Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на стар компютър

Препоръчан отговор

Здравейте, компютърът ми е доста старичък вече и се чудя какво да подновя за да съм в крак с времето.

CPU Type    DualCore Intel Core i3-6100, 3700 MHz (37 x 100)

Motherboard Name    ASRock H110M-DGS  (1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR4 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

Video Adapter    Radeon(TM) RX 460 Graphics  (4 GB)

DIMM1: Crucial CT8G4DFS8213.C8FBD1    16 GB DDR4-2133 DDR4 SDRAM

Нов процесор? Или нова видео карта? Кое е по належащо според вас?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зaвиси за какво предимно ще се ползва машината, както и какъв е евентуалния ти максимален бюджет.

Не си написал какъв е диска, но ако е механичен, то това е пъврвото което можеш да подмениш.

Поддържани процесори -> ASRock > H110M-DGS

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предимно за игри го използвам. Иначе съм с SSD i HDD, така че там за сега мисля, че е добре.

За бюджета не съм сигурен, понеже съм много изостанал с новостите и как се движат цените. Но все пак в рамките на разумното.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма такова нещо като в крак с времето. Или ти покрива нуждите, или не ги покрива. Изглежда, че се чудиш за какво да си похарчиш парите, а не че имаш нужда. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, leshtaaa написа:

Предимно за игри го използвам. Иначе съм с SSD i HDD, така че там за сега мисля, че е добре.

В зависимост от игрите, и процесор и видеокарта подлежат на ъпгрейд.

Процесор i7 от 7-ма или 6-та серия можеш да търсиш само втора ръка, а видеокарта може и нова -> Никем Нет - видеокарти. EVGA, MSI, ASUS, SAPPHIRE, PALIT, GALAXY, GF. (nikem-bg.net)

Не си казал какво е захранването, защото може да се окаже слабо за по-добро видео.

Като максимум за ъпгред виждам i7 + видео 1660 Ti или Super.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, N1K17Y написа:

Няма такова нещо като в крак с времето. Или ти покрива нуждите, или не ги покрива. Изглежда, че се чудиш за какво да си похарчиш парите, а не че имаш нужда. 

То ми ги покрива за в момента, но винаги може да е по - добре. Повече FPS в игрите, по хубави графики и тн.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Шесто поколение брат.Аз доскоро бях с първо.Това е старичък компютър.Интел това искатда ни внушават че са ни стари компютрите.Какво е това всяка година нова платформа.И ние да скачаме да ъпгрейдваме.И те да лапат.

Това с ъпгрейдите свърши.Трябва се търси процесор втора ръка ако не те изментят.Аз това OLX  не го ползвам.

Ако нямаш ССД слагай.Ще има значителен прираст.Иначе гледам имаш 16 гигабайта рам ддр4

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Joss Bomon написа:

Процесор i7 от 7-ма или 6-та серия можеш да търсиш само втора ръка, а видеокарта може и нова -> Никем Нет - видеокарти. EVGA, MSI, ASUS, SAPPHIRE, PALIT, GALAXY, GF. (nikem-bg.net)

Не си казал какво е захранването, защото може да се окаже слабо за по-добро видео.

Нещо не мога да видя какво е точно захранването, но пише нещо от сорта на AC 220V.
А за процесори от i7-6/7 серия къде да потърся, че верно ги няма по сайтовете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тука имаше полемики едно време дали видеокартата да изпреварва процесора.И се стигна до заключението,че не е добре.Обратното процесора да е по силен да.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, Joss Bomon написа:

Или rx 6600 за същите пари, но значително по-добра. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Общо-взето всичко ти е за смяна. Няма смисъл да наливаш пари в тази система - бюджетно дъно, най-вероятно и захранването не е читаво, видеокартата по начало си е била бюджетна, в момента вече е доста стара и слаба, процесора е за офис работа, само с 2 ядра. Най-добре се ориентирай към нови компоненти и евентуално продай това, което имаш. I7 6700 се продава втора употреба над 250 лв., за тези пари вземаш 6/12 интел или АМД

