Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения за iPad

Featured Replies

Почти съм решила да си купя iPad 9 (64 GB, Wi Fi), но не мога да преценя много/малко/достатъчно ли са 3 GB RAM и 64 ГБ ROM. 

Може ли мнения от хора, които ползват iPad (не непременно същия :D).

Ще се ползва за забавление - предимно интернет, имейли, филми, нищо сериозно и тежко. 

Благодаря!

Здравейте,

Относно RAM памет

iPadOS успява да работи много добре с по-слаб хардуер спрямо Андроид поради оптимизации от Apple. Когато RAM паметта започне да свършва iPadOS използва компресиране, което без забележимо забавяне "архивира" по-стари данни.

По тази причина 3ГБ би трябвало да са достатъчни, ако не се притеснявате че ще остават отворени по около 1-6 приложения на заден фон в зависимост от това колко RAM памет използват.

Относно вградена памет
- Около 10ГБ е самата операционна система (iPadOS)

- около 2-4ГБ минимум трябва да са свободни по всяко време, за да работи добре операционната система

Предполагаемо потребление спрямо изброеното от вас

- бърз поглед по последно качените филми в замунда показва размер около 1.5ГБ за филм

- използване на facebook/instagram/messenger/youtube и браузъри (Chrome / Safari / Firefox / Opera/ ...) като резултат създава кеш (cache), което са копия на файловете свалени от интернет, за да се използва даден сайт или да се преглежда дадено приложение. Съветът ми е да сметнете между 1-3ГБ за всяко приложение пълно със снимки и видеа, което използвате по-сериозно. За всеки сайт, които използвате ежедневно и скролвате повече сметнете по 500MB-1GB

Груба сметка, ако отваряте сайтове като фейсбук/туитър/ютуб/... и новинарски сайтове с картинки и видеа (включително рекламните банери) биха ви били необходими 10ГБ+

Ако имате по 4 филма качени са 6ГБ+

Приложения тип социални мрежи 10ГБ+

Общо заетостта на вашия ipad при подобно потребление би бил около 40ГБ. Ще е добре да имате едно на ум при 64ГБ версия какво използвате, какво качвате и кога вече не ви е необходимо, за да го изтриете.

Ще се справи, аз използвам 8 и съм доволен, но сгреших със паметта. (32 гб...)
Взимай таблета, но със повече памет, а ако не можеш ще трябва да се съобразяваш, аз имам системна памет 4 гб и други системни файлове 10 гб. 
За игри пак става, PUBG играя без проблем.

Не бих си взел, с три гига... Каквото и да е. Имам версията с осем - лети.

И ползвам програми, от сорта на adobe Illustrator.

преди 1 час, ano написа:

- използване на facebook/instagram/messenger/youtube и браузъри (Chrome / Safari / Firefox / Opera/ ...) като резултат създава кеш (cache), което са копия на файловете свалени от интернет, за да се използва даден сайт или да се преглежда дадено приложение. Съветът ми е да сметнете между 1-3ГБ за всяко приложение пълно със снимки и видеа, което използвате по-сериозно. За всеки сайт, които използвате ежедневно и скролвате повече сметнете по 500MB-1GB

Груба сметка, ако отваряте сайтове като фейсбук/туитър/ютуб/... и новинарски сайтове с картинки и видеа (включително рекламните банери) биха ви били необходими 10ГБ+

Ако имате по 4 филма качени са 6ГБ+

Приложения тип социални мрежи 10ГБ+

И как ги правиш тези сметки без кръчмар? Ей-така, да има ли?

На мобилния, фейсбук ползва малко над 700 мегабайта кеш, на таблета Samsung Tab S6 450 мегабайта. Този кеш не се увеличава докато има свободно място в паметта, има си ограничения! По същия начин са и браузърите, дори на десктопа имат ограничения, а и при някои има настройки за това. Къде си видял браузъра постоянно да трупа кеш от по 1 GB на ден от скролване?!?

Филми могат да се гледат онлайн или през домашната мрежа.

преди 1 час, ano написа:

- около 2-4ГБ минимум трябва да са свободни по всяко време, за да работи добре операционната система

Това къде го пише?

преди 19 минути, Teemo написа:

Не бих си взел, с три гига... Каквото и да е. Имам версията с осем - лети.

