Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за два рутера и свързването им

Featured Replies

Въпроса и заглавието са странни, но не разбирам от това и не знам как и какво точно да попитам. Ще звучи може би лаишки.

Имам рутер в апартамента, който е свързан с кабел. В една от стаите сигнала не е ОК. Без значение дали е 2.4 или 5 гх. Връзката не е ОК. Когато съм в другите стаи или по-близко до него, няма проблем. 

Имам и един друг по-малък и по-стар рутер. Въпроса ми е може ли някак от големия който ползвам сега, да взема сигнала и да го свържа с малкия, като го сложа (по-малкия) близо до мястото, в което няма добър сигнал. Не е опция да преместя големия рутер. Така е окабелено. 

Ако трябват модели на рутерите, мога да ги дам по-късно със снимка. Питам принципно. Само знам от преди години, че този който ползвам сега е "арчър". Каквото и да значи това. 

Ruter.thumb.jpg.06ab9dd7d241a18eae5a532d82f3e400.jpg

преди 1 час, ostavime написа:

Въпроса и заглавието са странни, но не разбирам от това и не знам как и какво точно да попитам. Ще звучи може би лаишки.

Имам рутер в апартамента, който е свързан с кабел. В една от стаите сигнала не е ОК. Без значение дали е 2.4 или 5 гх. Връзката не е ОК. Когато съм в другите стаи или по-близко до него, няма проблем. 

Имам и един друг по-малък и по-стар рутер. Въпроса ми е може ли някак от големия който ползвам сега, да взема сигнала и да го свържа с малкия, като го сложа (по-малкия) близо до мястото, в което няма добър сигнал. Не е опция да преместя големия рутер. Така е окабелено. 

Ако трябват модели на рутерите, мога да ги дам по-късно със снимка. Питам принципно. Само знам от преди години, че този който ползвам сега е "арчър". Каквото и да значи това. 

Ruter.thumb.jpg.06ab9dd7d241a18eae5a532d82f3e400.jpg

Пускаш един LAN кабел от м/у двете стаи. На втория (т.нар малък) рутер, му спираш DHCP услугата, збиваш ми IP адрес от мрежата на основния рутер (но извън неговия DHCP pool). Свързваш ги LAN<>LAN. 

+ 1 глас да ги свържеш с кабел. Друг е въпроса за как ще ги конфигурираш. За там ще трябва да споделиш какви са наличните рутери.  

преди 28 минути, ostavime написа:

Не може ли втория да взима от първия безжично и да разпространява. Нещо като хот спот да стане? 

Ruter2.thumb.jpg.821f8e81af9c64dfcf843ca25b436f2f.jpg

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Може и да има възможност, ако малкия рутер има Range extender Mode или Repeater Mode !

Или имат и двата WDS поддръжка !

А за моят рутер има това

https://en.avm.de/products/mesh-wi-fi/fritzrepeater-600/technical-specifications/

например от тука

https://www.amazon.de/-/en/AVM-Fritz-WLAN-Mesh-Repeater/dp/B07VV3YK31/ref=sr_1_3?keywords=FRITZ!+Repeater+600&qid=1682855657&sr=8-3

или 

https://www.amazon.de/-/en/FRITZ-Repeater-International-WLAN-Version/dp/B07ZQLZ7FK/ref=sr_1_4?keywords=FRITZ!+Repeater+600&qid=1682855657&sr=8-4

белгийците такива джаджи си наслагват по етажите на къщите им, щото иначе децата мрънкат че няма силен сигнал.

В моята къща съм си прокарал ЛАН кабели и не се занимавам с Wi-Fi освен рядко за един таблет, на който му пускам сигнал от втори Sitecom рутер, без никакви настройки, той си взима сигнала по ЛАН от суйч и се оправя сам. Може да праща и към телевизора в кухнята Wi-Fi ако искам да гледам и там руски канали в HD през Интернет.

Имам и едни джаджи дето пращат сигнал по кабелите на 230 волта тока и излиза за ЛАН кабел. Варианти има всякакви, ама зависи от съветниците кой какво ще те излъже, особено ако е някой “приятел“.

