Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ubiquiti - рутери, AP-та, контролери и др.

Featured Replies

Здравейте!

Отварям нова тема, тъй като започнахме да пишем за UI в темата за MikroTik, а не е OK да смесваме двата щата. :)

В първия пост към темата искам да споделя прогреса по инсталацията на софтуерния UniFi Controller върху Linux - след като събрах от 9 кладенеца вода, пожънах успех, най-накрая! Процедурата в сайта на Ubiquiti е крайно непълна, има и някои допълнителни неща, които трябва да се инсталират на ръка.

Искам в карето отдолу да направя едно уточнение за Synology-стите като мене, които също биха искали да подкарат контролера си върху NAS-а във VMM (QEMU), който така или иначе си работи 24/7 и вече сте си го платили!

=== NAS-ът ми е DS718+, който е обзаведен с intel Celeron J3455 - 4c/4t x64 процесор на 1,5GHz. Машината съм я ъпгрейднал до 2 x 4GB DDR3-1600 - паметите са SAMSUNG, свалени от лаптоп HP. Няма проблем, че оригиналната 2GB RAM е на 1866MHz, безпроблемно се работи и с малко по-бавната. Операционната система към момента е DSM 7.1.1-42962 Update 4. Поради неизвестно какъв проблем на QEMU в DSM 7, не може да бъде инсталирана каквато и да било дистрибуция на Linux - накрая дава грешка при опит за инсталиране на GRUB bootloader. Оказа се, че проблемът е във видеоадаптера на виртуалната машина - по default се използва vmvga, трябва да го смените на vga преди да започнете инсталацията! След като приключи инсталацията на Linux, можете да изгасите виртуалката и в настройките ѝ вече да преминете на vmvga, което върви значително по-бързо от софтуерното vga. Оттук насетне, процедурата по инсталация на Unifi би трябвало да е еднаква за всякакви Debian-базирани дистрибуции на каквато и да е машина - виртуална или физическа. Аз я изпробвах успешно на 64-битово Ubuntu 22.04.1 и 64-битов Debian 11.6. В момента ползвам Debian-a с 4 (виртуални) процесорни ядра и 4GB RAM, върви чудесно. Ползвам стандартния VMM, не съм платил лиценз за Pro, така че и с 4 виртуални ядра, физически товаря само 2 нишки на процесора. Достатъчно е за един контролер. ===

За да можете да започнете инсталацията на Unifi контролера, трябва да можете да изпълнявате sudo. Има голяма вероятност потребителят ви изначално да не е в sudoers листата. Ако не искате да инсталирате като root, ще се наложи да се самодобавите като sudoer. Това се прави през root-a:

1. Пишете команда su, след което ще ви поиска паролата за root акаунта.

2. Веднъж влезли в root, използвате текстов редактор, за да си дадете права - nano /etc/sudoers

3. Намирате реда, където са разписани правата на root - root ALL=(ALL:ALL) ALL и добавяте нов ред под него, където записвате своя акаунт по същия начин, напр. rammkopf ALL=(ALL:ALL) ALL .

4. Натискате Ctrl+S за запис и после Ctrl+X за изход от редактора.

6. С команда exit в терминала излизате от root и се връщате във вашия си акаунт.

Сега вече можем да започнем инсталацията, следвайки процедурата от Ubiquiti.

1. sudo apt-get update && sudo apt-get install ca-certificates apt-transport-https

2. echo 'deb https://www.ui.com/downloads/unifi/debian stable ubiquiti' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/100-ubnt-unifi.list

3. wget -qO - https://www.mongodb.org/static/pgp/server-3.4.asc | sudo apt-key add -
echo "deb https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu xenial/mongodb-org/3.4 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-3.4.list
sudo apt-get update

4. Добавянето на GPG ключ става по един от 2 метода (аз използвах втория метод)

а) sudo wget -O /etc/apt/trusted.gpg.d/unifi-repo.gpg https://dl.ui.com/unifi/unifi-repo.gpg

или

б) sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv 06E85760C0A52C50

5. sudo apt-mark hold openjdk-11-*

И тук вмъкваме няколко допълнителни стъпки, преди същинската инсталация на Unifi пакета. Unifi иска да инсталира MongoDB 3.4, който е зависим от вече остарялата libssl 1.0.0, която пък не може да се инсталира без multiarch support. Започваме отзад напред, с multiarch.

