Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложение за категория##

Featured Replies

преди 2 минути, jhoro написа:

И защо мислиш, че тази земя е унищожена?
Това не е Азотно-торов завод, не е „Марица изток“ - ТЕЦ-а, барабар с откритите мини, не е хранилище за отработено ядрено гориво ...

Преди във вашият край имаше рози, после лавандула, сега панели и перки ... Утре може друго да има -земята все още е плодородна.
Най-постоянното нещо е промяната!

Добра идея, но - публиката няма да разбере.

Кат не разбере публиката, теглим им по една майна и да го духат! То бива осиране на форума, но днес е навред, във всяка тема. Калин им е направил теми да се забавляват и да ядат "кебапчета" от сутрин до вечер, та и през...нощта!

• Отговори 61
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Те затова Сульо и цръульо не може да строи де свърне... Те затова съществуват и годишни карти на ветровете. И който може - смята, ако балансът излезе - проектира, внедрява, експлоатира.

• Тази тема е доста интересна и нека в нея пишат запознати по въпроса, а не разни лаладжии, къде се чудят ден и нощ каква глупост да изръсят тук! Благодаря!

• Би трябвало да е раздел ВЕИ с подраздели Вятър, Слънце (електро и термо), когенерация... Въпреки, че това не са лаладжийски теми, а точен инженеринг.

преди 2 минути, Kolev72 написа:

Кат не разбере публиката, теглим им по една майна и да го духат! То бива осиране на форума, но днес е навред, във всяка тема. Калин им е направил теми да се забавляват и да ядат "кебапчета" от сутрин до вечер, та и през...нощта!

Нали това правя - казвам им лека нощ!

И по-полека да духат - само колкото да изсъхне прането.

А ти,какво написа по темата?Лаладжии,майна,духат...

Това ли са термините,в зелената енергия?

преди 1 час, Orgasmatron написа:

А ти,какво написа по темата?Лаладжии,майна,духат..

това е най-зелената енергия
:lol6:

преди 1 минута, Orgasmatron написа:

За такива като теб, това са думите. Аз съм влязъл за да чета и науча нещо полезно по въпроса. Ти за какво си тук?

преди 8 минути, Orgasmatron написа:

Не става ясно - към кого се обръщаш, но ...
Само от 15-16 години се занимавам с тези неща, затова - не мога да обясня всичко, в два-три поста или една тема.

преди 23 минути, Orgasmatron написа:

Е кфо ве, духането не е ли зелена енергия?

преди 1 минута, овню написа:

това е най-зелената енергия
:lol6:

Само питам.Че ако е така-болшинството,ще стават за тази работа.

току-що, Kolev72 написа:

За такива като теб, това са думите. Аз съм влязъл за да чета и науча нещо полезно по въпроса. Ти за какво си тук?

И какъв съм аз?За днес съм третият,който обиждаш-"гъстият с админите".

Ще научиш,като си извадиш комунистическата мутра,от задника-мистър `69.С оня другият малоумник,който не можа да намери една папка,две седмици.

Това не е за DIY.А за хора,учили с години.Не е като да вържеш два диода.

Отиваш,плащаш и идват да ти го направят.

Сигурно още си боядисваш Жигулито,на тротоара.

преди 20 минути, Kolev72 написа:

По принцип си прав. ама още на първа страница стана боя, да гледам че и някой модератор даже е чистил, аз като говоря нещо доктора ми обяснява че това било фейсбук...

Да не съм съвсем офтопик :

https://xpi.bg/novini/solarni-paneli-bg

преди 1 час, Orgasmatron написа:

Добрееее, колко струва един киловат на портала на Козлодуй?

И после - колко струва един киловат от перки ... или от некФи измислени волтаици, дето ни го набиват до дръжката в сметките ни за ток, а?

Айде да видим умниците тук дето искат и тема да кръщават ...

S'il vous plaît !

преди 6 часа, DIKSAN написа:

Здравейте, мисля че ще е доста полезно ако се добави категория за зелена енергия / соларни системи и т.н.

