Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, ivottoshev написа:

За какво искаш да се "обзалагаш нотариално"?!?

- Че нямаш десетнайсет профила тук (от които поне три са ти активни всекидневно)?

- Че имаш някакъв социален живот извън форума?

- Че повечето от хората, влизащи в този раздел не те смятат за полуидиот?

Е? За какво искаш да се "обзалагаш нотариално"?

Например за това.

преди 40 минути, ivottoshev написа:

Е, да, иска ти се да имаш поне на половината от социалният ми живот, ама това нема как да стане, докато караш курсове с тир-а по цели седмици. 

При нотариус давам 50 000 евро и казвам, че нямам категории за управление на тир, не съм имал и никога не съм карал курсове. Ти също даваш 50 000 евро и казваш, че съм тираджия и и нямам социален живот, живея в тира и по паркингите. 🙂 Който е прав взима парите и дава десет процента на нотариуса, навит ли си? Искаш ли да се разбере истината? Във виртуалния живот днес може да си шийх в Дубай, утре бизнес предприемач в Лондон, вдругиден тюлен в САЩ......... реално пазач на строителен обект в квартал Хладилника. 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 минути, "Саша" написа:

Във виртуалния живот днес може да си шийх в Дубай, утре бизнес предприемач в Лондон, вдругиден тюлен в САЩ.........

Ти си бил всичките тези неща, нали :giggle1:

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Ти си бил всичките тези неща, нали :giggle1:

Тошев, изпий едно спиртче пади и за мен....  :lol6:

преди 1 минута, "Саша" написа:

Тошев, изпий едно спиртче пади и за мен....  :lol6:

Не мога. Утре имам ангажимент, за който не трябва да съм махмурлия.

току-що, ivottoshev написа:

Не мога. Утре имам ангажимент, за който не трябва да съм махмурлия.

Успех при доктора, дано всичко да е наред с изследванията. 😏

преди 2 минути, "Саша" написа:

Успех при доктора, дано всичко да е наред с изследванията. 😏

На преглед при доктор трябва да съм към края на март, но благодаря.

преди 4 минути, ivottoshev написа:

На преглед при доктор трябва да съм към края на март, но благодаря.

Моля, изпрати много поздрави на модераторчето..... 🤭

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

преди 10 часа, plamen.spam написа:

Не си ми приоритет, естествено.

Не съм, да. Определено. Ей така просто си реши, че е редно, да гледаш едночасово предаване в интернет. Просто от скука... 😆

Опровергавам лъжливите ти твърдения, когато на мен ми е удобно.

Опровергаваш лъжливите ми твърдения... когато си въобразяваш, че си ги опровергал. 😆

Т'ва предаване да не е на VHS касета, че да чакам момента, в който ще се появи точната реплика във филма?

Не, бе, Умен Пламен, просто си го изгледал цялото. Ти си толкова болен на темата "комунизъм" и "Русия", че изпитваш панически ужас от всяко гаврене от моя страна. Но важното е, че не съм ти приоритет. Просто ей така си решил, да го изгледаш... Ти си толкова умен, че даже не си даваш сметка, какви тъпотии хвърляш в пространството, представяйки ги като истина. Все едно аз съм на твоят акъл...

След книгите, знаех какво търся и за няма и 5 мин. го намерих.

Кви книги? Ти през живота си не си прочел нито една. И като УЖ си чел въпросните книги, що твърдеше тотално различни неща, за които говори Евгения Калинова? Примитивен на n-та степен... 😆

Ами да, общи познания, така както са ни преподавани по време на социализЪма.

Кви общи познания имаш, ти нямаш акъл един документ, да разчетеш правилно?! Кви общи познания? Ти ставаш единствено, да миеш клозети на автогарата... Имал бил общи познания... Я дай нещо по-сериозно, че тотално си загубил връзка с реалността... 😆

За мен беше по-интересно, че Калинова не каза нищо за водата, а и в книгите им го споменават ей така "между другото" и без детайли.

Аз съм 100% убеден, че тя трябва да си "сверява часовника" с теб. Ти дето искрено вярваше, че БКП карали хората, да изкарват яйца от умрели кокошки...

преди 5 часа, "Саша" написа:

Защо не попиташ нушо в чата, това момче пръщи от слова и знания, попитай него. 😆

Умен тираджия, що трябва да питам него, при положение, че малоумното твърдение го изтипоса ти?

