Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко Помощ!

Featured Replies

Здравейте на всички!

Трябва ми малко помощ относно компа ми

Компа го взех наскоро и беше с 500гб хард диск и понеже ми малееше си взех и ссд и исках да инсталирам уиндоуса на ссд-то и да освободя хард диска, сега ссд-то буутва компа но файловете останаха и в хард диска обаче като се опитам да правя каквото и да е с тях ми показва че файловете на харда работят *кажи речи съм с два уиндоуса* и върпоса ми е как мога да го изтрия от хард диска?

Благодаря предварително!

И се извинявам ако не съм писал в правилния раздел.

Поздрави!

Десен клик на харддиска -> Свойства -> Почистване -> Почистване на системни файлове

И търсиш в списъка опцията "Изтрий стари версии на уиндоус", което в случая ще бъде неизползвания уиндоус на харддиска.

Другия вариант формат на харда през биос както вече ти казаха.

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

Десен клик на харддиска -> Свойства -> Почистване -> Почистване на системни файлове

И търсиш в списъка опцията "Изтрий стари версии на уиндоус", което в случая ще бъде неизползвания уиндоус на харддиска.

Ако се опитам да изтрия така уиндоуса от хард диска дали ще стане някакъв проблем с уиндоуса на ССД-то или да форматирам хард диска 

преди 6 минути, Scope99 написа:

Ако се опитам да изтрия така уиндоуса от хард диска дали ще стане някакъв проблем с уиндоуса на ССД-то или да форматирам хард диска 

Е него няма да го пипаш де, плюс това тази функция е точно за да се премахват ненужни копия на ОС които иначе не може да се изтрият просто така.

преди 2 часа, Bubbles написа:

Точно през BIOS няма способ ... -> Зарежда се ОС от SSD и се форматира "другия" HDD диск. Ако се "счупи старта" (буутването) , то Как да поправите проблеми с Windows Bootloader, ако компютърът ви не се стартира (techlila.com) примерно ... 

В BIOS се указва да стартира ОС от SSD-то. 

Принципно: Не можем да гадаем какво точно е направил. 

преди 15 часа, Scope99 написа:

сега ссд-то буутва компа но файловете останаха и в хард диска обаче като се опитам да правя каквото и да е с тях ми показва че файловете на харда работят *кажи речи съм с два уиндоуса* и върпоса ми е как мога да го изтрия от хард диска?

Двата Windows-а какви са /на SSD и на HDD/ 7,8,10,11 ?

Качи снимка от Win+R -> msconfig -> OK -> Boot

преди 34 минути, dioib написа:

Точно през BIOS няма способ ... -> Зарежда се ОС от SSD и се форматира "другия" HDD диск. Ако се "счупи старта" (буутването) , то Как да поправите проблеми с Windows Bootloader, ако компютърът ви не се стартира (techlila.com) примерно ... 

В BIOS се указва да стартира ОС от SSD-то. 

Принципно: Не можем да гадаем какво точно е направил. 

Абе имах предвид през буут менюто на нова ОС, то ясно че в биоса опцията я няма.

преди 19 часа, JKirilov написа:

Не става така. Изтрий новото SSD и после прехвърли системата на него. Извади стария HDD и провери работоспособността на машината. После е лесно...

По простичко не мога, не все пак да ти обясня.

Когато правиш нова инсталация на нов диск, всички останали се изваждат. Когато не са били извадени, както е при теб, после не можеш да ги вадиш, изтриваш, форматираш и т.н. защото по тях вече има нова инфо от тази изнсталация.

Оправия естествено има, но се изискват курс в АОНСУ и две виши...

преди 17 часа, Scope99 написа:

Здравей, до колкото разбирам си си купил купил SSD, свързал си го в компютъра и си пуснал инсталация на него, без преди това да форматираш партицията на стария диск, която е била системна. Направи следното, десен бутон на мишката на Този компютър-->Управление(manage)-->Управление на дисковете

Искам да ми покажеш как е при теб в този прозорец:  ЦЪК

При някои дъна през BIOS можеш да си изтриеш информацията на SATA или NVME SSD, но само на целия диск, а не отделен дял.

IMG_20220528_123428.jpg

• Автор
на 27.05.2022 г. в 16:15, Joss Bomon написа:

Двата Windows-а какви са /на SSD и на HDD/ 7,8,10,11 ?

Качи снимка от Win+R -> msconfig -> OK -> Boot

И двата уиндоуса са 10 

Eто снимка

Screenshot_1.png

преди 16 часа, driver_sl написа:

Здравей, до колкото разбирам си си купил купил SSD, свързал си го в компютъра и си пуснал инсталация на него, без преди това да форматираш партицията на стария диск, която е била системна. Направи следното, десен бутон на мишката на Този компютър-->Управление(manage)-->Управление на дисковете

Искам да ми покажеш как е при теб в този прозорец:  ЦЪК

Точно това направих и ето снимка 

Screenshot_2.png

Лично аз бих направил следното, първо бих разменил САТА кабелите на дъното, за да стане ССД-то диск 0, а другия, който ще се ползва за хранилище да стане диск 1.  Предполагам, че на дял F:/ ти е стария Windows. Ако е така, десен бутон върху дяла и натискаш изтрий том. Същото правиш със 50MB-товия том и с този в края на диска 508Мб, който е. Прилагаш промените и рестартираш. След това влизаш отново в това меню и ще имаш около 100ГБ unalocated space. Имаш два варианта, да създадеш нов том или да разшириш G:/. При разширяването информацията ти в G:/ ще се запази. Имай предвид, че всичко което е било на стария десктоп или в папките на системния дял, като документи, музика, снимки и т.н. ще изчезне. Гледайки как ти е разделен хард-а, предполагам, че не си съхранявал ценна информация в системния дял, но съм длъжен да те предупредя. 