само ако урсула даде евросубсидия на сайта

безплатна реклама не правим 

сиренето е с пари

а още не са му сложили таван 

може и за глобаното затопляне да се пусне  отделна категория 

преди 5 часа, dimy написа:

A, че некой верва ли още в тези зелени шитни, още???

Малеейй , че промити мозъци!

кака ти   урсула оня ден я гледам пак ще пуска безплатно саниране на бойко 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Питай хората от Фукушима

питай хората от чернобил

много било добре казват

ама от  както гръмнала централата  само жито за европа изнасяли

а путин се оплака уж  за африка да направят  коридор а само 2 кораба,  другото отишло в   европата 

-----

ако трябва да бъдем честни

всички ядрени централи трябва да се  закрият

защото народа става дебилен и ще стават сакътлъци

няма капацитет  човека да ги обслужва 

преди 5 часа, dimy написа:

Добрееее, колко струва един киловат на портала на Козлодуй?

И после - колко струва един киловат от перки ... или от некФи измислени волтаици, дето ни го набиват до дръжката в сметките ни за ток, а?

Айде да видим умниците тук дето искат и тема да кръщават ...

S'il vous plaît !

Така като гледам-ти и @Kolev72сте най-големите умници,на Балканския полуостров.Кажете вие.

И в задачата се пита,съвсем друго-как се прави?

Изобщо не съм убеден,че знаете.По-точно-убеден съм,че не знаете.

И аз като незнаещ,отидох,питах,платих си-направиха ми го.За домашна употреба.

За бизнес-трябва повече акъл,от един magnet link.

А и не ти трябват твои пари.Като го можеш-взимаш от други...Но инвестициите,не се учат в комунизъм.

Това е бъдещето! Винаги новостите се възприемат от някой НЕГАТИВНО! На времето в Холандия започнали да мелят житото  с вятърни мелници, трошели се ,мъчели се , докато един инженер изчислил правилната линия на зъбните колела  и вятърът станал движеща  сила за дъскорезници, тъкачници и т.н. Холандия благодарение на това започнала да строи КАЧЕСТВЕНИ КОРАБИ и станала ПЪРВА в света в търговията, в колонизирането и т.н.Тепърва ще има големи открития в тази посока, като ефективност, новости в преноса , по-голяма обхватност и ПО– ДОБРА ПРИРОДА! А какво по-хубаво от това да си добиваш енергия сам ,МЪСК преди години пусна в суперите волтични керемиди  , а покривите на блоковете стоят не използвани и т.н. Споделям , да има такава тема в калдата!

Ей, умници - ще го напиша с по-големи букви:

Колко струва един киловат на портала на Козлодуй?

Колко струва един киловат от перки ... или от некФи измислени волтаици, дето ни го набиват до дръжката в сметките ни за ток, а?

А ти, умнико, не се ли усещаш, че си сам и се опитваш да си по- от всички останали? Не доказваш, че си, а се опитваш с грубост да го правиш. Което не ти се получава. Ефектът е обратен.
Защо не казваш нищо за това колко струва един, само един блок на АЕЦ? А колко струва преработката на отработеното ядрено гориво?
Освен това цената на ВЕИ оборудването зависи от масовостта на прилагането. Колкото повече, толкова по-малко.

преди 4 часа, цър-вул написа:

А ти, умнико, не се ли усещаш, че си сам и се опитваш да си по- от всички останали? Не доказваш, че си, а се опитваш с грубост да го правиш. Което не ти се получава. Ефектът е обратен.
Защо не казваш нищо за това колко струва един, само един блок на АЕЦ? А колко струва преработката на отработеното ядрено гориво?
Освен това цената на ВЕИ оборудването зависи от масовостта на прилагането. Колкото повече, толкова по-малко.

Глупости!

АЕЦ-а го има! Тока на портала е 6цента на портала!

Тока от перки и волтаици е 10пъти повече!

