Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Право на собственост на мъжа ми.

Featured Replies

Здравейте.  Аз съм бесарабска българка,от Украйна,с ПМЖ.Три години живея в неофициалния брак с български гражданин. Имам дете на 9г. Нямаме съвместни деца. Преди една година моят мъж купи апартамент на изплащане. Аз плащам сметките за апартамент, той кредит.  Стана въпрос за официални отношения,но той рязко смени планове, казва че страх го да не го оставя и да не взема неговия апартамент, след официалния брак. Някакви български закони ,пазят майки със деца. За мен много не е нормално в тази ситуация ,но все пак,не разбирам, какво отношение имаме аз и мойто дете,до неговия апартамент???

Не би трябвало да може да те изгони, защото по семейното законодателство не може да гони майката и детето докато то не навърши пълнолетие. Така съдът ще отсъди правото ви да ползвате семейното жилище до 18-тата годишнина на детето ти, ако няма къде да отидете. По-добре да побързаш да го осъдиш, за да не направи някаква врътка да продаде апартамента, за да си прибере каквото си е изплатил по него до сега и да ви остави на улицата и да се скрие някъде. Не звучи като някой който иска дете и жена.

Щом жилището я закупено без брак - същото я собственост само на мъжа. Както в момента, така и ако се сключи тепърва брак.

Цитат

Лично имущество

Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност.
преди 12 минути, jhoro написа:

Щом жилището я закупено без брак - същото я собственост само на мъжа. Както в момента, така и ако се сключи тепърва брак.

Да, то може да е собственост на мъжа, но той не може да се разпорежда както си иска с него, ако е основното и единственото възможно жилище на майката и детето. Когато има деца, ситуацията е друга.

преди 22 минути, Гражданин написа:

Да, то може да е собственост на мъжа, но той не може да се разпорежда както си иска с него, ако е основното и единственото възможно жилище на майката и детето. Когато има деца, ситуацията е друга.

Детето не е негово, няма брак, как да не може да се разпорежда с неговата собственост?

преди 22 минути, Гражданин написа:

Цитат

Нямаме съвместни деца. Преди една година моят мъж купи апартамент на изплащане. Аз плащам сметките за апартамент, той кредит.  Стана въпрос за официални отношения,но той рязко смени планове, 

Те нямат брак, и апартамента е купен на негово име. В случая те нямат законно съжителство, след като нямат брак. Така че, тя не може да има никакви претенции, при положение, че няма законов документ който да удостоверява някакви законни взаимоотношения.

преди 59 минути, Гражданин написа:

Не би трябвало да може да те изгони, защото по семейното законодателство не може да гони майката и детето докато то не навърши пълнолетие. Така съдът ще отсъди правото ви да ползвате семейното жилище до 18-тата годишнина на детето ти, ако няма къде да отидете. По-добре да побързаш да го осъдиш, за да не направи някаква врътка да продаде апартамента, за да си прибере каквото си е изплатил по него до сега и да ви остави на улицата и да се скрие някъде. Не звучи като някой който иска дете и жена.

Или аз не разбирам въпроса или ти.
Според жената се интерсува просто какви са тия закони български които позволяват на съпругата да вземе имота на съпругът, а може би търси начин да урединещата така че хем да задълбочи отношенията с човека до нея хем той да е спокоен че тя няма да му вземе имота, което става с предбрачен договор например. Друг е въпроса, че ако си нямат доверие няма какво да задълбочават.

преди 1 час, Plowdiw23 написа:

Здравейте.  Аз съм бесарабска българка,от Украйна,с ПМЖ.Три години живея в неофициалния брак с български гражданин. Имам дете на 9г. Нямаме съвместни деца. Преди една година моят мъж купи апартамент на изплащане. Аз плащам сметките за апартамент, той кредит.  Стана въпрос за официални отношения,но той рязко смени планове, казва че страх го да не го оставя и да не взема неговия апартамент, след официалния брак. Някакви български закони ,пазят майки със деца. За мен много не е нормално в тази ситуация ,но все пак,не разбирам, какво отношение имаме аз и мойто дете,до неговия апартамент???

