Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Два рутера след виваком файбър

Препоръчан отговор

Здравейте, имам питане.

Как да вържа паралелно два рутера зад виваком файбър 100?

Файбър услугата предлага 1 статичен и 5 динамични адреса.

Най лесно е със суич между моите рутери и доставчика.

Но по елегантно ще е без суич.

Та целта е да вържа Микротик рутер със статичен публичен адрес и Vyos хардуерен рутер/ файърлол с динамичен публичен.

Основния ми рутер е Микротик.

Ван порта му е директно вързан за доставчика, заключен е по мак адрес за да получава винаги статичен адрес от DHCP.

Сещам се да създам нов бридж в микротика, да добавя ван порта на микротика в бриджа, да си добавя стандартен порт от микротика в същия бридж, за стандартния порт да вържа Vyos LTS рутера/файърлола.

Сега хикса ми е в нат правилата на микротика маскарадинга трябва ли да го сменя да не е през вана а през новия бридж?

И DHCP клиента трябва ли да сменя от ван порта на бриджа?

Трябва ли да дам на ван порта рандом мак и да сетна мака за заключване във виваком на бриджа?

И ако да ще се получили сценария микротика да има статичен публичен а Vyos-a да си получи динамичен?

С Vyos-a ще си правя нова мрежа със zonebased файърлолинг и в прочие за учебни цели без да закачам микротика.

Споделете мнение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ба заради един тъп суич какви глупости се налага да прави човек.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, Емил Костов написа:

Ба заради един тъп суич какви глупости се налага да прави човек.

Много девайси станаха:

Микротик основен рутер, тплинк управляем суич, сиско управляем суич, два микротик рутера с роля управляем суич, сиско рутер и Наностейшън антена за втори исп през  Wifi , IBM сървър, тънък клиент за терминален сървър, принтер, два sat ip линукс ресийвъра, два линукс IP боксове, 1 сателитен линукс приемник, един DVBT линукс приемник. 4 Raspberry Linux сървъра, два IP телефона. Е как да не намразиш още един суич.

Плюс още няколко ремоут локации с по семпла конфигурация.

Ремоут А - 4G рутер, микротик VPN gateway.

Ремоут Б - Два наностейшъна, два микротика, един линукс сателитен приемник, един Java сателитен приемник, един сиско аксес поинт.

И толкова FTP кабели.....

Сега и Vyos.

Идеята ми е да си пусна още един Vlan в микротика  през който трафика да минава през Vyos за инспекция и обработка.

И да мога да си избирам през кой девайс да се рутирам и проверявам.

Например Vlan 10 ми е за мнг.

20 ми е за тв.

30 ми е за Windows преинсталации по мрежа.

40 ми е за Ip телефони.

50 ми е за ISP2 през наностейшън и сиско рутер.

60 ми е за Интернет през виваком  статик адрес.

70 например ще ми е през Vyos динамичен адрес.

10, 20,30,40,60 се рутират през виваком статичният адрес.

50 през Wifi точка на близо.

70 през динамичните адреси на виваком с пълните възможности на Vyos.

:)

https://vyos.io/

в комбинация в тънък клиент фуджицо с три порта слага в джоба си всички рутери по функционалност тъй като е ентърпрайс и опен сорс.

Но виж на тебе ще ти хареса ,Pfsense щото има Gui но пак ще сложи в джоба си всичко бюджетно в родните магазини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Netadmin_juniee написа:

Здравейте, имам питане.

Как да вържа паралелно два рутера зад виваком файбър 100?

Паралелно, т.е. с failover?

Файбър услугата предлага 1 статичен и 5 динамични адреса.

Fiber 100 предлага 1 статичен или 5 динамични IP адреса. Затова няма да ти се получи това:

Та целта е да вържа Микротик рутер със статичен публичен адрес и Vyos хардуерен рутер/ файърлол с динамичен публичен.

Трябва да се откажеш от статика и да минеш на DHCP, за да си получиш 5-те публични адреса, от които един ще се вземе от Микротика, а втори ще бъде назначен на vyatta-та.

