Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за гейминг бюджет 5000лв.

Featured Replies

Здравейте.

Приготвил съм едни 5000 за нова машина. В момента ползвам доста стара конфигурация ( най новото в нея е GTX 1070 ...). Имам един LG Ultragear 27'' 2k 166hz и за втори монитор съм закачил един 49'' Samsung ужким 4к. Както само се сещате като пусна монитора на native и телевизора едновременно и видеокартата ми загива в пламъци. Та реших, че е време за ъпгрейд, но след като малко порових установих, че с частите с които разполагам единствното което мога да ъпгрейдна е 20 годишна Дачия ...

Та идеята е да сглобя нова конфиграция която да може спокойно да използва монитора и телевизора и евентуално да може да премине към 4к монитор в бъдеще. Имам и един Seagate Iron Wolf 4TB още в пликчето ( беше ми жал да го сложа в тоя кокошкарник) та евентуално мога и него да ползвам. Доста отдавна не съм сглабял компютър и съм изостнал от света на хардуера така, че приемам всякакви идеи, съвети, мечти и т.н. Мога малко да надхвърля бюджета, но нека не прекаляваме :) Благодаря предварително на всички. 

Разрешен от Botary

• Автор
преди 20 минути, Teemo написа:

Това е малко под конфигурацията която си представям :)  мисля по скоро за нещо подобно : https://pcbuild.bg/configurator?scp[2]=30634&scp[4]=31549&scp[10]=34492&scp[11]=27179&scp[60]=&scp[69]=&scp[70]=&scp[12]=32612&scp[66]=&scp[20]=17415&scp[61]=15157&scp[62]=&scp[63]=&scp[64]=&scp[65]=&scp[15]=35865&scp[67]=&scp[14]=&scp[51]=&scp[52]=&scp[53]=&scp[54]=&scp[68]=&scp[16]=31023&scp[7]=&scp[58]=&scp[59]=&scp[21]=36301&scp[22]=&scp[55]=&scp[8]=&scp[56]=&scp[57]=&scp[9]=14589&scp[27]=&scp[28]=&scp[39]=&scp[40]=&scp[29]=&scp[36]=&scp[30]=&scp[31]=&scp[32]=&scp[33]=&scp[34]=&scp[35]=&scp[37]=&scp[38]=&scp[41]=&scp[42]=&scp[43]=&scp[44]=&scp[45]=&scp[46]=&scp[47]=&scp[48]=&scp[49]=&scp[50]=&scp[23]=15299&scp[qty]=1 

От това което прочетох и изгледах останах с впечетлението, dx12 и по слециално raytracing ще е сериозен фактор в новото поколение игри правени на новия Unreal engine. От тестовете и бенчовете които изгледах 4080ките изглеждат доста подходящи дори и на 4к. От тази конфигурация с която си поиграх не съм сигурен процесора и дъното дали не са малко overkill  за тази карта, доколкото разбирам лошо избран процесор може да отреже доста производителноста на една иначе не евтина карта. Относно водното охлаждане с тях нямам никакъв опит и това което съм сложил е избрано на посоки основно защото AIO се монтират по лесно 😕  и не изискват допълнителна потдръжка във времето. RAM доколкото разбрах 32GB е стандарт за игри. SSD е задължително, не мога да си представя да се върна на HDD за друго освен сторидж. За кутия съм цъкнал на коя да е като се чудя, ако вентилаторите на водното се монтират отпред това как ще се отрази на движението на въздуха вътре в кутията като отзад имаш захранване което духа топло и реално хладен въздух незнам от къде ще влиза при положение, че топлината отива нагоре ( пак казвам че нямам никакъв опит с водно охлаждане и това което написах може да е някоя пресвета глупост :) ).

преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

Глупости ...

Дай някакви умности.

преди 2 часа, Botary написа:

LG Ultragear 27'' 2k 166hz

Имаш си един не малък, с добра резолюция и бърз монитор - защо просто не си вземеш една средна система - AM5, DDR5, добро въздушно и т.н. за по-малко от 6 бона, защото гледам в 5 не си се побрал. След време кога тръгнеш наистина да го сменяш този монитор - ще мислиш картата тогава.

