.п. Всяко нещо свързано с ел. е обречено от капиталистите и те подтикват да го качиш на облак. 

преди 11 часа, Емил Костов написа:

И на "облак" ... да си синхронизира данните в комунистическа платформа. :) 

преди 14 часа, Емил Костов написа:

Аз захвърлих едно SSD и от тогава спряха ефектите:
- Не зарежда Биос (многократни опити, не писка звук)
- Зарежда биос, писка звука, но се долавя само слаба отсветка в черния монитор
- Зарежда биос, но зависва в момента на някои от мулти логванията
- Както работи компютъра, в един момент видео картата отказва, появява се триъгълник отгоре и след броени секунди, може да са 2 секунди дори, целият екран посивява със ситна, леко, едвам доловима текстура от фрагменти. Компютъра продължава да оперира, какъвто процес му е заложен да прави. Просто нямаш вече видео. Тази аномалия понякога започва със загуба на курсора на мишката, като вместо мишка става вертикална чертичка с артефакт като на двойно виждане. При резет отново започва въртелешка, обикновено без да се чува писъка на Биос.

Опитите за пуск варират от 10-25 минути. По-често 12 минути. Започне ли да писка биос, всеки следващ опит писка, до момента в който той се появи. След това има изпитание да се логне (да зареди) успешно системата. Понякога (много рядко) губи контрол след 20 минути, но понякога контрола е налице докато угасиш компютъра. След това лесно зарежда, но може и да не зареди и да се въртиш отначало. След 12 часа почивка може да зареди без проблем, но може и да започне с проблеми, като най-често това става с проблем.

Общо взето, електрониката се колебае и не иска да "захапи". Започва да работи след многократни опити и "възбуждания". Приятел ми каза, че тролеите имат климатици, те имат Контролери, които отговарят за включването на охлаждането, което става след 10 секунди. Те се сдухват. И когато го правят започват с многократни опити докато след някой ден в рамките на две седмици) вече не успяват да включат.

Според теб този проблем софтуерен ли е или SSD се е скапало? При зареждане като втори диска данните се четат.

преди 12 часа, bootlicker написа:

Това с "умирането" става само и единствено ако има производствен дефект. Ако дадено устройство няма производствени дефекти и го използваш според препоръките, няма как да се развали, тъй като няма причина (производствен дефект), поради която да се развали. Аз имам Nokia телефони от 2004г., и още работят точно толкова добре колкото като чисто нови. Имам 10 годишни смартфони - те също работят отлично. Имам лаптопи, които използвам за хостинг на игрови сървъри за CS - от 6 месеца не са изключвани, и нищо им няма (рестартират се само ако е необходим ъпдейт). Таблетите ми също работят 24/7, тъй като на тях вървят денонощно видео игри тип "idle".

Имам и таблети ниско качество, таблети на Prestigio, - те също работят денонощно. Досега нищо никога не ми е умирало без причина. Ако е имало инцидент и нещо се е развалило, то винаги е било по моя вина и невнимание от моя страна.

ЕДИТ: И все пак си правя резервни копия на важната информация... просто така, за всеки случай.

Ти така си мислиш. Умират си както работят стой та гледай. Да не говорим, че умишлено вече се правят така, за да се купуват.

преди 2 часа, Клонинга написа:

Според теб този проблем софтуерен ли е или SSD се е скапало? При зареждане като втори диска данните се четат.

Въпросното SSD, когато не се ползва за системно, има ли ги описаните проблеми? Изтриване на всички дялове и инсталиране наново на ОС върху него оправя ли проблема? Покажи SMART статуса му.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.