И ползвам програми, от сорта на adobe Illustrator.

И какво помагаш с този adobe Illustrator? Прочете ли какви са изискванията?

преди 2 часа, Стеланка написа:

Ще се ползва за забавление - предимно интернет, имейли, филми, нищо сериозно и тежко. 

Въпросния таблет би трябвало да свърши работа, но е добре да се сметнат всички ограничения и затворената ОС, която не подлежи на модификации. Също така е невъзможно да се инсталират допълнителни приложения от трети страни, освен от официалния магазин, а там доста неща са платени.

преди 1 час, Banesc написа:

таблетите  са умряла технология

също като смартфоните

Таблетите умряха преди 5 6 години . За смартфоните не съм съгласен те първа ще навлизат масово . А аз не съм почитател на таблета обичам на едно устройство всичко да правя като смартфона . 

преди 10 минути, adersa написа:

Таблетите умряха преди 5 6 години . За смартфоните не съм съгласен те първа ще навлизат масово . А аз не съм почитател на таблета обичам на едно устройство всичко да правя като смартфона . 

И кой го интересува ти какво ползваш? Точно обратното, очаква се да се увеличават продажбите.

21 Tablet Statistics and Facts You Need To Know in 2023 (techjury.net)

преди 28 минути, Raze написа:

Това къде го пише?

моля да използвате google в бъдеще
https://support.apple.com/en-us/HT210141#:~:text=For best performance%2C try to,makes room for more content.

Цитат

For best performance, try to maintain at least 1GB of free space. If your available storage is consistently less than 1GB, your device might slow down as iOS or iPadOS repeatedly makes room for more content.

преди 9 минути, ano написа:

Като гледам и ти толкова го ползваш!

2>1

преди 1 час, ano написа:

около 2-4ГБ минимум

преди 38 минути, Raze написа:

На мобилния, фейсбук ползва малко над 700 мегабайта кеш, на таблета Samsung Tab S6 450 мегабайта. Този кеш не се увеличава докато има свободно място в паметта, има си ограничения! По същия начин са и браузърите, дори на десктопа имат ограничения, а и при някои има настройки за това. Къде си видял браузъра постоянно да трупа кеш от по 1 GB на ден от скролване?!?

на apple мобилно устройство, което гледам сега показва за Safari:
- 1.9GB Website data
- 348MB Documents & Data
- 10MB Reading list
- 9MB History
- 2 MB Extensions
- 0 MB Downloads

Предвид изтриване на кеша преди около 1 седмица, Safari е натрупал около 2.5GB данни.

преди 3 минути, ano написа:

- 1.9GB Website data

Според твоите писания, това трябва да е за 2 дни най-много и то за 1 сайт?

преди 2 минути, Raze написа:

Като гледам и ти толкова го ползваш!

2>1

заядливия тон не помага. Може ли да ми обясните, ако имате запълнено устройството на максимален капацитет без 1ГБ, който позволява да работи без да забива как бихте обновили по-голяма програма или самата операционна система?

Авторът на темата пита за общ съвет спрямо своето потребление като обикновен потребител, което предполага определени сметки да бъдат опростени по категории.

преди 1 час, ano написа:

За всеки сайт, които използвате ежедневно и скролвате повече сметнете по 500MB-1GB

преди 1 минута, Raze написа:

използвате ежедневно != ежедневно генерира по 500МБ-1ГБ

Говоря за общ кеш за отделен сайт, който се използва постоянно.
Всеки сайт заявява кои файлове колко време да се кешират. Всеки сайт предпочита по-бързо зареждане и затова почти цялото съдържание се кешира.

Моля четете написаното. Не мисля че коментарите ви към мен допринасят за автора на темата. Няма да отговарям на коментари от вас.

преди 53 минути, Raze написа:

И кой го интересува ти какво ползваш? Т

а някой интересува ли го какъв нов хардуер или видео карта ползваш ? дето все се хвалиш в всички теми за конфигурации ...паляк

преди 1 минута, adersa написа:

а някой интересува ли го какъв нов хардуер или видео карта ползваш ? дето все се хвалиш в всички теми за конфигурации ...паляк

Къде бе 'паляк' съм писал подобни неща, които да не са по темата?

• Автор

Благодаря за изказаните обосновани мнения и споделения опит! Бяха ми полезни.

