Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчан отговор

Здравейте,

Първо да започна, че настолна машина не съм имал от 10+ години и не съм навътре как стоят нещата вече.

От работа ми дадоха настолна машина за вкъщи:

CPU: i9-11900 , RAM: Corsair Vengeance 1x16GB DDR4 3200mhz, MB: Asus Z590-P, Памет: 512GB SSD + 1TB SSD и един вентилатор. Кутия: https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Cases/Mid-Tower-ATX-Cases/Carbide-Series-175R-RGB-Tempered-Glass-Mid-Tower-ATX-Gaming-Case-%E2%80%94-Black/p/CC-9011171-WW . Захранването не знам какво е, малко по-късно мога да кажа какво е.

Сега въпроса е, струва ли си да попитам да си го откупя (и каква цена е приемлива) и сложа още рам + 3060TI + ъпгрейд на охлаждането или да ми предложите нещо до към ~3к?.

Досега карах с лаптопа ми вързан към 2 монитора 24" FHD. Единия е 165hz с FreeSync заради лаптопа.

Основно ще се ползва за работа, но в свободното време може да се играе DotA 2 или някоя друга игра ако ми хване окото. Като цяло време за игри почти няма, но все пак. Заради мониторите и понеже не държа да играя на Ultra графики смятам, че нещо повече от 3060Ti е overkill.

Лаптопа е с i7-12700h и ми е достатъчен като производителност. Казвам го за ориентир.

Поздрави,

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Странна комбинация са измислили - заключен процесор, клокърско дъно и само 1 плочка памет...

Иначе не са лоши компонентите, добре е да се види и захранването точно какво е. Може да видиш горе-долу как вървят цените на тези компоненти в момента и сам да си направиш заключение дали си струва да ги купуваш, включително по моделите на SSD дисковете, но много зависи на каква цена ще ти дадат машината. Иначе, процесора в момента се продава за малко над 1000 лв., като е 8 ядра и 16 нишков. Вече има 13 поколение, като да кажем аналога му е с повече ядра и по-евтин:

Intel® Core™ i7-13700 Processor

Намира се за около/под 900 лв. Подобно дъно за него, което може да клоква, пак е около 400 лв., има и по-евтини, а и можеш да избираш дали да минеш на DDR5. Ако ти дадат всичко до 1000 лв. е добра оферта, иначе нова конфигурация с по-новите компоненти и с горния процесор ще отиде към 1500 лв, може и нагоре, според какви компоненти ще избереш, без видеокартата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като допълнение към @Raze, бих добавил, че ако ще играеш единствено Дота и сходни игри, дори 3060ti е огромен overkill, имайки предвид че 3060ti кара "най-тежките" игри с 60+ кадъра на 1440p резолюция. Нещо като rtx 3050 или rx 6400 ще паснат окей според мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези карти изобщо не са оправдани като съотношение цена/производителност. Бих казал, че ако се взема нова карта и не се гони минимален бюджет, минимума е RTX 3060/RX 6600.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се знае кога ще ми потрябва, затова мисля поне 3060. За 1000лв се съмнявам да ми я дадат предвид, че само CPU е 1000лв~

В такъв случай с +- 3клв какво можем да сглобим с 3060? За CPU държа Интел тъй като ми трябва QSV. DDR5 ако влиза в бюджета. За storage 512 ми стигат, всичко останало ще е бонус.

Edit: нещо се бъгна енкодинга.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако няма да клокваш и смяташ, че тези ядра и нишки са ти достатъчни, например

Процесор Intel Core i7-12700F 8C+4c/20T 2.10-4.90GHz boxed BX8071512700F от Vario.bg

Без вградено видео е, ако ти трябва такова към 60 лв. отгоре е този с видео.

Дъно - тези са с DDR5, харесай си някое, гледай и да е със синя точка горе-ляво, че тези със жълтата ги бавят с доставката.

