Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли да ми изплатят парите за отпуски, ако тези отпуски не съм ги вземал?

Препоръчан отговор

Здравейте. От повече от две години работя в частна фирма, където ми се полага 1 месец платен отпуск на година. Ако вече съм работил повече от две години във фирмата, но не съм вземал отпуските, значи имам натрупани два месеца отпуск. В момента, ако поискам, мога да изляза два месеца в платен отпуск, тъй като натрупаните дни ми седят.

Въпроса е: Може ли да не излизам в отпуск, но парите за отпуска да ми бъдат дадени?

Чух слухове между колеги, че можело и някои колеги така били направили - като им се натрупали дни отпуск, просто поискали тези пари да им бъдат платени, но те реално не са излизали в отпуск.

Е, какво мислите? Възможно ли е да получа тези пари? Ако да, какво трябва да направя, за да получа парите?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колко пъти ще ти повтарям, има гугъл и не хапе, научи се да го ползваш, вместо да пълниш форума с тъпи теми!

Отпуски (government.bg)

https://www.google.com/search?q=платен+отпуск

Цитат

Платеният годишен отпуск трябва да се ползва, той не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение. При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Raze написа:

Колко пъти ще ти повтарям, има гугъл и не хапе, научи се да го ползваш, вместо да пълниш форума с тъпи теми!

Отпуски (government.bg)

В интернет открих доста противоречива информация по темата, затова пуснах тема във форума, че ако може някой да ми помогне с конкретен отговор.

Погледни тази публикация: https://trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-trud-i-pravo/menumattp/2240-obezshtetenieto-za-neizpolzvan-platen-godishen-otpusk-izchislyavane-i-izplashtane

Там пише ето това:

Цитат

Парично обезщетение се дължи за платен отпуск, който не е използван и не се е погасил по давност

Съгласно разпоредбата на чл. 176а КТ, когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. В случаите когато платеният годишен отпуск е отложен, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му. Правото на обезщетение за полагаем, но неизползван платен годишен отпуск, е в зависимост от размерите на неизползваните платени годишни отпуски, правото за които не е погасено по давност. Обезщетение се дължи само за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност, т.е. ако не са изтекли 2 години от края на годината, за която се полага този отпуск или 2 години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му - за отпуск, отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 2 КТ1. Следва да се има предвид, че предвидената в закона погасителна давност действа занапред и не се прилага за неизползвания платен годишен отпуск до 31.12.2009 г., т.е. ако работник или служител има натрупани неизползвани отпуски до 01.01.2010 г. - т.нар. „стари отпуски“, последните могат да се ползват до прекратяване на трудовото правоотношение и се обезщетяват в пълен размер при прекратяването му.

Е, в случая може ли да получа пари за платения отпуск, който не съм ползвал? Кой отговор е верния - че мога или че не мога?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

Отпуски (government.bg)

Гугъл няма да му помогне.Всяка фирма процедира различно.Жена ми е в частна фирма,която може да трупа отпуските,но парично обезщетение не предлага.Единствено може да си взимат дните за отпуска периодично до изчистването им.Аз лично работя в частна фирма,която не задържа отпуски.Тоест,взел не взел,накрая на годината ти я изчистват.Или чрез отпуска,или чрез парична сума равна на сумата от подписания договор

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, bojoviki написа:

Гугъл няма да му помогне.Всяка фирма процедира различно.Жена ми е в частна фирма,която може да трупа отпуските,но парично обезщетение не предлага.Единствено може да си взимат дните за отпуска периодично до изчистването им.Аз лично работя в частна фирма,която не задържа отпуски.Тоест,взел не взел,накрая на годината ти я изчистват.Или чрез отпуска,или чрез парична сума равна на сумата от подписания договор

Ясно.

Как може да се разбере дали частната фирма, в която работя, може да изплаща отпуски, които не са вземати?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, FatMan9 написа:

Ясно.

Как може да се разбере дали частната фирма, в която работя, може да изплаща отпуски, които не са вземати?

Като направиш нова тема, там ще знаят и ще ти кажат!

Ние тук в тази тема няма как да знаем!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, ДзВяРа! написа:

Като направиш нова тема, там ще знаят и ще ти кажат!

Ние тук в тази тема няма как да знаем!

Нали новата тема ще се гледа от същите хора, които гледат тази тема? Ако те знаят отговора, могат да ми го дадат в тази тема, без да се налага да правя нова тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, FatMan9 написа:

Ясно.

Сериозно ли задаваш този въпрос тук? Фирмата си има управители, HR и други подобни, които могат да ти отговорят на този въпрос! Ние ли да ги питаме вместо теб?!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...