• Автор

Ето първия рутер 

20230430_164108.thumb.jpg.26347407de463a28ac470a9fdd0c09aa.jpg

20230430_164057.thumb.jpg.1521e1623de19fad4b9d2ce69ce02212.jpg

А ето и втория, който искам евентуално да взима сигнал от първия и да го разпрострастранява допълнително. Без кабел, ако е възможно разбира се. 

20230430_163942.thumb.jpg.ed8ae739e40e9c937c5fa59f4fc89845.jpg

20230430_164015.thumb.jpg.68322cfa1abd20f756b119548506f184.jpg

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Или имат и двата WDS поддръжка !

WDS не е MESH! Всички тия "повторители" напрактика осакатяват безжичното трасе почти на половина. По добре от кабела е само....по-дебелия кабел!

В краен случай - PLA!

преди 1 час, Белгиеца написа:

А за моят рутер има това

https://en.avm.de/products/mesh-wi-fi/fritzrepeater-600/technical-specifications/

например от тука

https://www.amazon.de/-/en/AVM-Fritz-WLAN-Mesh-Repeater/dp/B07VV3YK31/ref=sr_1_3?keywords=FRITZ!+Repeater+600&qid=1682855657&sr=8-3

или 

https://www.amazon.de/-/en/FRITZ-Repeater-International-WLAN-Version/dp/B07ZQLZ7FK/ref=sr_1_4?keywords=FRITZ!+Repeater+600&qid=1682855657&sr=8-4

белгийците такива джаджи си наслагват по етажите на къщите им, щото иначе децата мрънкат че няма силен сигнал.

В моята къща съм си прокарал ЛАН кабели и не се занимавам с Wi-Fi освен рядко за един таблет, на който му пускам сигнал от втори Sitecom рутер, без никакви настройки, той си взима сигнала по ЛАН от суйч и се оправя сам. Може да праща и към телевизора в кухнята Wi-Fi ако искам да гледам и там руски канали в HD през Интернет.

Имам и едни джаджи дето пращат сигнал по кабелите на 230 волта тока и излиза за ЛАН кабел. Варианти има всякакви, ама зависи от съветниците кой какво ще те излъже, особено ако е някой “приятел“.

За тебе знаем! Ти си по тъп и от обратната страна на обикновения чук

преди 1 час, ostavime написа:

Ето първия рутер 

20230430_164108.thumb.jpg.26347407de463a28ac470a9fdd0c09aa.jpg

20230430_164057.thumb.jpg.1521e1623de19fad4b9d2ce69ce02212.jpg

А ето и втория, който искам евентуално да взима сигнал от първия и да го разпрострастранява допълнително. Без кабел, ако е възможно разбира се. 

20230430_163942.thumb.jpg.ed8ae739e40e9c937c5fa59f4fc89845.jpg

20230430_164015.thumb.jpg.68322cfa1abd20f756b119548506f184.jpg

Влизаш в GUI на 740ката и първо дезактивираш DHCP, и сменяш IP адреса на рутера от LAN така, че да е различени от основния, но и да не е от неговия DHCP обхват. Пример , ако основният ритер ти е с адрес 192.168.0.1, направи 740ката да е 192.168.0.2. След това отиваш пак в него на Wireless и чекваш тикче на Enable WDS Bridging. Кто го чекнеш ще ти се появи поленца където да си напишеш мрежата която ще повтаряш, мак адреса на радиото на основния рутер, паролата, като може и с бутона Survey да я добавиш автоматично. Накрая пишеш същото име на мрежата да излъчва и него радио! Сейваш и си готов.

repeater.png

INFO

• Автор

Няма да мога да се оправя с това. Ще потърся помощ от човек, който разбира. Исках да разбера дали е възможно да стане това, което искам с това, което имам като техника. 

Благодаря. 

преди 29 минути, ostavime написа:

Няма да мога да се оправя с това. Ще потърся помощ от човек, който разбира. Исках да разбера дали е възможно да стане това, което искам с това, което имам като техника. 

Благодаря. 

Щом не можеш да се оправиш по-добре викни някой да цъкне там три пъти и да ти го настрои! Има и друга възможност и тя е да се инсталира друг фърмуеър, като DDWRT или има по-старички версии за OpenWRT и деривата му Gargoyle и от там да сетнеш необходимото!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.