Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Елбрус процесорите стават ли за всички видове компютърна дейност, или се използват по специфични предназначениа?

Препоръчан отговор

Въпроса ми е дали процесорите Елбрус са съвместими с обикновени десктоп компютри, или се използват за специфични цели и не са съвместими с всички компютри и операционни системи.

Примерно, процесорите на Intel & AMD могат да се сложат на обикновен десктоп компютър, купен от eMAG, примерно. Можеш да използваш тези процесори за подкарване на операционни системи, да играеш игри и да сърфираш в интернет. Може ли същото да се прави при Елбрус процесорите? И ако да Windows, Linux Mint & Kali Linux съвместими ли са с тези процесори?

Какъв socket е съвместим с Елбрус? Мога ли да сложа Елбрус на най-новата LGA дънна платка, примерно?

С други думи, въпроса ми е дали Елбрус процесорите стават за обикновени, домашни компютри.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Raze написа:

В тази обявя виждам някаква платка, не процесор.

Може ли конкретен отговор с думи, не препратки и линкове. За да разбера дадено нещо, то трябва да ми бъде обяснено подробно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, FatMan9 написа:

В тази обявя виждам някаква платка, не процесор.

Може ли конкретен отговор с думи, не препратки и линкове. За да разбера дадено нещо, то трябва да ми бъде обяснено подробно.

Акакво е процесора според теб? Вид хляб може би?

И нали си гений? А на гениите се обяснява с две три думи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, FatMan9 написа:

Въпроса ми е дали процесорите Елбрус са съвместими с обикновени десктоп компютри, или се използват за специфични цели и не са съвместими с всички компютри и операционни системи.

Примерно, процесорите на Intel & AMD могат да се сложат на обикновен десктоп компютър, купен от eMAG, примерно. Можеш да използваш тези процесори за подкарване на операционни системи, да играеш игри и да сърфираш в интернет. Може ли същото да се прави при Елбрус процесорите? И ако да Windows, Linux Mint & Kali Linux съвместими ли са с тези процесори?

Какъв socket е съвместим с Елбрус? Мога ли да сложа Елбрус на най-новата LGA дънна платка, примерно?

С други думи, въпроса ми е дали Елбрус процесорите стават за обикновени, домашни компютри.

не, не могат - всичките са запоени. Купуваш процесора само с платката, ако някой въобще се намери да продаде такава платка на някакъв съмнителен балкански субект, да не говорим за цената - едно е да разпределиш разходите по разработката на милиони произведени процесори като при Intel и AMD и съвсем друго е ако процесорите са само няколко хиляди броя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, ined написа:

не, не могат - всичките са запоени. Купуваш процесора само с платката, ако някой въобще се намери да продаде такава платка на някакъв съмнителен балкански субект, да не говорим за цената - едно е да разпределиш разходите по разработката на милиони произведени процесори като при Intel и AMD и съвсем друго е ако процесорите са само няколко хиляди броя.

А аз таман се навих да си купя един процесор Елбрус.. :sobbing:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, petie1 написа:

Акакво е процесора според теб? Вид хляб може би?

И нали си гений? А на гениите се обяснява с две три думи

Очаквах, че става въпрос за вид процесор, който е като този в десктоп компютрите - малко, метално квадратче, което слага на дънната платка.

преди 2 часа, petie1 написа:

А аз таман се навих да си купя един процесор Елбрус.. :sobbing:

Зависи. Съвсем нормално е да са няколко хиляди броя, ако да предназначени за специфични задачи, не за масова употреба.

преди 11 часа, ined написа:

Ясно.

Иначе, за какво разпределение на цената говориш? Ти изобщо виждал ли си колко са скъпи "процесорите" на въпросните марки? Там става въпрос за planned obsolescence - затова на всеки 1-2 години правят нови процесори, като им слагат привлекателни имена и големи цифри за shock value, която да ги накара да изглеждат брутално и превъзходно.

Има и надпревара за увеличаване на честотата, като нарочно се прави бавно, че продажбите и покупките да се разпределят в десетилетия за напред.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не само производството но и разработката струва пари и то много пари, за да се покрие максимално много търсенето разходите се начисляват най-много на сложните и бързи процесори и те сават още по-скъпи, и обратно начислява се малко за масовите процесори за да са на по-достъпни цени и да се печели от обема продажби. Не знам как си с руския, но в долното видео хората много добре ги обясняват нещата и то включително и за руските процесори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, ined написа:

Не само производството но и разработката струва пари и то много пари, за да се покрие максимално много търсенето разходите се начисляват най-много на сложните и бързи процесори и те сават още по-скъпи, и обратно начислява се малко за масовите процесори за да са на по-достъпни цени и да се печели от обема продажби. Не знам как си с руския, но в долното видео хората много добре ги обясняват нещата и то включително и за руските процесори.

Добре.

Няма да гледам видеото, тъй като не разбирам руски.

Само ще задам още един въпрос по темата: процесорите Елбрус стават ли за стандартни десктоп компютри, като процесорите на Intel & AMD, или не? Ако не, тогава за какво се използват процесорите Елбрус?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 43 минути, FatMan9 написа:

Ако не, тогава за какво се използват процесорите Елбрус?