Пък ти си дрънкай колкото си искаш за масовост и др. бла-бла...

• Автор
преди 15 часа, NewRedDragon написа:

Да, и аз съм го мисли. Дори смятах, след около 2 месеца да пуснатема по въпроса. 

Защо след около 2 месеца - ами защото до 30 дена трябва (по план) да заработи моята соларна имсталация (домашна). До тук, единственото, което мога с някаква достоверност да кажа, че инвестицията е свястно оборудване не е малка. Самите "панели" - в моя случай 600 W - не са проблем, цялата система си е пари - особено батериите

Може ли да споделиш по-подробно от какви компоненти ти е инсталацията и от къде си ги закупил, понеже имам желание да си направя за лична употреба около 2000W, но ми е доста объркващо какви батерии, инвертор,  панели трябват и т.н. Благодаря.

Има 2 варианта за перки - на сушата и във вода(океан). Тия на сушата средно струват 1.2-1.3 милиона долара и изкарват средно около 2 мегавата енергия. За една година - поправка, ремонт, почистване и ресертифициране струва около 40 000 долара на година. Ако се вземе 1 перка - типично се слага на 10 години като инвентар - излиза 130 000 долара на година плюс 40 000 долара на година = 170 000 долара на година да я имаш и да работи.

170 000 долара разделено на 8760 часа е 19.40 долара на час за 2 мегавата. За 1 киловат излиза 0.0097 цента на час. С всички застраховки, екстра непредвидени разходи,печалба от 20% за собственика и лихви ако се вземат парите от банка излиза около 2 до 3 доларцента за 1 киловатчас изходна цена на перката. Не претендирам за точност в тези изчисления а за ориентировачна цена.

Ти който са във водата струват до 4 милиона долара но изкарват около 10 мегавата.

Редактирано от belefor (преглед на промените)

Всичко Мара втасала... за перката се побАрала!

С такова закостеняло мислене-още да се чудиш,как да си обелиш банана,на палмата.

Или да ремонтираш всичко,с тел,плюнка и в мамата.Както го и правиш.

преди 3 часа, DIKSAN написа:

Може ли да споделиш по-подробно от какви компоненти ти е инсталацията и от къде си ги закупил, понеже имам желание да си направя за лична употреба около 2000W, но ми е доста объркващо какви батерии, инвертор,  панели трябват и т.н. Благодаря.

Инвертора и BMS-a (150А) - от китайците. Панелите са тези . Всички конектори, фотоволтаични кабели, евентуално крепежни елементи за панелите. Прекъсвачи DC за фотоволтаика, стопяеми DC предпазители, евентуално SPD защити, гръмоотводна инсталация и подобни - от същия дистрибутор. 

Чакам до няколко дена да пристигнат. Просто не е изгодно да се поръчват "на парче" от Китай. Като дойдат, ще пиша подробности

ПС: Батериите знам, че са на Shenzhen Basen Technology, но за точния тип се доверих на местния дистрибутор

преди 12 часа, dimy написа:

Колко струва един киловат от перки ... или от некФи измислени волтаици, дето ни го набиват до дръжката в сметките ни за ток, а?

Хайде спри тези простотии!

Ти правиш ли разлика - между себестойност и продажна цена???

Едното е по счетоводните сметки, а другото ...
Има основен принцип:

ЦЕНА ИМА ТОГАВА, КОГАТО ИМА СДЕЛКА!

Щом има кой да купува и кой да продава - значи ЦЕНАТА е Ок!

преди 12 часа, dimy написа:

Ей, умник, не ти ли идва на акъл, че това го правим за собствен йомфорт. а не за да "печелим" от плебеите, като тебе, а? Какво ще изкараш от 6 kW? Ako za rebe 10-20 000 лв са много, за мен не са, щом става дума за собствения ми кеф!

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Ako za rebe 10-20 000 лв са много, за мен не са, щом става дума за собствения ми кеф!

Кеф ... цена няма!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.