• Автор
преди 2 часа, driver_sl написа:

Лично аз бих направил следното, първо бих разменил САТА кабелите на дъното, за да стане ССД-то диск 0, а другия, който ще се ползва за хранилище да стане диск 1.  Предполагам, че на дял F:/ ти е стария Windows. Ако е така, десен бутон върху дяла и натискаш изтрий том. Същото правиш със 50MB-товия том и с този в края на диска 508Мб, който е. Прилагаш промените и рестартираш. След това влизаш отново в това меню и ще имаш около 100ГБ unalocated space. Имаш два варианта, да създадеш нов том или да разшириш G:/. При разширяването информацията ти в G:/ ще се запази. Имай предвид, че всичко което е било на стария десктоп или в папките на системния дял, като документи, музика, снимки и т.н. ще изчезне. Гледайки как ти е разделен хард-а, предполагам, че не си съхранявал ценна информация в системния дял, но съм длъжен да те предупредя. 

На дял G:/ ми е стария уиндоус дали мога да процедирам по същия начин и нямам нищо важно на дяла

Как "успя" да направиш SSD-то динамичен... е ясно, но е по-добре да пуснеш нова инсталация и да го направиш основен. Препоръчително е преди инсталацията да разкачиш кабелите от големия диск и да ги включиш след като приключиш с инсталацията на Windows на SSD-то.

За достъп до цялото пространство от големия диск имаш 2 варианта:

1 - изтриваш с инструмента на Windows двата дяла F и System reserved /който незнайно защо има буква D/ и създаваш един нов дял с размера на това свободно пространство /около 100GB/

С вградения диск мениджър НЕ можеш да разширяваш към свободно пространство, което е в ляво от този дял, а само ако свободното пространство е в ДЯСНО от него. Така че, изтриваш дяла 508МВ и разширяваш дял G с толкова.

2 - правиш си бутваща флашка с програма за работа с дискове и партишъни и с нея можеш да разшириш дяла G с данните ти, без да ги губиш, до пълния размер на диска.

Работата с такива програми не е толкова сложна, но при първа употреба винаги има риск да объркаш нещо и да си затриеш данните.

преди 3 минути, Scope99 написа:

На дял G:/ ми е стария уиндоус дали мога да процедирам по същия начин и нямам нищо важно на дяла

Сигурен ли си? А на дяла F от 97GB какво има? От кой дял реално имаш данни които искаш да се запазят и кои дялове искаш да се изтрият?

• Автор
преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Как "успя" да направиш SSD-то динамичен... е ясно, но е по-добре да пуснеш нова инсталация и да го направиш основен. Препоръчително е преди инсталацията да разкачиш кабелите от големия диск и да ги включиш след като приключиш с инсталацията на Windows на SSD-то.

За достъп до цялото пространство от големия диск имаш 2 варианта:

1 - изтриваш с инструмента на Windows двата дяла F и System reserved /който незнайно защо има буква D/ и създаваш един нов дял с размера на това свободно пространство /около 100GB/

С вградения диск мениджър НЕ можеш да разширяваш към свободно пространство, което е в ляво от този дял, а само ако свободното пространство е в ДЯСНО от него. Така че, изтриваш дяла 508МВ и разширяваш дял G с толкова.

2 - правиш си бутваща флашка с програма за работа с дискове и партишъни и с нея можеш да разшириш дяла G с данните ти, без да ги губиш, до пълния размер на диска.

Работата с такива програми не е толкова сложна, но при първа употреба винаги има риск да объркаш нещо и да си затриеш данните.

Сигурен ли си? А на дяла F от 97GB какво има?

Да ,а на F:/ дяла имам няколко игри и видеа

Screenshot_4.png

• Автор
току-що, Joss Bomon написа:

Искаш каквото е на F да се запази ли?

Ако може да,но не ми е проблем и да загубя всичко ще прехвърля важните неща на флашка стига да махна стария уиндоус понеже заема много памет

В такъв случай си прехвърли важните неща и изтрий всички дялове от Диск 0 един по един, след което създаваш нов основен дял с целия размер на диска.

Можеш и да изтриеш само последните два дяла и да разшириш F до пълния размер на диска.

преди 49 минути, Scope99 написа:

Ако може да,но не ми е проблем и да загубя всичко ще прехвърля важните неща на флашка стига да махна стария уиндоус понеже заема много памет

Трябваше да започнеш с това, хахаха...

Joss Bomonако му зарежда системата от SSD-то, няма нужда и от буутваща флашка дори. 

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

В такъв случай си прехвърли важните неща и изтрий всички дялове от Диск 0 един по един, след което създаваш нов основен дял с целия размер на диска.

Можеш и да изтриеш само последните два дяла и да разшириш F до пълния размер на диска.

Да изтрия последните два дяла G:/ и D:/ System reserved ли с дясно копче и форматирате? 

Screenshot_5.png

Не бе човек!

Това което казвам се прави от Управление на дисковете, а не от Компютър!

Маркираш дяла който ще триеш и с десен цъкаш в него -> Изтриване на том

След като не останат томове и лентата стане черна, създаваш нов том с целия размер на диска.

преди 1 час, driver_sl написа:

Joss Bomonако му зарежда системата от SSD-то, няма нужда и от буутваща флашка дори. 

Бутващата флашка беше при сценария, когато трябва да се пазят данните.

• Автор
преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Не бе човек!

Това което казвам се прави от Управление на дисковете, а не от Компютър!

Бутващата флашка беше при сценария, когато трябва да се пазят данните.

Добре разбрах и се извинявам за неразбирането,след час като се прибера ще опитам и ще кача снимки 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.