Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да почистя hidden cache / вътрешната памет на Samsung J7 ?

Featured Replies

Като почистя стандартният кеш на най-използваните приложения изкарва за кратко време и се запълва отново вътрешната памет.

Пробвах да почистя скритият кеш с CCleaner, но иска да си платя, за да имам достъп до тази функция.

Кажете идеи как да си изчистя телефона от ненужни неща във вътрешната памет. Повечето неща съм ги прехвърлил на SD карта, но постоянно реве за вътрешна памет. 

* Като бях инсталирал CCleaner ми показа, че имам 5-8 гб някакъв скрит кеш само от Facebook Lite, а него го използвам най-много, но за да го изчистя искаше да платя.

Фабрични настройки най-добре ще го почистят, но пак няма да помогне за дълго. Просто телефонът е много стар от далечната 2015-та с едва 16гб памет. През 2015 приложенията рядко превишаваха 50-100мб, а днес само един ФБ минава гигабайт. Проблемът не е в телефона, а в нарасналия обем на най-ползваните приложения. 

Това което може да видите е приложения, като Телеграм и Вайбър, къде съхраняват изтеглящите се мултимедийни файлове. По подразбиране ги съхраняват в паметта на телефона, но може да настроите да отиват в картата. 

Всяко приложение си има собствени данни и кеш, в настройките като влезеш на приложения и избереш въпросното приложение, ще имаш опция да им изтриеш кеш, данни и да го деинсталираш. Въпроса е, че дори и да му изчистиш кеша, той пак ще се запълни след време, самото приложение така е направено. По-новите версии на андроид имат опция да използваш SD карта като вградена памет, но не трябва да я вадиш от телефона, ако имаш такава опция я форматирай по този начин и ще имаш повече памет.

преди 9 часа, shizzaw написа:

Като почистя стандартният кеш на най-използваните приложения изкарва за кратко време и се запълва отново вътрешната памет.

Пробвах да почистя скритият кеш с CCleaner, но иска да си платя, за да имам достъп до тази функция.

Кажете идеи как да си изчистя телефона от ненужни неща във вътрешната памет. Повечето неща съм ги прехвърлил на SD карта, но постоянно реве за вътрешна памет. 

* Като бях инсталирал CCleaner ми показа, че имам 5-8 гб някакъв скрит кеш само от Facebook Lite, а него го използвам най-много, но за да го изчистя искаше да платя.

Никоя програма не може да ти помогне в този случай. CCleaner беше велика програма за Windows, но алчността на Piriform я направи типичната p2u (pay to use) програма, което я прави безполезна. Не ти препоръчвам каквито и да е програми, тъй като те не могат да вникнат надълбоко в запаметяващото устройство.

Аз съм пробвал да получа достъп до "скрити файлове" по какъв ли не начин, дори съм пробвал Files by Google, което свърши средно добра работа... ама, ама, нищо не свърши. В крайна сметка, реших да пробвам да форматирам телефона - това свърши идеалната работа.

Сигурен съм, че запълването на паметта на твоя телефон идва не от конкретни приложения, които можеш да изтриеш, а от файлове, класифицирано като "Други"/"Other", до които нямаш достъп и не можеш да изтриеш (както и програмите за триене също нямат достъп). Ако е така, то в такъв случай, просто форматираш телефона, но първо правиш резервни копия на важната информация, тъй като форматирането заличава всичко и връща запаметяващото устройство в първоначалното му състояние.

Примерно, виж как е при мен:

IMG-20221030-034033.jpg

Откъде идват запълването на паметта ли? Определено не е от приложения, които съм инсталирал, тъй като техния общ размер е около 10 гигабайта. Ако поискам да освободя 10 гигабайта, просто трия приложенията и готово. Обаче, триенето на приложенията няма да освободи пространството, класифицирано като "Other":

IMG-20221030-034323.jpg

Това е мястото, откъдето идват проблемите с паметта. Въпросното място служи са за съхранение на:

• Шпионски софтуери и компютърни червеи, които се репликират с цел компроматиране на сигурността ти. Това се прави не от зли хакери, а от разработчиците на Андроид и iOS, тъй като Google и Apple се занимава с кражба и продаване на данни и лични данни с цел продажба на данни към трети лица и целево рекламиране (targeted advertisement);
  • Bloatware - код, който с времето маркира все повече и повече място като заето, за да накара хората да купуват нови телефони. Това се нарича planned obsolescence. В контекста на информационните технологии, planned obsolescence се програмира във формата на код, който с времето нанася щети върху устройството, за да го направи нестабилно и трудно за използване (това включва и overload атаки срещу RAM-a, нарушаващи стабилността на системата и приложенията);
  • Провалени резервни копия;
  • Cache/temporary файлове, които не са изтрити;
  • Файлове, свързани с видео реклами, които се виждат във видео игрите, и получаваш бонуси в игрите, след като гледаш тези реклами;
  • Остатъчни файлове, които не са били изтрити след успешно деинсталиране на дадено приложение.
  • Логове на файлове за докладване на софтуерни и хардуерни проблеми (crash reports и други). Устройствата автоматично правят такива лог файлове и ги пращат на разработчиците;
  • Телемтия;
  • И други неща, помагащи на психо-капиталистическата и гибелна Big Tech да те опознае по-добре отколкото ти самия някога ще се познаваш...

