Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е мнението ви за агенциите за имоти и какво може да се промени

Featured Replies

Здравейте хора,

Какво е мнението ви за имоти агенциите и какво може да се промени/подобри в посредничеството между брокер и клиент?

Благодаря предварително!

:offtopic_s:

преди 3 минути, Banesc написа:

както   взе хляба на програмисчетата

Чаак, пък! Голямо просташко изхвърляне! Точно в твой стил!
По темата - много от агенциите вършат малко, искат много. Което очерня лицето на бизнеса ви.

преди 1 час, Християн Димитров Building написа:

Здравейте хора,

Какво е мнението ви за имоти агенциите и какво може да се промени/подобри в посредничеството между брокер и клиент?

Благодаря предварително!

Ако нещата са все още такива каквито бяха през 2016та, значи първо трябват закони които да им регулират дейността оттам нататък  вече си е до фирма и най вече до човек естествено.

• Автор
преди 3 часа, цър-вул написа:

:offtopic_s:

Чаак, пък! Голямо просташко изхвърляне! Точно в твой стил!
По темата - много от агенциите вършат малко, искат много. Което очерня лицето на бизнеса ви.

Споделете, малко повече в детайли, какво имате предвид и какви очаквания, откъм работа, бихте имали към 1 брокер.

преди 4 часа, Banesc написа:

изкуствения интелект ще ви  вземе хляба  както   взе хляба на програмисчетата 

GPT ще те разведе ли из обекта, ще иде ли до кадастъра, ще иде ли до нотариус. Не, че тия неща не могат да се виртуализират/цифровизират, но това ще стане след после. Маняна

преди 1 час, Християн Димитров Building написа:

Споделете, малко повече в детайли, какво имате предвид и какви очаквания, откъм работа, бихте имали към 1 брокер.

Да видим :

1. 2015-та продадох един апартамент в София, наехме брокер от голяма агенция(Няма да споменавам коя за да не стои като черен PR), който пусна обяви, водеше хора на оглед и до там.
2. Стигна се до капариране, купувача даде парите, брокера си получи комисионната, после всичко сам трябваше да оправям откъм документи, ако нещо не знаех единствено по телефона ми се казваше какво и защо, но никой не си направи труда да дойде с мен, сам тичах по кадастри, общини, агенции по вписвания и пр...
...е поне се научих.

Няколко месеца по-късно започнах търсене на имот с цел покупка :

1. Ходене по огледи, разговори със собственици, всичко стандартно и нормално.
2. Тук дойде и това което най много ме шокира от вашия бранш : Всичките брокери с които имах неудоволствието да се срещна по време на този период на търсене изискваха комисионна както от продавача когото представляваха така и от мен(купувача) или накратко излизаше че представляват и двете страни, а в случай че си имах мой брокер трябваше пак и на тях да плащам, което освен че е пълна глупост смятам че е и конфликт на интереси което пък от своя страна е противозаконно.

да не говорим че при послдния имот който гледах и се бях харесал, в деня в който щях да го капарирам бабката която беше в ролята на брокер най нагло каза на възрастната женица която беше продавач на имота че трябва САМА да ходи се оправя с документациите, а после се пресегна към парите които тъкмо бях дал за капаро, само че я плеснах през ръката и й казах че така няма да стане, последва буря от глупости каквито само човек с много ниско ниво на култура и възпитание би могъл да сътвори, пред нея казах на собственичката да си смени брокера и, че същия е длъжен да е с нея по институциите(Нещо което научих след като вече бях продал моя апартамент) и си тръгнах.

Така и не купих имот, а после живота ми показа , че не е и трябвало.

Очакванията към един брокер са , да е кадърен, да си върши съвестно работата, да не се скатава от бомащината и тичането по институции, особено когато клиента е човека който не би могъл да се оправи сам, да не си получава комисионните на ръка с цел да крие данъци и да не попада в конфликт на интереси(примера от по-горе), да са позиривни, усмихнати, приветливи.

Дано съм бил полезен.

Аспектите са два: Дали продаваш имот или купуваш. 

Принципно нужда от такава агенция имат продавачите, а не купувачите. Считайте, че въпросните агенции са рекламно дружество. 

