Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на стара Android ОС на модерен телефон и таблет

Featured Replies

В момента имам таблет и телефон, които са с Android 10. Възможно ли е на тези две устройства да се инсталират стари системи, като Android 1.0, или нещо малко по-ново, като Android 5.0?

Доколкото чух, това не е възможно, тъй като новия хардуер няма да е способен да разпознае старата ОС, която няма съвместимост с този нов хардуер, и така много от функциите на новия хардуер няма да работят. Дори това да е вярно, за мен не е проблем. За мен е важно устройствата да хващат интернет и да мога да посещатам сайтове и форуми. Дори и новия Chrome да не работи на Android 1 или 5, то аз мога да използвам опцията "Uninstall updates", и така да върна Chrome в първоначалното му състояние, което е имал, когато е бил създаден - тоест, да го върна на най-старото му ниво, което е съвместимо със стари ОС-и, които са били пуснати когато и Chrome е бил пуснат.

Устройствата са:

1. Xiaomi Redmi 9A

2. Prestigio Grace 4991

Първо ще експериментирам с тези две устройства. Ако преминаването на нов хардуер към стара ОС е успешно, ще го направя и на останалите устройства.

Мерси за отделеното внимание. Оценявам всяка помощ.

Благодаря.

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не, не е възможно! 

Значи ми казваш, че преминаването към толкова стари ОС-и не е възможно. Добре. А тогава коя е най-старата ОС, с която тези две устройства могат да работят? Може би Android 6 или 7?

Най-старата версия е тази с която са пуснати на пазара. А коя е тя ще си поровиш сам в нета. Имам в шкафа първия ми смартфон Sony Ericsson X8, който е с андроид 2.3.1  А петицата която споменаваш си е съвременна.

PS: За чий к*р ше слагаш дърти версии? За загуба на времето? Ми действай.

Ако се водим по първото устройство , редми-то е с процесор/чипсет MT6762G. Той излиза 2020г, което означава , че по-стар андроид от 2020г нней-вероятнонняма да го поддържа. Андроида трябва да разпознае хардуера, не обратното.

Та шанса да подкараш толкова стар андроид е само ако е преработен, което няма да намериш. Най-вероятно ще брикнеш устройството, ако изобщо ти даде да го флашнеш. При някакъв шанс да го флашнеш и да тръгне стар андроид, няма да разпознае уи-фи модула или камерата или друго . 

Ако споделиш защо ти е стар андроид, може да те насочим към къстъм/преправен нов, който да ти свърши работа.

Custom олекотен ROM, някоя lineage OS например ще свършат много по-добра работа, отколкото подобни безсмислици. Правиш ROOT на устройствата, слагаш custom bootloader - примерно TWRP и търсиш custom ROM с lineage OS. Ако няма, можеш и сам да си направиш, но се изисква много знания, опит и четене, а не само писане на тъпотии по форумите!

Така и така си решил да скапеш Шаомито - що не ми го дадеш, а аз ще ти дам Нокиа с фенерче

• Автор
преди 33 минути, S197 написа:

Най-старата версия е тази с която са пуснати на пазара. А коя е тя ще си поровиш сам в нета. Имам в шкафа първия ми смартфон Sony Ericsson X8, който е с андроид 2.3.1  А петицата която споменаваш си е съвременна.

PS: За чий к*р ше слагаш дърти версии? За загуба на времето? Ми действай.

И двете устройства дойдоха с Андроид 10.

Значи, ако дадено устройство дойде с Андроид 10, то версия 10 е най-старата версия, с която това устройство може да работи и няма как да работи с по-стара версия? Тоест, никое устройство не може работи с по-предишна версия от версията, с която е дошло?

преди 15 минути, ined написа:

Така и така си решил да скапеш Шаомито - що не ми го дадеш, а аз ще ти дам Нокиа с фенерче

Аз в момента имам и Nokia RH-9:

Nokia 3510i RH-9 - Blue and Orange Cellphone for Spares Parts & Charger,  Battery | eBay

Телефона работи идеално, даже и оригиналното му зарядно работи - само батерията е сменена с нова. Купих го наскоро, тъй като ми хареса. И дори няма фенерче.

След толкова много години, firmware все още работи перфектно, информацията не се е изпарила. Това, което ми харесва в тези телефони, е, че работят за неопределено време, без да спират и без да остаряват морално, тъй като в тях няма програмиран bloatware & planned obsolescence, както е при смартфоните.

преди 29 минути, Raze написа:

Custom олекотен ROM, някоя lineage OS например ще свършат много по-добра работа, отколкото подобни безсмислици. Правиш ROOT на устройствата, слагаш custom bootloader - примерно TWRP и търсиш custom ROM с lineage OS. Ако няма, можеш и сам да си направиш, но се изисква много знания, опит и четене, а не само писане на тъпотии по форумите!

За кое се изискват много знания? За създаване на ОС или за инсталиране на вече съществуваща ОС?

За root-ването, да, знам как се прави това. По принцип, използвам Odin.

преди 38 минути, How_to написа:

Ако се водим по първото устройство , редми-то е с процесор/чипсет MT6762G. Той излиза 2020г, което означава , че по-стар андроид от 2020г нней-вероятнонняма да го поддържа. Андроида трябва да разпознае хардуера, не обратното.

