Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Две външни IP-ta на Vivacom Smartcom рутер.

Featured Replies

Здравейте, 

използвам вивакомски рутер sam-4g1g-tt-ww-a1. Конфигурацията за достъп е : оптичен кабел -> декодер -> вивакомски рутер. Вивакомския рутер се ползва и за сигнала на IPTV-то.

Логично, когато свържа някое устройство към LAN порт-а на рутера, то получава същия външен IP адрес. (пример: вързвам втори рутер, той получава същия външен IP).

Когато сложа един обикновен суич между декодера и рутерите, всеки от тях получава самостоятелен външен ИП адрес. 

Въпроса ми е, има ли начин, да настроя вивакомския рутер, така че да пуска 2-ри WAN на LAN порта, на който е вързан втория рутер, с цел да се премахне суич-а и той да получава самостоятелен външен ИП адрес ?

Имам достъп до настройките на рутера чрез http://192.168.1.1:61080 и данните за вход в рутера.

ralink.png

Разрешен от NewRedDragon

От Виваком ти пускат един външен IP адрес към интернет ,няма как да излизаш с два адреса на вън, каквото и да правиш зад рутера :)

• Автор
преди 26 минути, ianiiovski написа:

От Виваком ти пускат един външен IP адрес към интернет ,няма как да излизаш с два адреса на вън, каквото и да правиш зад рутера :)

А защо със суич става ?

преди 6 минути, vgp_sas написа:

А защо със суич става ?

Защото тези адреси, дето ги наричаш "външни" не са публични. М/у другото, това нещо, дето го наричаш "декодер", що за мечка е? Обикновено ONT или някакво комбо устройство?

• Автор
преди 31 минути, NewRedDragon написа:

Защото тези адреси, дето ги наричаш "външни" не са публични. М/у другото, това нещо, дето го наричаш "декодер", що за мечка е? Обикновено ONT или някакво комбо устройство?

ONT e. 

Е как да не са публични, когато една бърза проверка на ИП-та, показва, че всичко свързано към суитча получава различен публичен ("външен") ИП адрес ?

преди 2 минути, vgp_sas написа:

ONT e. 

Е как да не са публични, когато една бърза проверка на ИП-та, показва, че всичко свързано към суитча получава различен публичен ("външен") ИП адрес ?

И от какъв вид са тези външни адреси? Погледни ги и ще видиш, че си зад NAT

преди 52 минути, vgp_sas написа:

А защо със суич става ?

Какво става със суич? Има устройства на които стават нещата, но на това което имаш за рутер дори със суич не виждам как ще направиш на него втори WAN!

• Автор
преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Какво става със суич? Има устройства на които стават нещата, но на това което имаш за рутер дори със суич не виждам как ще направиш на него втори WAN!

Когато суича се сложи директно след ONT-то и след него се свържат произволен по брой крайни точки, всяка от тях получава различно, едно от друго, публични IP-та.

То е ясно, че ако сложиш суича след техния рутер, нищо няма да се случи.

За това попитах, как става със суича ? Защо при него се разпределят публични ИП-та ?

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Според мен, човека просто бърка понятията

преди 1 минута, vgp_sas написа:

Когато суича се сложи директно след ONT-то и след него се свържат произволен по брой крайни точки, всяка от тях получава различно, едно от друго, публични IP-та.

Не са публични - частни са! Суча е напълно прозрачен на L2 и него IP адреси не го интересуват

• Автор
преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Според мен, човека просто бърка понятията

Не са публични - частни са! Суча е напълно прозрачен на L2 и него IP адреси не го интересуват

Най-вероятно бъркам понятията, да.

Ако са частни ИП-та как се виждат от сайтове като ТОЗИ ?

преди 5 минути, vgp_sas написа:

Най-вероятно бъркам понятията, да.

Ако са частни ИП-та как се виждат от сайтове като ТОЗИ ?

Възможно е самата услуга, за която си плащаш, да предлага някакъв pool от динамични публични адреси - но в никакъв случай не са произволен брой. При вива-та на някои услуги, мисля, че бяха 5, които се "джуркат"., но не мвярвам, при този кът на v4 адреси.

