Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на електромер?

Featured Replies

Здравейте.

В гаража имам ел.котел, до който ще изтегля кабел 2х6. Понеже намерих един стар електромер, мисля да го сложа да видя какво се случва, докато това чудо работи. Та, въпроса:

Преди електромера, какъв предпазител да сложа? Обикновен, през който да минава само фазата, а нулата ще ходи на шина и оттам към ел.котела? Някой C63? Или трябва да е някакъв друг, през който да минава и фазата и нулата? След електромера кабелите директно ще ходят към клемите на ел.котела. Понеже след тези клеми, има предпазители други, които управляват степените на котлето, затова мисля, че не е нужно да слагам допълнителен предпазител след котела. 

• Автор
преди 1 час, hjhj написа:

Слагай си един предпазител за фазата само. 

А предпазителите нямаха посока, нали? Няма значение дали ще вкарам входа отгоре или отдолу, той все още изкл., ако стане нещо?

Входящата фаза я включи отдолу. Палчето на предпазителя,  в долно положение прекъсва веригата. Така ако след, време над препазителя няма да те тресне тока.

Няма нужда от предпазител ,и без това котлето е защитено, електромера ти е за информация,и защо 6мм. Колко кв ти е котела ,до 6кв 4мм стигат, 25А предпазител.10кв, 3Ф ,2,5мм кабел 3*25А ПР.

• Автор

преди 15 минути, balki65 написа:

Няма нужда от предпазител ,и без това котлето е защитено, електромера ти е за информация,и защо 6мм. Колко кв ти е котела ,до 6кв 4мм стигат, 25А предпазител.10кв, 3Ф ,2,5мм кабел 3*25А ПР.

Работата е, че имам такъв кабел 2х6. Котлето е 12kw, 3 степени. Наясно съм, че всяка степен е 4kw. Все си мисля, че на 2-ра степен ще издържи, което ще са 8kw, но за 3-та степен не знам какво може да се случи, ако се окаже, че сечението ще е малко. То и на книжка му дават 2х10 за 12 киловата. Дори за 9 киловата дават 2х10 по книжката. Иначе метража му на 2х10 сигурно е 7-8 лева.  Работата е, че трябва да се навърже директно на рекордомана към къщата, а не съм сигурен дали има 10 кв и той.

По принцип от стълба идват 6мм, така ,че не знам ,кой как е замислил всичко това, но ,а на таблото какви ПР има ,как е направено. Може да издържи ,но се съмнявам , за моно фаза уж е изчислено 9кв , 8кв тие котлето, имаш и дом.потребление . 

преди 24 минути, Vladislav Cvetkov написа:

Работата е, че трябва да се навърже директно на рекордомана към къщата

Щом е така, трябва да имаш отделно табло с предпазители

• Автор

Главният е 63. Не мога да кажа колко kw e партидата. Котлетло най-вероятно ще се държи на 1-ва степен (4кв) или 2-ра (8кв). Едва ли ще се пуска до 3-та, имайки предвид липсите. Но аз самият нямам идея това по какъв начин работи. Предполагам загрява и изключва. Тия 12 квта, едва ли ще са постоянни и ще пречат. Не знам и аз. :)

преди 48 минути, Vladislav Cvetkov написа:

Главният е 63. Не мога да кажа колко kw e партидата. Котлетло най-вероятно ще се държи на 1-ва степен (4кв) или 2-ра (8кв). Едва ли ще се пуска до 3-та, имайки предвид липсите. Но аз самият нямам идея това по какъв начин работи. Предполагам загрява и изключва. Тия 12 квта, едва ли ще са постоянни и ще пречат. Не знам и аз. :)

В такъв случай. сложи един автоматичен препазител на 32А крива C . На 8 kW консумацията е около 34А. Моят котел е на трифазен ток и не е такова натоварването.

• Автор
преди 2 часа, stoy@n написа:

В такъв случай. сложи един автоматичен препазител на 32А крива C . На 8 kW консумацията е около 34А. Моят котел е на трифазен ток и не е такова натоварването.

Днес разбрах, че рекордомана до къщата е 4кв. Та ще правя поръчка 2х10 и ще викам енергото. Вътре всичко подвързах. Кабела от изолаторите до гаража 2х6 и връзките всичките са 6 квадрата. Сложих си кутия с единичен предпазител C63, до нея един използван ел.електромер (има часовник, някакви програми 1,2, явно нощна, дневна, не го разбирам. Но ще върши работа като информативно табло), направих земно от подцинкована шина и забих един прът...железен (нямах подцинкован) 2 метра в земята. Можех и на нулата да вържа земното, но.. айде. 

