Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

VLC Media Player: Лек и удобен медиа плеър

Featured Replies

Признавам си, досега винаги съм ползвал Windows Media Player. Особено откакто Microsoft пуснаха WMP 11 Beta. Страхотен медиа плеър, страхотен дизайн. Вади приятен звук. Поне така си мислех, докато, следяйки всичките хвалби по форумите за VLC Media Player, реших да го пробвам. Свалих, инсталирах, пуснах. Интересен интерфейс. Максимално олекотен, за разлика от WMP или WinAmp с модерен скин. Щях малко да се пооткажа от плеъра, тъй като винаги съм бил любител на красивото. Но не бих нарекъл интерфейса на VLC, по-скоро бих го нарекъл олекотен, нещо като този на Foobar 2000.

interfaceft1.png

Веднага се забелязва удобното разположение на бутоните. Както казах: максимално олекотено. Най-отляво имаме бутон за отваряне на мултимедиен файл / диск / интернет връзка. Можете да избирате субтитри към видеофайловете, които отваряте.

Не се забелязва лесно, но VLC Media Player притежава и плейлист както всички добри негови конкуренти. Просто трябва да натиснете бутончето преди слайдера за звука и ще той ще изскочи мигновено. В селекцията на плейлиста може да се добавят както файлове, така и цели папки и онлайн радиа. Налице са стандартни опции като Shuffle, Repeat All и Repeat One. Плюс това имате търсачка за имена. Подредбата на файловете може да бъде както стандартна, посочена от вас, така и по артист или албум.

Качеството на плейбек е страхотно. Дори в момента слушам едно от любимите ми парчета. За разлика от тежките плеъри като WinAmp и Windows Media Player музиката ми не прекъсваше или скипваше при по-голямо натоварване, въпреки че имам 1 гигабайт РАМ памет и 3 гигахерца процесор. Дори при филмите – досега не съм чувал по-ясен звук или говор на героите на който и да е филм с друг плеър. Освен това звукът е поне с 20% по-силен от максималните възможности на Windows Media Player, за BSPlayer да не говорим. Дори на изключително стар DVD филм като „The Great Dictator” на Чарли Чаплин качеството едновременно на звука и на картината във Fullscreen режим бе по-добро от това на конкурентните плеъри. Естествено, драстична разлика не може да се забележи, но за хора с твърде остро око към детайлите VLC е по-добър в някои отношения.

Интересно от пръв поглед за мен бе менюто File:

filevf7.png

Както забелязвате – имате два начина на отваряне на файлове – Quick (бърз) и Нормален, като стандартния шорткът за отваряне на файл – Control + O е настроен за бързото отваряне. Така нареченото нормално отваряне не е по-различно от бързото, но просто имате възможността да посочите субтитри, ако не са поставени в същата папка, в която е медийния файл или просто са с различно име. Освен това можете да отваряте цели директории, дискове или интернет стриймове. А чрез „магьосника” (Wizard) вие можете да стриймвате в мрежата.

Ако вече сте инсталирали VLC Media Player и сте се разровили малко по менютата, то сте видяли опцията „Extended GUI” (разширен потребителски интерфейс). Чрез нея имате достъп до настройки за видеофайлове – контраст, яркост и др., еквалайзер и малко глезотийки за звука като виртуализация на слушалки и нормализация (!) на звука:

extendedud3.png

Като се заговорихме за потребителски интерфейс се сетих за нещо... Спомняте ли си, когато ви казах за олекотения интерфейс? Малко ви излъгах, че е скучен :computer8: Защото от менюто Settings> Switch Interface имате достъп до следния олекотен, но суперготин скин:

skin2xr0.png

Мда, това, че плеърът е олекотен не значи, че няма лъскав интерфейс и готини бутончета. Плюс това ако този скин не ви хареса, винаги можете да свалите друг :yanim:

Eстествено като всяка друга програма, VLC Media Player си има своите недостатъци. Примерно: когато си изберете скин и рестартирате плеъра, той пак се е върнал на най-олекотената версия. Естествено за мен не е проблем всеки път да задавам другия скин, ама все пак е малко необичайно и дразнещо. Друг недостик е, че ако сте свикнали с визуализации към вашата музика, ще останете малко разочаровани. Те са малко на брой и изключително примитивни, плюс това звукът прекъсва за две секунди всеки път като превключите към друг прозорец. Но какво да се прави – съвършена програма няма, нали така ?

Все пак VLC е един добър, лек и приятен за ползване медиа плеър, който няма да ви остави разочаровани.

Свали PDF версия на статията @ Data.BG

Връзки за сваляне на VLC Media Player:

Всички връзки се намират на български сървъри с гарантирана скорост.

Сървър 1 (Host6.be)

Сървър 2 (Data.bg)

Сървър 3 (ICN.BG)

Митак,браво и от мен.Чудесна статийка.

Съгласен съм с мнението на автора за плейъра - доста е удобен, а същевременно лек и лесен за употреба - от доста време ми е сред задължителните програмки след преинсталиране на уиндоус.

И на мен много ми хареса статията, но няма да използвам този плейър.

Наистина браво за положения труд!

Само малко допълнение:

1. VLC може да се изтегли като архив и да не се инсталира.

2. Той си идва с вградени кодеци и не е необходимо да има допълнително инсталирани такива. Заедно с точка 1. това дава възможност да се ползва и на чужд компютър с USB стик.

