Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обезсилване на нотариален акт

Featured Replies

Привет! Имам едно питане, предшествано с малка предистория- Живеем в имот, в който сме Съсобственици с братовчед ми. Искахме да се разделим доброволно, тъй като в тази къща и всичко в имота се ползваше от всички цял живот(от нас и от тях), но това така и не се случи, тъй като имаше незаконно построени сгради в имота, падащи се от неговата половина ако имота бъде разделен на 2 части. Искахме да ни плати половината от сградите и те да останат в неговата част, но не се съгласи, а ни предложи да подпишем фалшива бележка, на която да пише, че ги е платил "по братовчедски", т.е. изобщо да не ги плаща. Последваха агресивни сцени, пускахме жалби към Прокуратурата, получихме доста обиди и заплахи за живота...и така..Пуснахме гражданскл дело за имотна делба. Братовчед ми след получаване на призовката, отива в данъчното на общината с някаква декларация от 1985г. в която има подпис на баща ми, по това време собственик на имота с братовчед ми, за едната от двете незаконно построени сгради, в която пише, че баща ми се отказва от сградата. На братовчед ми му дават от общината данъчна оценка и променят в данъчното, че сградата е негова. После той я прехвърля веднага на сина си и получава нотариален акт за нея. След него, отивам с баща ми да вземем данъчна оценка на имота и всичко в него в данъчното, а служителката ни дава листа с всички сгради без тази конкретната. Тя ни разказа какво се е случило преди нас и ни каза, че ако го бяхме изпреварили тя е щяла да ни даде даначна оценка за всичко плюс конкретната сграда (жестока нелепица). Отидохме при нотариус поне за едната от двете сгради да имаме нотариален акт-баща ми ми прехвърли всичко 1/2 от всичко. Така собственици ставаме аз и братовчед ми.  Минаха делата, имахме 3 свидетели, те имаха 3 свидетели, с целия набор от документи и съдебни експертизи( наистина на експертизата се оказа, че в декларацията е подписа на баща ми, но той става собственик едва през 1995г. и до сега всичко в имота сме плащали на две, и данъци и всичко, но тази декларация не вижда бял свят до този момент, съответно по давност би трябвало да владеем едната половина на тази сграда) . Накрая преди изчакването на решението на съда си помислихме, че в най-лошия случай ще останем само с едната сграда. Решението обаче беше смайващо-съдийката реши да даде и 2те сгради на братовчед ми, като зачита тази декларация и ни лишава от собственост и обезсилва нотариалния ни акт за другата сграда и също я присъжда на него. Пуснахме възражение към Втора инстанция и сега чакаме да ни насрочат дело. Можете ли да ми кажете вашето мнение, какво мислите, че е добре да предприемем, изобщо целия този абсурд как го тълкувате? Изобщо как такива измами биха се прескочили в съдебната ни система? Докато човек си мисли, че ето сега ще възтържествува правдата и истината, всичко става все по-зле. Докараха ни до тук че трябва да си затваряме очите за подобни измами и да си подаряваме имотите, защото няма кой да ни защити и сме безсилни пред гадорията на съдебната ни система, насърчавайки  корупцията. Очаквам да прочета съвети и мнения, които да ми дадат светлината в тунела и само да знам какво мога да направя не бих се спряла, защото много хора изпатиха от подобни съдии, а колко още ще изпатят не искам и да мисля..

• Автор

Интересува ме дали все пак има възможност на втора инстанция решението да бъде различно от  това на първа инстанция, тъй като всички казват, че втора инстанция просто потвърждава решението на първа, което звучи доста притеснително..

Явно той си ги е строил тези сгради, щом баща Ви без проблем е отказал да има претенции спрямо тях. Всички тия нерви, пари и изгубено време заслужават ли си? 

преди 20 минути, Last Green написа:

Интересува ме дали все пак има възможност на втора инстанция решението да бъде различно от  това на първа инстанция, тъй като всички казват, че втора инстанция просто потвърждава решението на първа, което звучи доста притеснително..

