Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за нов процесор

Featured Replies

Здравейте!

Наумил съм си да си взема нов процесор.От 5 години ползвам I5 4460, GTX950.Основноза браузване, LoL и CSGO.Въпреки, че с първите две нямам проблем, цс-а върви потресаващо зле.Около 80 кадъра средно.Явно това, което преди ми служеше вярно, вече изнемогва.Принципно нямам предпочитания, но се загледах по Ryzen 5 5600x/Intel i5 12600.Търся нещо, което в следващите поне 4-5 години да не го мисля, да върви цс-а там с едни поне 150 кадъра.Няма да клоквам, да стриймвам и подобни глупости.Основно цс-а ми прави проблем сега, щото влизах там преди 2 месеца и положението не беше никак добре.Търся предложения за процесор, рам и дъно.Рам 8гб са ми достатъчни, евентуално ще си взема още 8.Дъното също не ме интересува какво е, 2 слота за рам и PCI-E за видеото ми трябват.Кутията мисля ще събере ATX.Захранването е XFX TS430W.Бюджет нямам точно определен, но да речем, че повече от 700 лева не бих дал.

Проверявал ли си какви са максималните температури на видеокарта и процесор по време на игра? Не знам какви цени си гледал, но аз докарвам това:

Количка: AMD Ryzen 5 5600 4.2GHz 36MB 65W AM4 Box, ASROCK B450M PRO4 R2.0 AM4, Patriot Viper Steel 16GB 2x8 3200Mhz PVS416G320C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

Ако се сложи по-скъп процесор, например i5-12600, само той струва над 500 лева, а дъно за него струва 170 лева и нагоре, за RAM няма да има бюджет. Захранването също ти препоръчвам да го смениш, понеже твоето е според модела около/над 7 годишно. Реално, за тези леки игри, които играеш, някой от новите 4 ядрен процесори с 8 нишки ще ти стигне, а и ще се впишеш без проблеми в бюджета.

Количка: Intel i5-12400F 2.500G 18MB LGA1700 box, ASROCK H610M-HDV M.2 DDR4 LGA1700, Patriot Viper Steel 16GB 2x8 3200Mhz PVS416G320C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

преди 25 минути, The Negative One написа:

повече от 700 лева не бих дал

Ти не даваш, но това е положението, ако искаш.

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Проверявал ли си какви са максималните температури на видеокарта и процесор по време на игра? Не знам какви цени си гледал, но аз докарвам това:

Количка: AMD Ryzen 5 5600 4.2GHz 36MB 65W AM4 Box, ASROCK B450M PRO4 R2.0 AM4, Patriot Viper Steel 16GB 2x8 3200Mhz PVS416G320C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

Ако се сложи по-скъп процесор, например i5-12600, само той струва над 500 лева, а дъно за него струва 170 лева и нагоре, за RAM няма да има бюджет. Захранването също ти препоръчвам да го смениш, понеже твоето е според модела около/над 7 годишно. Реално, за тези леки игри, които играеш, някой от новите 4 ядрен процесори с 8 нишки ще ти стигне, а и ще се впишеш без проблеми в бюджета.

Количка: Intel i5-12400F 2.500G 18MB LGA1700 box, ASROCK H610M-HDV M.2 DDR4 LGA1700, Patriot Viper Steel 16GB 2x8 3200Mhz PVS416G320C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

Ти не даваш, но това е положението, ако искаш.

Точно за това пуснах и темата тук, защото бях на крачка да поръчам 5600х, но не съм следил нещата от доста време и изобщо не знам, дали процесора ще тръгне на дъното, дали няма да дойде без охладител и после да допоръчвам и такъв.Температурите не съм ги проверявал скоро, но преди не съм забелязал видеото да стига 70, процесора пък беше по-спомен още по-студен.По-скоро игрите стават по-тежки.Основната ми идея беше да взема един от двата процесора с по-евтино дъно и 8гб рам, с опцията евентуално ако реша да добавя още 8 след време.Искам да придобия представа на тия два процесора какви дъна им трябват, че да тръгнат, когато ги сложа, каква рам е най-оптимална и т.н.Бюджета ми не е ограничен, но мислех, че до 700 лева ще мога да взема АМД-то със по-евтино дъно и 8гб рам.Благодарско за мнението!