преди 15 минути, Botary написа:

Това е малко под конфигурацията която си представям :)  мисля по скоро за нещо подобно : https://pcbuild.bg/configurator?scp[2]=30634&scp[4]=31549&scp[10]=34492&scp[11]=27179&scp[60]=&scp[69]=&scp[70]=&scp[12]=32612&scp[66]=&scp[20]=17415&scp[61]=15157&scp[62]=&scp[63]=&scp[64]=&scp[65]=&scp[15]=35865&scp[67]=&scp[14]=&scp[51]=&scp[52]=&scp[53]=&scp[54]=&scp[68]=&scp[16]=31023&scp[7]=&scp[58]=&scp[59]=&scp[21]=36301&scp[22]=&scp[55]=&scp[8]=&scp[56]=&scp[57]=&scp[9]=14589&scp[27]=&scp[28]=&scp[39]=&scp[40]=&scp[29]=&scp[36]=&scp[30]=&scp[31]=&scp[32]=&scp[33]=&scp[34]=&scp[35]=&scp[37]=&scp[38]=&scp[41]=&scp[42]=&scp[43]=&scp[44]=&scp[45]=&scp[46]=&scp[47]=&scp[48]=&scp[49]=&scp[50]=&scp[23]=15299&scp[qty]=1 

От това което прочетох и изгледах останах с впечетлението, dx12 и по слециално raytracing ще е сериозен фактор в новото поколение игри правени на новия Unreal engine. От тестовете и бенчовете които изгледах 4080ките изглеждат доста подходящи дори и на 4к. От тази конфигурация с която си поиграх не съм сигурен процесора и дъното дали не са малко overkill  за тази карта, доколкото разбирам лошо избран процесор може да отреже доста производителноста на една иначе не евтина карта. Относно водното охлаждане с тях нямам никакъв опит и това което съм сложил е избрано на посоки основно защото AIO се монтират по лесно 😕  и не изискват допълнителна потдръжка във времето. RAM доколкото разбрах 32GB е стандарт за игри. SSD е задължително, не мога да си представя да се върна на HDD за друго освен сторидж. За кутия съм цъкнал на коя да е като се чудя, ако вентилаторите на водното се монтират отпред това как ще се отрази на движението на въздуха вътре в кутията като отзад имаш захранване което духа топло и реално хладен въздух незнам от къде ще влиза при положение, че топлината отива нагоре ( пак казвам че нямам никакъв опит с водно охлаждане и това което написах може да е някоя пресвета глупост :) ).

Само предлагам. Достатъчно добър и доста по - евтин.

Изчакай търгашите - сега ще те нападнат.

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Имаш си един не малък, с добра резолюция и бърз монитор - защо просто не си вземеш една средна система - AM5, DDR5, добро въздушно и т.н. за по-малко от 6 бона, защото гледам в 5 не си се побрал. След време кога тръгнеш наистина да го сменяш този монитор - ще мислиш картата тогава.

Да това беше просто за пример как ми върви мисловния процес :)  това което ме притеснява е, че като седна да играя пускам и телевизора и на него нещо ми върви я клип я някои сериал и тогава доста се товари. Гледах бенчове на 4070ti  където имаше вариации на фпс падащи под 60 на 1440p и си мисля като я натоваря и с още един монитор дали няма да падна под 60 което не е желателно като се има предвд колко пари струва 😕 

Този телевизор USB няма ли? Сериала или клиповете на флашка и ... няма да те питам как играеш игра и гледаш телевизора - просто не искам да знам този отговор.

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

Този телевизор USB няма ли? Сериала или клиповете на флашка и ... няма да те питам как играеш игра и гледаш телевизора - просто не искам да знам този отговор.

Остана ми от едно време когато цъках WOW и трябваше да си запълвам времето с нещо когато чакам за група или летя на някъде :) 

Предлагам ти да заложиш на АМД АМ5. На дъното след време ще можеш да монтираш още две поколения процесори. Бюджета позволява нещо подобно:

1. AMD RYZEN 7 7800X3D

2. ASROCK B650E PG RIPTIDE WiFi

3. SAPPHIRE RX 7900XTX GAMING OC Pulse 24GB GDDR6

4. KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

5. KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIE 4.0 NVME 1024GB

6. MSI MPG A850G PCIE5 80 Plus Gold

7. NZXT H5 Elite Matte Black

8. Thermalright Peerless Assassin 120 SE

9. Arctic P12 PWM PST - 2бр.

Общо всичко излиза 4933лв.