Не винаги е така. Но ви трябва наистина добър адвокат.  А и така, както сте обяснили нещата не стават ясни някой неща.  Най - добре кажете в кой регион сте, за да може някой да ви насочи към съответните специалисти. Нотариален акт се обезсилва само в съда.  И каква е тази бележка от 85г.  с подписа на баща ви,  която е приета от данъчното? Нали става собственик 95 г. Тогава тази бележка няма никаква стойност. По принцип ако баща ви и да кажем чичови са единствените наследници на баба ви и дядо ви, след техната кончина основната сграда се дели 50/50 собственост. Вече през годините ако някой е правил допълнителни постройки със съгласието на собственици то си е само негово. Казуса е заплетен, или поне така го представяте вие. Без съответните документи няма как да се каже и гада е. Пак ви казвам читав адвокат и късмет. Ако трябват и свидетели по делото си намерете сериозни хора.

преди 11 часа, Last Green написа:

тъй като имаше незаконно построени сгради в имота, падащи се от неговата половина ако имота бъде разделен на 2 части.

преди 11 часа, Last Green написа:

Братовчед ми след получаване на призовката, отива в данъчното на общината с някаква декларация от 1985г. в която има подпис на баща ми, по това време собственик на имота с братовчед ми, за едната от двете незаконно построени сгради, в която пише, че баща ми се отказва от сградата. На братовчед ми му дават от общината данъчна оценка и променят в

За какво претендираш тогава?
Баща ти се е отказал от правото си и това е документирано, оттам на сетне имаш права върху тзи имоти точно толкова колкото и върху имота на съседа ти.

преди 10 минути, Bubbles написа:

Точно тук е уловката.  Автора казва, че бележката е подписана 1985 г., а баща му става 10 год. по късно собственик, т.е през 1995г.

Няма как да се откаже някой от нещо което не е било негово.

Ключа от казуса се крие някъде другаде, но това зависи от съда вече.

преди 10 минути, hjhj написа:

Точно тук е уловката.  Автора казва, че бележката е подписана 1985 г., а баща му става 10 год. по късно собственик, т.е през 1995г.

Няма как да се откаже някой от нещо което не е било негово.

Ключа от казуса се крие някъде другаде, но това зависи от съда вече.

Уоу то доста заплетено верно.
В такъв случай мирише на фалшива декларация или в ония години нещо е правено но не като хората(Не се знае по какви причини), но каквото и да е, човек няма как да се откаже от нещо което не е негова собственост. Може би ако се е подписал бащата с пълномощно от тогавашния собственик...
Щом се води дело авторе и чакате втора инстанция значи имаш/те адвокат, говорете ги тези неща с него(Ако сте какво казва той?).
Другия вариант е да направите шоуто на цяла България :

joro_ignatov_sadeben_spor.jpg&q=0&b=1&p=

Лично аз бих проверил автентичността на тая декларация.

• Автор

Баща ми подписва тази декларация 1985г. След това братовчед ми строи Втората незаконна сграда в общия ни имот докато нас ни няма изобщо в страната и иска втората сграда пак цялата за него на базата на давност! И имаме следното питане-при положение, че съда ни обезсилва нотариалния ни акт, защо по същата логика не обезсили прословутата декларация подписана от някой, който не е бил собственик изобщо по това време и също по давност не ни присъди 1/2 от първата сграда (все пак за втората имаме Нот. акт).  И именно както казвате hjhj  има уловка, която не схващаме. Обезсилва се по- силният документ за сметка на декларация!?..

преди 5 часа, hjhj написа:

Ще се радвам да поразсъждавам с компетентните и запознати от Вас по този казус,. и не е просто дали времето, парите и усилията си струват, а защото ние не сме единствените. 

Свидетелите ни бяха блестящи.. за да лъжеш трябва да имаш добра памет, а за да казваш истината - смелост! 