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Въпросът е: Какво стана с обещанията на любимото ти Правителство, че ще се бори с подобни практики?

Пламен бил ГЕРБер? Каква изненада... 😆
Върл антикомунист, който е привърженик на Бай Тиквун, който е бивш партиен член. Оня ден чета, че сме щели, да купуваме железница от Франция. И един отдолу написал... Ако комунистите действаха с такова темпо като сегашното... язовирите щяха да се построят през 2056-та чак. 😆

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Защитавам решения, които са взети много преди това правителство. Някои от тези решения бяха под заплаха, точно заради бездействие на това правителство.

Умнокрасив Пламене, кои решения защитаваш на това правителство? Примерно, що не виеш на умряло срещу неправдата свързана с "Нефтохим"? Едно време комунистите го правеха това? Сега що не виеш на умряло?

преди 3 часа, "Саша" написа:

Приказката гласи "Гледай себе си!", едва ли имаш толкова акъл да ме разбереш, при положение, че живота ти е виртуален, а не реален.

Тираджията говори за "виртуален живот". Баси и наглостта... 😆

преди 4 часа, communismatic написа:

Опровергаваш лъжливите ми твърдения... когато си въобразяваш, че си ги опровергал. 😆

Незнайко, това откъде го научи?

на 3.10.2025 г. в 17:34, communismatic написа:

Изплащаме задължения към СФРЮ...

Сигурно е от третия вагон, т.е. вагонетка с книжки

image.png

Незнайко, това откъде го научи?

Ми от всекидневните гаври, дето ти ги нанасям...

Сигурно е от третия вагон, т.е. вагонетка с книжки

Кажи, като имаше въпросните книжки, що твърдеше неща, които нямаха нищо общо с твърденията на Евгения Калинова? Що ми избяга пак от въпроса? :) 

Кажи, де? Що не смееш пак да отговориш?

Да позная ли?
1/ Не си чел през живота си книга...
2/ Никога не си имал тия книги... ама много обичаш, да НЕ лъжеш.
3/ Чел си ги, ама както обикновено... не си разбрал абсолютно нищо от тях.

Кое от трите? 😆

преди 2 часа, communismatic написа:

Кажи, като имаше въпросните книжки, що твърдеше неща, които нямаха нищо общо с твърденията на Евгения Калинова? Що ми избяга пак от въпроса? :) 

преди 6 минути, communismatic написа:

Кажи, де? Що не смееш пак да отговориш?

Да позная ли?
1/ Не си чел през живота си книга...
2/ Никога не си имал тия книги... ама много обичаш, да НЕ лъжеш.
3/ Чел си ги, ама както обикновено... не си разбрал абсолютно нищо от тях.

Кое от трите? 😆

Тъпичкото ми...
Колко пъти трябва да ти се повтори, че когато ми е кеф, тогава пиша.
Това че си "дежурен по форум" и с това се изчерпва личният ти живот, си е твой проблем.

Сега, на въпроса ти:

преди 23 часа, communismatic написа:

Даже не знам и за какво си си направил труда, да пишеш подобни пространни постове, да не мислиш, че ще ти ги чета. 

Тъпичкото ми...
Ако за малко беше направил опит да впрегнеш на работа трите си гънки, както и да прочетеш написаното, щеше да видиш хронологията:

преди 23 часа, plamen.spam написа:

После попаднах на статия с интервю на проф. Даниел Вачков, после на статия с интервю на проф. Калинова, а след това започнах да търся по-сериозни изследвания или документи на някой от двамата. Така стигнах до книгите на авторитетите ти.

Вече бях намерил документите от 1953 г. и от 1957 г., но все още ми липсваше информация за периода до 1964 г. (за която вече писах, че тогава е договорено погасяването на 7 млн.щ.д., за които мислех, че са остатък от предишни погасявания).
От момента, в който стигнах до статиите, си изясних, че до 1964 г. категорично не е постигано каквото и да споразумение с Гърция за погасяване на репарациите. 
От този пост нататък, съм писал, че до 1964 г. не са погасявани никакви репарации към Гърция.

на 27.10.2025 г. в 12:18, plamen.spam написа:

Стана тя, каквато стана...
Не се възпалявай прекалено, защото ето това сега е нещо ново:
За директно погасяване на репарациите - 0,000 т.

Ясно ми е, че веднага ще гракнете и ще наскачате като глутница, но изобщо не ме интересува, защото аз не се притеснявам от това, когато съм обявил някаква непроверена информация и се окаже, че е погрешна, да си го призная. Поне изясних за себе си кое как е ставало.

