Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скърцащ вентилатор или лош кондензатор ?

Featured Replies

Привет колеги,

Срещнах се със следния проблем.
Вентилатора на дъното ( MSI X570 gaming pro carbon)
започна да скърца. Но имам съмнения дали не е някой
кондензатор макар, че не виждам да има нещо надуто.

Усилете си звука за да чуете.

Вентилатора е, смени го със нов ако те дразни.

• Автор
преди 4 минути, Звяра!!! написа:

Благодаря за отговора. Дъното е още в гаранция.

Ако намеря някъде из нета същия вентилатор ще го сменя,
но до момента опитите ми да намеря същия удрят на камък.

Ако го спреш леко с пръст спира ли звука? Пробва ли да го почистиш от праха с някоя малка четка например и сгъстен въздух?

преди 28 минути, em3ata написа:

Привет колеги,

Срещнах се със следния проблем.
Вентилатора на дъното ( MSI X570 gaming pro carbon)
започна да скърца. Но имам съмнения дали не е някой
кондензатор макар, че не виждам да има нещо надуто.

Усилете си звука за да чуете.

Здравей като гледам това е вентилаторчето което охлажда чипсета. На снимките се вижда че е захванат с винчета може да го свалиш от радиатора, и да провериш, дали е на втулка. Ако е на втулка тя е една бяла пластмасова скобичка може и в друг цвят да е скобата. Можеш да я махнеш с помоща на игла и след това да махнеш перката и да смажеш съчмения лагер с машинно масло или ако имаш бързооборотна грес още по добре.

преди 36 минути, Звяра!!! написа:

Не е задължително да е от вента .Да пробва да смени термопастата

преди 2 минути, adersa написа:

На чипсета ли?

Аз мисля че няма да има промяна, може и да не намери същия вентилатор, но има подобни със които да замени този.

Това не е нещо скъпо и трудно, иска се два часа свободни и да обиколи по щандовете със стария вентилатор и да избере със какъв да го замени.

преди 4 минути, adersa написа:

То на клипа се чува ясно как скърца. А вентилатора е с двойни сачмени лагери.

Цитат
  • Дизайн на радиатора Frozr: Проектиран с патентован вентилатор и двойни сачмени лагери, за да осигури най-добрата производителност за ентусиасти и професионалисти. 

преди 5 часа, Звяра!!! написа:

На чипсета ли?

Аз мисля че няма да има промяна, може и да не намери същия вентилатор, но има подобни със които да замени този.

Това не е нещо скъпо и трудно, иска се два часа свободни и да обиколи по щандовете със стария вентилатор и да избере със какъв да го замени.

преди 5 часа, em3ata написа:

Дъното е още в гаранция.

И защо да си рискува гаранцията?

преди 6 часа, Raze написа:

И защо да си рискува гаранцията?

Написал съм в темата два коментара, първият коментар който съм написал не го ли прочете?

Гаранцията му не е изтекла, но при този случай тя не важи. Никой няма да му обърне внимание при положение, че всичко си работи. Дори и да се опита да направи рекламация, ако е шумно там където ще рекламира най-много да започнат да се шегуват със него и няма да му обърнат внимание!

Във първия си коментар съм написал кратко, точно и ясно,  "Вентилатора е, смени го със нов ако те дразни. " !!!

Какво означава " смени го ако те дразни " ?

Това според моите разбирания означава, че вентилатора си работи както се вижда на видеото , което е показал има гаранция която важи и ако стане нещо може да се възползва от нея. Ако го дразни до толкова, че само за това да мисли и да се ядосва заради този шум, може да го смени без да се налага да търси помощ. Не е нещо сложно или пък нещо скъпо, поправимо е но както се вижда работи и не се знае колко време може да продължи да работи, като период от време. Със този шум, нищо чудно и години да изкара без да се повреди напълно и да спре да работи. Никъде не съм му казал , че задължително трябва да си развали гаранцията и да смени това вентилаторче!

Във втория коментар, който съм написал казвам , че това вентилаторче може да се смени със някое подобно а не със същото. Това го казах след като прочето неговия коментар, от който се разбира, че той търси да си купи същия вентилатор нов.

Прочети пак горните няколко коментара и пак си задай въпроса "И защо да си рискува гаранцията?" ?

Аз спирам да отговарям в техническите теми, изгубих желание вече...........:(

преди 2 часа, Звяра!!! написа:

Прочети пак горните няколко коментара и пак си задай въпроса "И защо да си рискува гаранцията?" ?

Аз спирам да отговарям в техническите теми, изгубих желание вече...........:(

Това са абсолютни глупости! Продукта е гаранционен, вентилатора също! По-добре не пиши наистина, заблуждаваш хората. Ако стане някакъв друг проблем с дъното и видят, че е сменял вентилатора или е правил някакви манипулации, е много вероятно да му откажат гаранционно обслужване. Прочети гаранционните условия.