1. wget http://snapshot.debian.org/archive/debian/20190501T215844Z/pool/main/g/glibc/multiarch-support_2.28-10_amd64.deb sudo dpkg -i multiarch-support*.deb

2. wget http://snapshot.debian.org/archive/debian/20170705T160707Z/pool/main/o/openssl/libssl1.0.0_1.0.2l-1~bpo8%2B1_amd64.deb sudo dpkg -i libssl1.0.0*.deb

3. sudo apt-get install openjdk-11-jre-headless

И чак сега заветната крачка:

sudo apt-get install unifi -y

Когато този процес приключи, би трябвало да имате функционален контролер. Не забравяйте да стартирате процеса с команда sudo service unifi start

За да тествате, във виртуалната машина отваряте Firefox и отивате на адрес https://127.0.0.1:8443. Като проверите IP адреса на виртуалната машина (команда ip a в терминален прозорец), можете да изпробвате достъпа до контролера и от физическо устройство, като замените 127.0.0.1 с действителния IP адрес на виртуалката.

Това е, честито!

:D

• Отговори 52
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дааа, мамка им! Погледнах в Сенетик колко искат за Gen 2 ... и се върнах да чета за Linux.

• Да, специално за WiFi е така. С рутерите, обаче, нещата са на другия полюс.

• Едно време и аз бях сектант на тема Ubiquiti. Аууу, чудесни са, много удобен интерфейс, подреден, красив, модерен ... и като видях как с години не можаха да си оправят хардуерното ускорение на L2TP, а

Публикувани изображения

Много добро обяснение! Адмирации за упоритостта! Само да отбележа, че за Home/SOHO потребителите, контролера не е необходимо да е "жив" 24/7 след първоначалния сетъп на устройствата :) При АР-тата няма да работят само няколко специфични услуги, като CaptivePortal, "псевдо" MESH (базиран на Minimum RSSI), RealTime monitor ....и още няколко бъзикни. 

Лошото е, че от UBNT решиха да прекратят поддръжката CloudKey Gen1 хардуерния контролер, който е сравнително евтин. 

• Автор
преди 27 минути, NewRedDragon написа:

Лошото е, че от UBNT решиха да прекратят поддръжката CloudKey Gen1 хардуерния контролер, който е сравнително евтин. 

Дааа, мамка им! Погледнах в Сенетик колко искат за Gen 2 ... и се върнах да чета за Linux. :D

преди 12 минути, Rammkopf написа:

Дааа, мамка им! Погледнах в Сенетик колко искат за Gen 2 ... и се върнах да чета за Linux. :D

Ти остави, това ами са спрели от продажба и чистия Gen2 - поне в Канада и САЩ. Имам много близък роднина в Канада - там Gen2 Plus (с 1 TB SATA HDD, 32 GB eMMC ) e 262 $ канадски - демек около 365 BGN

PS: Сега погледнах - и в EU Store е sold out

преди 8 часа, Rammkopf написа:

Това е, честито!

Ами - да стана от първия път - на физическа машинка с Debian 11.... Замислям се за комбинация файлов сървър+PLEX+ контролер в/у една машина.... Ама тъй като гледам дъртото gen1 не дава признаци да се предава

• Автор
преди 18 минути, NewRedDragon написа:

Ама тъй като гледам дъртото gen1 не дава признаци да се предава

Ама си освобождаваш 1 порт на суича така, като махнеш физическия контролер и инсталираш софтуерен върху някакъв сървър, който така и така ти е вече в мрежата. :) Пък и друга ми беше пъклената идея с подкарването на този софтуер. Има Banana Pi платки в AliExpress, за които се продава и PoE модул, цената е доста приемлива. Ако на това нещо му се качи един Debian върху някаква 32GB карта, ето ти един бюджетен контролер. Стига китайският Boxchip да издържи на напъна. Амаааа ... по-натам. :D

