Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Саниране?

Featured Replies

Здравейте колеги,
започвам първо със съществената информация.
- Апартаментът се намира на 3-ти етаж в панелен 4 етажен блок.
- Дограмата и вратите са подменени с PVC Trocal с двоенстъклопакет.
- Отоплението в хола е с климатик, в спалнята с конвектор, а кухнята се отоплява отново с ковектор, когато е необходимо.
- Апартаментът под мен е необитаем, несаниран, съответно не се отоплява.
- Апартаментът над мен е обитаем спорадично, несаниран, отоплението е с газ.
- Разполага с две тераси - една малка, остъклена и една по-голяма, неостъклена.

Поради неразбории на различните собственици в трите входа на сградата, няма да се възползваме от европейските програми за цялостно саниране, които са активни в момента. Това ме кара да обмислям вариант, в който да организирам санирането на собствения си апартамент, като едно от основните оплаквания, които имам е избиването на влага, основно в кухнята, която води до редица проблеми, с които ми се иска да се справя дългосрочно. Разбира се освен проблемът с влагата, ми се иска да вдигна и енерго-спестовността на жилището чрез по-малка загуба на топлина през зимните месеци.

Имайки предвид всичко изброено по-горе, има ли логика и смисъл от саниране?
Благодаря на всеки, който се включи :)

Като начало не бъркайте „саниране“ с „топлоизолиране“!

Цитат

Думата "саниране" произлиза от латинската дума "sano"- здраве, лекувам; правя здравословен; освежавам; заздравявам и на български означава "оздравяване". Оздравяването на една сграда представлява цялостна или частична реконструкция, чиято цел е конструкциите да станат по-надеждни, да се пести енергия, да се подобрят жилищните условия в сградата и да се увеличи себестойността й.

• Автор
преди 2 минути, jhoro написа:

Като начало не бъркайте „саниране“ с „топлоизолиране“!

Благодаря за корекцията, темата ми е непозната, не ми се е налагало до момента да търся информация.
В случая имам предвид топлоизолиране.

В топлоизолирането винаги има смисъл. Но - в качественото! А онова , дето го правят цингарелите по разни програми е дааалееч от качеството!

преди 18 минути, nedqlkow написа:

Имайки предвид всичко изброено по-горе, има ли логика и смисъл от саниране?

Има смисъл от топлоизолиране, за панелно жилище предполагам става въпрос, хубаво е панелните фуги на етажа над вас също да се защитят, неостъклени тераси на етажа над вас да се ревизират и отстранят проблеми да се застраховате от течове и добра вентилация на помещенията.

• Автор
преди 6 минути, Сър Пичук написа:

В топлоизолирането винаги има смисъл. Но - в качественото! А онова , дето го правят цингарелите по разни програми е дааалееч от качеството!

Това беше и втората ми водеща причина, поради която предпочитам сам да си организирам този процес, за да имам възможност сам да си избера хора, които да го извършат.

преди 6 минути, bulljo написа:

Има смисъл от топлоизолиране, за панелно жилище предполагам става въпрос, хубаво е панелните фуги на етажа над вас също да се защитят, неостъклени тераси на етажа над вас да се ревизират и отстранят проблеми да се застраховате от течове и добра вентилация на помещенията.

За панелен блок става въпрос, да. Фугите със сигурност ще се защитят, но за допълнителни дейности като проверки на неостъклени тераси и прочие, не мисля, че има логика. В апартамента под мен не живее никой от 10 години. В апартамента над мен се живее максимум 2 дни в седмицата.

Аз направих топлоизолация, докато около мен нито един не беше направил. Бях с обикновена дървена дограма на прозорците. Температурата в апартамента се вдигна с между 2 и 3 градуса (измерил съм я). Сега с PVC дограма навсякъде е с още около 2 градуса по-топло. И влага си личи, че има по-малко от преди. Аз обаче съм в тухлен блок.

току-що, bulljo написа:

Точно там е проблема, че „отгоре“ е чужд имот и нищо не може да се прави, без съгласие на собственика.

Остъклени или не балкони/лоджии - щом жилищата отгоре и отдолу са необитаеми и неотоплявани - пак ще има топлинни загуби. Вярно - ще са по-малко, но дали е икономически оправдано - икономия срещу разходи за топлоизолация?

