Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет към домашна зарядна станция

Препоръчан отговор

Здравейте!

Скоро инсталирах в гаража ми домашна зарядна станция за електромобили. Станцията има такава функционалност, чрез LAN кабел да се свърже с интернет. Свързах LAN кабел към нея и понеже гаражът ми се намира на ниво -1, трябваше ми 25 метра кабел, с който успях да стигна единствено до помещението с RAK-a, три етажа над гаража. В този RAK са разположени апаратурите на всички доставчици за цялата ни сграда, включително и оборудването на А1, който използвам за услугата интернет и телевизия в апартаменна ми. Апартаментът ми си намира на същият етаж, където е това помещение с RAK-a, но на разстояние от поне 25 метра. Връзката от устройството в RAK-a, което от "А1" наричат Бейсик до апартамента ми, където е останалото оборудване (смартком и твбокс) е по LAN кабел, който минава по трасе заложено още в проекта на сградата.

Попитах "A1", дали е възможно в това помещение с RAK-a, до където стигнах с LAN кабела от станцията да използвам собствения си интернет, като се има предвид, че няма как физически да продължа с кабела до апартамента ми, където да го включа в смарткома-рутера. Отговорът им беше, че единственият начин, по който може да имам интернет до станцията е да направя втори договор и абонамент за доставка.

Категорични бяха, че независимо, че кабелът ми от станцията стига до RAK-a, няма как да се вържа към интернета, който използвам вкъщи. Това може да стане само с нов абонамент, нов IP адрес и т.н.

Ако успяхте да разберете ситуацията, въпросът ми е дали има някой, който може да ми подскаже, как бих могъл да си свържа станцията с интернет при тези условия, които описах по-горе, без да се налага да плащам допълнително затова?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако вкъщи тв боксът е свързан към смаркома, премести рутъра при рака и в него свържи зарядната станцция и трасето към апартамента. В апартамента си включи един суич, към който закачаш тв бокса и интернета.
Или сложи един жичен рутър при рака и към него закачи зарядната с-я и трасето от вас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, цър-вул написа:

Ако вкъщи тв боксът е свързан към смаркома, премести рутъра при рака и в него свържи зарядната станцция и трасето към апартамента. В апартамента си включи един суич, към който закачаш тв бокса и интернета.
Или сложи един жичен рутър при рака и към него закачи зарядната с-я и трасето от вас.

Звучи лесно и макар да съм без никакви познания, съмнявам се, че ще е възможно със суич или рутер. От А1 ми обясниха, че ако реша да преместя сеткома при рака,, няма да имам телевизия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, milen_sf написа:

Звучи лесно и макар да съм без никакви познания, съмнявам се, че ще е възможно със суич или рутер. От А1 ми обясниха, че ако реша да преместя сеткома при рака,, няма да имам телевизия.

Така е при А1. Има значение в кой порт на граничния рутер е вкл. STB-то.

Имаш ли поне минимален обхват на WiFi (твоята "мрежа") в гаража със станцията?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Гаража ток има ли? А този ток зад твоя електромер ли се свързва?

Да и PLA е вариант, ако са на един електромер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, milen_sf написа:

От А1 ми обясниха, че ако реша да преместя сеткома при рака,, няма да имам телевизия.

Значи недоразказваш нещо

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, цър-вул написа:

Значи недоразказваш нещо

Колега, при А1 (в 95% от случаите), отделят 1 или 2 порта за STB-та, а останалите за нет - вероятно ползват VLAN-и. Но едва ли ще кажат ID-тата, че да ръгнеш един "умен" суич, преди техния рутер :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Имаш ли поне минимален обхват на WiFi (твоята "мрежа") в гаража със станцията?

Нямам никакъв обхват през WI Fi.

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Гаража ток има ли? А този ток зад твоя електромер ли се свързва?

Токът за станцията е на отделна партида с друг електромер - трифазен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, milen_sf написа:

Нямам никакъв обхват през WI Fi.

Остава въпроса на колегата: Гаража и апартамента на един и същ електромер ли са?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, milen_sf написа:

Такът за станцията е на отделна партида с друг електромер - трифазен.

Осветление, обикновени контакти в тоз гараж няма ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Абе сигурно има, но.......обикновено ги закаччата инвеститорите.строителите на "общия" електромер :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Гаражът е общ и осветлението, като има само един общ контакт.

Пуснах и два собствени монофазно свързани контакта, но те са на електромера на станцията.

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Колега, при А1 (в 95% от случаите), отделят 1 или 2 порта за STB-та, а останалите за нет - вероятно ползват VLAN-и. Но едва ли ще кажат ID-тата, че да ръгнеш един "умен" суич, преди техния рутер :) 

Ето затова търся алтернативно решение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, milen_sf написа:

План Б - казваш: "LAN кабел, който минава по трасе заложено още в проекта на сградата" - при повреда тоз кабел как се подменя? В какво точно е прекаран кабела? Може ли да се вкара още един, ако ли не - проблем ли ти е от 1000 да падне на 2 х 100?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, milen_sf написа:

Пуснах и два собствени монофазно свързани контакта, но те са на електромера на станцията.

Ето затова търся алтернативно решение.

Уфффф - май няма полезен ход :) Освен да намериш начин за цяло, физическо трасе до апартамента (до 100 метра няма проблем, при хубаа кабел)

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

проблем ли ти е от 1000 да падне на 2 х 100?

Много "селско"......ама ако плана му е над 100...а и с това IPTV .....ще има ясове човека :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според вас, възможно ли е да използвам два рутера безжично?

Единият в апартамента свързан след сеткома на А1, а втория при RAK-a, където в него да включа кабела от станцията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, milen_sf написа:

Единият в апартамента свързан след сеткома на А1, а втория при RAK-a, където в него да включа кабела от станцията.

Tози setcom на А1 няма ли радио? Ако нивото на сигнала в RAK-a е прилично (поне -60 dBm), в RAK-a може да сложиш някакво бюджетно CPE в bridge mode. Примерно RBSXTsq2nD

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, milen_sf написа:

Намери се решение, подадох сигнал през UTP кабела за телефона.

Off/

Почвам да се притеснявам от съвременните "строители" - UTP за телефонна линия???? То сигурно такъв са имали "безплатно" и цялата сграда е окабелена с някакъв долнопробен CCA кабел.....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...

Ако нямаше телефонна линия по UTP:

Кабелът ти от апартамента до гаража !ко е гигабитов разделяш кабела на 2 по 100 мегабита.

Детерминираш си в апартамента два кийстон джака, инсърти в единя край и в рака също два кийстон джака тоест инсърти ( женският вариант на RJ45.

Реално по вече съществуващ гигабитов кабел си правиш два 100 мегабитови кабела.

И използваш стандартни пач корди в апартамента два броя за Интернет и за гаража.

В рака една стандартна пач корда за да вържеш 100 мегабитовата линия обратно към А1. И една стандартна пач корда за да вържеш другата 100 мегабитова линия към гаража чрез съединител към Rj45 кънектора на кабела идващ от гаража.

Най вероятно никой не е предложил този вариант защото ако консумираш  интернет със скорост повече от 100 мегабита ще я загубиш, както и не знаем колко тв боксове на А1 имаш и колко мрежа консумират, вероятно негативно ще се отрази и на телевизията.

В този сценарий пълно щастие няма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...