Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Неправилно отчитане температурата на чипсета

Featured Replies

Здравейте мисля че температурата на чипсета ми не се отчита правилно или датчика неотчита правилно температурата. В Aida64 я показва като 43 градуса, но не се променя, пусках няколко пъти и стрес тест но пак не се променя температурата. А това с температурата ми направи впечатление още когато купих платката от съфорумник който ми каза че е префлашнал биос с последна версия с програматор. Даже по едно време си помислих че можеби е от драйвера проблема но се оказа че и с последна версия на драйвера оправия няма. Днес си поиграх малко с настройките в биос на PCH като бяха оставени на auto и ги променях но резултат никакъв нямаше. Също така съм забранил вградената графика и я пусках но пак няма оправия. Въпроса ми е най вече дали някой се е сблъсквал с подобен проблем на същия чипсет и дали е успял да го разреши дъното е Asrock H61m-GE. Да отбележа че за сега дъното се представя много добре и нямам забележки. Но това неправилно отчитане на темепературата, ме чопли като незнам, каква е също забравих да спомена че преди седмица близо монтирах вентилаторче 45мм на радиатора на чипсета. Да му духа за всеки случай като преди това махнах радиатора да видя в какво състояние е и махнах поставената заводско термо дъвка и на нейно място сложих тънък слой термопаста.

https://www.asrock.com/mb/Intel/H61M-GE/index.asp Процесора Intel Core I5-3470S

2022-11-28 22 44 49.png

А защо смяташ, че AIDA показва правилно? Пробвай с друга програма HWMonitor примерно. 

П.п. Преди години имах същия проблем с AIDA на друга марка дъно, но тогава показваше 100 градуса на чипсета.

Сложи отключен I7 процесор, пусни му prime95 и виж дали няма да се промени. С този ограничения по честота и консумация I5 не знам какво очакваш, дори и дни да го ползваш на 100%, няма какво да загрее особено по дъното. И пробвай с hwinfo64 сензорите. Ако компютъра е седял на хладно няколко часа и го включиш пак ли показва същата температура веднага след стартиране, без да се променя температурата?

PCH Diode - What temperature it is normal? - General Discussion - AIDA64 Discussion Forum

Обнови и версията на aida64, последната е от тази година.

Downloads | AIDA64

• Автор
преди 11 минути, plmen88 написа:

А защо смяташ, че AIDA показва правилно? Пробвай с друга програма HWMonitor примерно. 

П.п. Преди години имах същия проблем с AIDA на друга марка дъно.

Токущо пробвах и със HWMonitor да видя какво ще покаже но там не ми показва PCH diode вaida64 го показва. Ето и снимка 

2022-11-29 00 08 37.png

2022-11-29 00 08 17.png

Със сигурност е някоя от тези на картинката.

HWMonitor CPUID: What is CPUTIN, AUXTIN, SYSTIN and TMPIN3? | Tom's Guide Forum (tomsguide.com)

Прочети ми коментара и направи това, което съм ти написал.

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Сложи отключен I7 процесор, пусни му prime95 и виж дали няма да се промени. С този ограничения по честота и консумация I5 не знам какво очакваш, дори и дни да го ползваш на 100%, няма какво да загрее особено по дъното. И пробвай с hwinfo64 сензорите. Ако компютъра е седял на хладно няколко часа и го включиш пак ли показва същата температура веднага след стартиране, без да се променя температурата?

PCH Diode - What temperature it is normal? - General Discussion - AIDA64 Discussion Forum

Обнови и версията на aida64, последната е от тази година.

Downloads | AIDA64

I7 нямам само с този процесор съм. А преди малко пробвах с hwmonitor и качих снимки в предишния си пост. Да като е стоял няколко часа изключен компютъра и като го пусна пак показва същата температура без въобще да се променя. Също и като му пусна стрес тест да го натоваря температурата не се променя а със аидата съм пробвал и със последната версия но и с нея същото показва.

преди 3 минути, plmen88 написа:

1014857162_2022-11-29000817.png.b53ebf02de17efbe3a7128f4051c1c40.thumb.png.ecff2c1af43c1931d5b12f7c715f7f4f.png

А това какво е...

Маркирал си ми температурата която показва на cpu напрежението. А никъде не се вижда в снимката да показва PCH diode.

• Автор
преди 1 минута, plmen88 написа:

Първата температура е на чипсета.