Сега хикса ми е в нат правилата на микротика маскарадинга трябва ли да го сменя да не е през вана а през новия бридж?

Ще се наложи. Като добавиш два интерфейса в бридж, вече бриджът става логически master, а физическите портове, които си набил в него, стават slave-ове. Не можеш да пускаш трафика през slave интерфейси, машината ще те наплюе, ако опиташ (мисля).

И DHCP клиента трябва ли да сменя от ван порта на бриджа?

Пробвай, де. :D

В крайна сметка, защо просто не включиш VyOS-а в LAN-а на Микротика?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 31.01.2023 г. в 23:11, Rammkopf написа:

Паралелно, т.е. с failover?

Fiber 100 предлага 1 статичен или 5 динамични IP адреса. Затова няма да ти се получи това:

Трябва да се откажеш от статика и да минеш на DHCP, за да си получиш 5-те публични адреса, от които един ще се вземе от Микротика, а втори ще бъде назначен на vyatta-та.

Ще се наложи. Като добавиш два интерфейса в бридж, вече бриджът става логически master, а физическите портове, които си набил в него, стават slave-ове. Не можеш да пускаш трафика през slave интерфейси, машината ще те наплюе, ако опиташ (мисля).

Пробвай, де. :D

В крайна сметка, защо просто не включиш VyOS-а в LAN-а на Микротика?

От Виваком казаха че ако сложа суич ще стане.

Но това си го знам от както имах IPTV. 

За без суич подхождам от вече обсъжданите теми как се е форлардвал трафика за IPTV без суич през микротик рутер.

Уикенда ще тествам.

Искам Vyos-a да е независима мрежа от вече изградените у дома и директно да излиза в интернет за да използвам пълният му потенциал от зониране и управление на трафик.

Идеята е да развивам нови мрежи зад Vyos, и когато съм готов да кажа гудбай на микротика и да суична.

Не е готино рутер зад рутер.

Дабъл нат хич не ме кефи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Та пробвах.

Имам си управляем суич така или иначе в мрежата, измислих го с VLAN 100, вилан който нямам в мрежата си.

Посрещнах доставчика на Vlan 100. На друг порт си пуснах VLAN 100 и направих L2 преноса към основният ми рутер. На друг порт си пуснах VLAN 100 и направих L2 пренос и към VYOS.

Основния си взима статичен публичен адрес но VYOS си взима частен със 192.168.X.X/X

Който не е от моята мрежа, от виваком е но не се рутира.

10.X.X.X/X  за която казват че е рутируема не успях да стигна.

Превключих от статичен на динамични но системата им се бъгна, изнервих се и се върнах на статичен с помощ на оператор.

И изненада при смяна от статичен в динамичен и от динамичен в статичен губиш старият си статичен и получаваш нов статичен.

В момента се разправям да ми върнат старото статично до като още не са го раздели.

Интересното е че колкото и оператора да питаш от дежурните могат да те заблудят  с това че нещото което искаш ще стане или ще ти кажат пробвай.

Но за мен е по добре да кажат неможе и точка.

Но не се учудвам все пак са първо ниво са.

Тъй де накратко не може 1 статичен и 5 динамични.

Евентуално с 5 динамични на теория може но нямах нерви да го тествам, можеш да заключиш 5 мака за 5 динамични адреса.

Иначе най елегантно е бизнес план за 5 статични публични.

Но не съм гледал тарифите.

Писах на техникалдеска им надявам се да ми върнат стария статичен публичен адрес.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, Netadmin_juniee написа:

Посрещнах доставчика на Vlan 100. На друг порт си пуснах VLAN 100 и направих L2 преноса към основният ми рутер. На друг порт си пуснах VLAN 100 и направих L2 пренос и към VYOS.

И ? Като го направи тва упражнение получаваш ли си скоростта ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, adersa написа:

И ? Като го направи тва упражнение получаваш ли си скоростта ?

В основния рутер заключен по мак към DHCP нищо не се промени, получаваше скоростта си.

Vyos получи частен асрес и въобще нямаше интернет.

В миналото по спомени ако маскирам рутер с мак адрес и статични адрес на Stb  приемник техен получаваш втора линия на 100 мегабита дори да си на 50 по договор.

