Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пренасочване на порт към втори рутер WAN

Featured Replies

Здравейте. 

Моля за малко помощ от по-напредналите и разбиращи по мрежите. Долу горе и аз съм запоснат, но някои неща ме затрудняват.

Рутер на vivacom 4g със зададен статичен адрес. След него към WAN е включен друг рутер. Към LAN на втория рутер има включени NVR и още 3 камери. Понеже NVR в момента ползва облачна услуга и лагва. Идеята е да мога да достъпвам NVR през статичния IP адрес. Gateway на първия рутер е 192.168.1.1, а втория е направен 192.168.10.1. Възможно ли е през статичния адрес да достъпя nvr, който е с адрес 192.168.10.10 като въведа статичния 212.5.158.31 (за пример)

Поздрави и Ви благодаря 

преди 27 минути, plamen85 написа:

След него към WAN е включен друг рутер

LAN 1. рутър - LAN 2. рутър; на 2. рутър забраняваш DHCP и задаваш ip адрес извън обхвата на 1. рутър.
Тази тема е предъвквана поне 20 пъти тук, във форума.

https://www.kaldata.com/forums/search/?q=vivacom рутер&quick=1

• Автор
преди 14 минути, цър-вул написа:

LAN 1. рутър - LAN 2. рутър; на 2. рутър забраняваш DHCP и задаваш ip адрес извън обхвата на 1. рутър.
Тази тема е предъвквана поне 20 пъти тук, във форума.

https://www.kaldata.com/forums/search/?q=vivacom рутер&quick=1

Благодаря ви за отговора Lan-Lan знам как да го направя, но проблема, е че LAN портовете са заети, за това питам дали има опция към WAN

преди 49 минути, plamen85 написа:

Благодаря ви за отговора Lan-Lan знам как да го направя, но проблема, е че LAN портовете са заети, за това питам дали има опция към WAN

Вариант 1 - най чистия - слагаш един обикновен суич след втория рутер и ползваш схемата LAN<>LAN

Вариант 2 - ако имаш достъп до мениджъмънта на рутер 1 - слагаш WAN порта на рутер2 в DMZ на рутер1, но така пак става двоен NAT.

Eствствено, и в двата случая, камерите и NVR са със статични частни IP адреси (или резервирани в съответния DHCP)

• Автор

Благодаря ви. суича вар1 е най-чистата работа и най-лесна за мен. Мислех го ама се занимавам с идиоти. Благодаря още един път за вниманието. Поздрави и бъдете здрави.

Да, най-лесно е със суич. Но, изисква купуване на суич, ако няма наличен...
Може и само с един 8-портов суич след рутър 1, ако не се ползва Wifi на рутър 2

Леле, к'ъф кьорчо съм - ставало дума за 4G рутър...
IP адресът към доставчика "статичен" ли е? При рестарт на 4G рутъра същия адрес ли се назначава?

преди 7 часа, plamen85 написа:

Gateway на първия рутер е 192.168.1.1, а втория е направен 192.168.10.1.

Нормално - 2 мрежи са.

преди 2 минути, цър-вул написа:

И IP адресът към доставчика "статичен" ли е? При рестарт на 4G рутъра същия адрес ли се назначава?

Това не е проблем. Вивата го предоставят, като доп. услуга за определени потребители

преди 13 минути, цър-вул написа:

Леле, к'ъф кьорчо съм

Дай почивка на очите излез на вънка на разходка , седни с приятели на карти да обелите някоя клюка из квартала .

преди 3 часа, plamen85 написа:

Мислех го ама се занимавам с идиоти. Благодаря още един път за вниманието. Поздрави и бъдете здрави.

... и ТРЪШШШШШ вратата. :D

И аз като един виден идиот от форума, да се изходя по темата, ако позволите. Рутер зад рутера изисква двоен NAT, което вече е споменато в поста на @NewRedDragon

преди 6 часа, NewRedDragon написа:

Вариант 2 - ако имаш достъп до мениджъмънта на рутер 1 - слагаш WAN порта на рутер2 в DMZ на рутер1, но така пак става двоен NAT.

В допълнение, освен демилитаризация на WAN-порта на рутер 2, ще е необходим и port forwarding в рутер 2, с който да си пренасочите трафика вече към NVR-a. Или, още по-лесно (но не и практично, нито пък безопасно) - в рутер 2 добавяте IP адреса на NVR-а в DMZ.

И сега идва ключовият момент - този 4G рутер, хубаво е със статичен IP адрес, а дали е публичен, или е частен (клас А) в мрежата на оператора? Ако е частен, нищо няма да се получи, освен ако операторът не би бил така добър да ви NAT-не трафика и NVR-ът ще попадне зад троен NAT. И там става големият мармалад.

NVR-ът лагва през телефонското приложение ли, или през Windows-кото?

преди 1 минута, Rammkopf написа:

ще е необходим и port forwarding в рутер 2, с който да си пренасочите трафика вече към NVR-a

Е, то това се подразбира :) 

преди 4 минути, Rammkopf написа:

освен ако операторът не би бил така добър да ви NAT-не трафика

Един, вече трибуквен варненски ISP така раздава "статични публични" :) 

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Какво, като е 4G (мобилен)?

Ако обхватът куца или базовата станция е натоварена ще гледа камери ама през дебиански макарон ;) Ако е и с лимитирани данни вече се нарича мазохизъм! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 13 часа, Емил Костов написа:

А ти сигурен ли си, че не ти лаги просто, защото ползваш мобилна свързаност?

Има слаба вероятност, но не и невъзможно

преди 12 часа, цър-вул написа:

Леле, к'ъф кьорчо съм - ставало дума за 4G рутър...
IP адресът към доставчика "статичен" ли е? При рестарт на 4G рутъра същия адрес ли се назначава?