Цените на RAM паметите не са толкова високи, по-добре вземи две еднакви плочки, понеже след време не се знае какво ще има на пазара и може да има някаква несъвместимост и да не работят заедно, ако са различни. Също така, ако вземаш b450 дъно, говори с търговеца да ти обнови BIOS, за да подкараш процесора.

преди 2 часа, The Negative One написа:

Здравейте!

Наумил съм си да си взема нов процесор.От 5 години ползвам I5 4460, GTX950.Основноза браузване, LoL и CSGO.Въпреки, че с първите две нямам проблем, цс-а върви потресаващо зле.Около 80 кадъра средно.Явно това, което преди ми служеше вярно, вече изнемогва.Принципно нямам предпочитания, но се загледах по Ryzen 5 5600x/Intel i5 12600.Търся нещо, което в следващите поне 4-5 години да не го мисля, да върви цс-а там с едни поне 150 кадъра.Няма да клоквам, да стриймвам и подобни глупости.Основно цс-а ми прави проблем сега, щото влизах там преди 2 месеца и положението не беше никак добре.Търся предложения за процесор, рам и дъно.Рам 8гб са ми достатъчни, евентуално ще си взема още 8.Дъното също не ме интересува какво е, 2 слота за рам и PCI-E за видеото ми трябват.Кутията мисля ще събере ATX.Захранването е XFX TS430W.Бюджет нямам точно определен, но да речем, че повече от 700 лева не бих дал.

Виж дали можеш да намериш от някъде за твоята платформа един 4790K за тест. Не знам какво ти е дъното, но дори неклокнат седмицата ти дава още 4 нишки, + 2MB L3 кеш и 1 GHz честота отгоре. Като нищо ще ти вдигне кадрите в CS с поне 50. 

• Автор

Поръчах Райзъна с 16гб рам.В петъка би трябвало да дойде, пък ще видя какво ще покаже в цс-а.Благодаря за мненията!

• Автор

Всичко ток и жица, само къде няма сигнал към монитора...Дъното е Asus TUF A520M Plus II.Доколкото видях от нета, биос-а го има като последно число на лепенка до слотовете за рамта, което при мен е 0303.В сайта на Asus като инфо има, че процесора е поддържан след BIOS 1004, което според моята логика, би трябвало да означава, че "уж" трябва да тръгне.Да, мъ не иска :D .И с една плочка рам пробвах, резултат няма.Всичко тръгва, перките се включват, но монитора дава "No Signal".Къде аджеба да го търся проблема?Върнах I5-цата, всичко тръгна, няма ядове.Възможна идея, които ми се върти в главата:Евентуален проблем със съвместимостта между видеото (Asus Strix GTX950) и дъното.

Да не би да включваш монитора към вграденото видео на дънната платка? Там няма да тръгне, трябва да го включиш към външната видеокарта.

• Автор

Не, процесора няма вградено видео, включвам си го към nVidia-та.Утре ще се опитам да рефлашна дъното, през bios flashback, друга идея нямам.В момента картата работи на i5-цата, няма ядове.Не забелязах и разлика в конекторите на старото и новото дъно.Всичко е закачено както трябва, тръгват всички перки, но на монитора няма никой.

Провери дали си включил всичко където и както трябва, включително и захранванеато на процесора към дънната платка, да не си объркал някой кабел или нещо да не е 'щракнато' докрай - букса или памет например. Това дъно би трябвало да подкара 5 поколение ryzen с фабричния BIOS. Извади процесора, огледай го внимателно дали е вкаран правилно, да не си изкривил някой пин и така нататък. Извади дъното от кутията и пробвай да го подкараш върху някоя мека подложка или картон извън нея.

• Автор
току-що, Raze написа:

Провери дали си включил всичко където и както трябва, включително и захранванеато на процесора към дънната платка, да не си объркал някой кабел или нещо да не е 'щракнато' докрай - букса или памет например. Това дъно би трябвало да подкара 5 поколение ryzen с фабричния BIOS. Извади процесора, огледай го внимателно дали е вкаран правилно, да не си изкривил някой пин и така нататък. Извади дъното от кутията и пробвай да го подкараш върху някоя мека подложка или картон извън нея.