:offtopic_s:

преди 4 часа, Rammkopf написа:

Ама си освобождаваш 1 порт на суича така, като махнеш физическия контролер и инсталираш софтуерен върху някакъв сървър, който така и така ти е вече в мрежата. :)

Е стига, бе - до един физичччески порт ли я дикарахма :) 

преди 4 часа, Rammkopf написа:

Пък и друга ми беше пъклената идея

Те, твоите идеи вина ги са пъклени :) 

• Автор
преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Е стига, бе - до един физичччески порт ли я дикарахма

И аз така си казвах доскоро, докато неочаквано не почнаха да ми отесняват 16 порта вкъщи. :D

• 9 месеца по-късно...
  • Автор

А, стига сме хвалили микротиците, да раздвижим малко и тази тема.

Ubiquiti настъпват котето по опашката и напредват сериозно с играта. UniFi U7 PRO получи атестат от FCC.

https://fccid.io/SWX-U7PRO

Догодина очакваме първото Ubi в корпоративния сегмент с официална поддръжка на WiFi 7.

Латвия, ти гониш! :D Пак.

• Автор
преди 12 минути, цър-вул написа:

Те май са постоянно в ролята на догонващи.

Да, специално за WiFi е така. С рутерите, обаче, нещата са на другия полюс. :)

• Автор

И докато сме на темата, днес пристигна U6+ за тестове. Страхотен access point е, идеално запълва празнината под U6 Pro. Онзи U6 Lite беше някакво пълно недоразумение, този го заменя достойно. Ако си търсите хубава WiFi 6 чинийка за офиса, вилата или за вкъщи, това е AP-то.

SPOILER: В края на седмицата ще се докопам и до "клонинга" - Pro-6-Lite - и ще видим как са нещата и там.

• 2 седмици по-късно...

Прочетох този ти пост:

преди 19 часа, Rammkopf написа:

........Относно цената на оборудването - не са те излъгали. Това е типът антени, които ползвам аз. В края на 2023-та излезе един бюджетен модел на SXT фамилията, който обаче още не е плъзнал по търговската мрежа и го очаквам с нетърпение, да видя на каква цена ще дойде. Но за момента, тази антена е от линка е най-евтиното смислено решение. Това е чиния с трансивер, с вграден 4G модем категория 6. С гигабитовия ѝ вариант - LHGG - в едно забутано място насред Балкана хващам над 130Mbps нет от единствената клетка на Yettel на 4,5km в права линия. Хубави са, просто трябва да си знаеш оператора ...

Та си задавам въпроса: Защо Ubiquiti не са много активни в LTE сегмента? Имат 2 устройства, но те са по скоро преносими модеми...

• Автор
преди 47 минути, teo-glavata написа:

Прочетох този ти пост:

Та си задавам въпроса: Защо Ubiquiti не са много активни в LTE сегмента? Имат 2 устройства, но те са по скоро преносими модеми...

Еее, не може да огреят навсякъде. Като им видяхме рутерите ... ако и LTE-тата им ще са така, по-добре да се придържат към WiFi. :D

преди 15 минути, Rammkopf написа:

Еее, не може да огреят навсякъде. Като им видяхме рутерите ... ако и LTE-тата им ще са така, по-добре да се придържат към WiFi. :D

Ако го кажа на това, на братчеда в Онтарио.....ще чуя всички най-лоши думички и от двата езика :) 

Всъшност, нямам идея дали не са скочили напред с последните си L3 устройства - по скоро със самата ОС

• Автор
преди 13 часа, teo-glavata написа:

Ако го кажа на това, на братчеда в Онтарио.....ще чуя всички най-лоши думички и от двата езика :) 

Едно време и аз бях сектант на тема Ubiquiti. Аууу, чудесни са, много удобен интерфейс, подреден, красив, модерен ... и като видях как с години не можаха да си оправят хардуерното ускорение на L2TP, а MikroTik на абсолютно същата платформа просто мачкаха, разбрах кой кой е. Ubiquiti са чудесни за WiFi. Обаче, нито за рутери, нито за камери, нито за суичове са нещо кой знае какво. Софтуерът им само изглежда лъскаво, "под капака" е майко-майко. Взеха vyatta за основа и доразработиха EdgeOS върху нея. Май vyOS е доста по-напред, а е отворен сорс, пак върху същото нещо.

