Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ryzen 5600G без отделно видео или 5600+GT 1030?

Препоръчан отговор

Здравейте съфорумци.

Дойде време за ъпгрейд след 13 години 😀, та сега съм в чуденка, какво е по-удачно да си взема. 13 години са много време, престанах да играя игри, имам момиче на 6 и половина, та трябва да й измъдря нещо за да си гледа детските и да си се учи как да работи с PC, с мрежи и т.н.

Сегашната конфигурация включва i7-870, 12GB RAM и Nvidia GT1030. SSD-тата, захранването и кутията ще останат за ъпгрейднатата конфигурация (120GB SSD с Windows + 90GB SSD с Linux, 650W захранване).

Мониторът е 27" с резолючия 2560x1440 @ 75Hz.

Та според вас, кой е по-удачният вариант:

1. Да взема Ryzen 5 5600G + дъно с B550 (заради USB-C 3.2 Gen 2 - някое на Asus напр.) + 2x8GB или 2x16GB RAM на 3200MHz и ДА РАЗКАРАМ GT1030

или

2. Да взема Ryzen 5 5600 + дъно с B550 + 2x8GB или 2x16GB RAM на 3200MHz и ДА СИ ПОЛЗВАМ GT 1030?

В 5600G ме притеснява съвместимостта с дъната - ако попадна на дъно с неподдържан процесор, как ще успея на ъпдейтна BIOS-а му, нали все пак е APU, а не чисто CPU.

И някой с Linux има ли наблюдения с такъв процесор под тази ОС?

Благодаря предварително за предложенията!

P.S. : Бюджетът е макс 700 лв, така че спестяваме предложенията с  Intel i5 12/13 Gen и Ryzen 7.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

gt 1030 e  слаба

а иначе тия процесори са предвидени да няма допълнитена видеокарта

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-добре си вземи 5600G щом няма да се играят игри, но трябва да гледаш какво е дъното, съответно дали ти трябва такова с DP или с HDMI е достатъчно. Искаш ли да има добро вградено аудио и тн. Съвета ми е да си вземеш и читаво ново захранване, бюджета ще стигне. 

Също така ако се разпъне още малко бюджета ще можеш да използваш предимството на новите дъна с поддръжката на NVMe, вече са и доста евтини

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Mr. ?? написа:

Захранването е препоръчително да го смениш, щом старата конфигурация е на 13 г.

Бюджетът не позволява на този етап. Надявам се да издържи поне още година, беше с 7 години гаранция (Corsair, произведено от silverStone), сега кара 10-тата (в началото машината беше с един Enermax 370W) 😀

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

По-добре си вземи 5600G щом няма да се играят игри, но трябва да гледаш какво е дъното, съответно дали ти трябва такова с DP или с HDMI е достатъчно. Искаш ли да има добро вградено аудио и тн. Съвета ми е да си вземеш и читаво ново захранване, бюджета ще стигне. 

Също така ако се разпъне още малко бюджета ще можеш да използваш предимството на новите дъна с поддръжката на NVMe, вече са и доста евтини

Мониторът е с HDMI, така че DP не ми е нужен. Аудиото не ме интересува - ползвам съншен USB DAC. Иначе видях, че дъната на Asus с B550 имат M.2 с поддръжка на NVMe, имат и USB 3.2 Gen 2 (тук ме озадачава, че дъната на GB и на MSI са само с USB 3.2 Gen1. 🙄

До тук намирам сумарно

Ryzen 5 5600G за 270-300 лв

Asus Prime B550 за 240-270 лв

2х8 GB Corsair Venegance / Patriot Viper / Kingston Fury за около 90-120 лв

Та съм на макс на бюджета и новото захранване ще отпадне засега. Мисля да отворя старото и да видя в какво състояние е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

USB 3.2 Gen2 = Type C, трябва ли ти такова?

Какво е сегашното захранване?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

USB 3.2 Gen2 = Type C, трябва ли ти такова?

Поне Type-A да е. Навремето така си мислех, че няма скоро да ми потрябва USB3 (тъкмо излизаха дъна с външен контролер на NEC), та после реших, че ми трябва и външен хард, добре, че дъното имаше eSATA.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. AMD RYZEN 5 5600G

2. ASROCK B550 PRO4

3. SILICON POWER XPOWER ZENITH 16GB(2X8GB) DDR4 PC4-25600 3200MHZ CL16

До тук 623лв. Дъното има и Type A и Type C USB 3.2 Gen2. Има и охлаждане за NVMe ако се монтира. Също така може да се замени с малко по-евтиния mATX вариант ASROCK B550M PRO4

Остават и пари за ново захранване ако има нужда от такова (не знам какво е старото ти) Аз карам с Cooler Master M600 вече 5-та различна конфигурация с него. Доставката и актуализирането на биоса са безплатни и за наша сметка. Бих ти препоръчал и охладител за да ти е по-тихо, но вече зависи от бюджета, а и ако вентилаторите на кутията ти са шумни едва ли ще стане по-тихо

ПП. Сега видях, че си писал какво е захранването. На времето е било читаво, има си и защитите, карай си с него докато може

Ако решиш, че ти трябва и охладител:
DEEPCOOL GAMMAXX 400S SILENT VERSION

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Определено видеокартата ще е по-добре от вграденото видео, щом я имаш налична. Най-малкото има собствена видео памет, а по мощност е малко по-добре от вградената. Ryzen 5600 без вградено видео е по-мощен, а и е с двойно повече кеш. Ако можеш да вземеш X варианта е най-добре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз продължавам да твърдя, че щом компютъра няма да се ползва за игри, 5600G е по-елегантното решение. За нуждите му, както процесора, така и вградената графика в него имат достатъчно изчислителна мощ. Реално дали ще се гледат детски и ще се учи е все тая ако ще и 7950Х + 4090 да комбинира няма да усети разлика. Системата ще харчи по-малко ток, в кутията ще има един компонент по-малко, един компонент по-малко ще отделя топлина, няма да се занимава с драйвъри за старата 1030 за Linux, а ако я продаде на вторичния пазар, с парите ще може да си вземе едно бързо NVMe, което пък да замени старите SATA такива.

ПП. А и да не забравяме, че 5600G освен всичко е и по-евтин от 5600

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Четох, умувах, накрая видях в друга тема @Gaming_Solutions да препоръчва дъно на промо за интелска конфигурация и понеже при тези цени ми влиза в бюджета от 700 лв, се спрях на следните компоненти:

Intel Core i5-12400F

MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4

Kingston FURY Beast Black 16GB(2x8GB) DDR4 PC4-25600 3200MHz CL16

Общо 691 лв.

На първо време ще си ползвам видеото GT1030, по-натам ще го сменям с нещо втора ръка 1630/1650. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...