Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геймърски компютър

Featured Replies

Здравейте!

Понеже идеята ми за нова конфигурация съвпада с тази на колегата goshkoime2, да се възползвам от неговата тема, за да не отварям нова. (Ако не е добра практика, ще помоля да ме извините и веднага ще направя отделна тема).

Та, в момента разполагам с тази конфигурация, която планирам да продам:

Процесор: INTEL XEON, E3-1230V3 QUAD, 3.30GHz, 8MB, BOX, LGA1150
Дъно: GIGABYTE H87-HD3, H87, DDR III 1600/1333, VGA, DVI, HDMI, LGA1150
Видео: https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/zotac-gaming-geforce-gtx-1660-ti-amp-6gb-gddr6
Дискове:  
  Seagate Barracuda 7200.14 1TB
  Samsung 860 Evo 500GB
  Samsung 120GB 2.5" Solid State Drive 840 Evo /SSD/, SATA 
Кутия: COOLER MASTER N400 Black, USB 3.0, w/o PSU
RAM:  
   GEIL 2X4GB DDR III 1600 EVO VELOCE CL9
   1 x  8GB DDR3 1600 Corsair Vengeance
Захранване: PSU FORTRON RIDER 550 SILVER
Монитор: DELL S2719DGF 2560x1440, 155Hz

Идеята ми е да сглобя нова (всичко без монитор и другите периферии) като съм се фокусирал върху процесор Intel i5-12400 и видеокарта 
GeForce RTX 3060 Ti.
Едно уточнение: държа картата да е от доказан производител (нямам много вяра в 
Gainward и Inno3D). Поправете ме, ако съмненията ми са неосновани!

Относно останалата част от конфигурацията признавам, че нямам никакви конкретни идеи и разчитам на съвети от вас.
Разбира се, държа на сериозно дъно и SSD, които да "оцелеят" и да са адекватни с времето. 
Захранването също е важно да е достатъчно висок клас, спрямо очакванията за конфигурацията в този ценови клас.

PS: Ако по някаква случайност, zotac-a 1660 ti би паснал като stop-gap solution на новата конфигурация, бих го ползвал за 2-3 години, стига да не препъва всичко и да позволява играенето на нови игри. 
Това би ми спестило 1000-1200 лв. от очакваните 2500-3000 макар и за 2-3 години. 

преди 13 минути, _Nemesis_ написа:

Та, в момента разполагам с тази конфигурация, която планирам да продам:

И какво си мислиш, че ще получиш с новата конфигурация? Кои игри играеш и от значение ли е дали ще са на високи или средни настройки? 

Процесора ти е на нивото на i7-4770 4/8, но комбинацията ти от памети не е оптимална с тези 3 модула.

Ето едно сравнение на двете карти с по-силен процесор:

преди 13 минути, Joss Bomon написа:

И какво си мислиш, че ще получиш с новата конфигурация? Кои игри играеш и от значение ли е дали ще са на високи или средни настройки? 

Процесора ти е на нивото на i7-4770 4/8, но комбинацията ти от памети не е оптимална с тези 3 модула.

Ако трябва да съм честен, поигравам нови игри от типа на F1 22, всичко ново, което излиза за Assassin`s Creed, Diablo 2 Resurrected и подобни.
Притесненията ми за сегашната конфигурация са основно към процесора, който се явява bottleneck-a.

Може ли съвет относно паметта и как мога да я оптимизирам като комбинация?

Диаблото си върви с 60fps на система почти като твоята:

Ако можеш да замениш твоите памети за кит 2х8 на 1600 ще е по-добър вариант. Ако не, продай тези 2х4 и вземи една като твоята Corsair, като гледаш да е по възможност същата като модел и означения.

Процесора товари ли се на 100% от игри?

Ако усещаш процесора да спъва видеото, взимаш най-евтиния 6/12 AMD  за около 280лв., дъно за около 200лв. и 2х8 памети за 130лв. и за 600-700 лв. ще си ползваш картата с пълни възможности. Този процесор е достатъчен, ако ще взимаш карта до 3060. 12400 е аналогичен и сравним, но  по-скъп.

