Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Battery Health Decrease след смяна на дънна платка на лаптоп

Featured Replies

Привет, колеги! Не съм сигурен дали темата е за тук. Учтиво моля, в противен случай, да бъде преместена без лоши чувства.. :)

Случаят ми е следният:

След смяна на термопаста, дъното тотално спря да функционира (премигаше жълтият индикатор на зарядното 9 пъти), като преди това самият лаптоп "фрийзваше" от елементарно натоварване, и доста прегряваше (модел HP Elitebook 1030 x360 G3).

Поръчах друго дъно от Германия, което бе сменено успешно и лаптопът вече си функционира нормално и без забележки. Всичко точно, докато не реших да чекна Battery Health - преди смяната на дъното, здравето беше на 97%.

Уви, сега излиза на 57%, което е цели 40% decrease... Друг интересен факт е, че при диагностика със софтуер на HP, излиза, че батерията е на 71% Maximum Capacity, прилагам скрийншоти:

image.png.a4037f0644fcbc9498e5fd006535646d.png

image.thumb.png.00870013237bf9117800dc0353952a47.png

ПС: С опит да го съживим със старото дъно, бяхме направили Hard Reset (нямам идея дали това рефлектира върху батерията).

Чудя се какво да правя - да купувам нова батерия, да се опитам да съживя тази? Има ли вероятност грешката да е софтуерна? (не съм преинсталирал лаптопа с новото дъно).

В интернет гледах, че е възможно и калибриране, разучих, но чрез UEFI Diagnostics софтуера на HP за съжаление, не успях да пусна да се калибрира..

Благодаря на всички отзовали се предварително!

Първо и най важно, този лаптоп на батерия ползва ли се?
Ако е повече на зарядно както е при мен например, няма никакъв смисъл от батерия, защото ще замине скоропостижно като я държиш вечно включена на зарядно.

Сега относно тестовете, аз бих имал повече доверие на софтуера на НР, а и имай предвид, че барериите на лаптопите като цяло имат доста кратък живот.

• Автор

Рядко го използвам на зарядно, защото взех писалка към него и доста често го използвам за водене на записки... затова и се чудя какво да правя с батерията. Въпреки фактът, че батериите принципно си имат кратък живот, 40% decrease след подобна процедура и едва 112 цикъла, ми се струва доста странно..

И аз по-скоро съм на мнение, че HP софтуерът е по-акуратен, но съдейки по останалтие, изглежда зареждането на самата батерия се ограничава до 57,4% капацитет чисто софтуерно, и реално не мога да използвам максимума, който имам..

преди 51 минути, UnaccustomeD написа:

чрез UEFI Diagnostics софтуера на HP за съжаление, не успях да пусна да се калибрира

Какво се случи?
Изпълни следната процедура:

Цитат
To perform a hard reset on a computer with a sealed or non removable battery, use the following steps:
1.Turn off the computer.
2.Remove the computer from any port replicator or docking station.3.Disconnect all external connected peripheral devices such as USB storage devices, external displays, and printers.
4.Unplug the AC adapter from the computer.
5.Disconnect the battery.
6.Press and hold the power button for at least 15 seconds to drain residual power.
7.Reconnect the battery and plug the AC adapter back into the computer, but do not connect any of the peripheral devices.
8.Press the power button to turn on the computer.
9.If a startup menu appears, use the arrow keys to select Start Windows Normally, and then press the Enter key.
10.After reconnecting each of the peripheral devices, run Windows Update and HP Support Assistant to update all device drivers

https://www.hplaptopbattery.com.sg/hp-elitebook-x360-1030-g3-battery.htm

След смяната на дъното обнови ли BIOS ? Ако не си, задължително го обнови до последна версия.

Някакви промени по опциите на захранването от Windows правил ли си след смяната на дъното ?

Дори промяната на осветеност на дисплея или включването на подсветка на клавиатура дава отражение на времето за работа на батерия.

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Какво се случи?
Изпълни следната процедура:

https://www.hplaptopbattery.com.sg/hp-elitebook-x360-1030-g3-battery.htm

Благодаря за отзива! За съжаление в момента нямам възможност да отворя лаптопа и да изпълня процедурата, но при първа възможност ще опитам..

преди 32 минути, Joss Bomon написа:

След смяната на дъното обнови ли BIOS ? Ако не си, задължително го обнови до последна версия.

