Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при продажба на апартамент

Featured Replies

Моля за съвет ! Със сестра ми имаме общ апартамент в София в който тя живее а аз живея в друго жилище и искам да го продадем ,но тя не иска !

Какво да направя за да мога да си взема парите от моя дял?

• Автор
преди 1 минута, angelovarna написа:

Единствено се досещам да й предложите да ви изкупи частта.

Тя не иска защото няма пари ! Тя има и друг апартамент който е съсобственост с бившия и съпруг който живее там но тя не можела да го продаде щото не искала да се кара с бившия си! Ама и той не искал да го продават щото нямал къде да живее.

Вариант е чрез адвокат и съд. Или да отидеш и ти да живееш там, докато сестра ти не издържи и реши да се премести и да го продадете :)

https://legalframe.bg/kakvo-trqbva-da-znaem-pri-delba-na-imot-mejdu-bratq-pri-nasledstvo/

Цитат

Ако обаче имотът не може да бъде разделен между съсобствениците, то същите отново могат доброволно да уредят въпроса като се прехвърли собствеността на имота в полза на единия от тях, който ще стане негов изключителен собственик като съответно може да бъде уговорено същият да заплати дяловете на останалите съсобственици като това се нарича уравняване на дяловете в пари. Тоест ефектът на тази доброволна делба ще бъде като покупко – продажба, но под формата на доброволна делба. Прехвърляне на имот чрез делба, когато съсобствениците постигат съгласие по между става бързо и с най-малко разходи по подялбата. Тук е важно да отбележим, че при делба на наследствен имот трябва да присъстват всички наследници. В противен случай тя е недействителна т.е. не поражда действие за никой от участниците в нея.

За разлика от доброволна делба, съдебно дело за делба на имот /съдебна делба/ често се проточва с години. За това е препоръчително преди да пристъпите към внасяне на иск за делба на имот  или имущество в съда, да се консултирате с имотен адвокат или да потърсите помощ от адвокатска кантора в София и страната.

• Автор
преди 19 минути, цър-вул написа:

Тегли кредит. Иначе в съда.

Тя казва ,че е питала в банката а те и отказват защото е на 67 год. и не дават кредит на тая възраст, това е проблема!

Вече не знам какво да правим.

преди 3 минути, Munka Koleva написа:

Вече не знам какво да правим.

преди 21 минути, Raze написа:

Вариант е чрез адвокат и съд.

преди 22 минути, цър-вул написа:

Иначе в съда.

• Автор
преди 21 минути, Raze написа:

Вариант е чрез адвокат и съд. Или да отидеш и ти да живееш там, докато сестра ти не издържи и реши да се премести и да го продадете :)

https://legalframe.bg/kakvo-trqbva-da-znaem-pri-delba-na-imot-mejdu-bratq-pri-nasledstvo/

Ама аз не искам делба а да ми плати половината от апартамента ! Как ще се съдим то ще е дълго време а на мене парите са ми спешни сега. За това питам има ли някакъв бърз начин чрез съдия да я накарам да продаваме!

търг и продажба или  да ти плати частта 

с търг ще го продадете на ниска цена

ако ти плати частта на разумна цена  печелите всички

най- добре е да го пуснете за продан по  взаимно съгласие и да резделите парите

и всеки да се оправя

може и да ти плаща наем

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Разбирам.

преди 1 час, цър-вул написа:

Иначе в съда.

Съда може да отнеме години до взимане на решение за една от двете страни.

преди 1 час, Munka Koleva написа:

Ама аз не искам делба а да ми плати половината от апартамента ! Как ще се съдим то ще е дълго време а на мене парите са ми спешни сега. За това питам има ли някакъв бърз начин чрез съдия да я накарам да продаваме!

Няма бърз начин, при положение, че тя не иска да продава.

Цитат

Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.

Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.

Закон за собствеността

Да обяснявам ли?

преди 44 минути, Raze написа:

Обясни как ще продаде част от апартамент?

Много просто.

Авторът пише

преди 4 часа, Munka Koleva написа:

Със сестра ми имаме общ апартамент  ...

Тук е важно, как е оформена собствеността.

Ако пише "на наследниците на ..." - значи не е правена делба. Тогава може да трябва съд.

Ако си имат Нотариални актове за отделните дялове е друго. Изпраща се нотариална покана - за изкупуване на единия дял - до другия съсобственик. Щом той откаже - делът се обявява за продажба, та същата цена. Има хора, които купуват с инвестиционна цел - не да живеят вътре. В последствие може да купят и другия дял 

• Автор
преди 18 часа, jhoro написа:

Много просто.

Авторът пише

Тук е важно, как е оформена собствеността.

Ако пише "на наследниците на ..." - значи не е правена делба. Тогава може да трябва съд.

Ако си имат Нотариални актове за отделните дялове е друго. Изпраща се нотариална покана - за изкупуване на единия дял - до другия съсобственик. Щом той откаже - делът се обявява за продажба, та същата цена. Има хора, които купуват с инвестиционна цел - не да живеят вътре. В последствие може да купят и другия дял 

Нямаме все още делба.

преди 2 часа, Munka Koleva написа:

Нямаме все още делба.

Ами направете си - доброволна или съдебна.  Няма кой да я инициира вместо вас!

Това чрез съд е небъдница, само разходи  и нерви. Ако апартаментът е голям може чрез РАЗБИРАТЕЛСТВО да се замени с по-малък и да си получите разликата . Също много трудна работа ,като задължително трябва да се направи с фирма за имоти ,който имат по-големи възможности и опит.

Аз си мисля, че има и друг вариант. Да продаде нейния дял чрез генерално пълномощно на евентуален купувач, но това предполагам ще е на по ниска цена.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.