Та така, драги ми Незнайко, репарации към Югославия не са погасявани никога, а репарациите към Гърция са погасявани от 1964 г. (вкл.) нататък.

Всякакви опити да се обяснява, че през първите години след 1944 г., икономическото положение било тежко заради репарационни дългове, е ЛЪЖА!

И не знам вече за кой път ще го повторя:
След като в края на 1947 г. РККА се изнася от страната, през 1948 г. броят на животните е достигнал или задминал нивата от 1939 г.
Резултатите от некадърното управление в животновъдството са видими през 1949 - 1950 г. и се доказват категорично от всички изнесени документи.

Какво е социализЪма? Обяснено като за деца!

"Накарай детето си да върши домакинската работа и давай 50% от джобните му на мързеливи, непознати деца от квартала и за по-голяма мотивация му обясни, че докато е жив ще е все така."

преди 3 минути, БаалБек написа:

"Накарай детето си да върши домакинската работа и давай 50% от джобните му на мързеливи, непознати деца от квартала и за по-голяма мотивация му обясни, че докато е жив ще е все така."

Мдам, некадърните и кадърните получават едни и същи пари, некадърните не се уволняват (за да няма безработица) и после" Що социализма фалира?"

Обществен строй, в който уменията, амбицията и моженето не се поощряват, е обречен на провал. 

преди 8 часа, plamen.spam написа:

Тъпичкото ми...
Това че си "дежурен по форум" и с това се изчерпва личният ти живот, си е твой проблем.

Тоя това не е способен да го асимилира. 😆

преди 9 часа, plamen.spam написа:

Тъпичкото ми...

Това е хубаво, да спреш, да го пишеш, щото единственият "тъпичък" си ти. Нали? Щото до момента не правиш нищо, с което да промениш това определение за теб. 😆

Да, помня, че не бях твой "приоритет". Толкова не съм ти "приоритет", че чак се наложи, да гледаш едночасово предаване в интернет. Това е, понеже съм ти адски маловажен... 😆

Мда... Твърди го човека с богат личен живот, който след една дузина простотии написани в тая тема, накрая след като лъга и маза, гледа "История БГ", промени си мнението на 180 градуса, че чак и си го изтъпани в подписа. Но това е и защото не съм му никакъв "приоритет"... 😆

Тъпичкото ми...
Ако за малко беше направил опит да впрегнеш на работа трите си гънки, както и да прочетеш написаното, щеше да видиш хронологията:

Умничкото ми, аз хронологията вече съм я написал, и тя няма нищо общо със сегашната мантра, която въртиш. Нали? УМНИЧКОТО МИ? 😆

Вече бях намерил документите от 1953 г. и от 1957 г., но все още ми липсваше информация за периода до 1964 г. (за която вече писах, че тогава е договорено погасяването на 7 млн.щ.д., за които мислех, че са остатък от предишни погасявания).

Имаш предвид ония документи, където писаха за агнешкото месо ли? И където става дума за 1964-та? Т.е. нищо общо с тезата на Евгения Калинова? 😆

на 26.10.2025 г. в 14:56, plamen.spam написа:

Гърците, обаче си ги искат, а освен това, репарациите да са почти изцяло с доставки на агнешко месо. Това е продължило чак до 1964 г., когато е постигнато споразумение за прекратяване на изплащането, като са останали непогасени 7 млн. долара.

От момента, в който стигнах до статиите, си изясних, че до 1964 г. категорично не е постигано каквото и да споразумение с Гърция за погасяване на репарациите. 

Аха, т.е. ти изобщо не си имал хал-хабер каква е истината... Каква изненада? Тъй... Сега що си си го изтъпанил в подписа тогава? Умничкото ми? 😆

Така стигнах до книгите на авторитетите ти.

И като стигна до книгите, че взе и ги прочете, а? Че и ги разбра? 😆

От този пост нататък, съм писал, че до 1964 г. не са погасявани никакви репарации към Гърция.

Пича направо е горд от себе си... В продължение на една седмица твърдя нещо съвсем различно, обаче видиш ли, след като гледал предаване в интернет, чел някакви статии, обърнал гъзицата на 180 градуса и... "от този пост нататък не съм писал такова нещо"... Баси жалкото създание, то направо не е истина колко е жалък. Направо е горд от постижението си... 😆

преди 1 час, "Саша" написа:

Тоя това не е способен да го асимилира. 

