Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя икономическа специалност да избера?

Featured Replies

Здравейте,

Моля, посъветвайте ме, с коя икономическа специалност да кандидатствам и къде? Като цяло избрах какво бих искала да уча, но като вариант исках да кандидатствам и за икономическа специалност. Желая да уча нещо, което ще ми е полезно не само като професия, но и в ежедневието (интересно ми е как работят банковите системи). Имайте предвид, че не обичам много математиката. Прочетох в интернет, че счетоводството е от "умиращите" професии. Объркана съм, не искам да пропилея 4 години, да уча нещо ненужно.

Благодаря предварително за Вашите отговори, ще се радвам да прочета различни мнения :)

То не само счетоводството е от умиращите професии. Изкуствения интелект ще ни замени в много области. Как да ти отговориме?

Като влезеш в Jobs.bg виж какви икономисти се търсят.

Или следвай модните тендеции и директно питай GPT. :D

Как да ти отговорим? Записваш Банково дело, щом банките са интересни, и следвай мечтите си. На теб какво ти се работи?

многохора си изгубиха времето.Всеки стана висшист защото лесно се влиза.Университети бол и всички се стремят да попълнят бройката заради субсидията.

То да ти кажа и аз се чудя аджеба в какво човек би бил по-добър от робота.

• Автор
преди 11 минути, shishmanovp861 написа:

То не само счетоводството е от умиращите професии. Изкуствения интелект ще ни замени в много области. Как да ти отговориме?

Като влезеш в Jobs.bg виж какви икономисти се търсят.

Именно поради тази причина много се двоумя. Аз съм артистична личност, но като видях ChatGPT на какво е способен, осъзнах, че в креативните професии няма хляб.  Благодаря за съвета! 

преди 6 минути, Rammkopf написа:

Или следвай модните тендеции и директно питай GPT. :D

Как да ти отговорим? Записваш Банково дело, щом банките са интересни, и следвай мечтите си. На теб какво ти се работи?

Както споменах, аз съм артистична личност, имах желание да стана интериорен дизайнер. Като по-малка гледах няколко курса за графичен и уеб дизайн, започнаха да ми се получават нещата в Illustrator, но GPT показва няколко дизайна за секунди. Хората ще предпочетат сами да си правят дизайните, отколкото да плащат пари на дизайнери. Това е мнението на родителите ми. Но благодаря за отговора и насоката!

Да това е проблема. Той е перфектен и не иска заплата. А във финансите няма как без математика и то висша математика. Ползва се в икономическите модели. Има много формули във корпоративни финанси и във финансовия анализ. То ако има кой да те издържа е добре докато учиш. Защото ако ти се налага да работиш за да имаш пари и да учиш, ще искаш и с приятелки да излизаш и приятели и цвъкаш някакви тройки и четворки всъщност лъжеш себе си. Това не е да се отдадеш само на наука да имаш свободно време.

преди 13 минути, LynnL. написа:

Именно поради тази причина много се двоумя. Аз съм артистична личност, но като видях ChatGPT на какво е способен, осъзнах, че в креативните професии няма хляб.  Благодаря за съвета! 

Както споменах, аз съм артистична личност, имах желание да стана интериорен дизайнер. Като по-малка гледах няколко курса за графичен и уеб дизайн, започнаха да ми се получават нещата в Illustrator, но GPT показва няколко дизайна за секунди. Хората ще предпочетат сами да си правят дизайните, отколкото да плащат пари на дизайнери. Това е мнението на родителите ми. Но благодаря за отговора и насоката!

Ами, не бързай да демонизираш изкуствения интелект. Той може да е способен на много неща, но ние сме хора, борим се за оцеляване и живеем в затворена система, в която буквално зависим един от друг. Ако изпозаменим хората масово, ще си отрежем клона, на който седим. И умните глави "горе" го знаят. Сложен е въпросът, наистина, но ако се целиш в някаква високоплатена позиция в голяма компания, а не да си седиш някъде на първо ниво или в малка фирма, нямаш притеснения. ИИ ще изземе функциите на 2/3 от индийците в кол-центровете, вероятно, които така или иначе са обучени да "помагат" като роботи и няма особена полза от тях. Така, както аз ги виждам нещата, тази технология сега е в бума си, защото е достъпна до широката маса безплатно, за да се обучава и "калибрира", но когато достигне едно по-сериозно ниво, ще започне да струва пари на годишна база и ще се използва като помощен инструмент от хора като теб в работата, а не от Пешо и Гошо, да си правят безплатно дизайна на стаята. Ще има и отворени решения, разбира се, но бъдещето на ИИ е в професионалните приложения, от които да правим още повече пари, а не да пенсионираме населението преждевременно. Така че, учи, каквото ти се учи. Ако си интелигентна и адаптивна, с опортюнистичен характер, ще си намериш място във времето, в което живееш.