На свидетелите им ясно и прекалено очевадно беше помагано от страна на съдията с питащи и в същото време потвърдителни въпроси от сорта на "Вие сте сивидели, че само той е строил сградите и само той е финансирал построяването им, Нали?" .

Законът казва, че без значение кой е финансирал строежа на обект в Съсобствен имот, то този обект автоматично става собственост на всички съсобственици. Обаче ето я вратичката - в съда можеш да вкараш 3ма свидетели и този закон отива по дяволите. Ако нашите свидетели ясно твърдят, че цял живот сме ги ползвали (което е самата истина-никога не сме твърдяли, че те са само техни и те не са демонстрирали, че са тяхна собственост, защото в действителност не са), защо ще обезсилваш Нот. акт за сметка на стара декларация, подписана от някой, който не е собственик..

• Автор
на 17.08.2022 г. в 13:36, Bubbles написа:

Баща ти се е отказал от правото си и това е документирано

Ако някой не е собственик на нещо, дори и да се подпише, че се отказва от него, ще важи ли?

Не е толкова до претенция, а до истината!

преди 3 минути, Last Green написа:

Ако някой не е собственик на нещо, дори и да се подпише, че се отказва от него, ще важи ли?

Не е толкова до претенция, а до истината!

Няма как да се откажеш от нещо ако не си му собственик.
Има един вариант това да се е случило законно, ако да кажем някой от неговите родители(Твоите баба и дядо) е бил собственик, а баща ти се е подписал с пълномощно от тях.
Признавам си че първия не прочетох целия ти пост затова и първия коментар беше спонтанен на това което прочетох, но види се ситуацията е ви е доста заплетена и според мен брадчеда върти някакви врътки, но за да се докаже всичко трябва печен адвокат.
Успех! :) 

• 4 месеца по-късно...

Знам, че темата е стара, но казусът е интересен.

До авторът:

Павлов иск, чл. 135 от ЗЗД ако искаш да отмениш нотариален акт. Но има давност.

Съжалявам за въпроса, но казваш само за баща ти, че е подписал нещо си. Къде е майка ти в тази цялата картина. Питам, защото имотът не може да бъде просто така даден от единия член на семейството. Да не кажа, че в зависимост от семейният статус (при починал родител, искренно се надявам това да не е случаят) ти също имаш иделни части собственост, с който баща ти не може да се разпорежда. Частта на единия родител се разделят по 50% на другия родител, а другата половина се разпределя между пак бащата/майката и по равно на децата. Тоест те са пряко наследени от теб.

Дай номер на делото да разгледаме решението на съда и мотивите.

на 20.08.2022 г. в 10:59, Bubbles написа:

Няма как да се откажеш от нещо ако не си му собственик.
Има един вариант това да се е случило законно, ако да кажем някой от неговите родители(Твоите баба и дядо) е бил собственик, а баща ти се е подписал с пълномощно от тях.
Признавам си че първия не прочетох целия ти пост затова и първия коментар беше спонтанен на това което прочетох, но види се ситуацията е ви е доста заплетена и според мен брадчеда върти някакви врътки, но за да се докаже всичко трябва печен адвокат.
Успех! :) 

Това не е точно така. Отказ от наследство може да се направи и предварително, преди да си станал собственик. Можеш по ред причини и да заявиш, че няма да имаш дори никакви правни, материални, финансови или други интереси в бъдещете, ако такива при определени обстоятестлва възникнат, дори и към настоящия момент те да не са налице. Тук дори не говорим само и единствено за недвижимо имущество.

Отгоре на всичко, авторът казва, че бащата е подписал декларация за вид "плащане по братовчедски", което ми говори, че тук двете лица са съзнавали ясно, наследникът би могъл да попадне в ситуция на обремененост дори и да е в правото си да наследи имота. Хипотезите са много - обоглодоряване на имота от второт лице, чужда собственот на земята, върху която примерно имотът е построен и тн.

Доста неща има... най-лесно е просто да се види решението на съда и мотивите на първца инстация. Там е описана и фактологията.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.