Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп HP ProBook 450 G9 - тъмен екран.

Виж решението Разрешен от Raze,

Препоръчан отговор

Купих го, хубав с добри параметри. Като го инсталирах всичко е ОК, но екрана ми тъмнее. 

Това го прочетох преди да го купя и все пак го взех...:

"Имам Probook 450 от 2014 г., с ужасен дисплей от 250 нита. Минаха 8 години и HP постави още по-тъмен ужасен дисплей в лаптопите си. Сериозно, какво по дяволите не е наред с тази компания? Никога не бих купил нещо с минимална яркост под 350 нита. Всички конкуренти на пазара предоставят 400-500-1000 нита красиви дисплеи.  HP, спрете да правите лаптопи. Хардуерът, който използвате във вашите „нови“ машини, е или на една година, или от предишно поколение,  докато конкуренти като ASUS донесоха ново оборудване в магазините още преди 9 месеца."

Та, наистина е тъмен. Пипнах настройките от контролния панел за управление на цветове, - поосветлих го малко. Цъках по настройките на NVIDIA GeForce MX570 (2GB GDDR6), -но не знам какво да пипам и не видях резултат и върнах настройките. Чудя се може ли да премина на вградената видео карта Intel Iris Xe Graphics, ако при нея ще стане по-светъл и бял дисплея? 

Дайте съвет как да го изсветля този екран? Изобщо може ли от видеокартата да се изсветли и как?

Или, как се връща системата до DOS, понеже така го купих (без операционна система). За да го върна.

Ще се радвам да споделите решения.

Параметри:

Intel Core i7-1255U (10-ядрен, 12-нишков, до 4.70GHz, 12MB Кеш)

32GB (2x 16384MB) - DDR4, 3200MHz

NVIDIA GeForce MX570 (2GB GDDR6)

512GB SSD NVMe

15.6-инчов (39.62 см.) - 1920x1080 (Full HD), IPS матов

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, нушо написа:

Толкова ли е тъмен,че те дразни? Познавам хора нарочно го затъмняват ,да не им дразнело очите.

и пак зачервява очите въпреки че яркостта е на минимум и включен нощен режим
328185858_(3).png.c18d2369f2613e29524f724358c66567.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Няма как да си сменяш видеокартите както си искаш. Допълнителната карта е за хардуерно ускорение и всичко минава през вградената. Най-вероятно това са възможностите на матрицата на екрана, ако е на максимална яркост. С тези 250 nits не очаквай повече. За да докарат ниска цена за тези параметри все от някъде трябва да спестят. Даже е с по-малко nits, реално са около 218 според това ревю: HP ProBook 450 G9 laptop review: An efficient Intel CPU at last - NotebookCheck.net Reviews

Цитат

The matte Full HD non-touch display has a brightness of 218 nits, way below the specified 250 nits, and HP reduces it further to meager 140 nits on battery. You can fix that with little effort via Intel's Control Center. 

Има по-скъп модел с 400 нита, но е само за USA пазара, както пише в статията. Нищо чудно и матрицата да е 6 битова - на моя служебен HP е такава - може да я провериш в display settings/advanced. Относно връщането, просто изтрий дяла с windows, който си направил, не е нужно да им инсталираш ОС, с която е дошла машината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, овню написа:

/cdn-cgi/mirage/f5a4324d46bd199369001acb27b992a5974234c7c589c939e18059fd7e21494b/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/monthly_2023_02/328185858_(3).png.c18d2369f2613e29524f724358c66567.png

И как смяташ тъмният дисплей да се отрази на снимката? 

Ето един HP - 250G1:

desktop.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, цър-вул написа:

И как смяташ тъмният дисплей да се отрази на снимката? 

това се вижда само на снимка с камера
аз показах настройките, много ясно че  е крадната от паметта и не се вижда какъв е екрана  в действителност

пп
сега ме подсети:
аве той що не даде снимка с камера

Редактирано от овню (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, овню написа:

328185858_(3).png.c18d2369f2613e29524f724358c66567.png

Естествено, това е от ШИМ.
Само при 100% яркост няма модулация, съответно няма пулсации., но това граничи с екстрим - да се пулиш в "светодиоден прожектор".
Джаджа като тази предлага три функции, но най-важната измерва в проценти пулсации/мигания на екрани, енергоспестяващи и т.н. източници на светлина“.