Като купувач на недвижим имот, то не очаквайте такава агенция да защити интересите ви. 

Удобство е за фирмите "произвеждащи" такъв продукт.  

Какво може да се промени: Да има регистър и се изисква някакъв лиценз за практикуване на такава дейност. Някак си не върви титуляр на такава агенция да няма юридическо образование. (Примерно...) Затова и съветвам, ако се допирате до такава агенция, то се заинтересувайте "шефът" какво образование има!!! ;) 

Успех!

• Автор
на 24.05.2023 г. в 7:06, дioiд написа:

Аспектите са два: Дали продаваш имот или купуваш. 

Принципно нужда от такава агенция имат продавачите, а не купувачите. Считайте, че въпросните агенции са рекламно дружество. 

Като купувач на недвижим имот, то не очаквайте такава агенция да защити интересите ви. 

Удобство е за фирмите "произвеждащи" такъв продукт.  

Какво може да се промени: Да има регистър и се изисква някакъв лиценз за практикуване на такава дейност. Някак си не върви титуляр на такава агенция да няма юридическо образование. (Примерно...) Затова и съветвам, ако се допирате до такава агенция, то се заинтересувайте "шефът" какво образование има!!! ;) 

Успех!

Здравейте,

Уважавам мнението Ви, но не мога да се съглася, напълно с него, относно купувачите.

Не мислите ли, че е добра идея купувачите да имат човек, който е всеки ден на пазара и да го консулитира правилно клиента, да води преговори, за цена и условия, както и да посредничи за изваждането на документи за сделката и да помага при работата с кредитни консултанти и нотариуси?

икономическата обстановка е  такава  че има голяма вероятност  имотите да поевтиняват

което значи че ще купуват сега само тези които не разбират или им трябва имот на всяка цена 

на 24.05.2023 г. в 7:06, дioiд написа:

Принципно нужда от такава агенция имат продавачите, а не купувачите.

Какво му е лошото купувачът да има посредник, който да сортира предложенията според изискванията на купувача и да му ги представи/разведе из тях. Както е добре като купуваш кола да си с твой автомонтьор.
Лошото е, че ние българите сме много предубедено племе и във всеки посредник виждаме мошеник...
Лекарят ми, адвокатът ми,....брокерът ми.

на 25.05.2023 г. в 16:31, Християн Димитров Building написа:

Здравейте,

Уважавам мнението Ви, но не мога да се съглася, напълно с него, относно купувачите.

Не мислите ли, че е добра идея купувачите да имат човек, който е всеки ден на пазара и да го консулитира правилно клиента, да води преговори, за цена и условия, както и да посредничи за изваждането на документи за сделката и да помага при работата с кредитни консултанти и нотариуси?

Определено не мисля. -> От личен опит, един ирландец зачеркна България, а имаше намерение да купи апартамент и къща. Именно, защото ползваше агенция която уж била "в час" на пазара на недвижими имоти, а цените му бяха дадени повече от двойно. От друга страна аз съм бил и от страна на купувач. Там въпроса се свежда да имате доверен нотариус. Отделно това опита ми с клиенти (от страна на продавача) е, че "клиентите" на такива агенции не са много лоялни, а то е поради факта, че практиката на "вид'"такива агенции е да взема комисионна и от двамата, т.е. едва ли не са "ме" принуждавали да сключвам договор с тях, а от друга страна "клиентът" ми "намига" и прочие ... при положение, че вече имам договор с избрана от "мен" агенция ... 

Пазара на недвижими имоти не е подобен на пазара за "движими" неща, т.е. един и същ като размер имот имат различна цена в зависимост в кой регион на София е. (Примерно...) => Да Ви напомня, че мнозинството не споделят реалната стойност на сделката. ;) Масова практика е купувачът да плаща нотариалната такса. Отделно, че себестойността на обекта само и единствено го знае производителя!!! ;) Цена на ново строителство и на вече направено е друга тема и прочие и прочие ... => Кратко недвижимите имоти не са "стандартни", т.е. няма унифицирана цена!!! 

Иначе който купувач ползва такава агенция, то го прави на свой риск, но и аз да Ви попитам: Не мислите ли, че паричният риск да Ви измамят е доволно голям???