Като цяло, това място служи и за съхранение на други неща, за които в момента не се сещам. На ум ми беше да напиша и още едно нещо, което се съхранява там, но в последния момент забравих какво щях да пиша.

Няма програма, която да ти помогне; само форматирането може да ти помогне като заличи всички излишни натрупвания и върне запаметяващото устройство в първоначалното му състояние. Трябва да правиш форматиране от време на време, за де предотвратиш препълването на това място.

Аз имам стар Huawei телефон, който няма никакви приложения, но пак постоянно показва известия, че паметта е пълна. Като му направих форматиране, паметта се освободи и сега има много свободна памет. Горните снимки са ми от Xiaomi Redmi 9A - с времето се натрупват файлове, но след форматиране, заетото място се връща на около 10 гигабайта, и така отново имам почти 30 свободни гигабайта.

Аз използвам и SD карта от 256ГБ:

IMG-20221030-034338.jpg

По този начин не се тревожа за свободното и заетото място на вътрешната памет на телефона. Неща като клипове, снимки, файлове си ги държа в SD картата, а прогреса във видео игрите ми си запазва в профила в Google Play и Supercell. По този начин, когато се запълни мястото, просто форматирам, без да губя нищо..

Виж ми мястото:

IMG-20221030-034415.jpg

Благодарение на SD картата, няма от какво да се притеснявам, въпреки ужасяващата гледка на бързо смаляващото се място, което се смалява така или иначе, дори без да инсталирам каквото и да е.

Най-добрия съвет е да спреш да се тормозиш с всякакви програми, обещаващи чудеса и магия за освобождаване на място и правенето на телефона да работи по-бързо; никоя програма не може да направи това. Ако телефона ти има 2ГБ РАМ, никоя програма не може да ги направи 8ГБ РАМ, нито пък може да ти смени процесора с по-бърз.

• Слагаш всичко важно в SD карта;
  • Прогреса във игрите или chat историята се запазва на сървърите на Facebook или каквото и да е чат приложението;
  • Историята на браузъра се запазва в сървърите на Google чрез Sync опцията;
  • Ако има други файлове, използваш облачни услуги, като MEGA, примерно, или просто използваш по-голямото съхранение на лаптопа или компютъра, където можеш да използваш флашки и външни хард дискове... и всичко, за което се сетиш;

Това са методите, които аз ползвам и нямам проблеми.

Цитат

Хубаво прочети това, което съм обяснил. Ако нещо не ти е ясно, ще ти го обясня пак.

СЪВЕТ: Преди да форматираш, увери се, че батерията е на 100% и няма вероятност телефона да угасне по време на форматирането! Ако батерията е стара и не държи, дръж телефона на зареждане по време на форматирането. Така ще се предотвратят необратими щети, които може да се случат, ако телефона угасне по време на форматиране.

БОНУС СЪВЕТ: Ако искаш, можеш да си root-неш телефона - така ще можеш да изтриеш системните приложения, които не ти трябват, но въпреки това са там и ти запълват мястото. Тези приложения не разполагат с бутон за изтриване, и не могат да бъдат изтрити по стандартния начин, по който по принцип се трият приложения.

преди 8 часа, Raze написа:

По-новите версии на андроид имат опция да използваш SD карта като вградена памет, но не трябва да я вадиш от телефона, ако имаш такава опция я форматирай по този начин и ще имаш повече памет.

Така ли? Аз имам телефон с Android 10 - при мен има ли такава опция? Защото като сложа SD картата, мога да я използвам само като външен носител, но не и да слея 256-те гигабайта с вътрешната памет и така да имам към 300 гигабайта.

преди 5 часа, FatMan9 написа:

Така ли? Аз имам телефон с Android 10 - при мен има ли такава опция? Защото като сложа SD картата, мога да я използвам само като външен носител, но не и да слея 256-те гигабайта с вътрешната памет и така да имам към 300 гигабайта.

Като ти знам уменията, може и да имаш и да не знаеш. Но в случая изобщо не става въпрос за теб. Въпросния телефон е с много малко вградена памет, този ферман, дето си го написал е абсолютно безсмислен и повтаряш неща, които вече написахме!

【Solved 2022】How to Format SD Card as Internal Storage? (tenorshare.com)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.