Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

lpa

"Гардиън": Не всички българи са съблазнени от Обединеното

Препоръчан отговор


Една доста интересна статия за българската действителност!

Публикувам е цялата, защото периодично повечето подобни статии се трият.

В София се виждат повече беемвета, отколкото трактори, пише Люк Хардинг в кореспонденция за британския вестник

Под заглавие "Да се преместя във Великобритания? Че там всички са пияници и психари" британският в. "Гардиън" помества кореспонденция от София на Люк Хардинг, който твърди, че "не всички българи са съблазнени от Обединеното кралство", и разказва:

Застанала пред британското посолство в София вчера Розалина Боева признава, че иска по-добър живот. След три години й е писнало... от Великобритания. Тя се връща у дома в София.

"До гуша ми дойде. Не ми харесва много във Великобритания - казва 37-годишната болногледачка. - Намирам, че е много дискриминационна към чужденците.

Правителството сякаш казва на обикновените хора, че чужденците, живеещи в Обединеното кралство, са опасни за британците. Не зная защо."

Боева е прекарала последните три години, живеейки и работейки в Суонси. На нея обаче не й се нравят британската култура на напиване в края на седмицата и факта, че в училище са тормозили дъщеря й - тийнейджърка.

"Някои британци са свестни. Но в петък и събота вечер всички се напиват. Много момичета забременяват на 16-17 години.

Общото равнище на образование е ниско

Връщам се там за няколко месеца да събера нещата ни. После започваме нов живот в България", казва тя.

Боева е сред 50-ината души, които се опитваха да получат или да подновят виза в посолството вчера.

В началото на седмицата в. "Сън" публикува на първа страница снимка, показваща, според изданието, огромната опашка от българи, "обсаждащи" сградата. Българите възнамерявали да работят в Обединеното кралство, когато България, заедно с Румъния, влезе в ЕС на 1 януари, обяви таблоидът.

Всъщност, повечето от редящите се на опашка вчера отиваха във Великобритания на ваканция. Други вече бяха живели в кралството и подновяваха визите си.

Енергичната таблоидна кампания срещу българите и румънците

изглежда обаче дава резултати. В сряда министри дадоха да се разбере, че кабинетът възнамерява да въведе система за разрешителни за работа, изискваща от имигрантите да докажат, че притежават конкретни работни умения.

След като преди това обещаваше да отвори работния пазар на Великобритания за работници от двете страни, британското правителство - най-големият привърженик на разширяването на ЕС в Източна Европа, сега изглежда е направило конфузно "кръгом".

Завоят накара министри в ръководения от социалистите кабинет на България да кипнат. "Това е абсолютна безсмислица. Разочарована съм", каза вчера

Евгения Колданова, зам.-министър на външните работи.

Тя оспорва прогнозите на британското вътрешно министерство, че ако имат възможност, между 60 и 140 хил. българи и румънци вероятно ще се преселят във Великобритания догодина. Българското правителство твърди, че общият брой на

емигрантите, заминаващи за чужбина, ще бъде по-скоро 10-15 хил

Допитване на "Галъп" през февруари показа, че броят на българите, искащи да напуснат страната, е спаднал до 7%.

Повечето от тях искат да заминат за САЩ, Испания, Гърция, Италия и Германия. Едва между 0,2 и 0,4% споменават Великобритания.

Тук през изминалата седмица имаше подозрение, че решението да се ограничи достъпът до британския пазар на труда няма нищо общо с България, а е свързано само с британската вътрешна политика.

След падането на комунизма през 1989 г. България процъфтява. Безработицата е едва 9% - малко над средното равнище за

ЕС и по-ниска, отколкото в Германия.

В София, привлекателен град, заобиколен от планини и борови и брезови гори, навсякъде се строи.

Виждат се повече беемвета, отколкото трактори

Българите посочват, че повечето от младите таланти на страната вече са заминали. През последните 16 години почти 1,5 млн. българи са отишли да работят в чужбина, предимно в САЩ и Канада. Населението се сви от 9 на 7,5 млн.

Тенденцията вече се забавя. "Искам да остана тук. Това е моята страна", казва Ростислав Цонев, 20-годишен студент от Софийския университет.

24-годишната Ирина Личкова, също студентка, добавя: "Бях повече от пет месеца на работа в Белфаст миналото лято. Честно казано, повечето хора, с които се запознах там, бяха психари".

Миналата седмица министърът на външните работи Ивайло Калфин каза, че всяка нова миграция към Великобритания ще бъде повече проблем за България, отколкото за Обединеното кралство.

България обаче преживява собствена миграционна вълна - от Великобритания. Британски пенсионери са купили хиляди апартаменти на Черноморското крайбрежие и в планинските ски курорти.

"Мислим да купим имот тук - споделя по време на закуската в хотела 68-годишният Боб Нютън, който е на двуседмична почивка с жена си Шърли (63 г.). - Посетихме няколко агенти по недвижими имоти. Цените изглеждат толкова разумни."