преди 10 часа, Rammkopf написа:

Едно време и аз бях сектант на тема Ubiquiti

И сега се премести в другата секта - латвийската :) 

М/у другото, току що разбрах, че UBNT са предприели интересен ход, макар и никъде да не е официално обявено:

братчеда днес е установил, че няма "облачен" достъп до контролера си Gen1, Хелп деск-а им заявлили, че от 01.01.2024, облачната услуга за  Gen1 е прекратена...... Е. прекратена, ама аз от бг IP как влизам в неговия акаунт и човъркам контролерчето? Явно са спрели кранчето за САЩ и Канада ...... за сега...

Май темата с вдигане на контролер върху всякакви малинки, къпинки и подобни, ще стане доста актуална и тук съвсем скоро

• Автор
преди 1 час, teo-glavata написа:

И сега се премести в другата секта - латвийската :)

Да, събрах малко сертификати в търбуха и вече съм доволен Mikro-сектант. :D

Май темата с вдигане на контролер върху всякакви малинки, къпинки и подобни, ще стане доста актуална и тук съвсем скоро

Това беше следващият ми проект, след като писах как се качва контролер в контейнер. Има разни BananaPi в AliExpress, които са супер евтини, обаче:

1. С процесор на Boxchip са.

2. Няколко източника докладват, че тези неща зареждат Linux отчайващо бавно. Работят с SD карти и там нещата не се случват точно светкавичо ...

Ще видим, а не съм се отказал да купя един банан и да видя как е. Или ще ми хареса, или ще ям банана.

преди 8 минути, Rammkopf написа:

Да, събрах малко сертификати в търбуха и вече съм доволен Mikro-сектант. :D

Аз все още не съм в сектата :) Ама ти и Трiволтовия ме запалихте. Като нямам работа се гавря с два борда, ама за сега....не съм готов fа мина генерално на Mikro...Някак си по добре се чувствам в средата на PfSense....

преди 13 минути, Rammkopf написа:

Това беше следващият ми проект, след като писах как се качва контролер в контейнер. Има разни BananaPi в AliExpress, които са супер евтини, обаче:

1. С процесор на Boxchip са.

2. Няколко източника докладват, че тези неща зареждат Linux отчайващо бавно. Работят с SD карти и там нещата не се случват точно светкавичо ...

Ще видим, а не съм се отказал да купя един банан и да видя как е. Или ще ми хареса, или ще ям банана.

Aз се чудя за едно Pi 4....ама то с "аксесуарите"....ще излезе повече от някоe SSF с джам 7....и 4 -5 клика, до работещ контролер...не знам :) 

• Автор

Аз все още не съм в сектата :) Ама ти и Трiволтовия ме запалихте. Като нямам работа се гавря с два борда, ама за сега....не съм готов fа мина генерално на Mikro...Някак си по добре се чувствам в средата на PfSense....

Едни младежи ме бяха наели да им разпъвам VPN тунели през България - един централен офис и два сателитни. Имаха OPNSense на някакво желязо в централния офис и TP-LINK-ове по сателитите. Ами, всякакви опити за тунели с този OPNSense се оказаха умряло начинание. Ама той беше и стара версия. Как де е, набутах ги с 3 еднакви Микротика накрая и всичко заспа. Даже и администрацията на акаунтите по рутерите им я направих с RADIUS автентикация накрая, та всичко да си върви през AD. Като ще е гевезелък, да е докрая. :)

Aз се чудя за едно Pi 4....ама то с "аксесуарите"....ще излезе повече от някоe SSF с джам 7....и 4 -5 клика, до работещ контролер...не знам :) 

Много ток бре, с SFF. Няма ли на какво тънко да подкараш един Docker?

преди 18 часа, Rammkopf написа:

Много ток бре, с SFF. Няма ли на какво тънко да подкараш един Docker?