Някакви промени по опциите на захранването от Windows правил ли си след смяната на дъното ?

Дори промяната на осветеност на дисплея или включването на подсветка на клавиатура дава отражение на времето за работа на батерия.

Проверих, но го дава Up to date:

image.png.b6715c224fdabd8bdd38c707296bb3d8.png

Интересно нещо, което открих:

Оптиах се да го заредя на макс, след което да опитам да го отворя чрез UEFI Diagnostics, run-нах един Battery check, и ето го резултата:

No description available.

Charge State: Not Available.. бях забравил да спомена, че ми направи впечатление още в началото следното: след достигане на >= 90%, индикаторната лампичка светваше в бяло. Към днешна дата при постигане на тези стойности, тя изобщо престава да светва (при по-малко от 90, свети в оранжево). Предполагам двете неща са свързани.

А батерията я дава заредена до 77% в UEFI, а когато го включа - 100%:

No description available.

image.png.f8a4e1c287bf58c857683651d8d2b683.png

преди 1 час, UnaccustomeD написа:

Привет, колеги! Не съм сигурен дали темата е за тук. Учтиво моля, в противен случай, да бъде преместена без лоши чувства.. :)

Случаят ми е следният:

След смяна на термопаста, дъното тотално спря да функционира (премигаше жълтият индикатор на зарядното 9 пъти), като преди това самият лаптоп "фрийзваше" от елементарно натоварване, и доста прегряваше (модел HP Elitebook 1030 x360 G3).

Поръчах друго дъно от Германия, което бе сменено успешно и лаптопът вече си функционира нормално и без забележки. Всичко точно, докато не реших да чекна Battery Health - преди смяната на дъното, здравето беше на 97%.

Уви, сега излиза на 57%, което е цели 40% decrease... Друг интересен факт е, че при диагностика със софтуер на HP, излиза, че батерията е на 71% Maximum Capacity, прилагам скрийншоти:

image.png.a4037f0644fcbc9498e5fd006535646d.png

image.thumb.png.00870013237bf9117800dc0353952a47.png

ПС: С опит да го съживим със старото дъно, бяхме направили Hard Reset (нямам идея дали това рефлектира върху батерията).

Чудя се какво да правя - да купувам нова батерия, да се опитам да съживя тази? Има ли вероятност грешката да е софтуерна? (не съм преинсталирал лаптопа с новото дъно).

В интернет гледах, че е възможно и калибриране, разучих, но чрез UEFI Diagnostics софтуера на HP за съжаление, не успях да пусна да се калибрира..

Благодаря на всички отзовали се предварително!

капацитета пада с времето и това е нормално пък и батерията е 5 годишна, като си направил тестване, вече знаеш реалния капацитет, преди това ако беше го оставил на батерия щеше да се изключи на 43%... калибрацията е зареждане до 100% и се разрежда в биос (а не в windows) докато се изключи лаптопа, и измерения капацитет се записва като стойност в чипа на натерията и това вече е новия реален капацитет...

• Автор

Благодаря за отзива! Пуснах тези от предложените ми по-горе инструкции за калибрация в действие:

Ще ъпдейтна тук за състоянието на батерията след калибрацията  :) до този момент нямах представа какво представлява като процес..

• Автор

Update: След калибрацията, Battery Health се вдигна на 75%:

image.png.5b044b13fedf538919e5fd716b879be1.png

Като сега забелязах, че Charge State отново е Not Available, и реших отново да проверя в HP Support Assistant какво е положението, и се оказа следното:

image.png.e2811bb73d50314b7c9a4bb1d1aedfdc.png

Сега Full Charge Capacity-то е на 93%! Това е супер странно.. ще опитам да калибрирам отново. Все пак преди смяната на дънната платка, лаптопът бе на 97% Full Charge Capacity..

имай в предвид че всяко дълбоко разреждане води до по бърза деградация на батерията... тоест всяко следващо "deep discharge" ще мери все по малък капацитет от предното...

на 7.02.2023 г. в 22:56, UnaccustomeD написа:

Сега Full Charge Capacity-то е на 93%! Това е супер странно.. ще опитам да калибрирам отново. Все пак преди смяната на дънната платка, лаптопът бе на 97% Full Charge Capacity..

Чудиш се как да си до убиеш батерията?... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.