• Автор

Привет,

Честит празник колеги.

Вдигнах тикет към производителя в случая MSI
и чакам отговор от тяхна страна.
Реших да не пипам, преди да получа отговор от тях.
В момента който получа отговор ще ви кажа какво е станало.
Благодаря за отзивчивостта и бързите отговори.

• Автор

Привет колеги,

Отговора на производителя е,
че трябва да контактна продавача 
и оттам вече те ще решат какво да се прави.

Ще ви държа в течение.

Поздрави.

на 23.05.2023 г. в 19:14, adersa написа:

Да пробва да смени термопастата

Ей, пишман майстора!

Думите термопаста, драйвер и гумичката трябва да се забранят и да се проверяват от модератор!

Трябва да излиза следното червено съобщение - Изчакайте да проверим поредната ви глупост!

преди 1 час, JKirilov написа:

Ей, пишман майстора!

Думите термопаста, драйвер и гумичката трябва да се забранят и да се проверяват от модератор!

Трябва да излиза следното червено съобщение - Изчакайте да проверим поредната ви глупост!

СМЕШНИК

• Автор

Привет колеги,

Ъпдейт:
С оглед на това, че дъното е купувано от Германия и доставчика 
предложи да му го изпратя реших, да не го правя защото искам 
да си ползвам компютъра. 

на 23.05.2023 г. в 19:03, vlado1985 написа:

Здравей като гледам това е вентилаторчето което охлажда чипсета. На снимките се вижда че е захванат с винчета може да го свалиш от радиатора, и да провериш, дали е на втулка. Ако е на втулка тя е една бяла пластмасова скобичка може и в друг цвят да е скобата. Можеш да я махнеш с помоща на игла и след това да махнеш перката и да смажеш съчмения лагер с машинно масло или ако имаш бързооборотна грес още по добре.

Пробвах съвета на колегата колегата да го смажа, но не сработи.
Реших потърся заместващ вариант на вентилатор, но конетора
е различен и не успях да намеря. За това, реших и да потърся
лагери които да заменят моите. Съответно намерих такива от
АлиЕкспрес или Ebay.
Размерите на лагерита са 2х5х2.5
На първата снимка е вентилатора разглобен.
На втората е модела

За момента дъното ще работи без вентилатор,
като държи температура 57 -58 в idle

20230525-112120-1.jpg

20230525-110345-1.jpg

Благодаря ви за помощта и дано темата е полезна за някой вбъдеще

Общо-взето, най-добре го ползвай без вентилатор, реално едва ли ще го натовариш кой знае колко, че да прегрее, особено ако не ти е много мощен процесора. Температури принципно се мерят под товар, когато се очаква да са най-високи, не при не натоварена система.  Принципно, ако са до към 80 градуса, няма нужда да слагаш вентилатор.

преди 3 часа, Raze написа:

Общо-взето, най-добре го ползвай без вентилатор, реално едва ли ще го натовариш кой знае колко, че да прегрее, особено ако не ти е много мощен процесора. Температури принципно се мерят под товар, когато се очаква да са най-високи, не при не натоварена система.  Принципно, ако са до към 80 градуса, няма нужда да слагаш вентилатор.

Сега ти пишеш глупости! Не ми казвай, че си започнал да предсказваш колко ще загрее при продължителна употреба и товар.

Моя вариант е най-правилен, едно малко вентилаторче слага и си решава проблема.

Конктора, четири жички, много сложно.

Може и така да е, затова казах да го тества под товар. Доколкото съм гледал тестове на този чипсет, вентилаторите са общо-взето излишни, но може би пак зависи от процесора.

преди 29 минути, Raze написа:

пак зависи от процесора

Брях ква мисъл! :)

Оня ден дори RAM честотата не зависеше от процесора, сега всичко зависи, даже флопито...:angry:

преди 6 часа, em3ata написа:

За момента дъното ще работи без вентилатор,
като държи температура 57 -58 в idle

20230525-112120-1.jpg

20230525-110345-1.jpg

Благодаря ви за помощта и дано темата е полезна за някой вбъдеще

Вентилатора е ZOTAC PLD05010B12H : 12V 0.2A с 4 пина конектор на цена около 10$ 

https://www.buyqual.com/zotac-pld05010b12h-12v-0-2a-4wires-cooling-fan.html

преди 1 час, Звяра!!! написа:

четири жички

И три скорости ,целта е да не шуми когато не е под товар компютъра.

преди 1 час, JKirilov написа:

Брях ква мисъл! :)

Оня ден дори RAM честотата не зависеше от процесора, сега всичко зависи, даже флопито...:angry:

Да беше помислил за какво става въпрос, преди да се изкажеш толкова компетентно! Нормално е чипсета да грее повече при по-мощен процесор, а и никъде не става въпрос за честоти!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.