Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за помощ при избор на конфигурация

Featured Replies

Здравейте!
Предстои ни закупуване на настолен компютър за дъщерята.

Приеха я компютърна графика в гимназията и сме обещали. Както и да е.

Та, компютъра ще се ползва, както за "работа"/не знам какво ще изисква тази компютърна графика/, така и за игри.

Ходихме до Ардес и ни направиха тази конфигурация. Нещо много ми се струва. Дали не сме сложили твърде много излишни неща?

Много Ви моля за мнение и съответно, с какво бихте заменили съответния компонент.

Благодаря!

Ардес.pdf

Цените са раздути и не е изгодно да купуваш от там. Интел също не бих ти препоръчал а и не виждам смисъл от отключен процесор и съответното дъно.

За тези пари може да вземеш R7 5800X3D - AMD Ryzen™ 7 5800X3D | AMD

Във Варио е 632 лв. - Процесор AMD Ryzen 7 5800X3D 100-100000651WOF от Vario.bg

Давам моето предложение с по-добър процесор, по-добра видео карта, по-добро и двойно по-голямо SSD и тн.

1. AMD RYZEN 7 7700 Последното поколение на АМД с 8 ядра и 16 треда. Могат да се спестят около 200лв. с AMD RYZEN 5 7600X

2. ASROCK B650E PG RIPTIDE WiFi Дъното ще поддържа поне още 2 поколения процесори след този и е с PCIe 5.0

3. KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

4. Palit RTX 4070 Dual OC 12GB GDDR6X  Спирам се на NVidia заради CUDA ядрата, може да са от полза

5. SSD KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIE 4.0 NVME 2048GB

6. be quiet! PURE POWER 12 M 750W, 80 PLUS Gold efficiency (up to 92.6%), ATX 3.0

7. DeepCool CK560 WH - RGB

8. Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB очакваме го началото на следващата седмица

9. AOC AG275QX/EU Монитора е с 2560x1440, висока яркост от 400cd/m2, ниско време за реакция, висока честота на опресняване и е с IPS матрица.

Общо всичко излиза 4193лв.

Сглобяването, тестването за стабилност, основни настройкив БИОС, както и доставката са безплатни.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, gabysik написа:

Та, компютъра ще се ползва, както за "работа"/не знам какво ще изисква тази компютърна графика/, така и за игри.

Най-добре разберете с какво точно ще се “работи” в тази гимназия, за да ви предложим възможно най-доброто. Ако компонентите са налични в даден магазин, едва ли ще отнеме повече от 2-3 дена, да поръчате и да ви го доставят или да си го вземете от място. За мишка, клавиатура и слушалки е доста индивидуално, и моята препоръка е да намерите магазин в който разрешават да се пробват, за да се избере, кое е най-удобно за дъщеря ви.

Въх, леле майко!!! 4225 лв?!? За начинаеща гимназистка? Вие наред ли сте?...

И търговците веднага скачат, да си направят оборота за месеца :lol6: 

Я вземете поговорете с някого, и уточнете какво точно ви трябва. Какъв софтуер ще се ползва, какви са му изискванията, какви игри ще се играят. Да не се окаже после, че и една по-скромна машина до около 2000 лв. ще ви върши работа. Каква компютърна графика ще правите на машина за 4000 лв., ще проектирате космическа совалка?...

Да не говоря за пълнежа, с който се опитват да ви набутат от Ардеса. Office Home and Business, ESET Internet Security, геймърски мишки и слушалки, "такса сглобяване" ... :doh: 

преди 11 минути, Rudy M. написа:

Въх, леле майко!!! 4225 лв?!? За начинаеща гимназистка? Вие наред ли сте?...

И търговците веднага скачат, да си направят оборота за месеца :lol6: 

Я вземете поговорете с някого, и уточнете какво точно ви трябва. Какъв софтуер ще се ползва, какви са му изискванията, какви игри ще се играят. Да не се окаже после, че и една по-скромна машина до около 2000 лв. ще ви върши работа. Каква компютърна графика ще правите на машина за 4000 лв., ще проектирате космическа совалка?...