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
2X8GB DDR4 3600 ADATA XPG DB10 AX4U36008G18I-DB10 1 128.96 лв. 128.96 лв.
AMD Ryzen 5 5500 4.2GHz 19MB 65W AM4 Box 1 283.56 лв. 283.56 лв.
ASROCK A520M PHANTOM GAMING 4 AM4 1 165.64 лв. 165.64 лв.
Междинна стойност: 578.16 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 11.56 лв.
Доставка: по тарифа на куриерската фирма

Обща стойност: 566.60 лв. с ДДС

С нови компоненти със сигурност ще имаш много по-висока производителност в игрите и не само. 12400 е доста добър процесор, даже може да спестиш малко пари, като вземеш F версията, която е без вградено видео. Все пак компонентите зависят от бюджета, какъвто не е даден.

MSI GeForce RTX 3060 GAMING Z TRIO 12G - цена. (nikem-bg.net)

Intel i5-12400F 2.500G 18MB LGA1700 box - цена. (nikem-bg.net)

преди 1 час, Raze написа:

С нови компоненти със сигурност ще имаш много по-висока производителност в игрите и не само. 12400 е доста добър процесор, даже може да спестиш малко пари, като вземеш F версията, която е без вградено видео. Все пак компонентите зависят от бюджета, какъвто не е даден.

MSI GeForce RTX 3060 GAMING Z TRIO 12G - цена. (nikem-bg.net)

Intel i5-12400F 2.500G 18MB LGA1700 box - цена. (nikem-bg.net)

Бюджетът писах, че е като на колегата, който е отворил темата - около 2500 в краен случай 3000.

Иначе да, нещо такова си представям като процесор и видео.
Може ли предложения за останалите компоненти?

на 5.09.2022 г. в 19:01, _Nemesis_ написа:

Бюджетът писах, че е като на колегата, който е отворил темата - около 2500 в краен случай 3000.

Иначе да, нещо такова си представям като процесор и видео.
Може ли предложения за останалите компоненти?

На каква резолюция ще играеш? Защото бюджетът позволява и 3060 Ti, но в комбинация с 12400(F) на 1080p процесорът ще bottleneck-ва видеокартата в някои игри, но за 2К е много добра комбинация. Ако ще взимаш 12400 по-добре за мен вземи tray, който е с 20лв. по-скъп, но ще имаш вградена видеокарта, така или иначе едва ли ще ползваш боксовия охладител.

http://nikem-bg.net/computer-components/Intel-CPU-Core-i5-12400-2.5GHz-18MB-LGA1700-tray/

току-що, tepmu написа:

3060 Ti, но в комбинация с 12400(F) на 1080p процесорът ще bottleneck-ва видеокартата в някои игри

Това пък откъде го измисли? Няма такъв вариант, сравнено с почти всеки друг процесор 12400 F ще се справя перфектно. Евентуално с доста по-мощна видеокарта може да има един вид bottleneck на тази резолюция и по-ниски настройки, сравнено с някой друг процесор, но като цяло няма да има проблеми и с най-тежките игри.

преди 11 часа, tepmu написа:

Защото бюджетът позволява и 3060 Ti, но в комбинация с 12400(F) на 1080p процесорът ще bottleneck-ва видеокартата в някои игри

Моля......!

Процесор от най-ново поколение с 6 физически и 12 логически ярдра ще спъва видео карта??? Я кажи кои са тия игри които ще искат повече от 6 ядрен процесор че да не позволяват на видеото да си покаже мощността ?

4к не зависи толкова от процесора който е предостатъчен в този случай, колкото от видеокартата зависи от това. Не заблуждавай хората във този форум.

Поръчах си още един 8GB DDR3 1600 Corsair Vengeance
и ще махна двете стари платки от по 4GB. 
Ще видя как ще се държи машината с 2x8GB.

Иначе играя на 2К резолюция и поне в момента на планирам да минавам на 4К.
Та, ако за дадения момент и да речем в близките 2 години, мога да "изтискам" каквото има от сегашната конфигурация и да играя прилично голяма част от новите заглавия, разбира се, че бих спестил тези 2500-3000 лв.