После се усетиха и орязаха достъпа на STB-тата само до няколко сайта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Netadmin_juniee написа:

Та пробвах.

Имам си управляем суич така или иначе в мрежата, измислих го с VLAN 100, вилан който нямам в мрежата си.

Основния си взима статичен публичен адрес но VYOS си взима частен със 192.168.X.X/X

Който не е от моята мрежа, от виваком е но не се рутира.

10.X.X.X/X  за която казват че е рутируема не успях да стигна.

Превключих от статичен на динамични но системата им се бъгна, изнервих се и се върнах на статичен с помощ на оператор.

И изненада при смяна от статичен в динамичен и от динамичен в статичен губиш старият си статичен и получаваш нов статичен.

В момента се разправям да ми върнат старото статично до като още не са го раздели.

Интересното е че колкото и оператора да питаш от дежурните могат да те заблудят  с това че нещото което искаш ще стане или ще ти кажат пробвай.

Но за мен е по добре да кажат неможе и точка.

Но не се учудвам все пак са първо ниво са.

Тъй де накратко не може 1 статичен и 5 динамични.

Евентуално с 5 динамични на теория може но нямах нерви да го тествам, можеш да заключиш 5 мака за 5 динамични адреса.

Иначе най елегантно е бизнес план за 5 статични публични.

Но не съм гледал тарифите.

Писах на техникалдеска им надявам се да ми върнат стария статичен публичен адрес.

Продължавай да правиш глупости. Получава ти се! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Емил Костов написа:

Продължавай да правиш глупости. Получава ти се! 

Ами те твоите колеги мотивират да пробваш с пробвай, да може и да стане.

Каква е тази система че да не ти помни статичния адрес от преди.....

Това за мен е лош дизайн.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Netadmin_juniee написа:

Искаш да кажеш, че ти доброволно се отказваш от статичния си адрес, след което пък решаваш да си го поискаш обратно ... и системата е длъжна да те помни по някакъв начин? А да дойде и гърба да ти изтърка някой в банята? :D Такова нещо като безплатни резервации няма, мой човек. Комунизмът си отиде. Дизайнът си е съвсем адекватен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Искаш да кажеш, че ти доброволно се отказваш от статичния си адрес, след което пък решаваш да си го поискаш обратно ... и системата е длъжна да те помни по някакъв начин? А да дойде и гърба да ти изтърка някой в банята? :D Такова нещо като безплатни резервации няма, мой човек. Комунизмът си отиде. Дизайнът си е съвсем адекватен.

Прав си, поне да ми върнат стария адрес друго не искам.

Иначе не ставаше въпрос за безплатен обяд а просто да си изкарам втория файърлол директно в публичното пространство от динамичен адрес за учебни цели, да използвам едновременно динамичен и статичен адрес от доставчика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, Netadmin_juniee написа:

Това за мен са пълни глупости и невежество!
Кой доставчик ще ти пази предходния статичен адрес?! Това е стока/ресурс със съответната стойност. И ти искаш търговецът да не реализира продажба? Е, не са благотворителна фондация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, цър-вул написа:

Това за мен са пълни глупости и невежество!
Кой доставчик ще ти пази предходния статичен адрес?! Това е стока/ресурс със съответната стойност. И ти искаш търговецът да не реализира продажба? Е, не са благотворителна фондация.

Глупости са да, не познавам на виваком дизайна и архитектурата.

Поне съпорта да беше адекватен и да си я познава и да каже това което искате не е възможно. Ако преминете от статичен на динамичен  и  обратно ще получите нов статичен никой не ги казва тези неща на време.

Ми това не е гот, аз ако искам мога да злоупотребя и когато ми е кеф да си сменям статичният адрес по всяко време с друг.

За мен статичният адрес трябва един за клиент а не да си ги менкат клиентите при всеки нов DHCP рекуест при промяна във виваком портала.

Сега правят и промени в портала си , премахнали са възможността за DNS reverse запис, преди можех от my contacts ... Ся го няма. И ще кажат съжаляваме не го предлагаме за не бизнес клиенти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...