Извън темата (ми): В този форум няма ли раздел и тема, където потребителите да си мерят ... тестостерона и да изпускат парата? :)

Aз виждам само едно обосновано, остаалото е хейтър групата. :)

А след това

преди 2 часа, Teemo написа:

И ползвам програми, от сорта на adobe Illustrator

очакваме отзивите на ползващите Аутокад, 3D max, Катия и т. н.

преди 4 часа, Raze написа:

И как ги правиш тези сметки без кръчмар? Ей-така, да има ли?

Филми могат да се гледат онлайн или през домашната мрежа.

Това къде го пише?

И какво помагаш с този adobe Illustrator? Прочете ли какви са изискванията?

Въпросния таблет би трябвало да свърши работа, но е добре да се сметнат всички ограничения и затворената ОС, която не подлежи на модификации. Също така е невъзможно да се инсталират допълнителни приложения от трети страни, освен от официалния магазин, а там доста неща са платени.

А ти прочете ли, какво сепита в задачата ? Отново ... За пореден път. Като не си и помирисвал мак...

Казвам на момичето, да си вземе по - хубав, за същите пари...

Как не си извадил, някое видео на лумпени, като теб, от тубата.

Мистър баничка.

преди 2 часа, JKirilov написа:

А след това

А теб те знаем целият форум и околието - освидетелстван, квартален, олигофрен.

преди 13 минути, Teemo написа:

Като не си и помирисвал мак...

И това как го реши, с кристалната топка или хвърля боб?

То е ясно, че колкото повече, толкова повече, но не разбра ли, че таблета няма да се ползва за графична/видео обработка?

преди 24 минути, Raze написа:

И това как го реши, с кристалната топка или хвърля боб?

То е ясно, че колкото повече, толкова повече, но не разбра ли, че таблета няма да се ползва за графична/видео обработка?

Разе, Рейз... Не знам как е правилното.

Когато Тиймо говори - всички мълчат и слушат.

Първо - да ти се извиня, за езика.

Знаеш ме - остър  е. Стрийт...

Не исках да навлизам, в технически подробности.

Написах на мацката това - което може да си вземе, за същите кинти.

Къде са три, къде са осем ?

Надявам се ме е разбрала - всеки с айкю над 80, би ме разбрал.

пп

Ти също - сигурен съм.

Жив и здрав!

преди 6 минути, Teemo написа:

Написах на мацката това - което може да си вземе, за същите кинти.

Кое, къде го написа? Не виждам връзки, модели.....? Въпросния таблет го намирам на такива оферти

Apple iPad 9 2021 10.2 64GB цени, оферти за Таблет (pazaruvaj.com)

Apple iPad 9 (2021), 10.2", 64GB, Wi-Fi, Space Grey - eMAG.bg

Таблет APPLE IPAD 9 WIFI SILVER 64 GB, 10.2 ", RAM 3 GB (technopolis.bg)

Къде го намираш същия или по-добър IPAD с повече RAM на такава цена, като този модел го няма с повече от 3 GB:

Apple iPad 10.2 (2021) - Full tablet specifications (gsmarena.com)

iPad (9-о поколение) - Технически характеристики (BG) (apple.com)

преди 18 минути, Raze написа:

Кое, къде го написа? Не виждам връзки, модели.....? Въпросния таблет го намирам на такива оферти

Apple iPad 9 2021 10.2 64GB цени, оферти за Таблет (pazaruvaj.com)

Apple iPad 9 (2021), 10.2", 64GB, Wi-Fi, Space Grey - eMAG.bg

Таблет APPLE IPAD 9 WIFI SILVER 64 GB, 10.2 ", RAM 3 GB (technopolis.bg)

Къде го намираш същия или по-добър IPAD с повече RAM на такава цена, като този модел го няма с повече от 3 GB:

Apple iPad 10.2 (2021) - Full tablet specifications (gsmarena.com)

iPad (9-о поколение) - Технически характеристики (BG) (apple.com)

Пак не четеш...

• Автор
преди 9 часа, JKirilov написа:

А след това

Ами опитах се. Но не ме разбраха. Аз пък не разбирам защо едно конкретно питане за конкретен модел отприщи това. Сериозно, не се ли модерира форума?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.