Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

РАМ-а разваля ли се, както солидните дискове, ако не се използва дълго време?

Featured Replies

Имам няколко РАМ стика, които не искам да използвам в момента. Искам да ги затворя накъде на съхранение за неопределен срок от време. Въпроса ми е, има ли програмен код, който се съхранява в NAND Flash, което означава, че този код ще се изпари, ако не се поддава електрически заряд към NAND gates, което ще доведе до изтичане на електрони?

При РАМ стиковете има ли опасност да станат неизползваеми, ако не се използват за дълги периоди от време? Ако да, колко често трябва да получават заряд, че да не изгубят програмния си код?

Разрешен от jtaggerx

току-що, FatMan9 написа:

Имам няколко РАМ стика, които не искам да използвам в момента. Искам да ги затворя накъде на съхранение за неопределен срок от време. Въпроса ми е, има ли програмен код, който се съхранява в NAND Flash, което означава, че този код ще се изпари, ако не се поддава електрически заряд към NAND gates, което ще доведе до изтичане на електрони?

При РАМ стиковете има ли опасност да станат неизползваеми, ако не се използват за дълги периоди от време? Ако да, колко често трябва да получават заряд, че да не изгубят програмния си код?

Никакъв проблем няма нито с рамта, нито с SSD, нито с HDD. Просто трябва да ги съхраняваш на сухо място, където няма влага.

Оу, съсипват се необратимо. Всеки ден трябва да ги включваш на зарядно, точно за 15 минути! Иначе изгниват и остават само кухи чипове!

• Решение
преди 1 час, FatMan9 написа:

Въпроса ми е, има ли програмен код, който се съхранява в NAND Flash, което означава, че този код ще се изпари, ако не се поддава електрически заряд към NAND gates, което ще доведе до изтичане на електрони?

Опасност от предвидимо дефектиране няма. Има SPD EEPROM, но можеш да очакваш спокойно да си стои тази памет поне още 70-80години, преди нещо да се случи с него.
От друга страна едва ли ще можеш да подсигуриш перфектни условия на съхранение за такъв интервал от време. :D 
И в SPD EEPROM има тайминги и честоти, програмен код няма. И после можеш да си ги презапишеш и пак да стане използваема. :D 
По-скоро се притеснявай няколко пулсар да не я изпържи, но тогава няма да ти пука, защото и ти ще си изпържен.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

SSD, нито с HDD

SSD може да се съхранява определен период от време без напрежение, след това се изтрива информацията. HDD се демагнетизира, но това отнема много повече време от SSD. 

how long can an SSD store data without power? – Harddrive Talk

Цитат

Newer models of SSD claim to be able to retain data for as long as 50 years without power, that said the average consensus is somewhere between 5 to 10 years based on consumer data. HDDs can hold the data itself for a lot longer without degradation but typically their mechanical parts fail first, usually within 8 to 10 years.

преди 7 минути, Raze написа:

SSD може да се съхранява определен период от време без напрежение, след това се изтрива информацията. HDD се демагнетизира, но това отнема много повече време от SSD. 

how long can an SSD store data without power? – Harddrive Talk

Е сериозно ли в сегашно време ще държиш HDD или SSD 10 години?!

Става въпрос ако се съхранява нещо на него примерно и не се ползва с години. Иначе ако SSD работи - защо да не го ползвам? Имам 7-8+ годишно SSD 120 GB, с което един стар лаптоп работи перфектно.

преди 3 часа, FatMan9 написа:

ДА

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.