Имаш в предвид тази която я изписва като SYSTIN. Ако е така значи можеби и двете програми отчитат правилно температурите като в аидата можеби показва чипсета като CPU packageили греша защото като четох на няколко места казват че PCH diode го отчита като чипсет.

преди 12 минути, Raze написа:

Hwinfo?

Извинявам се! Имаш лично съобщение.

Към Владко! Нормална е температурата ти на чипсета. Не се притеснявай въобще. Той е топъл, но не пари.

• Автор
преди 19 минути, Kolev72 написа:

Към Владко! Нормална е температурата ти на чипсета. Не се притеснявай въобще. Той е топъл, но не пари.

Да и аз мисля че тези 43 градуса са нормални но като не се променя тази температура и незнам каква е. Затова най вече пуснах темата дали някой се е сблъсквал с подобен проблем.

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

На пипане как е? А ако го замериш с външен термоментър какво показва за температура на радиатора?

Като пипам радиаторчето не е горещо а със външен термометър не съм го мерил.

usb

На стрелките с 2 метра не обръщай внимание. Показват, че първия датчик е на разстояние 2м от конвертора, а общо всички са на следващите 2м.
Кондезаторите са прекомерни. 1 микро и то ако не стартира. Резисторът е 4.7к и е принципиален. Можеш 1 датчик и до 50 макс да накичиш. Всеки е с уникален идентификатор в мрежата. Конвертор USB-UART произволен. Минал съм през всички възможни и най-ми допада PL2003.

Намираш свободен USB порт на дъното. Пъхаш. Инсталация на драйвер, което клик-клик и готово. Самите датчици лепиш с герметик, термолепило и там според случая. Кабел произволен и не е задължително екраниран. Токът е 50uA максимум.

spacer.png

Програмата е семпла, XP/7/10 без значение. Задаваш интервал на заявка от 1сек до макс и се кефиш в реално време.
Цена на въпроса 3$ и 1ч с поялника.

spacer.png

Това е smart_електромер с реле. Контролирам разхода на енергия на климатика през лятото. Не вярвам много на китайски лепенки и присандалих един ds18b20 между крачетата на релето. Лятото вдига до 48'С, което погаси теразанията ми.

Народа чрез този датчик прави семейни метео-станции, инкубатори, или ги лепи на тръби в мазето.

Успех!

• Автор
преди 28 минути, Profruit написа:

usb

На стрелките с 2 метра не обръщай внимание. Показват, че първия датчик е на разстояние 2м от конвертора, а общо всички са на следващите 2м.
Кондезаторите са прекомерни. 1 микро и то ако не стартира. Резисторът е 4.7к и е принципиален. Можеш 1 датчик и до 50 макс да накичиш. Всеки е с уникален идентификатор в мрежата. Конвертор USB-UART произволен. Минал съм през всички възможни и най-ми допада PL2003.

Намираш свободен USB порт на дъното. Пъхаш. Инсталация на драйвер, което клик-клик и готово. Самите датчици лепиш с герметик, термолепило и там според случая. Кабел произволен и не е задължително екраниран. Токът е 50uA максимум.

spacer.png

Програмата е семпла, XP/7/10 без значение. Задаваш интервал на заявка от 1сек до макс и се кефиш в реално време.
Цена на въпроса 3$ и 1ч с поялника.

spacer.png

Това е smart_електромер с реле. Контролирам разхода на енергия на климатика през лятото. Не вярвам много на китайски лепенки и присандалих един ds18b20 между крачетата на релето. Лятото вдига до 48'С, което погаси теразанията ми.

Народа чрез този датчик прави семейни метео-станции, инкубатори, или ги лепи на тръби в мазето.

Успех!

Това ми харесва като идея но със сигурност ще си има и заигравка с поставянето на охладителя върху датчика. Днес като се зачетох още видях че и други, имат подобен, проблем но никой не казва да ли го е разрешил. Някои са на мнение че можеби проблема е от биос кода. А за сега честно не ми се занимава да го префлашвам но в краен случай може и това да направя като кача последната бета версия за биос дадена в сайта на Asrock.

С риск да се повторя, на тази антика и с този ограничен отвсякъде процесор, изобщо не бих мислил каква е температурата на чипсета, при условие, че тя може без проблем да е и 80 градуса. Реално на това дъно, както за втори път повтарям, дори и с отключен I7 няма как да се достигне това, още повече, че дъното не позволява overclock. Ако температурата е над 60-70 градуса на радиатора, вярвай, че ще се изгориш, няма само да го усещаш топъл!