Mи то това е "класиката" с контролер вдигнат на Pi.... Docker! А някои ора, слагат и Portainer-а - за разкош :)

Явно на там вървят нещата...аз за "новите" контролери на UBNT, толкова пари няма да дам.... Скапе ли се сегашния Gen1, отивам на Pi4 :) 

• 4 месеца по-късно...

Някой женил ли е Ubiquiti с микротик? Един приятел на къщата заради адски много желязо в арматурата че и подово и сигнала не е много Ок. За сега  проблема е решен с AC3 на всеки етаж и CAPSMAN. Обаче има тъпи девайси дето не се мигрират добре между различните AP-та. Лятото съвсем "случайно" открих че на един хотел дето бяхме всичкото CORE  е микротик и всичкото AP e Ubiquiti( май бяха по-високия клас). Роуминга с тях беше ок и се чудя има ли смисъл от упражнението и какво може да се очаква от това като се използва по-поносими като цена устройства. Говорим за 6- 7 роуминг устройства най-много и около 10-15 стационарни. Отделно че нямам опит с тия точно, но като гледам интерфейса е много по user friendly от Microtik-a и едва ли ще ми е проблем.

• Автор
преди 9 часа, kosyo написа:

Някой женил ли е Ubiquiti с микротик? Един приятел на къщата заради адски много желязо в арматурата че и подово и сигнала не е много Ок. За сега  проблема е решен с AC3 на всеки етаж и CAPSMAN. Обаче има тъпи девайси дето не се мигрират добре между различните AP-та. Лятото съвсем "случайно" открих че на един хотел дето бяхме всичкото CORE  е микротик и всичкото AP e Ubiquiti( май бяха по-високия клас). Роуминга с тях беше ок и се чудя има ли смисъл от упражнението и какво може да се очаква от това като се използва по-поносими като цена устройства. Говорим за 6- 7 роуминг устройства най-много и около 10-15 стационарни. Отделно че нямам опит с тия точно, но като гледам интерфейса е много по user friendly от Microtik-a и едва ли ще ми е проблем.

Аз съм с MikroTik + Ubiquiti, за роуминг ще ти трябва контролер. Аз съм със софтуерен на ProxMox-а, че хардуерните са цифракис. Ако не държиш на роуминг, т.е. не ти е проблем да се откачаш от едното, да прекъснеш за секунда и да се закачиш за другото, не ти трябва контролер.

Препоръчвам ти MikroTik hAP ax2 рутер и U6+ AP-та. Ако парите за рутер не са притеснение, идеалният вариант е RB5009UPr+S+IN. Аз съм с комбинация от този и U6Pro и U6+ през контролер - работят змейски. Можеш да пращаш логовете от контролера и към лог сървър за графики и анализи, перфектно решение е.

Мерси за инфото. Идеята е само за AP-тата да се сменят, другото вече е наконфено и работи без проблеми. Правил ли си тест кое се справя по-добре като скорост и мятане по- надалеч Микротика или Ubiq-то? То зависи де, но долу горе как са. Това със статистиките е идеално то и без това сега ги събира в една база и чертае разни работи в една графана. И за контролера кой контейнер ползваш?

• Автор
преди 28 минути, kosyo написа:

Мерси за инфото. Идеята е само за AP-тата да се сменят, другото вече е наконфено и работи без проблеми. Правил ли си тест кое се справя по-добре като скорост и мятане по- надалеч Микротика или Ubiq-то? То зависи де, но долу горе как са. Това със статистиките е идеално то и без това сега ги събира в една база и чертае разни работи в една графана. И за контролера кой контейнер ползваш?

MikroTik cAP ax не съм тествал, откъм WiFi 6 имам преки наблюдения само върху hAP-овете им (ax2 и ax3) и сравнението на покритието между едните и другите не би било съвсем адекватно. Но като скорост са еднакви - и MikroTik, и Ubiquiti ми държат по 80+ MB/s. Това зависи също и от възможностите на клиентските устройства, разбира се.

UniFi Controller го държа във виртуална машина на ProxMox, инсталиран на Debian 12-ка по метода, който съм описал в най-първия пост в темата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.