Да не говоря за пълнежа, с който се опитват да ви набутат от Ардеса. Office Home and Business, ESET Internet Security, геймърски мишки и слушалки, "такса сглобяване" ... :doh: 

Да, едва ли училищните компютри разполагат с последно поколение Ryzen 7 (каквото съм предложил), така че със сигурност изискванията за софтуера се покриват. Относно гейминга, за 1440р резолюция на монитор с висока честота на опресняване, 4000лв. никак не са изхвърляне, реално компютъра е дори около 3500 без монитора. Като цяло сегашните 4000лв. за съвременен компютър са като 2000лв. преди няколко години, такава е реалността. Може ли да се мине метър с монитор на по-ниска резолюция (FullHD), 6 ядрен процесор и по-евтина видео карта, може разбира се, въпрос на приоритети.

преди 19 минути, Rudy M. написа:

"такса сглобяване" ... :doh: 

И какво е нередното в това да има такса сглобяване? Почти навсякъде има такава такса, естествено може и да ти я начислят в цената на компонентите, но едва ли някой ще върже сравнително компетентен работник, половин ден да ти сглобява компютъра безплатно.

преди 1 час, Velcho Andreev написа:

Най-добре разберете с какво точно ще се “работи” в тази гимназия, за да ви предложим възможно най-доброто. Ако компонентите са налични в даден магазин, едва ли ще отнеме повече от 2-3 дена, да поръчате и да ви го доставят или да си го вземете от място. За мишка, клавиатура и слушалки е доста индивидуално, и моята препоръка е да намерите магазин в който разрешават да се пробват, за да се избере, кое е най-удобно за дъщеря ви.

Поне в ПТГ-Варна, ги "учат" да ползват (в никакъв случай - да работят професионално) с Ps, Ai, Aind, 3Dmax и Pr. Нямат даскали за другите.

За игрите не знам какво трябва - не ме интересуват.

Знаете, че Adobe софтуера е лаком за RAM, 3DMax-a пък си иска "геймърско" видео....

Така, че предложението на @Gaming_Solutions не е за пренебрегване. Поне 2-3 гидини ще е актуална машинката

• Автор

Благодаря за предложенията.

Търсих да намеря учебния план, за да видя какво ще учат, но не успях.

За първа година имат такава специалност в гимназията 

Знам само, че преподавателите им по специалните предмети са от ТУ и ИУ.

Ще пиша отново, когато разбера повече. В действителност, така и вие ще можете да дадете по-адекватни и подходящи предложения.

Благодаря отново за отзивчивостта!

Вижте сега,

Аз също се занимавам с обработка на изображения, ползвам продукти на Adobe. Налага ми се да конвертирам обработени снимки от RAW ("суров") формат към TIFF и JPEG. Най-големите от тях са по 45MP и 100MB файлове. В такива моменти компютърът ми е най-натоварен, CPU и RAM са над 90% в Task Manager. Вентилаторите почват да работят на по-високи обороти, но компютърът се справя! А съм го събирал преди почти две години, с процесор за 300 лв., 16GB RAM, и без външна видео карта. Излезе ми малко под 1000 лв.! Работя на монитор с резолюция 3840х2160 . Да, ако си взема по-скъпи части за 3000-4000, ще пестя по няколко секунди на снимка при конвертиране :D . Ама - заслужава ли си?... Според мен - не. 

Така че, не знам какви точно програми ползват в гореспоменатата гимназия, и какво точно правят с тях, но едва ли надхвърлят натоварванията, на които е подложен моят компютър. Защото натоварването зависи не само от софтуера, а много повече - от това, което се обработва с него. Можете да извършвате едни и същи операции с Photoshop, например, върху изображение с размер 1920х1080 точки, както и върху такова с 8256х5504 точки. Във втория случай компютърът винаги ще се товари повече. Същото важи и за видеофайловете, и за векторните изображения. А ме съмнява в гимназията да работят чак с такива големи файлове. Там е по-важно да се научат принципите, начина на работа, логическата последователност. А не да се тестват максималните възможности на хардуера. 

За игри нищо не мога да кажа, вече съм на възраст, на която не ми представляват интерес. Но знам, че има различни игри, с различни изисквания към хардуера. И ако дъщеря ви не е някакъв много запален геймър, който иска да играе всички последни заглавия на макс. настройки - не са ѝ нужни супер мощна (и скъпа) видеокарта, монитор с 144Hz/1ms , светещи геймърски мишки с 20 бутона, и други подобни. 

Разбира се, ако имате излишни пари за харчене - вземете най-скъпото. И търговците на компютри трябва да живеят, че и да си купуват скъпи коли и къщи :D . Но ако харчите парите си разумно - проучете по-добре какво ви е нужно.