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

С риск да се повторя, на тази антика и с този ограничен отвсякъде процесор, изобщо не бих мислил каква е температурата на чипсета, при условие, че тя може без проблем да е и 80 градуса. Реално на това дъно, както за втори път повтарям, дори и с отключен I7 няма как да се достигне това, още повече, че дъното не позволява overclock. Ако температурата е над 60-70 градуса на радиатора, вярвай, че ще се изгориш, няма само да го усещаш топъл!

За процесора незнам и не съм сигурен дали е клокван но ми направи впечатление още когато пристигна платката. Смених пастата на процесора щото старата се беше втърдила, и махнах процесора, от сокета и след като поставих пак процесора и сглобих машината настройките в биос които си бяха още преди да сменя пастата на процесора си бяха същите. И не се бяха променили може и да греша че е бил примерно клокван процесора макар че все още разучавам някои настройки в биос за процесора. Но както казах след махане на процесора и поставянето му пак настройките не са се променили а и аз нищо не съм променял по настройките за процесора в биос.

С радио и телевизор не мога да споря. С това дъно ще клокнеш процесор или нещо друго точно никога (изключваме XMP профила на паметта, който е друго нещо, което не можеш да променяш).

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

С радио и телевизор не мога да споря. С това дъно ще клокнеш процесор или нещо друго точно никога (изключваме XMP профила на паметта, който е друго нещо, което не можеш да променяш).

Може и да си прав да макар че мен лично не ме вълнува да го клоквам процесора. А за XMP мисля че грешиш защото в биос ми дава да променям честотата на рамта.

Владко здравей!

Няколко думи и от мен по твоя въпрос.

1. Смяташ ли че колегата(няма да му споменавам името на този етап) от който купи дъното с процесора не е запознат много, мноооого по добре от теб с това дъно? Той е от много години тук, и не би си позволил да ти прати дъно с известни нему проблеми, за да се излага за 60 лева?

Аз не те зная какво искаш да направиш с това дъно, но както си я подкарал, най много да го повредиш. Разбирай го буквално. Значи фирмата производител не е помислила, че чипсета му стигал 43 градуса, а ти го откри. Виждаш, поставен е фабричен радиатор на чипа. Абсолютно също е и дъното на Асус, което се намира на работната ми маса, пред мен. Температурата в стаята е около 24 градуса, а на радиатора му си държа спокойно пръста, което за мен значи, не по вече от 45 градуса.

Колко искаш да го свалиш по твоите разсъждения. Има си за всяко нещо технология на производството и то за да се продава на пазара, трябва да отговаря на нея. Спомням си другата ти тема там с някакъв AMD процесор от втората световна война , на който слага не зная колко на брой радиатори, но не написа какво стана с компютъра. Разликата между теб и продавача на дъното е толкова голяма, че ако е било необходимо, той сам би вземал мерки. Пишеш понякога  неща, които не само са смешни, но и никой няма да ти ги повярва. Нямам нищо против теб. Хубаво е че те интересува всичко, но трябва да знаеш кое какво позволява и до къде са му допустимите граници. Сглоби си компютърчето и си карай с него. Явно до сега не си имал толкова бързо като него. Да не говорим за 10- то, 11,12 и 13 поколение. 

Да не вземеш сега да се обидиш, че ще ме е яд, дето съм си губил времето да ти отговарям и аз.

А поста на RAZE вземи, че го прочети по внимателно и се замисли кое е процесор, кое е памет и това XMP за кое от тях се отнася!

• Автор
преди 5 минути, Kolev72 написа:

Владко здравей!

Няколко думи и от мен по твоя въпрос.

1. Смяташ ли че колегата(няма да му споменавам името на този етап) от който купи дъното с процесора не е запознат много, мноооого по добре от теб с това дъно? Той е от много години тук, и не би си позволил да ти прати дъно с известни нему проблеми, за да се излага за 60 лева?

Аз не те зная какво искаш да направиш с това дъно, но както си я подкарал, най много да го повредиш. Разбирай го буквално. значи фирмата производител не е помислила, че чипсета му стигал 43 градуса, а ти го откри. Виждаш, поставен е фабричен радиатор на чипа. Абсолютно също е и дъното на Асус, което се намира на работната ми маса, пред мен. Температурата в стаята е около 24 градуса, а на радиатора му си държа спокойно пръста, което за мен значи, не по вече от 45 градуса.