Сглобяването, тестването за стабилност, основни настройки в БИОС, инсталиране на ОС и драйвъри, както и доставката са безплатни

Процесора е в момента най-добрия геймърски такъв, заради 3D кеша. Дъното има WiFi и е с PCIe 5.0, което след време може да е от значение, а все пак ти препоръчвам АМ5 за да е актуална във времето. Видео картата е флагмана на АМД към момента и както сам спомена е с 24Гб памет. Паметта е оптимална за АМД, 6000MHz CL32. SSD-то е едно от най-добрите на пазара, мисля че 1Tb ще е достатъчно за ОС и някоя игра, при положение, че е наличен и 4ТБ хард диск за сторидж. Захранването е по новия ATX 3.0 стандарт и е предвидено да издържа на големите спайкове на новите карти. Има и 10 години гаранция. Кутията е много интересна, има много добър въздушен поток. Разполага с допълнителен вентилатор разположен под ъгъл, който вкарва студен въздух към видео картата, както и два 140мм RGB предни вентилатора. Има си и USB 3.2 Gen 2 Type-C. Добавили сме и още два изкарващи вентилатора. Охлаждането е топ въздушно тип двойна кула и за цената си от около 100лв. (98лв.) е реално без конкуренция.

• Автор
преди 50 минути, Velcho Andreev написа:

Ето едно предложение и от мен с rtx4090, като надвишаваме бюджета.

https://thx.bg/bg/share/oo

Много интересна комбинация. Не мислех , че мога да включа 4090 в моя бюджет.

• Автор
  • Решение

Спрях се на следната конфигурация:

AMD RYZEN 5 7600X

ASROCK B650E PG RIPTIDE WiFi

SAPPHIRE RX 7900XTX GAMING OC Pulse 24GB GDDR6

KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

SSD KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIE 4.0 NVME 2048GB

DeepCool AG500 BK

COUGAR GEX X2 1000, 80 Plus GOLD, PCIE 5.0, ATX 3.0

FSP CUT592 Black ARGB TG, E-ATX Full - Tower

Много благодаря на Gaming_Solutions който беще много отзивчив и изкоментира с мен всеки компонент 1 по 1.

преди 3 часа, Botary написа:

Спрях се на следната конфигурация:

AMD RYZEN 5 7600X

ASROCK B650E PG RIPTIDE WiFi

SAPPHIRE RX 7900XTX GAMING OC Pulse 24GB GDDR6

KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

SSD KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIE 4.0 NVME 2048GB

DeepCool AG500 BK

COUGAR GEX X2 1000, 80 Plus GOLD, PCIE 5.0, ATX 3.0

FSP CUT592 Black ARGB TG, E-ATX Full - Tower

Много благодаря на Gaming_Solutions който беще много отзивчив и изкоментира с мен всеки компонент 1 по 1.

Той ли ти прави конфигурацията  ?

• Автор
преди 21 часа, adersa написа:

Той ли ти прави конфигурацията  ?

И да и не. Аз имах представа горе долу какво искам и той ми помогна с отделните части и това дали са съвместими, какъв процесор е достатъчен за каква видокарта и какво ли още не. Както казах човека беше много отзивчив.

Общо взето дилемата беше 4090 vs 7900XTX. Споделих на човека, че за 1440р флагмана на NVidia е overkill. Планира се ъпгрейд на монитора на 4к, но след 2-3г. По-добре тогава да се направи ъпгрейд на картата с ново поколение като се продаде сегашната. Имам силни съмнения, че 4090 ще се справя с всичко след някоя и друга година на 4К, то и сега има игри, които при специфични настройки картата се зори, а тепърва ще навлизат игрите с UE5. Като цяло винаги съм бил на мнението, че най-изгодно е да се купи нещо, което сега върши идеална работа, а в идеалния случай има и малко запас.

преди 13 часа, Velcho Andreev написа:

Rtx4090 за 1440р и 166hz е overkill така ли? В първия пост също се казва, че ще се връзва към 4к телевизор. Само да не съжалява купувача после. Успех в продажбите. 

RTX 4090 си е карта за 4К гейминг, там е чудовище и няма аналог. При по-ниска резолюция обаче почти няма процесор, който да я нахрани. На 1440р има сходни резултати с 7900 XTX, разбира се с изключен RT. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.