Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ПТП и неспазена уговорка

Featured Replies

Здравейте. Вероятно, казусът ми е малко необичаен, но ето го и него: На 13.11.2022 претърпях ПТП по вина на другия водач - на остър завой с ограничена от скали видимост, движещият се срещу мен изпусна завоя, навлезе в насрещното и се ударихме челно. Успях да реагирам сравнително адекватно, обирайки се максимално вдясно, при което пострадаха предните ми броня и ляв калник (нищо фатално - ожулвания по боята и леко вгънат алуминиев калник). Спряхме автомобилите, излязохме, при което ми направи впечатление, че лицето отсреща бе твърде превъзбудено. Когато му казах, че ще се обадя на 112, той ми предложи да не го правя, а да се разберем помежду си. Тук е моята грешка, че се съгласих, ама си казах, че не го е направил целенасочено, че щетите не са големи, и че ако минем без полиция, може би ще е по-безболезнено и за двете страни. Даде ми определена сума за ремонт на ръка с уговорката, че ако парите не стигнат, да се свържа с него по телефона и ще покрие разликата. Дотук - добре. Прибрах се вкъщи, направих бърза справка, че ремонтът ще е повече от оставената от него сума. Опитах се да се свържа с него, но без успех. При проверка в публичния регистър се оказа, че автомобилът му е без ГТП. Оставих му съобщение, че е в негов интерес да се свърже с мен, предвид че е без ГТП, иначе ще си търся правата в полицията. Пак нямаше отговор до следващата сутрин, когато ми се обади с нападателен тон, че съм бил твърде припрян, че съм се държал неадекватно, и че съм го заплашвал. След кратък разговор се разбрахме, че си остава уговорката за доплъване на сумата, но иска касов бон от сервиза. Речено - сторено. Закарах колата на сервиз, направиха ремонтната дейност, след което снимах касовата бележка и му я изпратих. Сумата е точно 100 лева повече от предплатената от него. Последваха думите: уговорката се променя - това е. Лека вечер!

Въпросът ми е: има ли някакъв легален начин да си потърся правата предвид създалата се ситуация? Имам отказа му да ми допокрие щетите в писмен вид, ако това е от някакво значение.
Благодаря и поздрави! :)

Няма начин, ще ги прежалиш 100лв. И между другото, 112 се вика, само ако има спор кой е виновен. Тоест, когато единият водач се признава за виновен, не се правят такива измислени уговорки, а се подписва двустранен протокол и си получаваш парите (в случай ,че има застрахова разбира се). Да знаеш за в бъдеще. 

преди 17 минути, N1K17Y написа:

И между другото, 112 се вика, само ако има спор кой е виновен. 

Между другото - 112 (или 911 - работи и в България) се ползва само при спешен случай. Ако има тежко пострадал.

При нормална ситуация - има си други телефони на „Пътна полиция КАТ“. За всяко място са различни, но примерно за СДВР:

Цитат

При ПТП - дежурни телефони: (02) 982 49 01; (02) 982 49 02

преди 14 минути, jhoro написа:

Между другото - 112 (или 911 - работи и в България) се ползва само при спешен случай. Ако има тежко пострадал.

При нормална ситуация - има си други телефони на „Пътна полиция КАТ“. За всяко място са различни, но примерно за СДВР:

Е как очакваш хората да помнят такива телефони  :D
Ще трябва да си го запишеш предварително. 

преди 4 минути, N1K17Y написа:

Е как очакваш хората да помнят такива телефони  :D
Ще трябва да си го запишеш предварително. 

Или да го има записан, или да ползва мобилен интернет - Чичко Гугъл.

На мен ми се наложи - да звъня в РДВР-то - и вече имам номера на централата им.

И към автора - видях, че е питал и в юридическия форум.

Едно, че не си първия претърпял ПТП, второ - че си закъснял. Направили сте пазарлък, взел си „едни пари“ и всичко е приключило.

Никой застраховател няма да ти покрие 100% разхохите от „вънщен“ сервиз. Старите автомобили имат и овехтяване. На едната служебна кола и сложиха нови части - щото е на 1 година, но на другата (по-стара) - платиха за врата втора употреба.

Цитат

ПРИ ПТП САМО С ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ :
ВОДАЧЪТ е длъжен:
-да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;
- ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства така, че да не възпрепятстват движението, И ПОПЪЛВАТ СВОИТЕ ДАННИ В ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП;
- ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват полицейските органи от МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

ВСЕКИ УЧАСТНИК в ПТП е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.
Водач на моторно превозно средство, който не е участник в ПТП, когато пристигне на мястото на произшествието, според необходимостта е длъжен:
-да вземе мерки за осигуряване безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
- да уведоми за произшествието полицейските органи или администрацията на общината, на чиято територия е станало произшествието, ако при произшествието има пострадали хора.

https://www.mvr.bg/opp/полезна-информация1/правила-и-препоръки/поведение-при-пътнотранспортно-произшествие

Няма ФТП, а дали има застраховка, не е ясно. Не знам как ще участва в двустранния протокол.
Пиеш една студена вода за тия 100лв и се радвай, че няма здравни щети.

Не си постъпил по закон. Спрямо държавата това е нелегитимно. Каква легитимност очакваш???!!! 

Не си постъпил адекватно в ситуацията и считай въпросните 100 лв. като цена която си платил за в бъдеще да не постъпваш по този начин.  (Дано няма...)

По-важно е че няма нематериални щети. ОК, емоционална има в момента, но не я прави психологическа. 

+ 1 глас да пие една "студена вода" и да запомниш за в бъдеще, че имаш застраховател който знае по-добре от теб как да получиш легитимно пари или ремонт при този вид ПТП. -> На застрахователната ти полицата някъде трябва да има телефон, ако не знаеш телефон на КАТ.  

Успех!

преди 3 часа, jhoro написа:

Между другото - 112 (или 911 - работи и в България) се ползва само при спешен случай.

Обикновените хора не могат да са информирани като теб. Според мен не е проблем да се звънне на 112, а там като разберат, че няма тежко пострадали и т.н. ще го прехвърлят към районното подразделение на КАТ. ;) За човека е спешен случай ... 

За тия дребни и незначителни щети ако беше направил справка с повече сервизи, съм сигурен че щеше да влезеш в тия пари които си взел.

Няма начин. Ако си много упорит можеш да го отнесеш и по параграф за напускане на ПТП. Затова винаги се обаждаш на 112, безплатно е. Там ще пробват да минете с двустранен протокол, ако автомобилите са в движение и няма спор за виновност. Но там разговорите се записват и са доказателство. Ако имаш съмнения че отсрещната страна е употребила алкохол или субстанции го казваш и искаш патрул на място.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.