на 25.05.2023 г. в 17:10, цър-вул написа:

Какво му е лошото купувачът да има посредник

Не е лошо, но риска да те "клъвнат" е голям. Имай си опита с компютри!!! Моля!!!

п.п. Само за сведение: Всеки нотариус вече има застраховка!!! Няма да Ви казвам защо и как е уредено ... 

преди 15 минути, дioiд написа:

п.п. Само за сведение: Всеки нотариус вече има застраховка!!! Няма да Ви казвам защо и как е уредено ... 

Преди няколко години в Русе в един вход на блок изпродадоха маса апартаменти без знанието на собствениците... Естествено в далаверата адвокат и нотариус. По стечение на обстоятелствата бях свидетел по това дело....
А това с комисионна от двете страни е супер низко. И е масова практика.

преди 6 минути, цър-вул написа:

Естествено в далаверата адвокат и нотариус.

Запомни едно от мен: Издъниш ли се като нотариус .... то вече си вън от гилдията .... => Няма да споделя какво го чака един нотариус, ако направи далавера с адвокат. ;) = Режима да си в тази гилдия е "затегнат"!!! 

Иначе, далаверата явно я е направил някой помошник-нотариус и адвокат... ;) Не са те информирали правилно ... :) 

Да използвам темата и да попитам, ако се продава недвижимо имущество ( магазин, склад) който е собственост на фирма ( ЕТ) на починал човек, и ако наследника ( син, дъщеря) реши да го продаде дължи ли данък печалба на НАП и колко?

на 25.05.2023 г. в 16:31, Християн Димитров Building написа:

Здравейте,

За мен брокерът, след като се потвърди, че ще има сделка трябва да оформи всички документи по сделката, да представлява/присъства заедно с клиента си пред нотариус и тогава може да има претенции за комисионна.
Иначе всеки може да прегледа обявите за продажби, да обходи обектите сам и да се види с продавача. (Май брокерите си мислят, че с това приключва тяхното задължение)

на 28.05.2023 г. в 13:36, Swifty1 написа:

... наследника ...

Данък върху печалбата от недвижим имот » Планекс Инвест (realtyplanex.com)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 28.05.2023 г. в 14:51, цър-вул написа:

За мен брокерът, след като се потвърди, че ще има сделка трябва да оформи всички документи по сделката, да представлява/присъства заедно с клиента си пред нотариус и тогава може да има претенции за комисионна.
Иначе всеки може да прегледа обявите за продажби, да обходи обектите сам и да се види с продавача. (Май брокерите си мислят, че с това приключва тяхното задължение)

Тук съм абсолютно съгласен с вас, относно това, че 1 брокер трябва да посредничи не само в намирането на имота за клиента, ами да продължи работата си като посредничи и с документите. А относно взимането на комисионна от 2те страни (купувач и продавач), за мен лично това е най-непорочната практика на пазара на недвижими имоти. Същото е, като 1 адвокат да работи по 2те страни по 1 дело... Чии интерес ще защитава?

И след, като обсъдихме някои практики, искам да попитам, дали някой от вас може да изкаже хубаво мнение за агенция с която е работил в последните години ?

преди 4 часа, Християн Димитров Building написа:

за мен лично това е най-непорочната практика на пазара на недвижими имоти. Същото е, като 1 адвокат да работи по 2те страни по 1 дело... Чии интерес ще защитава?

Може би искахте да кажете, че това е най порочната практика?

По новия въпрос не съм компентентен.

• Автор
на 13.06.2023 г. в 21:22, Bubbles написа:

Може би искахте да кажете, че това е най порочната практика?

По новия въпрос не съм компентентен.

Да, извинявам се, грешка на езика!

В процес на търсене на такава съм...
За мен агенцията трябва да прави следното:
1. Ако аз съм продавач:
- срещам се с агента, уточняваме ценови диапазон, подписваме пълномощно, давам му ключовете...При нотариус се явявам за изповядване на сделката.
Всички неналични документи са ангажимент на брокера. Таксите по доставянето им се включват в анекс към договора за посредничество.
2. Ако аз съм купувач:
- срещам се с агента, уточняваме ценови диапазон, подписваме пълномощно, при поява на имот, отговарящ на параметрите - оглед...При нотариус се явявам за изповядване на сделката.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.