Пп. Не са „тераси“, а „балкони“ или „лоджии“.

Цитат
57. "Балкон" е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.
58. "Лоджия" е използваема площ, открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата.
59. "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.
преди 2 минути, nedqlkow написа:

В апартамента над мен се живее максимум 2 дни в седмицата.

Говоря от опит, докато комшиите над мен на си остъклиха терасата при всеки по-силен дъжд избиваше на тавана мокро петно.

• Автор
преди 2 минути, bulljo написа:

Говоря от опит, докато комшиите над мен на си остъклиха терасата при всеки по-силен дъжд избиваше на тавана мокро петно.

Ако трябва да предположа от какво се получава влагата, то бих казал от компрометиран панел на самия блок, но със сигурност не е от терасите. Терасата на хората над мен не е остъклена, но не е в чак толкова лошо състояние, а имайки предвид, че почти не обитават жилището, силно се съмнявам, че ще бъдат склонни да инвестират каквито и да било пари в него.

преди 2 минути, jhoro написа:

Точно там е проблема, че „отгоре“ е чужд имот и нищо не може да се прави, без съгласие на собственика.

Остъклени или не балкони/лоджии - щом жилищата отгоре и отдолу са необитаеми и неотоплявани - пак ще има топлинни загуби. Вярно - ще са по-малко, но дали е икономически оправдано - икономия срещу разходи за топлоизолация?

Пп. Не са „тераси“, а „балкони“ или „лоджии“.

Ох, пак го играеш буквалист, а и никой не казва, че всичко трябва да се случи без съгласието на въпросните съседи, може пък да е в добри отношения с тях.

• Автор
преди 8 минути, bulljo написа:

Ох, пак го играеш буквалист, а и никой не казва, че всичко трябва да се случи без съгласието на въпросните съседи, може пък да е в добри отношения с тях.

Не съм в лоши отношения с хората над мен, но те просто се прибират в този апартамент наистина рядко, за по малко време и силно се съмнявам, че ще имат желание да правят каквото и да било или да ми разрешат аз да правя нещо, свързано с тяхната собственост.
Ще ги попитам, разбира се :)

преди 5 минути, nedqlkow написа:

Ако трябва да предположа от какво се получава влагата, то бих казал от компрометиран панел на самия блок, но със сигурност не е от терасите. Терасата на хората над мен не е остъклена, но не е в чак толкова лошо състояние, а имайки предвид, че почти не обитават жилището, силно се съмнявам, че ще бъдат склонни да инвестират каквито и да било пари в него.

Стига да сте в добри отношения с тях, нищо няма да ви коства да лиснете някоя и друга кофа вода за ваше спокойствие, да се "силиконират" евентуално подозрителни проблеми за ваша сметка, но вие си знаете, туй е толкоз от мен.

току-що, lupis написа:

Щото силиконирането ще реши проблема в дългосрочен план...

Както виждаш е в кавички,образно казано, има разнообразни начини за решаване на дребни проблеми.

Топлоизолацията е велико нещо!

Външната обаче трябва да е около 20 см над горната плоча и 20 см под долната!!!

Единствено надеждно е (от по-евтините варианти, понеже има и вентилирана фасада, но тя е отгоре до долу и струва...) това дето неграмотните му викат винил сайдинг, а то е стиропор с PVC облицовка.

Вътрешната е много по-лесна и проста.

• Автор
преди 25 минути, JKirilov написа:

Топлоизолацията е велико нещо!

Външната обаче трябва да е около 20 см над горната плоча и 20 см под долната!!!

Единствено надеждно е (от по-евтините варианти, понеже има и вентилирана фасада, но тя е отгоре до долу и струва...) това дето неграмотните му викат винил сайдинг, а то е стиропор с PVC облицовка.

Вътрешната е много по-лесна и проста.

На този етап, съобразявайки се с бюджета, с който разполагам, по-скоро ще се ориентирам към външната. Благодаря за съвета за 20-те сантиметра, със сигурност ще го предам.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

След силна буря: Изолация на блок падна върху детска градина в Пловдив

https://nova.bg/news/view/2023/03/27/406274/след-силна-буря-изолация-на-блок-падна-върху-детска-градина-в-пловдив-видеоснимки/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.