Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Казус с лични данни

Препоръчан отговор

Здравейте, 

Бюро по труда или друг държавен орган, има ли право да иска информация за служител по телефона, дали е започнал работа и от коя дата? Работодателя може ли да даде на бюрото труда тази информация, тоест той длъжен ли е да съдейства на държавните служби при искане на информация по телефона? Те имат ли право да искат данни по телефона, а работодателя в нарушение ли е ако им предостави данни по телефона?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Агенция по заетостта - Бюро по труда НЯМА НУЖДА от телефонни разговори,  за да разбере, че лицето има подписан ТД. Работодателя подава "Уведомлението по чл. 62 от КТ" и в АЗ-БТ веднага "светва лампата".

По телефона могат просто да ни "подсетят", че трябва да се отпишете - в срок от 7 работни дни  - но не са длъжни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От бюро по труда са звъняли да питат имам ли договор и откога работя на това място. Имат ли право да изискват подобна информация по телефон, доколкото знам подобна информация се иска само в писмен вид по закон е така. Работодателят в нарушение ли и ако им предостави информация по телефона? По закон не трябва да предоставя информация по телефон но при искане от държавна служба може ли да се разглежда като нарушение от работодател ако даде информация по телефон ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Smurfche написа:

От бюро по труда са звъняли да питат имам ли договор и откога работя на това място. Имат ли право да изискват подобна информация по телефон, доколкото знам подобна информация се иска само в писмен вид по закон е така. Работодателят в нарушение ли и ако им предостави информация по телефона? По закон не трябва да предоставя информация по телефон но при искане от държавна служба може ли да се разглежда като нарушение от работодател ако даде информация по телефон ?

И защо мислиш, че информацията ще е по-рязлична от тази, която е налична в НАП и НОИ?

Просто телефонният разговор не може да бъде доказателство.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, jhoro написа:

И защо мислиш, че информацията ще е по-рязлична от тази, която е налична в НАП и НОИ?

Просто телефонният разговор не може да бъде доказателство.

Не казвам че ще е различна. Питам как е по закон по отношение на искане и предоставяне на данни на лицето на трета страна по телефон в случай когато ги изисква държавна служба като БТ. По официалния ред това става в писмен вид. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Smurfche написа:

Не казвам че ще е различна. Питам как е по закон по отношение на искане и предоставяне на данни на лицето на трета страна по телефон в случай когато ги изисква държавна служба като БТ. По официалния ред това става в писмен вид. 

Бюрото по труда е оторизирано да работи и да изисква лични данни, така че е напълно нормално. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Бюрото по труда е оторизирано

По телефона? не ме разсмивай! Как ще удостовери кой е?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, цър-вул написа:

По телефона? не ме разсмивай! Как ще удостовери кой е?

Е разбира се, че ако някой ми звънне и ми каже, че е от БТ и ми иска лични данни ще му се изсмея. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За НАП възможността е уредена в чл.73, ал.2, т.6 от ДОПК

За другите служби трябва да се потърси информация в преките им нормативни актове. Давам го само като пример. Ако имате нужда от тълкование - свържете се с адвокат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Smurfche написа:

Здравейте, 

Бюро по труда или друг държавен орган, има ли право да иска информация за служител по телефона, дали е започнал работа и от коя дата? Работодателя може ли да даде на бюрото труда тази информация, тоест той длъжен ли е да съдейства на държавните служби при искане на информация по телефона? Те имат ли право да искат данни по телефона, а работодателя в нарушение ли е ако им предостави данни по телефона?

Държавните институции имат необходимия достъп да проверяват тези неща по служебен път. Колкото до Бюрото по труда, то е териториално поделение на Агенция по заетостта, която е изпълнителна агенция към Министерството на труда и социалната политика, следователно са оператор на лични данни и могат да го видят това нещо по служебен път. Защо са ти звъннали не знам, ако си бил регистриран в Бюрото по труда преди да почнеш работа, трябва да идеш с трудовия договор за да си прекратиш регистрацията, в противен случай ще бъдеш санкциониран. Дали си длъжен ти да даваш такава информация или някой друг по телефона - отговорът е не, по простата причина, че те няма как да докажат, че наистина са служители в Бюро по труда или в друга държавна институция.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, tepmu написа:

Държавните институции имат необходимия достъп да проверяват тези неща по служебен път. Колкото до Бюрото по труда, то е териториално поделение на Агенция по заетостта, която е изпълнителна агенция към Министерството на труда и социалната политика, следователно са оператор на лични данни и могат да го видят това нещо по служебен път. Защо са ти звъннали не знам, ако си бил регистриран в Бюрото по труда преди да почнеш работа, трябва да идеш с трудовия договор за да си прекратиш регистрацията, в противен случай ще бъдеш санкциониран. Дали си длъжен ти да даваш такава информация или някой друг по телефона - отговорът е не, по простата причина, че те няма как да докажат, че наистина са служители в Бюро по труда или в друга държавна институция.

Като цяло - вярно разсъждение, но не си чел внимателно първия пост. Питащия твърди, че БТ  са искали информация от работодателя - не от работника.

на 7.01.2023 г. в 8:40, Smurfche написа:

Обикновено - от БТ се обаждат на регистриран безработен и казват нещо от сорта на:
„Научихме, че имате сключен ТД. За да избегнете санкции - заповядайте да се дерегистрирате при нас.“

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...