Та шанса да подкараш толкова стар андроид е само ако е преработен, което няма да намериш. Най-вероятно ще брикнеш устройството, ако изобщо ти даде да го флашнеш. При някакъв шанс да го флашнеш и да тръгне стар андроид, няма да разпознае уи-фи модула или камерата или друго . 

Ако споделиш защо ти е стар андроид, може да те насочим към къстъм/преправен нов, който да ти свърши работа.

Мерси за обяснението.

Искам стара ОС, която е максимално опростена и олекотена. Това е като част от едни експерименти, които правя относно потреблението на енергия и натоварването на процесора, и хардуера като цяло.

преди 8 минути, FatMan9 написа:

По принцип, използвам Odin.

Май изобщо си нямаш идея какво пишеш!

Download Odin 3.13.1 - Samsung Odin download with ROM Flashing Tool

Цитат

Samsung Odin is the ROM Flashing tool for SAMSUNG Android Smartphone and tablets devices

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Май изобщо си нямаш идея какво пишеш!

Download Odin 3.13.1 - Samsung Odin download with ROM Flashing Tool

Значи, Odin е само за Samsung... не знаех това. Досега, винаги съм имал устройства на Samsung и съм използвал Odin. Погрешно съм предположил, че тази програма може да root-ва всички устройства, но явно не е така.

Мерси, че ми го каза.

преди 2 часа, FatMan9 написа:

В момента имам таблет и телефон, които са с Android 10. Възможно ли е на тези две устройства да се инсталират стари системи, като Android 1.0, или нещо малко по-ново, като Android 5.0?

Доколкото чух, това не е възможно, тъй като новия хардуер няма да е способен да разпознае старата ОС, която няма съвместимост с този нов хардуер, и така много от функциите на новия хардуер няма да работят. Дори това да е вярно, за мен не е проблем. За мен е важно устройствата да хващат интернет и да мога да посещатам сайтове и форуми. Дори и новия Chrome да не работи на Android 1 или 5, то аз мога да използвам опцията "Uninstall updates", и така да върна Chrome в първоначалното му състояние, което е имал, когато е бил създаден - тоест, да го върна на най-старото му ниво, което е съвместимо със стари ОС-и, които са били пуснати когато и Chrome е бил пуснат.

Устройствата са:

1. Xiaomi Redmi 9A

2. Prestigio Grace 4991

Първо ще експериментирам с тези две устройства. Ако преминаването на нов хардуер към стара ОС е успешно, ще го направя и на останалите устройства.

Мерси за отделеното внимание. Оценявам всяка помощ.

Благодаря.

Аз имам един телефон с шайба, още от едно време. Ако искаш, да ти го дам и него, да пробваш да го ъпгрейднеш до Android 1.0? И батерия може да му сложиш, ако намериш къде да я свържеш. Мисля, че така ще бъдеш доста хип, а и ти го давам БЕЗПЛАТНО - 1 лев няма да дадеш!

Каквото и да инсталираш на дадено устройство, потреблението му на енергия зависи пряко от приложенията и модулите, които използва за даден период от време.

Съответно ако няма лимит на приложенията на заден план, устройството може да държи 10 приложения отворени, като постоянно обработва данни от тях, което хаби ресурс и енергия, но създава чувство за бързина, защото докато прескачаш от Ютуб, до форума тук, до приложението за смарт хоум, и обратно , тези приложения се обработват постоянно и превключването между тях не налага стартиране на процеса наново и зареждане на данни. Всичко това хаби ресирс на софтуерно ниво, но няма значение с кой андроид си. Имат значение настройките.

После пък имаш модули за мобилни данни, NFC,  Блутуут, УиФи , Локация и т.н.

Всеки от тези модули хаби енергия на хардуерно ниво. Пак няма зависимост от версията на андроид.

Всяко нещо което ползва ресурсите на телефона ти, може да се промени с настройки, или в най-задълбочено ниво - с Руут и настеойки, приложения и т.н.

преди 3 часа, Rammkopf написа:

, а и ти го давам БЕЗПЛАТНО - 1 лев няма да дадеш!

А доставката ти ли ще я поемеш?

преди 1 час, S197 написа:

Ще използвам висококвалифициран пощенски гълъб, който си пазех като бекъп, ако ми се счупи шайбата на телефона.

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Ще използвам висококвалифициран пощенски гълъб, който си пазех като бекъп, ако ми се счупи шайбата на телефона.

Стига, че не ми останаха памперси :lol6:

преди 35 минути, Rammkopf написа:

Брависимо! ТИ си уникат!

преди 2 часа, S197 написа:

Мазния пеша ще дойде да си го вземе за да не се охарчи за доставката

преди 8 минути, ined написа:

Мазния пеша ще дойде да си го вземе за да не се охарчи за доставката

Да, ве. И като изгори калориите, ще се прекръсти на thin-man.

току-що, Rammkopf написа:

Да, ве. И като изгори калориите, ще се прекръсти на thin-man.

Е тогава вече ще те съди за психически тормоз! :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.