За "асимилиране" точно ти да говориш... 😆

преди 9 часа, communismatic написа:

Това е хубаво, да спреш, да го пишеш, щото единственият "тъпичък" си ти. Нали? Щото до момента не правиш нищо, с което да промениш това определение за теб. 😆

Да, помня, че не бях твой "приоритет". Толкова не съм ти "приоритет", че чак се наложи, да гледаш едночасово предаване в интернет. Това е, понеже съм ти адски маловажен... 😆

Мда... Твърди го човека с богат личен живот, който след една дузина простотии написани в тая тема, накрая след като лъга и маза, гледа "История БГ", промени си мнението на 180 градуса, че чак и си го изтъпани в подписа. Но това е и защото не съм му никакъв "приоритет"... 😆

Умничкото ми, аз хронологията вече съм я написал, и тя няма нищо общо със сегашната мантра, която въртиш. Нали? УМНИЧКОТО МИ? 😆

Имаш предвид ония документи, където писаха за агнешкото месо ли? И където става дума за 1964-та? Т.е. нищо общо с тезата на Евгения Калинова? 😆

Аха, т.е. ти изобщо не си имал хал-хабер каква е истината... Каква изненада? Тъй... Сега що си си го изтъпанил в подписа тогава? Умничкото ми? 😆

И като стигна до книгите, че взе и ги прочете, а? Че и ги разбра? 😆

Пича направо е горд от себе си... В продължение на една седмица твърдя нещо съвсем различно, обаче видиш ли, след като гледал предаване в интернет, чел някакви статии, обърнал гъзицата на 180 градуса и... "от този пост нататък не съм писал такова нещо"... Баси жалкото създание, то направо не е истина колко е жалък. Направо е горд от постижението си... 😆

Нямаше нужда от такъв порой от думи.
Можеше просто да кажеш: Благодаря ти @plamen.spam, че положи усилия, да намериш цялата тази информация и най-накрая да ме ограмотиш по темата.

image.png

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Нямаше нужда от такъв порой от думи.
Можеше просто да кажеш: Благодаря ти @plamen.spam, че положи усилия, да намериш цялата тази информация и най-накрая да ме ограмотиш по темата.

image.png

:wors:

преди 11 часа, communismatic написа:

на 26.10.2025 г. в 14:56, plamen.spam написа:

Гърците, обаче си ги искат, а освен това, репарациите да са почти изцяло с доставки на агнешко месо. Това е продължило чак до 1964 г., когато е постигнато споразумение за прекратяване на изплащането, като са останали непогасени 7 млн. долара.

Имам предвид, че си позволих, да се доверия на статия в ДУМА и на предположението, че авторът Йордан Съев е доц. Йордан Съев, д-р по история, със статии в същото издание

ПОСЛЕДНИЯТ МИРЕН ДОГОВОР НА БЪЛГАРИЯ
автор: Йордан Съев
петък, 10 Февруари 2017 / брой: 29

Цитат

Може би най-голяма трудност изпитваме при погасяването на репарациите към Гърция. Южната ни съседка иска те почти изцяло да са с доставки на агнешко месо. Едва през 1964 г. смесена българо-гръцка комисия постига споразумение за преустановяване на изплащането на репарациите, като остават 7 млн. долара непогасени.

Когато се пише за "преустановяване на изплащането", би трябвало, преди това да е имало някакво изплащане.
Но тук изводът е: когато четете ДУМА, винаги имайте едно на ум, защото информацията може и да не е 100% достоверна.

Като стана дума за "агнешкото", допълних почти всички от липсващите данни в износа към Гърция. Остана само една неясна година, но за съжаление, документът за нея липсва в сайта на НСИ

image.png

Потвърдената бройка на изнесените агнета+шилета през 1964-1973 г., става 3 172 206 бр.

Сметките за погасяване при 3,2 млн. бр. и средна цена от 18 $/бр., показват следното:

3 200 000 * 18 = 57 600 000$
12% (това отива за погасяване) от 57,6 млн.дол. = 6,912 млн.дол

6,912 млн.дол са 98,74% от цялото задължение - 7 млн.дол. 

на 15.11.2025 г. в 1:04, "Саша" написа:

Например за това.