1. Три години живеете съвместно, но без брак. В БГ няма такова понятие като неофициален брак. Или е законно сключен и официален, или не е брак. Ако имате някакъв договор сключен преди това, е друг въпрос. Но не споменавате за такъв.

2. Нямате съвместни деца.

3. Вашият незаконен мъж е купил апартамент с кредит на негово име. Както изглежда вие не фигурирате нито в кредита, нито в документите за притежание на апартамента.

4. Този ваш незаконен мъж не желае да сключва брак с вас . Поне засега.

При това положение, вие нямате никакво право върху апартамента, който се води негова собственост и плаща кредит отпуснат на негово име. Дори и детето ви не е общо... Така че, не можете да имате поне на този етап никакви законни претенции към това имущество.

Цитат

,но все пак,не разбирам, какво отношение имаме аз и мойто дете,до неговия апартамент???

Докато не сключите граждански брак, нямате никакво отношение. 

Това че помагате в плащане на сметките, не ви прави съсобственик на апартамента.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Те нямат брак, и апартамента е купен на негово име. В случая те нямат законно съжителство, след като нямат брак. Така че, тя не може да има никакви претенции, при положение, че няма законов документ който да удостоверява някакви законни взаимоотношения.

Може да нямат брак, но имат достатъчно свидетели, че са живеели като семейство или на семейни начала. Тя може да каже, че няма къде да отиде и е с малко дете, независимо дали има брак или не. В случаят законът ще е на тяхна страна и той няма да може да ги изгони поне за някакъв срок, който непрекъснато може да се удължава с най-различни юрдически похвати.

преди 31 минути, Гражданин написа:

Може да нямат брак, но имат достатъчно свидетели, че са живеели като семейство или на семейни начала. Тя може да каже, че няма къде да отиде и е с малко дете, независимо дали има брак или не. В случаят законът ще е на тяхна страна и той няма да може да ги изгони поне за някакъв срок, който непрекъснато може да се удължава с най-различни юрдически похвати.

Никой не може да накара никого с който няма никакви законни обвързаности да живее заедно без значение дали има дете или не, още повече когато детето не е негово. Той винаги и по всяко време може да каже: взимайте си багажа и се махайте, след като връзката им не е узаконена. 
Бракът се сключва именно, за да даде сигурност на жената. Но при този случай, въпросният господин не искал да сключи брак и при това положение жената винаги може да остане на улицата и няма нито едно законово основание с което тя да се защити, защото те са чисто и просто една двойка живееща под един покрив като много други.

току-що, _Aumi_ написа:

Никой не може да накара никого с който няма никакви законни обвързаности да живее заедно без значение дали има дете или не, още повече когато детето не е негово. Той винаги и по всяко време може да каже: взимайте си багажа и се махайте, след като връзката им не е узаконена. 
Бракът се сключва именно, за да даде сигурност на жената. Но при този случай, въпросният господин не искал да сключи брак и при това положение жената винаги може да остане на улицата и няма нито едно законово основание с което тя да се защити, защото те са чисто и просто една двойка живееща под един покрив като много такива. 

Съжалявам, че си патка и не знаеш как стават тия неща, но никой не може да изгони на улицата жена с дете под 18, ако жената е потърсила юридическа закрила.

преди 1 минута, Гражданин написа:

Съжалявам, че си патка и не знаеш как стават тия неща, но никой не може да изгони на улицата жена с дете под 18, ако жената е потърсила юридическа закрила.