ПУЛСМЕТЪР

Нейният вердикт издава колко е стойностен монитора и представи си вече има екрани, които пулсират под 1% при зададена яркост от 10%. Препоръчително е честотата на ШИМ да не е кратна на 50. А защо? Вече се досещаш и колкото повече толкова по-добре.

На първо време започни да премигваш по-често и увеличи интервала на почивки, а най-добре изхвърли екрана от спалнята и рестартирай гейма с тамагочито.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, нушо написа:

олкова ли е тъмен,че те дразни? Познавам хора нарочно го затъмняват ,да не им дразнело очите

и аз така правя с лаптопа и телефона като чета :) 

По колко време прекарваш на лаптопа щом и при тъмен екран пак зачервяват отиди на лекар да ги прегледат може би имаш нужда от очила за четене .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, Raze написа:

Няма как да си сменяш видеокартите както си искаш. Допълнителната карта е за хардуерно ускорение и всичко минава през вградената. Най-вероятно това са възможностите на матрицата на екрана, ако е на максимална яркост. С тези 250 nits не очаквай повече. За да докарат ниска цена за тези параметри все от някъде трябва да спестят. Даже е с по-малко nits, реално са около 218 според това ревю: HP ProBook 450 G9 laptop review: An efficient Intel CPU at last - NotebookCheck.net Reviews

Има по-скъп модел с 400 нита, но е само за USA пазара, както пише в статията. Нищо чудно и матрицата да е 6 битова - на моя служебен HP е такава - може да я провериш в display settings/advanced. Относно връщането, просто изтрий дяла с windows, който си направил, не е нужно да им инсталираш ОС, с която е дошла машината.

Благодаря, имам въпроси:

- да, 6-битова е матрицата,

- HP reduces it further to meager 140 nits on battery. You can fix that with little effort via Intel's Control Center. - , а как да достъпя този контрол център? (видях от https://apps.microsoft.com/store/detail/intel®-graphics-command-center/9PLFNLNT3G5G?hl=bg-bg&gl=bg&rtc=1).

- Значи форматирам диск (С:) от Disk Management(-дали Windows ще се изтри сам?)? Или слагам инсталационната флашка и все едно при нова инсталация там форматирам единия дял(или всичко пък който ще инсталира да си дели хард диска), и рестартирам?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, aoxomoxoa написа:

- Значи форматирам диск (С:) от Disk Management(-дали Windows ще се изтри сам?)? Или слагам инсталационната флашка и все едно при нова инсталация там форматирам единия дял(или всичко пък който ще инсталира да си дели хард диска), и рестартирам?

С флашка, се е нова инсталация

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, aoxomoxoa написа:

Значи форматирам диск (С:) от Disk Management

Не можеш!
Опиши какво целиш! Да инсталираш на чисто, без да губиш данни от другите дялове?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, aoxomoxoa написа:

Благодаря, имам въпроси:

- да, 6-битова е матрицата,

- HP reduces it further to meager 140 nits on battery. You can fix that with little effort via Intel's Control Center. - , а как да достъпя този контрол център? (видях от https://apps.microsoft.com/store/detail/intel®-graphics-command-center/9PLFNLNT3G5G?hl=bg-bg&gl=bg&rtc=1).

Най - лесно се цепи диск, когато инсталираш. Преди самата инсталация те пита, какво искаш да направиш с диск/ве.

Че сега ще те вкарат във филма - diskpart, през конзолата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, цър-вул написа:

Не можеш!
Опиши какво целиш! Да инсталираш на чисто, без да губиш данни от другите дялове?

Не, да го върна на DOS както си беше. Без инсталация.

преди 27 минути, Beemo написа:

Най - лесно се цепи диск, когато инсталираш. Преди самата инсталация те пита, какво искаш да направиш с диск/ве.

Че сега ще те вкарат във филма - diskpart, през конзолата.