При нотариус давам 50 000 евро и казвам, че нямам категории за управление на тир, не съм имал и никога не съм карал курсове. Ти също даваш 50 000 евро и казваш, че съм тираджия и и нямам социален живот, живея в тира и по паркингите. 🙂 Който е прав взима парите и дава десет процента на нотариуса, навит ли си? Искаш ли да се разбере истината? Във виртуалния живот днес може да си шийх в Дубай, утре бизнес предприемач в Лондон, вдругиден тюлен в САЩ......... реално пазач на строителен обект в квартал Хладилника. 😆

Аз пък съм поласкана, че смята, че мога  да карам цял Тир. :)  

Дъщеря ми щеше да падне от смях под масата, като й казах като каква ме виждат някои хора. 🤣

преди 20 минути, Мери) написа:

Аз пък съм поласкана, че смята, че мога  да карам цял Тир. :)  

Дъщеря ми щеше да падне от смях под масата, като й казах като каква ме виждат някои хора. 🤣

Абе в Тик-Ток има един тираджия, дето не е соцносталгик, вижда си пишката от корема и не е с кръвно, тройно на нормалните стойности. Голям зевзек е, но цялото им съсловие много му се дразнят.

Друго си е да седнеш на ТИР-паркинга в Нидерландия и да обясняваш колко е хубав живота в Иран и Пхенян, ама скапаните европедали имат пари, пътища, икономика, складове и логистика. 

преди 6 часа, plamen.spam написа:

Благодаря ти @plamen.spam, че положи усилия, да намериш цялата тази информация и най-накрая да ме ограмотиш по темата.

Aз те питам, ти що се тупаш в гърдите, че си много наясно с нещата, даже си го сложи и на подписа, а реално не си имал никакво понятие по темата, та се е наложило, да гледаш предаване в интернет, че да си завъртиш гъзицата на 180 градуса после? Толкова ли е сложен въпроса? Това е повод за гордост? Толкова ли ти е ниска летвата, по дяволите... 😆

преди 5 часа, plamen.spam написа:

Имам предвид, че си позволих, да се доверия на статия в ДУМА и на предположението, че авторът Йордан Съев е доц. Йордан Съев, д-р по история, със статии в същото издание

Аха, т.е. нямаш никакво понятие, каква е истината, но дълго време твърдиш, че си наясно. Т.е. си жалък, както и написах вече... 😆

Като стана дума за "агнешкото", допълних почти всички от липсващите данни в износа към Гърция. Остана само една неясна година, но за съжаление, документът за нея липсва в сайта на НСИ

Кви данни да допълниш, ти твърдеше, че било агнешко месо, дори годините се оказа, че са тотално сбъркани. Кво по-точно ще допълваш, ти хал-хабер си нямаш по тая тема? Щял да допълва... 😆

Потвърдената бройка на изнесените агнета+шилета през 1964-1973 г., става 3 172 206 бр.

Т.е. понеже има такъв износ, това щяло да значи и че репарациите ги изплащаме чрез агнешко... ама не месо, а агнета и шилета. Щото Андрей Пантев помнил, че едно време било дефицитно... 😆

6,912 млн.дол са 98,74% от цялото задължение - 7 млн.дол. 

😆😆😆😆

Нали уж имаше и вода? Сега вече няма вода? 😆😆😆

преди 6 часа, БаалБек написа:

:wors:

Най-умното момиче от форума, наистина се върза на версията ти... Оказа се ,че наистина имало и по-умни от теб в тоя форум... 😆

преди 56 минути, Мери) написа:

Дъщеря ми щеше да падне от смях под масата, като й казах като каква ме виждат някои хора.

Имаш предвид като петгодишно дете ли? Защо й е смешно?

на 15.11.2025 г. в 15:08, БаалБек написа:

на 15.11.2025 г. в 15:13, kaldata1 написа:

Мдам, некадърните и кадърните получават едни и същи пари, некадърните не се уволняват (за да няма безработица) и после" Що социализма фалира?"

Обществен строй, в който уменията, амбицията и моженето не се поощряват, е обречен на провал. 

Вие двамцата загубеняци въобще не се усещате, че прекрасно описахте сегашната действителност в България, при която непрестанно увеличаващата се държавна администрация (при намаляващо население) вече получава по-високи заплати от заетите в частния сектор, които изработват заплатите на същите тези мързеливи чантаджии и некадърни калинки. 

Свeтльо Иванов, водещ на "120 минути" днес идеално обобщи ситуацията в мафиотска България:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.