Личи си кой е патката в случая!😆

Тук става въпрос за жена и дете, приютени в някакво жилище от мъж с когото майката има интимни отношения без да има брак. Няма значение дали те живеят там от три дни или от три години. След като човекът не иска да сключва брак с нея, тя дефакто не му е никаква освен обикновена любовница. Нищо чудно въпросният господин да има друга законна съпруга, за което не знаем или дори госпожата бесарабка да не знае. Но е факт, че въпросният господин е теглил кредит, според нейните думи и той си изплаща този кредит. На нея е оставил да плаща разноските по пребиваването им в апартамента. Не виждам какво неясно има тук и за какви права може да се претендира?!

преди 4 часа, Plowdiw23 написа:

хубава ли си

имаш ли си гадже 

преди 11 минути, _Aumi_ написа:

Личи си кой е патката в случая!😆

Тук става въпрос за жена и дете, приютени в някакво жилище от мъж с когото майката има интимни отношения без да има брак. Няма значение дали те живеят там от три дни или от три години. След като човекът не иска да сключва брак с нея, тя дефакто не му е никаква освен обикновена любовница. Нищо чудно въпросният господин да има друга законна съпруга, за което не знаем или дори госпожата бесарабка да не знае. Но е факт, че въпросният господин е теглил кредит, според нейните думи и той си изплаща този кредит. На нея е оставил да плаща разноските по пребиваването им в апартамента. Не виждам какво неясно има тук и за какви права може да се претендира?!

Тогава ще се търсят свидетели, които да докажат, че тя е живяла като наемателка или като живееща на семейни начала. Законът е на страната на наемателката с дете, както и на живеещетата на семейни начала с някого и с детето си. Държавата не е чак такава мащеха, не ги гони наемателките с деца, не гони и ако се докаже, че са живяли на семейни начала, независимо дали той не е припознал детето си като свое. Няма да може да твърди, че му е била наемателка, защото няма да може да я изгони понеже тя е с дете, но няма да може и да я изгони заради това, че тя ще докаже с някоя жалоствиа пенсионерка от входа, която ще ѝ свидетелства, че са живяли на семейни начала и това дете няма къде да иде. Ако си юрист по семейно право кажи ама се съмнявам.

преди 2 минути, Гражданин написа:

Тогава ще се търсят свидетели, които да докажат, че тя е живяла като наемателка или като живееща на семейни начала. Законът е на страната на наемателката с дете, както и на живеещетата на семейни начала с някого и с детето си. Държавата не е чак такава мащеха, не ги гони наемателките с деца, не гони и ако се докаже, че са живяли на семейни начала, независимо дали той не е припознал детето си като свое. Няма да може да твърди, че му е била наемателка, защото няма да може да я изгони понеже тя е с дете, но няма да може и да я изгони заради това, че тя ще докаже с някоя жалоствиа пенсионерка от входа, която ще ѝ свидетелства, че са живяли на семейни начала и това дете няма къде да иде. Ако си юрист по семейно право кажи ама се съмнявам.

Или си много наивен, или си много тъп!

Такива които влизат и излизат от апартаменти, и които ходят на гости при приятелите си, сигурно има във всеки блок. Съдията го интересува документ удостоверяващ законността на една връзка. Не го интересува кой колко пъти ходи на гости у някого и колко време прекарва с него. Без значение дали е българка или украинка с дете, което не е от въпросният човек у когото са били на гости известно време.

преди 6 минути, Гражданин написа:

Той може да прехвърли продаде апартамента на някой негов роднина например сестра си. 

преди 7 минути, Гражданин написа:

Тук много бъркаш! Аз не съм юрист, но съпругата ми не беше с бг лк в началото тука. Минал съм го пътя - жената няма абсолютно никакви вешни права в случая, независимо от детето. Нашия предбрачен договор е 63 страници, заверен и в бг и чрез лиценизаран превод пред местния съд в USA.

Ne]ata ne sa tolkowa prosti, za]oto w opredeleni sluài stawa duma za ìst biznes

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Или си много наивен, или си много тъп!