Всичко съм го включвал и изключвал няколко пъти, процесора е сложен както трябва.В правилната посока, влезнал е в сокета както трябва.С охладителя също не съм имал проблеми, всичко е стегнато докрай.Дъното мога да го пусна извън кутията, но да извадя процесора няма как, защото нямам термопаста в мен, а се съмнявам, че в Перник има въобще къде да намеря в наличност.За момента това не ми е вариант.Правя му едно последно тестово пускане със Сата кабела от кутията на дъното, ако не тръгне, утре рефлашвам биос-а пък каквото сабя покаже.В краен вариант ще им го върна, да видят проблема от инсталацията ли е, или има фабричен дефект в някой компонент.

Пастата ще преизползваш каквато има, не е проблем, тя е сравнително нова, а и процесора не е особено горещ. Поръчай някоя MX-4/5 за около 10-15 лева е тубичката, ще ти стигне за 10+ нанасяния. Иначе, пробвай с BIOS и ако не стане, може и нещо да е дефектно, там вече с търговеца комуникираш или търсиш някой сервиз наблизо да видят какво става.

• Автор

Ъпдейтнах БИОС - никакъв резултат.И прочетох, че може да е от Display Port-а който аз ползвам, смених на HDMI - запали.Обаче почна директно да ме хвърля в биос, без да разпознава никакви bootable devices, но някак си успях да го накарам да тръгне през boot настройките.Не съм преинсталирал уиндоус дори, което ми се видя странно.

Ако е било на UEFI, а старата ти инсталация на MBR, нормално е да не може да види ОС. Моята последна инсталация на windows 10 беше в края на 2018 г, като преди това също бях на intel, сега съм на AMD, сменях различни видеокарти, процесори и за момента всичко си работи перфектно, само ъпгрейдвам ОС.

Може да не си виждал POST и BIOS екрана, ако дъното е било настроено на UEFI, пробвай пак с DP кабела.

• Автор
преди 11 минути, Raze написа:

Ако е било на UEFI, а старата ти инсталация на MBR, нормално е да не може да види ОС. Моята последна инсталация на windows 10 беше в края на 2018 г, като преди това също бях на intel, сега съм на AMD, сменях различни видеокарти, процесори и за момента всичко си работи перфектно, само ъпгрейдвам ОС.

Може да не си виждал POST и BIOS екрана, ако дъното е било настроено на UEFI, пробвай пак с DP кабела.

Тук вече не мога да кажа какво-що, защото не разбирам.Не съм имал проблеми от този сорт досега, последно един HDD, който ползвах 10 години спря да работи, мъчих го два дена, накрая си взех едно ссд и му сложих Win10.Това да е било миналата година, досега проблеми не съм имал.Сега ще му закача всички вентилатори и букси от кутията, че сигурно 10 пъти слагах и махах дъна, и ще видя дали пак през DP ще има проблеми, въпреки че сега не виждам каква е била причината да сменя от HDMI на DP.Май беше нещо с опреснителната честота, ма знам ли.

Реално няма разлика, освен ако не са различни версиите и да кажем едното поддържа по-висока резолюция/честота или и двете, зависи и от монитора. Относно разликите между UEFI и MBR можеш да потърсиш и прочетеш в гугъл.

UEFI срещу BIOS - какви са разликите и кой е по-добър - Други (zixmailencryption.com)

преди 1 час, The Negative One написа:

Ъпдейтнах БИОС - никакъв резултат.И прочетох, че може да е от Display Port-а който аз ползвам, смених на HDMI - запали.Обаче почна директно да ме хвърля в биос, без да разпознава никакви bootable devices, но някак си успях да го накарам да тръгне през boot настройките.Не съм преинсталирал уиндоус дори, което ми се видя странно.

При смяна на платформа, дъно или системен диск е препоръчително да инсталираш чисто копие на Windows.

Това се прави, за да не се появят несъвместимости или проблеми при използването в дългосрочен план.

Щом платформата е нова направи SSD диска в GPT.

Преди да инсталираш ОС, "разкачи" другите дискове било то HDD или SSD, и остави само диска, на който ще инсталираш ОС.

• 1 месец по-късно...
на 11.06.2022 г. в 8:48, The Negative One написа:

Ако DP кабела ти не е читав (голям шанс), значи пин 20 е свързан и монитора праща ток към видео картата, а не трябва. "DisplayPort pin 20 issue" в гугъл и ще разбереш какъв е проблема. И LED-то на моята рам светна, а захранването беше изключено от копчето. Чудех се дали не са го обсебили духове или нещо :D

При по-новите поколения видео карти този проблем го няма, защото е решен от производителите на видео карти. Но при 9хх на Nvidia и 5хх на AMD със сигурност не е.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.