Ясно ми е, че рано или късно ще трябва нова конфигурация. Особено ако скоро се очаква да излязат нови поколения процесори и карти, може и да е добре да изчакам малко.

Затова и пиша тук, защото директно тръгнах с идеята да правя нова конфигурация, но може би мога да отложа малко във времето.

PS: Случва се понякога FPS да паднат драстично при игра и все още не съм открил причината. Вярно, CPU-то търкаля на 100% (не винаги), но не вдига висока температура и като цяло компютърът е тих дори при по-сериозните игри.
Картата е най-нова от конфигурацията (на 2 години) и се държи много стабилно и с много ниски температури.
Последните месеци почна да дава "син екран" от време на време (не при геймене а по принцип) и от голямото ровене в нета и питане, все още не мога да установя причината за това. Това ме наведе на мисълта за нуждата от нова конфигурация.

Сините екрани най-често са от конфликт с драйвери, проблемен диск, задути кондензатори по дъно и/или захранване, понякога и от антивирусен софтуер.

преди 10 часа, goodly написа:

Моля......!

Процесор от най-ново поколение с 6 физически и 12 логически ярдра ще спъва видео карта??? Я кажи кои са тия игри които ще искат повече от 6 ядрен процесор че да не позволяват на видеото да си покаже мощността ?

4к не зависи толкова от процесора който е предостатъчен в този случай, колкото от видеокартата зависи от това. Не заблуждавай хората във този форум.

Кой говори за 4К, шмати? С този процесор видеокартата не може да покаже пълния си потенциал в някои игри - това е bottleneck, ако не знаеш. Примери за такива игри са Cyberpunk 2077, PUBG, Valorant, Fortnite и др. Виж тестове на същата видеокарта с 5800х или 12600К например натовареността на видеокартата не мърда от 99%.

Пак ще повторя това се наблюдава само в някои игри на FHD. Също така bottleneck-a не е толкова голям, даже при повечето игри е пренебрежимо нисък  Вече пича да напише кои игри го интересува по-конкретно или да си види сам тестове. Тъй като е споделил, че ще играе на 2К, няма какво да му се чуди, ще остане доволен ако вземе компютър с въпросните процесор и видеокарта.

• 2 седмици по-късно...
на 7.09.2022 г. в 11:29, _Nemesis_ написа:

Поръчах си още един 8GB DDR3 1600 Corsair Vengeance
и ще махна двете стари платки от по 4GB. 
Ще видя как ще се държи машината с 2x8GB.

Иначе играя на 2К резолюция и поне в момента на планирам да минавам на 4К.
Та, ако за дадения момент и да речем в близките 2 години, мога да "изтискам" каквото има от сегашната конфигурация и да играя прилично голяма част от новите заглавия, разбира се, че бих спестил тези 2500-3000 лв.

Ясно ми е, че рано или късно ще трябва нова конфигурация. Особено ако скоро се очаква да излязат нови поколения процесори и карти, може и да е добре да изчакам малко.

Затова и пиша тук, защото директно тръгнах с идеята да правя нова конфигурация, но може би мога да отложа малко във времето.

PS: Случва се понякога FPS да паднат драстично при игра и все още не съм открил причината. Вярно, CPU-то търкаля на 100% (не винаги), но не вдига висока температура и като цяло компютърът е тих дори при по-сериозните игри.
Картата е най-нова от конфигурацията (на 2 години) и се държи много стабилно и с много ниски температури.
Последните месеци почна да дава "син екран" от време на време (не при геймене а по принцип) и от голямото ровене в нета и питане, все още не мога да установя причината за това. Това ме наведе на мисълта за нуждата от нова конфигурация.

Кога ще ги има тези нови поколения процесор и карти в БГ сайтовете?

преди 4 минути, П.Петров написа:

Кога ще ги има тези нови поколения процесор и карти в БГ сайтовете?

В края на годината/началото на другата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.