Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от предложение за рутер за 1gbit wifi

Featured Replies

Здравейте,

Сега преминах от 300mbit към 1gbit връзка на A1 и ми трябва нов рутер, който максимално да доближи тази скорост.

До момента бях с Asus RT-AC86U и през 1-2 тухлени стени успяваше безпроблемно да си докара пълната скорост, но е AC и не може да докара повече от 450mbit download. На компютъра си поддъържам AX Wifi 6, така че не би трябвало да има драми.

Нямам за момента заложени ограничения за бюджет.

Знам, че 100% най-добър вариант е кабел, но преговорите с жената са тежки :)

преди 17 минути, ivu. написа:

Знам, че 100% най-добър вариант е кабел,

тази история с кабела вече е в миналото 

TP-Link Archer C6 AC1200 Рутери - Цени, оферти, мнения за TP-Link Archer C6 AC1200 (pazaruvaj.com)

• Wi-Fi скорост: 1200 Mbit/s
  • Работна честота: 2.4 GHz и 5 GHz

TP-Link Archer AX73 AX5400 Рутери - Цени, оферти, мнения за TP-Link Archer AX73 AX5400 (pazaruvaj.com)

• Wi-Fi скорост: 5400 Mbit/s
преди 1 час, adersa написа:

тази история с кабела вече е в миналото 

TP-Link Archer C6 AC1200 Рутери - Цени, оферти, мнения за TP-Link Archer C6 AC1200 (pazaruvaj.com)

• Wi-Fi скорост: 1200 Mbit/s
  • Работна честота: 2.4 GHz и 5 GHz

TP-Link Archer AX73 AX5400 Рутери - Цени, оферти, мнения за TP-Link Archer AX73 AX5400 (pazaruvaj.com)

• Wi-Fi скорост: 5400 Mbit/s

Първо написаното по тези линкове (ето точно инфо за първия рутер) не е вярно и второ през 2 тухлени стени няма как да имаш силен безжичен сигнал. Ако пък си и на място, където има доста други безжични устройства ще е трагедия.

И това с кабелите не е никаква история. Остава си най-сигурната свързаност до момента.

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Първо написаното по тези линкове (ето точно инфо за първия рутер) не е вярно и второ през 2 тухлени стени няма как да имаш силен безжичен сигнал. Ако пък си и на място, където има доста други безжични устройства ще е трагедия.

И това с кабелите не е никаква история. Остава си най-сигурната свързаност до момента.

Не е точно така с моя рутер TP LINK ARCHER C20 на телефона в хола , който минава зад 2 стени пак си дигам до 90 мбпс без проблем .

Вече като отида на терасата там нещата са други имам wi fi 3 черти .

преди 1 минута, adersa написа:

Не е точно така с моя рутер TP LINK ARCHER C20 на телефона в хола , който минава зад 2 стени пак си дигам до 90 мбпс без проблем .

Вече като отида на терасата там нещата са други имам wi fi 3 черти .

Между 90 мегабита и 900 има една гора разлика. 

Ей, трудно е да си тъп - какво общо има трасето на доставчика с безжичните условия на мястото. Ако трябва да мине през бетонни стени или през 2-3 тухлени 5 GHz направо ще си залъхне.

преди 2 часа, ivu. написа:

Asus RT-AC86U и през 1-2 тухлени стени успяваше безпроблемно да си докара пълната скорост, но е AC и не може да докара повече от 450mbit download.

Явно говориш за 2,4GHz обхвата. Виж на 5GHz как ще се чуват рутър/компютър. При мен близо до рутъра се постигат 866Mbps, а през две стаи(тухла) - около 700-750Mbps. И наоколо нямам конкуренция в обхвата.

• Автор
преди 22 минути, цър-вул написа:

Явно говориш за 2,4GHz обхвата. Виж на 5GHz как ще се чуват рутър/компютър. При мен близо до рутъра се постигат 866Mbps, а през две стаи(тухла) - около 700-750Mbps. И наоколо нямам конкуренция в обхвата.

През 5GHZ си го докарва 866Mbps. До хола, където ми е компютъра и е фокус за връзката, е една тухла, но рутерът е позициониран така, че може би минава сигнал през коридора между двете стаи и не заглъхва особено.

2 стени имам само до друга стая, където жена ми ползва през лаптопа, като там не е драма и да има една идея по-слаб сигнал (до момента перфектно си работи при нея и при 300mbit връзката).

преди 56 минути, adersa написа:

ако е стабилно трасето на А1

Трасето си е трасе. Да не говорим, че и скоростите не са гарантирани.

• Автор
преди 32 минути, цър-вул написа:

Къде е драмата тогава?

Може и аз да се подвеждам, но при 866 връзка (wifi connection status, като Asus-а ми съм го вързал директно с Cat6 кабел към приемника на A1) виждам 510Mbps / 375 Mbps (down/up) през speedtest.

Така ли трябва да бъде или нещо генерално изпускам като логика? Не трябва ли да докарва по-високи стойности през speedtest.

преди 2 минути, ivu. написа:

виждам 510Mbps / 375 Mbps (down/up) през speedtest

А на кабел колко виждаш? И с кой сървър се прави теста, и с каква латентност е връзката

• Автор
преди 2 минути, цър-вул написа:

А на кабел колко виждаш? И с кой сървър се прави теста, и с каква латентност е връзката

Сървър: wwfx.net ме връзва

12 down latency, 8 upload latency, 3 idle.

На кабел е:

945 down / 523 upl

12/3/2 latency

Значи по кабел покриваш договора 1000/600.
Провери за по-нов драйвър.
До тук не си споделил нито модел на безжичната карта, нито версия на ОС
Вариант е да се реинсталира картата/драйвърът; да се направи ресет на мрежовите настройки на машината
Виж и какво е нивото на връзката. Примерно с WinFi
index-mockup.png

• Автор
преди 22 минути, цър-вул написа:

Значи по кабел покриваш договора 1000/600.
Провери за по-нов драйвър.
До тук не си споделил нито модел на безжичната карта, нито версия на ОС

Intel® Wi-Fi 6 AX200 е картата

Win10 Pro

image.png.56b6940ecc9e4004411609292041b8de.png

Първата е 2.4Ghz, а втората е 5Ghz мрежата.

Сега ъпдейтнах драйвъра с последния от сайта на Intel.

Последно ще пробвам и с network reset да видим дали ще направи някаква разлика.

Моя съвет е да си останеш на Asus ако ти харесва, но да вземеш Ax ( wifi6) рутер и инсталираш и Merlin фърмуера - https://www.asuswrt-merlin.net/.

Или да си купиш някой рутер поддържащ Openwrt и съответно да го инсталираш: https://openwrt.org/toh/views/toh_available_16128_ax-wifi

Аз съм с Belkin RT3200, на който съм сложил samba server,торент клиент, блокировка на реклами, dns криптирания и натовароемоста му е под 2 %.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.