Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на смарт брава - коя

Featured Replies

Реших да сменя входната врата. И след като съм решил да дам 1К за някаква яка такава, сега остава да избера и някаква ключалка.

Прегледах някои форуми и още не съм се спрял на ключалка. Някои модели имат WiFi, геопозициониране, bluetooth и още камион екстри, но някои имат и физически ключ.

Та искам да задам въпроса - коя е най-сигурната ключалка/брава да речем - до 200кинта.

Сигурна срючалка няма. Баба ми казваше -"Врага се ключи за да зтаеш, ме няма никой - не за да не можеш да влезеш!"

Повечето брави ползват ПИН, пръстов отпечатък,  WiFi с мобилно приложение, външен USB порт и физически ключ. Но са над 200 лева.

Аз съм за заключващи механизми от висок клас на здравина 1. Резервиран съм към модерните смарт заключващи механизми, заради възможността да се прихващат и отключват от специализирана апаратура.

• 1 месец по-късно...
на 11.07.2023 г. в 22:20, Joss Bomon написа:

Резервиран съм към модерните смарт заключващи механизми, заради възможността да се прихващат и отключват от специализирана апаратура.

Това кой ти го внуши?
Бабите пред блока ли, докато люпеше семки?

{"id":4,"type":"Router","ieeeAddr":"0x00124b002725109b","nwkAddr":12125,"manufId":4447,"manufName":"ptvo.info","powerSource":"Mains (single phase)","modelId":"router ups","epList":[1,2],"endpoints":{"1":{"profId":260,"epId":1,"devId":65534,"inClusterList":[0,7],"outClusterList":[0,18],"clusters":{"genBasic":{"attributes":{"modelId":"router ups","manufacturerName":"ptvo.info","powerSource":1,"zclVersion":1,"appVersion":1,"stackVersion":1,"hwVersion":1,"dateCode":"2023-04-10","swBuildId":"2023-04-10"}},"genOnOff":{"attributes":{}}},"binds":[],"configuredReportings":[],"meta":{}},"2":{"profId":260,"epId":2,"devId":65534,"inClusterList":[7,6],"outClusterList":[6],"clusters":{"genOnOff":{"attributes":{"onOff":1}}},"binds":[],"configuredReportings":[],"meta":{}}},"appVersion":1,"stackVersion":1,"hwVersion":1,"dateCode":"2023-04-10","swBuildId":"2023-04-10","zclVersion":1,"interviewCompleted":true,"meta":{"configured":1125666524},"lastSeen":1683384813595,"defaultSendRequestWhen":"immediate"}

Това е подпис на умна брава.
А кода долу е малка част от запис на центъра, който команда бравата..

permit_join: false
  channel: 20
  pan_id: 6754
  rtscts: false
  last_seen: ISO_8601
  output: attribute
\n\nadvanced:\n    network_key: GENERATE

Ти си. Покажи как се прихваща и имаш една подарък.

на 11.07.2023 г. в 22:07, Cocatron написа:

...

Та искам да задам въпроса - коя е най-сигурната ключалка/брава да речем - до 200кинта.

Забрави!
Самоделен електрошокер я извежда от строя без да се изживяваш като Кевин Митник по форумите.
Идеята на подобна брава засега е да подскаже, че входа не е свободен за теб или срещу малки деца. Независимо от протокола, всички работят на 2.4GHz. Синезъбите са слаби и са срещу пенсионери и лаици. По-допотопните  са на радиомодул на 433MHz, включително NRF24L01 серията.

При WiFi има парола на рутера + парола на MQTT сървъра. Последното е трън в гъза.
При zigbee или z-vawe е цял кактус. Така че елементарен вандализъм с втечнен азот и електрошокер обезсмисля покупката.

Да, не препоръчвам.
И не става въпрос за силно или слабо, а по-скоро за лично мнение на база опит.

В България (София) ми поискаха 60лв за бройка за RFID tag Reader, а в Поморие 45лв. Сложили такива чудеса на входната врата на стълбището.
Плюнах, защото 10 бройки на али са 5.4 зелени и още 5 зелени програматор. Това е много слабо и цялата работа се свежда да изпратиш кодиран радиосигнал до соленоид, който да придърпа езичето на бравата. Но защо "специалистите" завинтили помощна клавиатура с обикновен фрезенг. В случай, че тага не е под ръка, набираш код от четири цифри и си вътре. Отидох до съседния вход и с ножа на нокторезачката отвинтих един винт. Толкова за туй чудо. Идеше ми да го залея с кафето ( IP67/68 - на дядо опинците), за да продължа компромата като бял хакер, но има време, догодина. И най-вече повторих една схема с цел натрупване на опит с мощни N-канални транзистори. Идеята беше да компроментирам автомат за безалкохолни напитки. Обикновено пъхаш магнитна карта, избираш напитка и цъкаш ентъра. На свой ред сметкатата ти в банката  олеква и машината пуска консерва с кока-кола. С един авер от скука редовно пържехме автомата на един мижав търгаш. Три пъти сменя mother-board на автомата и след третия път дойде с един пикап и отнесе машината. Какво пък? От кока-колата ти пада емайла на зъбите, така че на доста имбецили им спестих ходене до зъб-кабинет. Всяко зло за добро!

"Смарт-брава". Това е тренд. Сканираш средния пръст и си вътре.
Нещо, като Z-fold телефон. Не си купувай такъв телефон. Манекенещина е голяма, но телефона е ташак. Прах в пантите и сбогом Мария. И много дразни пльонката на екрана. При изключен визията е на огъната ламарина. Махнеш ли пльонката и поредната сбогом Мария и мяташ право в гюма. И акумчето едно рахитично. Нищо, че има второ екранче и можеш безджично да зереждаш друг фон.

Смарт-брава под 70$ става за чеп. Кацата с зеле да не се клати като матрьошка. Тези над 70 и до 120 пак същия филм. Анодиран корпус от алуминий. Дръжките тоже. Не е нужно, да си Чък Норис, та като натиснеш по-сериозно и да се пръсне дръжката. Двете дръжки си съобщават от квадратен профил направен от китайски цам. Всеки цирков култорист ще го направи на осмица с захапха и два палеца. О да, пластмасата е по-евтина и защо не. Управление от 4-ри батерийки ААА. Идва ден, те клякат и езика  сдвоен от патронник, се отваря с приспособление от али пак за мижавите 5 зелени. Пунтират секретен ключ. На практика някакви бразди по заготовка. Манивела с планка и сбогом Мария отново. Самата брава е направена от жестянка и в евтините модели се контролира само езика.

Разбирам вратата да е направена от тунгстен, бронирана закалена стомана , най-малко титанова сплав и задвижвана от редуктори с автономно захранване, да ги закачиш към безпроводно умно управление.

О да, и как героя ще управлява бравата? При всички положения, командите ще минават през китайски облак, което е пореден хемороид.

Смарт-брава само вътре. тя ще индикира, че само "админа на стаята" може да я управлява.

Поздрави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.