Колко искаш да го свалиш по твоите разсъждения. Има си за всяко нещо технология на производството и то за да се продава на пазара, трябва да отговаря на нея. Спомням си другата ти тема там с някакъв AMD процесор от втората световна война , на който слага не зная колко на брой радиатори, но не написа какво стана с компютъра. Разликата между теб и продавача на дъното е толкова голяма, че ако е било необходимо, той сам би вземал мерки. Пишеш понякога  неща, които не само са смешни, но и никой няма да ти ги повярва. Нямам нищо против теб. Хубаво е че те интересува всичко, но трябва да знаеш кое какво позволява и до къде са му допустимите граници. Сглоби си компютърчето и си карай с него. Явно до сега не си имал толкова бързо като него. Да не говорим за 10- то, 11,12 и 13 поколение. 

Да не вземеш сега да се обидиш, че ще ме е яд, дето съм си губил времето да ти отговарям и аз.

А поста на RAZE вземи, че го прочети по внимателно и се замисли кое е процесор, кое е памет и това XMP за кое от тях се отнася!

Чичо Стефчо благодаря за включванетоти. Значи не съм казал че колегата от който взех дъното ми е пробутал кофти платка и не е запознат с платката, как работи това, въобще не ми е минало през ума. Даже и човека ми каза по телефона още че е префлашнал биос, с последна версия, и ми обясни защо, го е направил. Също така още преди да ми изпрати платката същата вечер когато ми написа в неговата си тема че има платка разговаряхме и по телефона. И ми обясни в какво състояние е платка даже и пусна и тестове за да се увери и той как се представя платката пред него. А за този проблем с температурата на чипсета необвинявам никой най малкото бих си позволил да обвиня и човека от който взех платката даже и със него разговарях допълнително по телефона. И съм го питал дали при него това с тази температура се е забелязвало или не и човека ми отговори на въпроса най любезно. А това че аз съм забелязал тази температура която не се променя да забелязах, я и затова пуснах, най вече темата дали някой, се е сблъсквал с подобен проблем и дали е успял да го разреши . И да виждам че е поставено фабричен радиатор на чипсета който да го охлажда и радиатора не съм го подменял с друг стои си оригиналния радиатор. Единнствено само преди седмица поставих на радиоаторчето вентилаторче 45мм да му духа и съм махнал, поставената заводско, термо дъвка и съм сложил на нейно място термо паста тънък слой. И всичко съм направил както трябва а също така не за първи път съм правил профилактика на чипсети и да се погрижа за правилното му и добро охлаждане. И не на последно не целя да сваля температурите на чипсета до 0 а просто както написах питането ми беше най вече дали някой се е сблъсквал с подобен проблем. Защото малко или много като не се показва дадена температура коректно никой няма да знае каква температура реално му вдига даден компонент нали. А за другата ми тема с AMD ако си чел темата ми обстойно, мисля че си забелязал, че този проблем с AMD съм го разрешил макар че бях пуснал доста теми относно греещия котлон. И на края сам си разреших проблема с температурата на котлона и все още си работи старата конфигурация много добре без да прегрява и да ми създава някакви проблеми. А за разлика между мен и продавача не мисля че трябва да се прави подобна разлика все пак човека си е компетентен в неговата област с която се занимава макар че незнам каква е и не е моя работа и не бих си позволил да оспорвам уменията му и опита в сверата в която се занимава. А също да отбележа и нещо друго това че съм пуснал няколко теми за стари конфигураций едва ли означава че не съм се занимавал или имал машина с 10то-11 или 12 покление примерно процесор но това както и дае нямам намерение да убеждавам теб или който и да е каква машина съм ползвал и каква не. А и аз лично не съм от хората да се хваля какво ползвам и какво не и да си хваля дадена машина че била най най или нещо подобно. За мен е важно най вече машината да работи добре за което винаги съм се грижил за всичките ми машини и все още продължавам да се грижа да работят много добре. Но не мисля че това е важно и то по темата най вече. А относно това последното което си ми написал да прочета поста на Raze и да се замисля кое е процесор кое е памет и какво е това XMP мисля че с това трябва да се запознае някой който въобще си няма и напредстава какво прави в биос и защо е там. И не на последно не се заяждам с никой както и с теб не се заяждам уважавам мнението на всеки един който се е включил в темата и е дал свое мнение. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.