Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да проверя откъде идва това известие, за което мисля, че е от вирус?

AlienBoss

Препоръчан отговор

Добър вечер! От време на време, веднъж на ден или през два дена, получавам следното "Free Games" известие на телефона:

HbCNCXA.jpg

Когато го натисна и задържа, ми се отваря следното:

aq4b3Fh.jpg

Когато натисна "MORE SETTINGS", ми изписва това: "This app wasn't found in the list of installed apps."

Става въпрос за приложение, наречено "null" и както се казва в горнто съобщение, такове приложение не съществува в телефона ми. Никога преди не съм получавам такова известие. Силно се съмнявам, че е AdWare, но не изключвам и възможността да е дори нещо по-лошо. Като натисна известието, отваря се браузъра и ме води в някакъв сайт за детински видео игри...

Не съм теглил пиратски приложения. Като тегля каквото и да е, тегля го само и единствено от Play Store.

Play Protect показва, че няма налични "съмнителни приложеия". Сканиране с Avast също не показа проблеми.

Chrome ми е с последната актуализация и не мисля, че зловредния софтуер е проникнал през Chrome. Всъщност, посещавам сайтове, където има много pop-up-ове, и може да е от там?

Има ли начин да се следят процесите с някаква програма и когато известието изкочи, да бъде записан кой процес и извел известието и така да знам откъде реално идва това известие?

Притеснявам се, че може да става въпрос за някакъв шпионски софтуер, който компроматира сигурността ми и личните ми файлове. Как да разбера за какво става въпрос?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Марка и модел на устройството? Някои китайски евтинджоси имат такива вградени приложения, които спамят реклами. Ако го избереш какво се отваря? В краен случай, ако не става въпрос за неизвестен китаец, може да пробваш с factory reset, но си направи backup на данните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На Chrome влизаш и изчистваш кеша и бисквитите за цяло време. После от настройките за приложения > Chrome и даваш clear all cache. Правиш същото на други браузъри, ако имаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

Марка и модел на устройството?

Xiaomi Redmi 9A

Същия този телефон го имам повече от година и половина и досега никога не е правил такива проблеми. Това с тази рекламе от от скоро, от около месец и половина.

Някои китайски евтинджоси имат такива вградени приложения, които спамят реклами.

Имам няколко евтини китайчета, но никое от тях не спами нищо и работят идеално.

Ако го избереш какво се отваря?

Прави се опит за отваряне на менюто в настройките, където има лист с инсталираните приложения. Първо има бял екран и списъка започва да се зареджа. Преди да се зареди и покаже каквото и да е, прозореца се затваря и ми изписва: "This app wasn't found in the list of installed apps."

В краен случай, ако не става въпрос за неизвестен китаец, може да пробваш с factory reset, но си направи backup на данните.

Factory Reset го имам предвид за краен случай и в момента не искам да правя фабрично зануляване.

преди 1 час, Blue_Hulk написа:

На Chrome влизаш и изчистваш кеша и бисквитите за цяло време. После от настройките за приложения > Chrome и даваш clear all cache. Правиш същото на други браузъри, ако имаш.

Това с изтриването ще го пробвам като краен вариант. Имам запазени пароли за много места и не искам да ги губя. Преди да трия, първо трябва да направя back-up на историята на браузърите. Имам само Chrome, Mi Browser и Opera.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отвори Chrome, иди на Settings -> Site settings -> All sites - това е списък със сайтове, които са поискали разрешение за нещо. Гледаш за разрешение за Notifications, изброено под някой от сайтовете. Не съм сигурен дали има как да видиш накуп всички сайтове с поискано такова разрешение, но можеш от основното меню (Settings -> Site settings) да пробваш да спреш Notifications нацяло, което ако не се лъжа трябва да го спре за всички сайтове, включително за тези, за които може неволно да си разрешил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, Raze написа:

Марка и модел на устройството? Някои китайски евтинджоси имат такива вградени приложения, които спамят реклами. Ако го избереш какво се отваря? В краен случай, ако не става въпрос за неизвестен китаец, може да пробваш с factory reset, но си направи backup на данните.

Здрасти отново. Така, направих gif, който показва какво точно се случва когато опитам да отворя приложението в настройките, натискай "MORE SETTINGS":

https://i.imgur.com/l29UbxB.mp4

Както се вижда, прави опит за отваряне на менюто в найстройките, където има списък с инсталирани приложения, но се затваря преди да е заредил списъка и ми изписва, че въпросното приложение не е в списъка с инсталирани приложения.

преди 20 часа, Captain Teemo on duty написа:

Free games е приложение от Tor Browser. Казах ти,че ще сбъркаш.

Откъде знаеш, че това приложение е на Tor? Кажи, че да съм сигурен, че е на Тор ш да спра да се притеснявам.

преди 18 часа, killchain написа:

Отвори Chrome, иди на Settings -> Site settings -> All sites - това е списък със сайтове, които са поискали разрешение за нещо. Гледаш за разрешение за Notifications, изброено под някой от сайтовете. Не съм сигурен дали има как да видиш накуп всички сайтове с поискано такова разрешение, но можеш от основното меню (Settings -> Site settings) да пробваш да спреш Notifications нацяло, което ако не се лъжа трябва да го спре за всички сайтове, включително за тези, за които може неволно да си разрешил.

Ясно.

Има вероятност това съобщение да идва от Tor. Ако е така, значи е легитимно и няма от какво да се притеснява. Ще извърша допълнителна инспекция по въпроса, за да разбера истината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм пробвал Tor за телефон, но изглежда като да е модификация на Chrome/Chromium; в настройките му трябва да е подобна история като това, което описах за Chrome. Предполагам, че гадинката се е залепила като нотификация от някой сайт, а не при инсталацията от Play Store.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, AlienBoss написа:

Здрасти отново. Така, направих gif, който показва какво точно се случва когато опитам да отворя приложението в настройките, натискай "MORE SETTINGS":

https://i.imgur.com/l29UbxB.mp4

Както се вижда, прави опит за отваряне на менюто в найстройките, където има списък с инсталирани приложения, но се затваря преди да е заредил списъка и ми изписва, че въпросното приложение не е в списъка с инсталирани приложения.

Откъде знаеш, че това приложение е на Tor? Кажи, че да съм сигурен, че е на Тор ш да спра да се притеснявам.

Ясно.

Има вероятност това съобщение да идва от Tor. Ако е така, значи е легитимно и няма от какво да се притеснява. Ще извърша допълнителна инспекция по въпроса, за да разбера истината.

Знам,защото съм учил. От А-Б-В... Не като теб,от Щ.

Не разбираш,елементарни насоки.

Съобщението не идва от TOR,а от нещо,което си барнал,когато си влязал в тъмната мрежа-о____________н.

преди 31 минути, killchain написа:

Не съм пробвал Tor за телефон, но изглежда като да е модификация на Chrome/Chromium; в настройките му трябва да е подобна история като това, което описах за Chrome. Предполагам, че гадинката се е залепила като нотификация от някой сайт, а не при инсталацията от Play Store.

Firefox.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...