преди 18 часа, Vladislav Cvetkov написа:

Днес разбрах, че рекордомана до къщата е 4кв. Та ще правя поръчка 2х10 и ще викам енергото. Вътре всичко подвързах. Кабела от изолаторите до гаража 2х6 и връзките всичките са 6 квадрата. Сложих си кутия с единичен предпазител C63, до нея един използван ел.електромер (има часовник, някакви програми 1,2, явно нощна, дневна, не го разбирам. Но ще върши работа като информативно табло), направих земно от подцинкована шина и забих един прът...железен (нямах подцинкован) 2 метра в земята. Можех и на нулата да вържа земното, но.. айде. 

Е така поне и за ток няма да плащаш,а заземяването измерено ли е, за по сигурно ДТЗ, за да не се озъби някой ,като пипне радиатора. Какъв ти е котела, каква площ ще отопляваш,някакви датчици има ли, какво е сечението на заземяването, мн въпроси без отговор.Пожарна има ли някъде наблизо,нека да не подценяваме такива важни неща, но Вие си знаете .Ще го разбереш ,като дойде енергото да подменя кабелите., така ,ще поиска да отвори нова партида, и да пломбира електромера, Та с една дума ,видяла жабата,че подковават коня, та .

• Автор
на 6.12.2022 г. в 14:19, balki65 написа:

Е така поне и за ток няма да плащаш,а заземяването измерено ли е, за по сигурно ДТЗ, за да не се озъби някой ,като пипне радиатора. Какъв ти е котела, каква площ ще отопляваш,някакви датчици има ли, какво е сечението на заземяването, мн въпроси без отговор.Пожарна има ли някъде наблизо,нека да не подценяваме такива важни неща, но Вие си знаете .Ще го разбереш ,като дойде енергото да подменя кабелите., така ,ще поиска да отвори нова партида, и да пломбира електромера, Та с една дума ,видяла жабата,че подковават коня, та .

Здрасти. Как се мери земното, поне това да проверя? 6 кв. кабел съм му сложил. Съпротивление ли му се измерва с мултицет? Как точно се поставят сондите, за да го проверя и какво трябва да пише? Или мога да пробвам на променлив ток мултицета и да проверя за напрежение между + и земното, ако покаже 220, значи е наред?  Виждал съм хора от енергото да се разкарват с дни кабели щипки, които поставят върху кабела и така го мерят май, но кой знае каква пара е това. 

преди 2 часа, Vladislav Cvetkov написа:

....Виждал съм хора от енергото да се разкарват с дни кабели щипки, които поставят върху кабела и така го мерят май, но кой знае каква пара е това. 

Правилно си видял! Изисква спциален уред за измерването и в домашни условия не можеш да го измериш. Не разчитай на "земното" което си направил. 

• Автор
преди 1 час, stoy@n написа:

Правилно си видял! Изисква спциален уред за измерването и в домашни условия не можеш да го измериш. Не разчитай на "земното" което си направил. 

Демек, какво? Да направя един мост между нулата и земното тогава, та каквото да става, да си го праща към стълба? 

Не става така,енергото имат такъв уред, като чета, какви ги пишеш,не толкова елементарно както си мислиш,това го свързваам така и готово, не връзваш сезал.

Пробвай по простия начин ,пусни фаза на корпуса на котлето, което е така зану/заземено, и се хвани за котлето и кабела на земното,ако се задейства предпазител е добре.А бе човек, не е едно и също, не става така ,купих 6мм кабел и готово ,а пр да сложа ли, това така ли, чорап не плетеш,или пожар или поп.

• Автор
преди 2 минути, balki65 написа:

Пробвай по простия начин ,пусни фаза на корпуса на котлето, което е така зану/заземено, и се хвани за котлето и кабела на земното,ако се задейства предпазител е добре.А бе човек, не е едно и също, не става така ,купих 6мм кабел и готово ,а пр да сложа ли, това така ли, чорап не плетеш,или пожар или поп.

Ти шантав ли си, да ме удари тока ли искаш. Ще пусна един мост и ще забравя. 

Ти си знаеш,като казвали така навремето ,даже в мелницата нямало опашки,ти  си решаваш,тук и сто съвета няма да помогнат

преди 8 минути, Vladislav Cvetkov написа:

Ти шантав ли си, да ме удари тока ли искаш. Ще пусна един мост и ще забравя. 

Не се страхувай ,ако е напраравено както трябва пр щеше да е изключил,ако искаш пробвай да се хванеш като направиш мост

преди 40 минути, balki65 написа:

Пробвай по простия начин ,пусни фаза на корпуса на котлето, което е така зану/заземено, и се хвани за котлето и кабела на земното,ако се задейства предпазител е добре

а ако не се задейства...."добър човек беше, ама си отиде"
:lol6:

преди 17 часа, Vladislav Cvetkov написа:

Демек, какво? Да направя един мост между нулата и земното тогава, та каквото да става, да си го праща към стълба? 

Виж, на теб може да ти звучи елемтарно, но не е! Заземителният проводник е много важен! Не можеш "просто" да ги свържеш на едно и да си мислиш, че всичко е наред. Обади се на някой приятел, който е наясно с тези неща да ти помогне.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.