По важно е какво IP получава рутера на WAN порта. Тези сайтове показват публичното IP през което излизаш в "нет-а" в момента

преди 27 минути, vgp_sas написа:

То е ясно, че ако сложиш суича след техния рутер, нищо няма да се случи.

За това попитах, как става със суича ? Защо при него се разпределят публични ИП-та ?

Понеже ONTто работи в мостов режим,а не в рутер режим!

И какви различни адреси ти дава ? 

Ако са 192.168.Х.Х , 10.Х.Х.Х или 172.16-32.Х.Х това са частни (локални) адреси ,друго всичко е външен (публичен) IP адрес .

• Автор

Хора, не съм тесен специалист в мрежите, но не съм и идиот. Когато суича е вързан директно след ОНТ-то, дава на всяко устройство различно публично ИП. Суитча, който използвам е със 8 порта, за това съм го тествал с 7 различни неща вързани едновременно и 7те бяха с различно публично ИП. След ресет на суитча, отново нови 7 ИП-та. Естествено, че не са ми необходими. Просто го бях направил за тест.

Използвам най-обикновенна GPON услуга на Виваком.

Логиката ме кара да мисля, че цялата работа е по МАК адрес. Защото на един от рутерите мога да клон-вам МАК адреса му. При всяка промяна на МАК, нов публичен ИП. 

Ако е така както го казваш отдавна да сме минали от IPv4 на IPv6  :D :D :D

Нещо се бъркаш ,това което ти е давало като адреси са локални от DHCP сървъра на рутера ти . 

• Автор

Дава ПУБЛИЧНИ ИП-ТА, които собственоръчно едно по едно проверявам в уебсайтове, които виждат само публичните ИП-та. В допълнение даже съм записвал ИП-та, за да проследят повтаря ли ги. 

По този начин съм ползвал и заобикалял защитите на много услуги, които следят и логват ИП-то.

преди 5 минути, ianiiovski написа:

са локални от DHCP сървъра на рутера ти

Или от последния такъв на ISP. До като не видим поне първите 2 числа от тези адреси, нищо по конкретно не може да се каже. 

Дам ,дай ги тия адреси да ги видим де . 

• Автор

Ето няколко:

217.74.....

82.146....

90.154....

79.100....

87.126.....

46.10.....

И още други.

преди 3 минути, vgp_sas написа:

Ето няколко:

217.74.....

82.146....

90.154....

79.100....

87.126.....

46.10.....

И още други.

Това на WAN порт на рутер/NIC на устройство или през онзи сайт?

Според мен си с динамичен публичен адрес .

• Автор
току-що, NewRedDragon написа:

Това на WAN порт на рутер/NIC на устройство или през онзи сайт?

И на двете места.

току-що, ianiiovski написа:

Според мен си с динамичен публичен адрес .

Напълно възможно е, аз не съм активирал статичния ИП адрес. Интересното в случая е, че не ги ограничава до 5, както пише в сайта им.

Иначе, те предлагат опция от уеб Интерфейс-а да зададеш 5 динамични ИП-та по МАК адрес. И по пътя на логиката, явно всичко което е вързано на LAN портовете на техния рутер, не се вижда по МАК.

• Решение
преди 2 минути, vgp_sas написа:

И на двете места.

Ами ясно - динамичен публичен - нормално - днес е за теб, утре за друг абонат.

Това, което искаш да направиш става с истински рутер, вдигаш поне 2 интерфейса за WAN, пишеш си правилата за рутиране и NAT (по точно, обратното - за NAT и после рутирането). Естествено, ще трябва да си плащаш и за 2 статични публични адреса, ако ти е важно да са статични

• Автор

Ясно, благодаря. Не ми е важно да са статични, по-скоро ми е важно да са различни едно от друго.

Ще пробвам да флашна тоя рутер с OpenWRT, защото се оказа че това е най-обикновен китаец ZBT wg108-c, който оригинално си идва с OpenWRT.

Ще се стои със суича.😬😆

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.