Да, когато от Intel® Graphics Command Center изключих опцията Display Power Savings, стана по-светъл малко. Дори е поносимо.

А, за връщане (понеже още имам възможност) исках да го върна както го получих на DOS. Та мисля че ще стане като му форматирам SSD NVMe -то през инсталираща флашка. И рестарт, и вадя флашката.

Нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зареждаш системата от флашка, като зареди инсталаторът, задай език и регион и натисни [Shift]+[F10]. В черния прозорец напиши:

diskpart
sel dis 0
clean

като на всеки ред натискаш [Enter]
Като завърши операцията, ще имаш чист диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, aoxomoxoa написа:

Не, да го върна на DOS както си беше. Без инсталация.

Да, когато от Intel® Graphics Command Center изключих опцията Display Power Savings, стана по-светъл малко. Дори е поносимо.

А, за връщане (понеже още имам възможност) исках да го върна както го получих на DOS. Та мисля че ще стане като му форматирам SSD NVMe -то през инсталираща флашка. И рестарт, и вадя флашката.

Нали?

Ако ти се занимава, инсталирай Windows и :

- Settings>System>Display>махни тикчето на Change brightness automatically

Друго възможно решение:

- Settings>Update & Security>Troubleshoot>Additional troubleshooters>Power>Run

Сега погледнах @цър-вул ти е дал решение, за дисковете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Докарах го до поносима картина и осветеност. Дори се чудя дали да не го оставя. 

Intel's Control Center ми помогна най-много(и най-вече да не стана по-тъмен на батерия), и с другите настройки където преди  пипах и е добре вече. 

Благодаря на всички за добрите и бързи съвети.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, aoxomoxoa написа:

Докарах го до поносима картина и осветеност. Дори се чудя дали да не го оставя. 

Intel's Control Center ми помогна най-много(и най-вече да не стана по-тъмен на батерия), и с другите настройки където преди  пипах и е добре вече. 

Благодаря на всички за добрите и бързи съвети.

Инсталирай си последните драйвери. Ако не се справиш - Driver Booster. Пиши ми на лично, да ти дам код, за про версията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-добре е да се избягват подобни програми, особено за маркови машини. Драйверите най-добре да се теглят от сайта на производителя, понеже понякога си правят модификации за съответния модел и може да има обратен ефект, дори и сини екрани.

А и с какво драйвера ще помогне на калпава матрица?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На Lenovo  -то е много добър сайта и си открива машината и серийния номер, има драйвери. Има и програма за ъпдейтване.

На Hewlett-Packard нещо не е така сайта. Преди години имах НР и помня че можеше да се теглят за точната машина. Сега не се ориентирах.

Тя машината като е с актуална току-що качена Windows10 и поддържана до последен ъпдейт, може би си има всичко но, все пак ще я пробвам.

А на матрицата няма да влияе нищо. Просто каквото можах я поосветлих и засега ме устройва. Имам време да помисля още няколко дена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не трябва ли да инсталирам DOS OS на хард диска след изтриване и форматирането му? 

Или пък ако кача буутваща флашка на DOS OS, тя ще си форматира харда сама и ще се зарежда тя при включване?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 4.02.2023 г. в 15:43, aoxomoxoa написа:

На Hewlett-Packard нещо не е така сайта. Преди години имах НР и помня че можеше да се теглят за точната машина. Сега не се ориентирах.

От сайта на HP изтеглете и инсталирайте HP Support Assistant for PC.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, aoxomoxoa написа:

Не трябва ли да инсталирам DOS OS на хард диска след изтриване и форматирането му? 

Или пък ако кача буутваща флашка на DOS OS, тя ще си форматира харда сама и ще се зарежда тя при включване?

Както и да го върнеш, пак ще трябва, да се преинсталира... Не си усложнявай живота, с тази DOS.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би няма да го връщам. Добра е машината. Но, прости ми е интересно как ще стане ако ми потрябва да върна машина до такова състояние.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, aoxomoxoa написа:

да върна машина до такова състояние.

Зависи в какво състояние си я купил - т.е. с каква инсталирана ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...