Отговора е НЕ! Използват се за да задвижват киборги и летящи чинии, паници, шнорхели и лазерни оръжия!

Не задавай повече въпроси за да не ти изпържат мозъка от руските тайни гей служби.

Баси, не се сдържах а и той не се трае.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, FatMan9 написа:

Зависи. Съвсем нормално е да са няколко хиляди броя, ако да предназначени за специфични задачи, не за масова употреба.

Пак не си разбрал как те бъзикам

преди 1 минута, ДзВяРа! написа:

Отговора е НЕ! Използват се за да задвижват киборги и летящи чинии, паници, шнорхели и лазерни оръжия!

Не задавай повече въпроси за да не ти изпържат мозъка от руските тайни гей служби.

Вече  е на мушката :) И то ба най черните служби... Онези дето ги няма

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Процесорът е електронна схема, предназначена да извършва аритметически и логически действия/операции върху данни, „подадени“ му от външен източник – обикновено памет.[1] Понятието често се използва за обозначаване на централния процесор на дадена компютърна система, но в много случаи последните използват и допълнителни специализирани процесори. Съвременните процесори са с тактова честота до 5 GHz. Създаването на процесори с по-големи тактови честоти е трудно по физични причини, защото драстично се повишава консумацията на енергия, както и отделянето на топлинна енергия.

Алтернативно решение за повишаване на бързодействието на компютрите са многоядрените процесори. Те предлагат възможност няколко ядра в един процесор да работят заедно. Ядрата може да са 2, 4, 6, 8 или повече.[2] Бързодействието на такъв процесор се измерва, като се умножи честотата по броя на ядрата и по коефициент за инструкции за цикъл.

Разрядността е характеристика на процесорите, определяща броя битове, които процесорът може да обработи и предаде едновременно. Най-често използваните процесори са с разрядност 32 или 64 бита.

Кеш паметта е високопроизводителна памет, която съхранява най-често използваните команди или данни. Измерва се в МВ и съвременните процесори имат до 32 МВ кеш памет.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Процесор

За последно ти отговарям сериозно на глупав въпрос.

Няма значение коя фирма го произвежда, АМД ИНТЕЛ или ЕЛБРУС, процесора си е процесор!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, ДзВяРа! написа:

Съвременните процесори са с тактова честота до 5 GHz.

Вече и нагоре: Intel® Core™ i7-13700K Processor

Цитат
Max Turbo Frequency 5.40 GHz

AMD Ryzen™ 7 7700X Desktop Processors | AMD

Цитат
Max. Boost Clock Up to 5.4GHz

А с overclock и доста нагоре, 6/7+ GHz, някои дори и при ежедневно ползване.

AMD Ryzen™ 9 7950X Desktop Processors | AMD

Цитат
Max. Boost Clock Up to 5.7GHz

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, ДзВяРа! написа:

Защо просто не ми дадеш прост и смислен отговор? Много по лесно и бързо ще е, ако не се говорят празни и завоалирани приказки, а се даде точен и ясен отговор.

преди 5 часа, ДзВяРа! написа:

Няма значение коя фирма го произвежда, АМД ИНТЕЛ или ЕЛБРУС, процесора си е процесор!

Добре. А, процесорите Елбрус стават ли за десктоп компютри? Ако не, тогава за какво се използват?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, FatMan9 написа:

Добре. А, процесорите Елбрус стават ли за десктоп компютри? Ако не, тогава за какво се използват?

Айде стига мяука Елбрус та Елбрус

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, petie1 написа:

Айде стига мяука Елбрус та Елбрус

Може ли да ми обясниш, защото аз не разбирам английски?

Отговори ми с кратък отговор на ето тези въпроси:

преди 52 минути, FatMan9 написа:

А, процесорите Елбрус стават ли за десктоп компютри? Ако не, тогава за какво се използват?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Може ли да ми обясниш, защото аз не разбирам английски?

Отговори ми с кратък отговор на ето тези въпроси:

Аа вече се убедих че ни вземеш за боядисани канарчета и отук натаък само ще те бъзикам о и в друго се убедих ама няма ти кажа в какво , триото комици на Калдата Фюрер Полина Нацистка Мазния Дебелак и белгийската мида

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, petie1 написа:

Аа вече се убедих че ни вземеш за боядисани канарчета и отук натаък само ще те бъзикам о и в друго се убедих ама няма ти кажа в какво , триото комици на Калдата Фюрер Полина Нацистка Мазния Дебелак и белгийската мида

Вместо да пишеш всичко това, можеше просто да напишеш "да" или "не", и да дадеш едно кратко, смислено обяснение, и цялата тази тема да приключи.

Все още не е късно да дадеш отговор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, FatMan9 написа:

Вместо да пишеш всичко това, можеше просто да напишеш "да" или "не", и да дадеш едно кратко, смислено обяснение, и цялата тази тема да приключи.

Все още не е късно да дадеш отговор.

Вече смислен отговор от мен няма да видиш, щом се правиш на дръж ми капата бъзикане до дупка щот мога да извадя пост в който ти твърдиш че разбираш английски перфектно а и го доказах с темата ти в чуждия форум

Елбрус са чудесни магничета с които се държат вратичките на сървъррите и са чудесни панти за военните лаптопи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...