Компоненти > Дънни Платки от Vario.bg Страница: 2

Памети - мисля, че DDR5 с честота около 6 GHz и нагоре ще е ОК, прецени си колко ще ти трябва като обем: Компоненти > Памет от Vario.bg

Захранване около 700 вата ще ти е предостатъчно, дори ако искаш може и с около 600 вата да минеш, но е по-добре да имаш резерв ако случайно решиш да сложиш по-мощна видеокарта например: Захранване Seasonic Focus GX 750W FOCUS-GX-750 от Vario.bg

Кутия каквато си харесаш, гледай да има място и добър въздушен поток.

За диск този доста го хвалят и аз го взех преди около 2 седмици, въпреки че дъното ми е само PCI-E 3.0: Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 1TB M.2 SKC3000S/1024G от Vario.bg

Видеокарта - тази би трябвало да е с добро охлаждане, по-нагоре от това мисля, че няма смисъл да се дават излишни пари, ако ще е RTX 3060: Видео Карта MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X 12G OC LHR V397-022R от Vario.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, Raze написа:

Ако няма да клокваш и смяташ, че тези ядра и нишки са ти достатъчни, например

Процесор Intel Core i7-12700F 8C+4c/20T 2.10-4.90GHz boxed BX8071512700F от Vario.bg

Без вградено видео е, ако ти трябва такова към 60 лв. отгоре е този с видео.

Дъно - тези са с DDR5, харесай си някое, гледай и да е със синя точка горе-ляво, че тези със жълтата ги бавят с доставката.

Компоненти > Дънни Платки от Vario.bg Страница: 2

Памети - мисля, че DDR5 с честота около 6 GHz и нагоре ще е ОК, прецени си колко ще ти трябва като обем: Компоненти > Памет от Vario.bg

Захранване около 700 вата ще ти е предостатъчно, дори ако искаш може и с около 600 вата да минеш, но е по-добре да имаш резерв ако случайно решиш да сложиш по-мощна видеокарта например: Захранване Seasonic Focus GX 750W FOCUS-GX-750 от Vario.bg

Кутия каквато си харесаш, гледай да има място и добър въздушен поток.

За диск този доста го хвалят и аз го взех преди около 2 седмици, въпреки че дъното ми е само PCI-E 3.0: Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 1TB M.2 SKC3000S/1024G от Vario.bg

Видеокарта - тази би трябвало да е с добро охлаждане, по-нагоре от това мисля, че няма смисъл да се дават излишни пари, ако ще е RTX 3060: Видео Карта MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X 12G OC LHR V397-022R от Vario.bg

Благодаря! 

А това как ти се струва: http://nikem-bg.net/cart/72067p1r71440p1r71376p1r68176p1r71424p1r58232p1r72992p1rf.html

Нещо може ли да се подобри? Примерно охладител за процесора или още вентилатори? Може да се мине над 3к стига да си заслужава. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дъното е за DDR4, смени го или смени паметта.

Никем Нет - дънни платки Asus, ASROCK, INTEL, GB и други. (nikem-bg.net)

Питай ги колко ще се чака за паметта, че пише, че е по поръчка. Евентуално може и охладител да вземеш, не знам стоковия как ще се справя и дали няма да е много шумен. Все пак винаги можеш да си купиш отделен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://nikem-bg.net/cart/72067p1r71376p1r68176p1r72992p1r72626p1r65152p1r71339p2r58233p1rf.html

Май на това се спрях. Охладителя в сайта на DeepCool пише, че става и за LGA1700.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То пише че става, но пак питай дали има планка за новия 1700 сокет, че ако е стар модел няма да стане. Също така, имай в предвид, че процесора е с над 200 W TDP с turbo boost, така че ще му трябва сериозно охлаждане. Този, който си избрал, го дават до 180 W TDP, но може и да стигне, то доста малко охладители са за над 200 W, там вече се отива към водно охлаждане: DeepCool Product Compatibility

Цитат

Intel Announces Non-K 13th Gen Core For Desktop: New 65 W and 35 W Processors (anandtech.com)

Може и F варианта, без вгадено видео, както бях споменал и по-горе: Intel i7-13700F 2.1GHz 30MB LGA1700 box - цена. (nikem-bg.net)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...