Intel Core i5-10400F 2.9GHz 12MB BOX LGA1200 - цена. (nikem-bg.net)

Процесор Intel Core i5-11400F BX8070811400F от Vario.bg

AMD RYZEN 5 5600G 4.4GHZ BOX - цена. (nikem-bg.net)

За още около 150-200 лв. вземаш и дънна платка, например

AMD: GIGABYTE B450M DS3H V2 от Vario.bg

Intel: MSI B560M PRO-E LGA1200 - цена. (nikem-bg.net)

За начало може да си ползваш и сегашната памет, въпреки че цените на 2х8 GB 3000+ MHz, за момента са доста ниски, например: Patriot Viper Steel 16GB 2x8 3200Mhz PVS416G320C6K - цена. (nikem-bg.net)

Само ще ти трябва и захранване за поне 80-100 лв. Като искаш съвременен хардуер, общо-взето това ти е минимума, за видеокарта също са ти дали вариант, има и по-добри според бюджета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Raze написа:

Общо-взето всичко ти е за смяна. Няма смисъл да наливаш пари в тази система 

:D Така е!Ако не е в тая система ще налива в нова.Това е целта наливането.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, shishmanovp861 написа:

:D Така е!Ако не е в тая система ще налива в нова.Това е целта наливането.

И коментара ти с какво помага, освен да спамиш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като няма новости кое налага появата на нова платформа? Появи се USB3.0,появи се този Nvme слота, появи се DDR4 и Pci express 3,4,5.Значи 6 поколения.А то се появиха 12 поколения.

преди 3 минути, Raze написа:

И коментара ти с какво помага, освен да спамиш?

Щота аз знам какво ще му предложиш.Интел ви кара да мислите така.Тази система му върши работа.Колко ще му излезе всичко което предложи?Забрави видеокартата.Както каза колегата дали върши или не върши работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

не подлежи на ъпгрейд

важен е  монитора какви изходи има

важно е захранването какво е дали  може да захрани съответна нова видеокарта

и аз имам подобен и ако реша да го ъпгрейдвам трябва да сменям монитор захранване видеокарта което ще е направо нова конфигурация

затова излиза по-добре да се продаде цялата стара работеща конфигурация и да се купи друга

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз не се заяждам.Да смени захранването само като мисли с една идея напред да може да се ползва при следваща конфигурация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, Raze написа:

Само ще ти трябва и захранване за поне 80-100 лв. Като искаш съвременен хардуер, общо-взето това ти е минимума, за видеокарта също са ти дали вариант, има и по-добри според бюджета.

преди 3 минути, shishmanovp861 написа:

Аз не се заяждам.Да смени захранването само като мисли с една идея напред да може да се ползва при следваща конфигурация.

И кой каза какво захранване има сега и дали няма да е по-хубаво от това което ще вземе за 80-100 лева?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

И кой каза какво захранване има сега и дали няма да е по-хубаво от това което ще вземе за 80-100 лева?

AC 220v.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, ДзВяРа! написа:

Аз не съм казал за 80-100лв.Щом нищо не пише на сегашното какво е според тебе?Да взима един Сийсоник за 150лв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, shishmanovp861 написа:

Щом нищо не пише на сегашното какво е според тебе?

преди 3 часа, leshtaaa написа:

AC 220V.

Според мен това е надпис на външната за кутията страна на захранването, а етикета на захранванията знаем, че се вижда след свалянето на капака.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 часа, Raze написа:

I7 6700 се продава втора употреба над 250 лв.

Това са обявени цени, но никой трезвомислещ и осведомен не би дал повече от половината цена на аналогичен нов процесор.Така, реалната продажна цена на втора ръка 7700/6700 без гаранция не трябва да е над 100лв., след като нов процесор за 200лв. с 3г. гаранция е с по-добра производителност. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

Така, е но никой няма да ти го даде за 100 лв...

Да си ги държат - балъците свършиха... или не...

Ако автора се спазари за толкова с продавач, добре, иначе ъпгрейда е безсмислен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...