Аз съм завършил техникум с "Радиотехника и Телевизия", в дипломата ми пише "Монтьор на радио- и телевизионна апаратура". Държавният ми изпит и дипломната защита бяха върху телевизори и електронни схеми от '70-те и '80-те. Да не мислиш, че ремонтирам телевизори в момента? :D Поялник не съм пипвал от години. Я се огледай - всичко е телефони, таблети и Интернет. И не съм останал гладен, даже обратното, просто съм си намерил мястото в модерното време. Споко, следвай желанията си и, ако имаш мозък в главата си, ще се оправиш. Не го мисли ИИ-то.

Какво значи перфектни компютърни умения? Щото всеки има компютър и влиза в интернет и го владее перфектно. Word и Excel те там са формулите трабва ги владееш много добре. Какво значи перфектен английски? То всеки ги завишава процентите в CV-то. И дойде един агличанин или американец и лъсва цялата работа. С учене става и то здраво.

Гледам отдавна в джобса се търсят лични асистенти на управителя с хубава заплата. Два езика и компютри и не ти трябва висше.

преди 1 час, LynnL. написа:

Прочетох в интернет, че счетоводството е от "умиращите" професии. Объркана съм, не искам да пропилея 4 години, да уча нещо ненужно.

това не е вярно

преди 2 часа, LynnL. написа:

като вариант исках да кандидатствам и за икономическа специалност. 

Имайте предвид, че не обичам много математиката.

Извини ме ако съм твърде груб, но явно не трябва да се занимаваш с икономика.

Насочи се към нещо което ти се отдава и обичаш да правиш, не си губи времето с икономика ил икаквото и да е само защото сега е така е модерно, помисли си утре като остарееш и се замислиш за живота си за какво би съжалявала че не си направила за да завършиш и работиш нещо което не харесваш само заради една мода.

Успех! :)

Да перефразирам @Bubbles

Няма как от балетист, да станеш боксьор. Та и ти, от дизайнер - банкер.

ИИ никога няма да ни замени - още повече, артистичните натури.

• Автор
преди 7 часа, Rammkopf написа:

Ами, не бързай да демонизираш изкуствения интелект. Той може да е способен на много неща, но ние сме хора, борим се за оцеляване и живеем в затворена система, в която буквално зависим един от друг. Ако изпозаменим хората масово, ще си отрежем клона, на който седим. И умните глави "горе" го знаят. Сложен е въпросът, наистина, но ако се целиш в някаква високоплатена позиция в голяма компания, а не да си седиш някъде на първо ниво или в малка фирма, нямаш притеснения. ИИ ще изземе функциите на 2/3 от индийците в кол-центровете, вероятно, които така или иначе са обучени да "помагат" като роботи и няма особена полза от тях. Така, както аз ги виждам нещата, тази технология сега е в бума си, защото е достъпна до широката маса безплатно, за да се обучава и "калибрира", но когато достигне едно по-сериозно ниво, ще започне да струва пари на годишна база и ще се използва като помощен инструмент от хора като теб в работата, а не от Пешо и Гошо, да си правят безплатно дизайна на стаята. Ще има и отворени решения, разбира се, но бъдещето на ИИ е в професионалните приложения, от които да правим още повече пари, а не да пенсионираме населението преждевременно. Така че, учи, каквото ти се учи. Ако си интелигентна и адаптивна, с опортюнистичен характер, ще си намериш място във времето, в което живееш.

Аз съм завършил техникум с "Радиотехника и Телевизия", в дипломата ми пише "Монтьор на радио- и телевизионна апаратура". Държавният ми изпит и дипломната защита бяха върху телевизори и електронни схеми от '70-те и '80-те. Да не мислиш, че ремонтирам телевизори в момента? :D Поялник не съм пипвал от години. Я се огледай - всичко е телефони, таблети и Интернет. И не съм останал гладен, даже обратното, просто съм си намерил мястото в модерното време. Споко, следвай желанията си и, ако имаш мозък в главата си, ще се оправиш. Не го мисли ИИ-то.

Благодаря за обширния отговор! Вече се замислям дали да не си почина една година, за да си подредя мислите и да направя правилния избор? 

преди 7 часа, Белгиеца написа:

това не е вярно

Може би, радвам се да чуя различни мнения по въпроса, затова писах във форума. Благодаря за отговора Ви!

преди 6 часа, Bubbles написа:

Извини ме ако съм твърде груб, но явно не трябва да се занимаваш с икономика.

Насочи се към нещо което ти се отдава и обичаш да правиш, не си губи времето с икономика ил икаквото и да е само защото сега е така е модерно, помисли си утре като остарееш и се замислиш за живота си за какво би съжалявала че не си направила за да завършиш и работиш нещо което не харесваш само заради една мода.

Успех! :)

Съвсем не смятам, че отговора Ви е груб, напротив благодаря, че писахте! Всеки отговор, който получавам ме кара да се замислям и да си подреждам мислите, за да направя правилния избор!

преди 6 часа, Teemo написа:

Да перефразирам @Bubbles

Няма как от балетист, да станеш боксьор. Та и ти, от дизайнер - банкер.

ИИ никога няма да ни замени - още повече, артистичните натури.

Благодаря за отговора Ви! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.