Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Географски простотии 2

Featured Replies

Чудя се защо ми е изтрит предишната тема................ Не за друго, ами аз като образован човек, не спирам да се дивя как е възможно, много по - възрастни от мен хора така да се излагат с липса на знания по интернет, а после високопарно да ни нравоучителстват на тема политика.

По темата за земетресението в Турция................Изумена съм, че има хора с буквално 0 знания на тема география! Най - важното, което се оказва, че маса българи не знаят е,  че земетресения  НЕ МОГАТ  да се предсказват! На нас това ни го казаха още в шести клас в час по география! А другото,което хората масово не знаят е, че Турция се намира в опасна сеизмична зона и че тя има огледален разлом - близнак на разлома Сан Андреас. Ама това го знае всеки, който се интересува от научнопопулярни списания и филми!

Ето ви бисерите, които ме изумиха:

Цитат

Слава Богу, че изпращаме, сега чета че е имало трусове и в Румъния, но доста по леки, най--силното е било 4,5 по Рихтер. Тези неща не могат ли да се измерват предварително, че има опасност?

Не, не могат, земетресенията се случват спонтанно, няма как да ги предвидиш.

Цитат

Явно вторични трусове има сега. Добре де, нас как ни прескача, обградени сме буквално... дали има възможост да има и тук тези дни, днес утре?

Не ни прескача, няма гаранция, че и тук няма да стане нещо. Просто ни остава да стоим и да се молим да не ни се случи и на нас такова нещо! Земетресенията нямат логика.

Анке, чувала ли си за "източноанадолски разлом"?

zx860y484_4446680.jpg

Твърди се, че около 98 процента от територията на Турция е предразположена към земетресения, докато около една трета от страната е изложена на висок риск, включително районите около големите градове Истанбул и Измир и Източен Анадол. По-голямата част от Турция е разположена върху Анадолската тектонска плоча, която се намира между други две големи - Евразийската и Африканската, и една второстепенна, Арабската. Тъй като по-големите Африканска и Арабска плочи се изместват, Турция е буквално притисната, докато Евразийската плоча възпрепятства всяко движение на север. Така Турция се намира между няколко разлома.

Линията на Източния Анадолски разлом се простира на около 650 километра от планините на Източна Турция до Средиземно море, откъдето завива на юг и среща северния край на Голямата пукнатина, разделяща Африканската и Арабската плоча.

преди 1 час, Anneliese написа:

Сан Андреас

Т`ва е Джи Ти Айката. Нема са прайш.

• Автор
преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Анке, чувала ли си за "източноанадолски разлом"?

zx860y484_4446680.jpg

Твърди се, че около 98 процента от територията на Турция е предразположена към земетресения, докато около една трета от страната е изложена на висок риск, включително районите около големите градове Истанбул и Измир и Източен Анадол. По-голямата част от Турция е разположена върху Анадолската тектонска плоча, която се намира между други две големи - Евразийската и Африканската, и една второстепенна, Арабската. Тъй като по-големите Африканска и Арабска плочи се изместват, Турция е буквално притисната, докато Евразийската плоча възпрепятства всяко движение на север. Така Турция се намира между няколко разлома.

Линията на Източния Анадолски разлом се простира на около 650 километра от планините на Източна Турция до Средиземно море, откъдето завива на юг и среща северния край на Голямата пукнатина, разделяща Африканската и Арабската плоча.

Да, точно! Бях гледала документален филм по "Дискавъри" за Измитското земетресение, но нито съм фенка на Турция и арабския свят, нито ме вълнува особено географията им, че да помня разни турски  и арабски имена.Но във същия този филм казаха,че Измитския разлом е същият като Сан Андреас,тоест, там може да се очаква в бъдеще много страшно земетресение,което да е с размерите на истински апокалипсис.

Мисля, че в Турция ще става все по - лошо. Следващото земетресение може да е осма степен. Тогава и оцелели сгради изобщо няма да има. Казвам го на база видяната хронология за земетресенията там по новините на БНТ. Остава ни само да се молим ние да не сме засегнати.

И ние усетихме земетресението от Румъния, обаче, понеже вече нямам полилей, а друг тип осветление в стаята ми, не бях разбрала, че ма земетресение.Реших, че е от тропане долу, от съседските деца, ако са си тук.

А товаа какво е бре опашата лъжло?

Хм вярно е че земетресенията не могат да се предсказват засега макар че японците имат някакви опити и успех с някои земетресения :)

Сега уж се строят някакви нови сателити дет ще следят движението на тектонските плочи но докъде са стигнали нямам идея :)

преди 1 час, Beemo написа:

Т`ва е Джи Ти Айката. Нема са прайш.

Grand Theft Auto: San Andreas -- The Definitive Edition

• Автор

Това със сателитите не знам до колко ще е успешно. То трябва да може да се вижда през земята отдолу, иначе няма особен смисъл от повърхностно наблюдение.

Ами търсих темата, и даже със търсачката не ми излезе, бре!

преди 10 минути, Anneliese написа:

Ами търсих темата, и даже със търсачката не ми излезе, бре!

Търсила си ти ти ама не темата ами...

image.png.642f99dc786d712503570be500291041.png

Те така се търси...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.