Броят на британците, живеещи в България, се е удвоил през последната година - 1152 са получили постоянно местожителство през 2005 г. Примамени от едни от най-ниските цени на недвижими имоти в Европа,

британски семейства са започнали нов живот тук

Те изпращат децата си в български училища. Ремонтират рушащи се селски къщи или се заемат с органично земеделие. Български представители учтиво намекват, че ограничавайки правото на българите да се преместват в Обединеното кралство, Великобритания е виновна в прилагането на двойни стандарти.

В същото време, няма съмнение, че заплатите във Великобритания са значително по-високи, отколкото в България, където средните доходи са 200 евро (135 лири стерлинги) месечно.

Пенсионерите трябва да преживявят с 25 евро на месец. И макар че България е станала по-благоденстваща, с прираст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7-10%, тя все още изостава от останалата част от ЕС.

Европейската комисия трябва да реши на 27 септември дали да позволи на България и Румъния да влязат в ЕС на 1 януари, или да забави приемането им на основание, че още не са изпълнили всички критерии за съдебната система и човешките права.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен при посещението си вчера в София каза, че България трябва да направи повече за борбата с организираната престъпност. Представители на ЕС обаче признават, че

в България има по-малко гангстерски убийства, отколкото в Лондон

В същото време г-жа Колданова изтъква, че има само девет българи в британски затвори.

Обратно в посолството, Розалина Боева казва, че няма да съжалява за решението си да замени Великобритания с България: "Там аз не бях това, което съм."

Люк Хардинг, в. Гардиън

Превод: БТА

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами правилно,и аз не съм съблазнен от Запада.Те може би си мислят че всички ще се юрнат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз лично не бих отишъл да работя в чужбина след завършване на висшето образование. По-добре да помогна с нещо на България, отколкото да я изоставям. Пък и никъде по света няма да се чувствам така както в родината си :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всеки българин си казва това, но да видим след като не можеш да си намериш работа какво ще правиш!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Всеки българин си казва това, но да видим след като не можеш да си намериш работа какво ще правиш!

Ако имаш нужната квалификация, винаги можеш да си намериш работа . За големите градове говоря. Поне аз съм останала с такива впечатления.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ако имаш нужната квалификация, винаги можеш да си намериш работа . За големите градове говоря. Поне аз съм останала с такива впечатления.

Лесно е да се каже подобно нещо, но ми се струва важи само за София, отвори един сайт за работа и ще разбереш за какво става въпрос.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Лесно е да се каже подобно нещо, но ми се струва важи само за София, отвори един сайт за работа и ще разбереш за какво става въпрос.

Добре, думичката може би не е точно "винаги" . А и личният ми опит се ограничава наистина предимно до София, но съм чувала, че и в другите по-големи градове не е чак толкова трудно човек да си намери работа. Разбира се , винаги го има и моментът дали предлаганата работа отговаря на твоите изисквания.

Все пак ми се струва , че в тази оптимистична статия има и доза истина и наистина все повече млади хора ще се замислят дали да не останат в България.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Млади момчета и момичета,явно незапочнали още работа и несблъскали се с живота.

В обединеното кралство за около 1.5 до 2 години с здрава работа човек си стъпва на краката,купува си апартамент или къща на стойност около 100-120 хиляди паунда,на изплащане разбира се за около 15 години.Вноската е колкото и наема на подобно жилище.За покупка на кола на лизинг,особенно ако вземете нещо японско,въобще няма да говорим.

В щатите става дори и по бързо от 2 години,но като цяло там сякаш се печели по малко.

В България за съжаление лихвената политика на банките не предполага и не дава такива възможности,а трудовите възнаграждения не позволяват вноски от хиляди левове месечно.

Вярно е я обичаме страната си ,но за съжаление тя не ни обича.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ниамате си представа, колко много истина има в тази статиа. Е, можем малко да поспорим около мнението на г/жа Боева но... вапрос на вкус все пак.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Вярно е я обичаме страната си ,но за съжаление тя не ни обича.

Колко истина има в тези думи!

Иначе за Запада - на мен ми е интересно само да го разгледам. Искам и ще живея в България :baby:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Вярно е я обичаме страната си ,но за съжаление тя не ни обича.

Даааа, и аз съм съгласна...И с удоволствие бих поработила известно време в чужбина, но след това - обратно в България...Какво си не е съседът от горния етаж да ти наводни апартамента? Къде без тези преживявания?cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От тази статия оставам с впечатлението че България е някакъв рай. Особено часта с планините, полята и разбира се BMW-тата :-)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Къде без тези преживявания? cool.gif

Това ме разсмя :bye1:

А по темата може би аз да не съм си търсил все още работа но вярвам че който има необходимите умения и таланта плюс малко образование ще си намери работа дори и в по-малките градове на страната ни. "Запада" бих го разгледал и толкоз прекалено много съм привързан към България че да остана да работя комо ли да живея там cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...