Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е смирение? Кой човек е смирен човек??

Featured Replies

Смирението е добродетел считана от много религии за съществена, дори първостепенна. Какво обаче означава то - да си спокоен; да не отвръщаш на злото и нападенията срещу теб; да си милосърден... ? В тази връзка съм срещал твърдения, че за да си смирен е задължително наличието на самоотверженост. Според други - разбиране. И наистина аз поне не мога да си представя смирен егоист. Това няма да е истинско смирение, а нещо друго. Също ми е невъзможно да съгласувам смирението с неразумността. Така и двете твърдения ми се струват уместни. Но това все пак е само моята гледна точка, би ми било интересно да чуя и други.

Та, какво мислите вие или религията/учението, което споделяте за смирението?

Смирен е бил Христос, макар че и той се е отказал от баща си няколко пъти.

Ние простосмъртните сме далеч от това/тези качества. Ние сме лош матРиал и за това сме наказани да умрем.

преди 49 минути, Just a Stranger написа:

Смирението е добродетел считана от много религии за съществена, дори първостепенна. Какво обаче означава то - да си спокоен; да не отвръщаш на злото и нападенията срещу теб; да си милосърден... ? В тази връзка съм срещал твърдения, че за да си смирен е задължително наличието на самоотверженост. Според други - разбиране. И наистина аз поне не мога да си представя смирен егоист. Това няма да е истинско смирение, а нещо друго. Също ми е невъзможно да съгласувам смирението с неразумността. Така и двете твърдения ми се струват уместни. Но това все пак е само моята гледна точка, би ми било интересно да чуя и други.

Смирен основно означава да си спокоен пред очакваната все някога неизбежната смърт. От там да водиш пълноценен и смислен живот изпълнен с добро към всичко и всеки!

Недей въобще вярвай в тия глупости на тези религии. Целта е да си подчинен въпреки, че те мачкат и да не отстояваш своето.

преди 9 часа, Just a Stranger написа:

не мога да си представя смирен егоист.

бабичките кътат пенсията под дюшека и казват малка им пенсията и нямат пари обаче са смирени и когато някой им се обади хвърлят пачките през прозореца

Също ми е невъзможно да съгласувам смирението с неразумността.

смирението е начин на живот и отговаряне на ситуациите с  безразиличие казват така било писано

а неразумността е свързано пак с интелекта но   с понятията тъп и глупав

докато смиренноста не се инересува от тъп  глупав умен а с реакция  по дефолт  предварително заучена 

смирението трябва да преобладава в 90 %

когато се види несправедливост да се отреагира 

а може и да не се отреагира

ако самосъхранинието е по- важно

добре е да се знаят някакви бойни спортове като самозащита

за да се покрият случайте кагато смирението не помага.

Елементарно е: Да нямаш очаквания. 

Смиреният човек постъпва праведно, а не правилно, и не очаква нещо в този свят. На него му стига да вярва. Добре знае, че може и да сгреши. Знае и как да се покае когато съгреши. Именно по този начин  не му се налага да има разочарования в живота си, които да го тикнат към лукавството. 

преди 17 часа, Just a Stranger написа:

38 Чули сте, че е било казано: "Око за око, зъб за зъб".

39 А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.

21 Тогава Петър се приближи и Му рече: Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? до седем пъти ли?

22 Исус му рече: Не ти казвам: До седем пъти - до седемдесет пъти по седем.

Смирен човек е робът който търпи тирания и робство който ближе задници и казва Добро утро Началник днес има ли работа?

• Автор

Доста разнообразни гледни точки. Някои доста по-различни от моята и разминаването може би идва от това, че за мен смирението е преди всичко вътрешно равновесие. Предимно като вътрешно спокойствие разбирам "обръщането на другата буза" и "непротивенето на злото". Да приемаш спокойно нежеланото и неудобното за мен не означава да си без воля и глас, и да се съобразяваш с всеки и с всичко. Не, че съм го постигнал (желаното равновесие), а и аз държа то да е истинско. 

Емоционалността и и личното пристрастие за мен не носят особена полза и те са това, което нарушава основно човешкия покой. В този смисъл за мен смирението не е бездействие, но при него усилието е концентрирано, без нищо излишно.

• Автор

Смирението, като си помисля, е само пред Великото и Красивото. Само то може да те накара да се преклониш по собствено желание, да онемееш, да повярваш и обикнеш от цялото си сърце. Разбира се когато първо бъде различено, осъзнато, по-късно и разбрано поне донякъде. Другото реално погледнато не е смирение. Външно може да го наподобява, но какво от това?

Още по-дълбоко изглежда (за мен) смирението към Безкрайното, всесъдържащото, това, което е в основата на всичко - смирение към бъдещето и вечността през които минава пътят ни към Него. ... Смирение пред неизчерпаемостта на тайните, които Съществуващото "крие"...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.