Нормално - 2 мрежи са.

Да, IP адреса е статичен.

преди 11 часа, Rammkopf написа:

... и ТРЪШШШШШ вратата. :D

И аз като един виден идиот от форума, да се изходя по темата, ако позволите. Рутер зад рутера изисква двоен NAT, което вече е споменато в поста на @NewRedDragon

В допълнение, освен демилитаризация на WAN-порта на рутер 2, ще е необходим и port forwarding в рутер 2, с който да си пренасочите трафика вече към NVR-a. Или, още по-лесно (но не и практично, нито пък безопасно) - в рутер 2 добавяте IP адреса на NVR-а в DMZ.

И сега идва ключовият момент - този 4G рутер, хубаво е със статичен IP адрес, а дали е публичен, или е частен (клас А) в мрежата на оператора? Ако е частен, нищо няма да се получи, освен ако операторът не би бил така добър да ви NAT-не трафика и NVR-ът ще попадне зад троен NAT. И там става големият мармалад.

NVR-ът лагва през телефонското приложение ли, или през Windows-кото?

Като минава през облачната услуга лагва. На други места съм го правил със суич и статичен IP адрес и всичко върви бомба. Тука както го коментирахте проблемите са може би 2 ако не и 1. Слагам суич, клиента ще си плати 30-40 лв и заспива. Евентуално обхвата да куца, но преди цялата хамалогия го проверих и 20mgb си ги държи. Не мисля, че човек трябва да си къса нервите за 30-40 лв. Въпроса беше зададен ако настройката е нещо не толкова сложно. Кофтито е сега ще камерите и NVR работят с DHCP резервация към 2 ри рутер. Сега те първа трябва да направя това на рутер 1. То още по - кофтито, е че всичко се намира на едно поле където пролетното слънце пече в монитора. Още един път ви благодаря за съветите и насоките, но времето ми е оскъдно за да си играя и то на полеви условия.

преди 2 часа, plamen85 написа:

Слагам суич, клиента ще си плати 30-40 лв и заспива.

Аааа, ти за пациент го правиш това нещооо ...

Аз реших, че това

преди 17 часа, plamen85 написа:

Мислех го ама се занимавам с идиоти.

се отнася за нас със съветите. :D

Да минаваш в NAT зад NAT-а винаги е приказка, в която не искаш да влизаш. Колкото по-малко устройства по веригата, толкова по-малък шанс за последващи проблеми. Достатъчно е само на едното "умно" устройство да му увисне сополът, като примигнат тоците, и върви търси къде е драмата.

Неслучайно те питах кое лагва - ако NVR-ът е китаец и работи с XmEye (или аналога му - ICSee) на телефон, телефонското приложение минава през Амазон, някъде из Европа, за да стигне до NVR-а обратно в България. Но на компютър, с Baite CMS за Windows, връзката през облака минава в P2P и се закачаш България<->България, затова там лаг няма. Възможно е към проблема да допринася и покритието на мобилния оператор. Тез безжични решения са, колкото да имаш някаква връзка, а не гарантирана такава.

Има и друг момент - настройката на камерите и трафика, който бълват! Виждал съм как се оставят камери на CBR стрийм, вместо на VBR, и дори при липса на движение в кадъра, камерите непрекъснато си бълват по 3-4 мегабита в секунда, всяка, за няма нищо. Аз бих тръгнал първо с оптимизация настройката на NVR-а., честно казано.

• Автор
преди 20 часа, Rammkopf написа:

Аааа, ти за пациент го правиш това нещооо ...

Аз реших, че това

се отнася за нас със съветите. :D

Да минаваш в NAT зад NAT-а винаги е приказка, в която не искаш да влизаш. Колкото по-малко устройства по веригата, толкова по-малък шанс за последващи проблеми. Достатъчно е само на едното "умно" устройство да му увисне сополът, като примигнат тоците, и върви търси къде е драмата.

Неслучайно те питах кое лагва - ако NVR-ът е китаец и работи с XmEye (или аналога му - ICSee) на телефон, телефонското приложение минава през Амазон, някъде из Европа, за да стигне до NVR-а обратно в България. Но на компютър, с Baite CMS за Windows, връзката през облака минава в P2P и се закачаш България<->България, затова там лаг няма. Възможно е към проблема да допринася и покритието на мобилния оператор. Тез безжични решения са, колкото да имаш някаква връзка, а не гарантирана такава.

Има и друг момент - настройката на камерите и трафика, който бълват! Виждал съм как се оставят камери на CBR стрийм, вместо на VBR, и дори при липса на движение в кадъра, камерите непрекъснато си бълват по 3-4 мегабита в секунда, всяка, за няма нищо. Аз бих тръгнал първо с оптимизация настройката на NVR-а., честно казано.

Благодаря ти. Виждам, че си в час. Да прав си ползвам NVR и камери работещи с Xmeye и icsee. За всичко си с правo и няма спор. Принципно избягвам да ползвам облачната услуга към NVR. Връзката сече на телефон ползвайки се облачната услуга. Всичко е настроено на VBR. Гледам ако има възможност да се заяви стасичен адрес и през порт 34567 да се прави достъп директно до него без ползването на облака (България - България) В този случай няма проблеми. Ама клиента като не иска да даде 30 лв повече за един суич, а ти хвърли един умрял рутер и каже използвай това, става мазало. Закачих 3 камери и нвр на Lan като им зададох точни адреси по мак, че понякога при рестарт си бъркат IP тата макар и да са зададени статично в камерите. Всичко тръгва, но ме е яд на себе си, че да им спестиш едни 30 лв след това ти е грозно асемблирано всичко. Ох аман. За сега всичко върви добре, но ще мина на суич, че и аз се дразня. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.