3. Относно промяната на скина след рестарт пробвай следното нещо: в показания прозорец задаваш ръчно пътя до папката със кожата, която искаш да е по подразбиране.(поне при мен е ръчно, защото съм със "не-исталиращата" се версия)

clipboard1gm4.jpg

...

Поздравления за статията. Плеърът е наистина много добър. Обаче при v0.8.5 имам проблем със субтитрите - дори и да посоча нужния .srt/.sub файл (поставен в същата директория, със същото име и т.н.), програмата отказва да го покаже. Единствено когато сменя кодировката на субтитрите на CP1251 тръгват. Дразнещо е, а и при v0.8.4a нямаше подобен проблем.

А ето и 2 линкa с много и разнообразни скинове за VLC:

http://www.videolan.org/vlc/download-skins.html

http://www.videolan.org/vlc/skins.php

даа аз също съм с него,но ми прави впечатление че старите версии са по -стабилни

VLC Player изисква ли допълнителни програми да бъдат инсталирани?

Чувал съм че отваря всякакви файлове,но да ме извинявате обаче интерфейса му е скучен,първичен и не е"UserFrendly".Има и други подобни плеъри-->Мplayer,MV2player....ефективни но с труден за конфигуриране интерфейс.Имам го но рядко го използвам. Колко е лек ?Я се поразрови в настройките ,включи всички екстри и ще ти натежи.Удобно за мен е докато го инсталираш да разпознае езиковите настройки на системата и да ти остане да си пуснеш филма.Сам да намери и зареди субтитрите. Има турски ,румънски , грузински,два вида китайски а няма български език.Как да убедя някой едва прохождащ да си го остави на компютъра след като той няма да може да работи с него.Не бих искал да се заровя в настройкие му и да се изгубя там.Moжe да възпроизвежда видео файлове които се намират в архиви,без да се разархивират и ненацяло свалени файлове а също така чете .iso formati .Има страхотни функции,но я veterana дa kaже защо няма да го използва...Ето линк за Portable версия на VLC player:VLC_Portable_0.8.5r2

П.П.Ако се хване някой да го преведе,VideoLanClient може да ми стане любим ама засега не е...

• Автор
Поздравления за статията. Плеърът е наистина много добър. Обаче при v0.8.5 имам проблем със субтитрите - дори и да посоча нужния .srt/.sub файл (поставен в същата директория, със същото име и т.н.), програмата отказва да го покаже. Единствено когато сменя кодировката на субтитрите на CP1251 тръгват. Дразнещо е, а и при v0.8.4a нямаше подобен проблем.

Да, за жалост това е един от познатите проблеми на VLC Media Player 0.8.5. Според създателите (питал съм ги лично тук) ще бъде оправен скоро.

Аз изтеглих последмият build от 06.09.06 и мисля че проблема със субтитрите е оправен.Поне при мен рабо

ти.Може да го изтеглите от тук

Митака ,поискай езиковия файл от създателите на VLC за да го преведем. Нямам голям опит в превеждането,но си струва да се популяризира такъв многоплатформен плеър.

• 3 седмици по-късно...

При мен като си пусна филм и ми "яде"субтитрите.Обикновенно липсват по 1-2 букви на ред

• 1 месец по-късно...

Излезе нова бета версия. Който иска, може да я тества. Нека каже после впечатленията си.

VLC Media Player 0.8.6 Beta 1

Излезе нова бета версия. Който иска, може да я тества. Нека каже после впечатленията си.

VLC Media Player 0.8.6 Beta 1

Oт двата основни проблема нито един не е оправен:

- След смяна на скина,при рестарт на програмата тя е отново в примитивния си скин.

- Субтитрите се появяват автоматично и няма нужда от смяна на енкодинга,но пък се разминават и то често! sad.gif Особено на по-стари заглавия. Иначе на по-новите са Ок и дори се появяват без да се зареждат(ако са в същата папка с видео файла и със същото име)

От плейъра няма да се откажа,имам го открай време,но тия два проблема докато не се оправят си гледам с БиЕс-а,а Ви ел си-то остава за бакъп.

• 4 седмици по-късно...
  • 6 месеца по-късно...
  • Автор

Програмата се държи крайно нестабилно, когато работи с няколко файла в плейлиста си.

ползвам отскоро новата версия и съм доволен .

чете ми всички субтитри и си е ок.

надявам се да продължи да се развива , защото съм фен на програмите с отворен код .

VLC си го ползвам само да гледам нещо от FTP сървъра. По-новите версии ми дават грешки, когато имат 4-5 неща в плей-листа. За филми основно използвам MV2

• 5 месеца по-късно...

Еми да споделя какво ми направи впечатление досега от програмата. Инсталира се прилично. Имам един основен проблем при програмата който се състои в това че след като я затоворя през бутона за целта програмата оставя отворен процес и трябва да го килна на ръка. Друг проблем който се сблъсках при версия 0.8.6c се състои в това че въпреки зададените настройки за тайм джъмп програмата скача произволно където си иска а не както и е зададено преди тва в настройките.

• 2 седмици по-късно...

Ще го опиша, както е в българския превод на програмата, значи в настройките се избира опцията Видео -> Субтитри/OSD -> Генератор на текст и там има опции за размер на шрифта

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.