Такива които влизат и излизат от апартаменти, и които ходят на гости при приятелите си, сигурно има във всеки блок. Съдията го интересува документ удостоверяващ законността на една връзка. Не го интересува кой колко пъти ходи на гости у някого и колко време прекарва с него. Без значение дали е българка или украинка с дете, което не е от въпросният човек у когото са били на гости известно време.

Казах ти, че ще намери поне една възрастна съседка, която да я е виждала с детето ѝ и да свидетелства от симпатии, че двамата с мъжа ѝ са живели на семейни начала. От там насетне става съвсем друго положението. Ти юрист ли си?

преди 1 час, питам написа:

Той може да прехвърли продаде апартамента на някой негов роднина например сестра си. 

Отново не пречи. Наемодателят (някой негов роднина например сестра му) няма да има право да изгони майка с дете.

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Тук много бъркаш! Аз не съм юрист, но съпругата ми не беше с бг лк в началото тука. Минал съм го пътя - жената няма абсолютно никакви вешни права в случая, независимо от детето. Нашия предбрачен договор е 63 страници, заверен и в бг и чрез лиценизаран превод пред местния съд в USA.

Договорите не са длъжни да се подчиняват на правото в страната. Може да опиташ нещо с такъв договор, например да сключиш всякакъв договор и той пак да не важи след като мине юридическа провека. Например можеш да сключиш договор, че даваш право някой да ти вземе органите, за да ги трансплантира понеже си обещал, че ще дариш дори и да си все още да жив и като стане време имаш пълното право да кажеш, че не искаш и никой няма да може да те задължи да го направиш независимо подписаната клетва в договора ти, защото няма да е законно да те убият, за да ти ги вземат, въпреки че уж по договор може да го направят за целите на изпълнението му. 

преди 6 часа, Plowdiw23 написа:

Стана въпрос за официални отношения,но той рязко смени планове, казва че го е страх да не го оставя и да не взема неговия апартамент, след официалния брак. 

Правилно го е страх човека, не трябва да се прекарва да сключва граждански брак с теб.
Той апартамент си има и си го изплаща, ти наем не плащаш а парите които даваш са за да ядете нещо все пак и за ток вода и т.н. Радвай се че те е приел с чуждо дете и си трай.
Ако имаш пари да си купиш ти свое жилище, тогава му избягай и си живей сама с детето ти.

стига бе значи аз ще си продам жилището на някой и новия собственик трябва да живее в новата си къща със някаква жена която не познава такъв случай няма

Редактирано от питам (преглед на промените)

Авторката (Plowdiw23) си „би камшика“, ама и вие се оляхте - да слушате само собствените си мнения!

Жената си казва

преди 6 часа, Plowdiw23 написа:

Някакви български закони пазят майки със деца. За мен много не е нормално в тази ситуация ,но все пак, не разбирам - какво отношение имаме аз и мойто дете,до неговия апартамент???

Демек - не се е засилила да взема апартамента или част от него!

преди 52 минути, jhoro написа:

Авторката (Plowdiw23) си „би камшика“, ама и вие се оляхте - да слушате само собствените си мнения!

Жената си казва

Демек - не се е засилила да взема апартамента или част от него!

По принцип е така - явно жената просто иска да си узакони пребиваването на тази територия! Но винаги трябва да петела да има едно на ум! Без договор - всичко може да стане.....дори и това, чче вместо да да си пия бирата, да ходя по дела! ДОГОВОР!

преди 7 часа, Гражданин написа:

Казах ти, че ще намери поне една възрастна съседка, която да я е виждала с детето ѝ и да свидетелства от симпатии, че двамата с мъжа ѝ са живели на семейни начала. От там насетне става съвсем друго положението. Ти юрист ли си?

И въз основа на кой закон ще задължат мъжа да продължи да подслонява тази жена с дете, което не е от него, след като нямат законно съжителство подкрепено с официален документ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.