Успех. 

@Rudy M. Моята цел винаги е била да помагам на клиентите да си харчат парите разумно. Ако следите темите за конфигурации тук ще го знаете. Дори в съседната тема убедих клиент да не дава пари за видео карта предвидена за 4К, тъй като ползва 1440р резолюция. Спестих му едни 1000-1200лв.

Разбирам, че желанието да се изявите като "Робин Худ" надделява над разума и се изкушавате да громите лошите търговци, помагайки на жена с дете, но случая не е такъв. Както вече казах 3300-3500лв. за компютър в днешно време не са много. Да, за училищните проекти е предостатъчно, но на машината ще се играят и игри. При избора на геймърски компютър се започва от избора на монитор. В случая явно са се спряли на 27" и при този диагонал добре са се ориентирали към 1440р резолюция. FullHD (1080P) е ок до към 24", нагоре вече пикселите се виждат, особено от близо, а предполагам монитора ще е на бюро. Та за тази резолюция реално съм предложил нисък към среден клас геймърски процесор (7600Х, 7700) със среден клас видео карта. Вече има игри, където 8GB видео памет не стигат, а тепърва ще излизат все повече игри на UE5. Та в този ред на мисли карта от нивото на RTX 4070 с 12Gb видео памет за мен е санитарен минимум, не изхвърляне. Само картата струва над 1200лв. , на други места може да се намери и над 1300, а гледам стига и 1700лв. Е, с видео карта за 1200лв. как да предложа цял компютър за толкова?

Не мисля, че вие сте човека, който ще държи сметка на хората как да си харчат парите. Има хора с по-големи възможности, има и такива с по-малки. За някои е неразумно да дадеш 500лв. за пържоли, други обичат да си похапват блек ангъс и не се оплакват от цената.

Първоначално не мислех да отговарям, но първо беше:

Цитат

И търговците веднага скачат, да си направят оборота за месеца

, после пък

Цитат

И търговците на компютри трябва да живеят, че и да си купуват скъпи коли и къщи

Та го приех лично. Може и авторката на темата да го е приела лично:

Цитат

Вие наред ли сте?...

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

@Rudy M. Моята цел винаги е била да помагам на клиентите да си харчат парите разумно. Ако следите темите за конфигурации тук ще го знаете. Дори в съседната тема убедих клиент да не дава пари за видео карта предвидена за 4К, тъй като ползва 1440р резолюция. Спестих му едни 1000-1200лв.

Верно?... :D   И как така винаги се случва, че твоите "разумни препоръки" винаги са за стоки от твоя магазин?... Имало ли е поне един случай да предложиш стока от друг търговец? 

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Разбирам, че желанието да се изявите като "Робин Худ" надделява над разума и се изкушавате да громите лошите търговци, помагайки на жена с дете, но случая не е такъв.

Грешиш. Нямам такова желание. От много време пиша в този форум само от скука. Убедил съм се, че "съфорумците" (с няколко изключения) не заслужават помощ. Някой ден ще го разбереш и ти. Още си отскоро тук.

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Верно?... :D   И как така винаги се случва, че твоите "разумни препоръки" винаги са за стоки от твоя магазин?... Имало ли е поне един случай да предложиш стока от друг търговец? 

Не разбрах какво общо има въпроса ти с това, което съм писал, но да имало е. Предлагал съм и от десктопбг, когато при нас не е имало нещо налично. А в конкретния случай с видео картата, клиента се свърза с мен и искаше от мен да купи 4090 ако за това питаш. Като цяло да препоръчвам други търговци, означава, че сам не си ценя труда. Наистина странен  въпрос задаваш, не го разбирам.

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

При избора на геймърски компютър се започва от избора на монитор.

Авторката на темата не е казала, че иска геймърски компютър, нали? Иска се монитор за работа и игри. При това положение да препоръчаш евтин AOC с 144HZ и 1MHz, но с нисък клас IPS матрица не е добро предложение.

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

реално съм предложил нисък към среден клас процесор (7600Х, 7700) със среден клас видео карта. Вече има игри, където 8GB видео памет не стигат, а тепърва ще излизат все повече игри на UE5. Та в този ред на мисли карта от нивото на RTX 4070 с 12Gb видео памет за мен е санитарен минимум, не изхвърляне.

Ако не знаеш какви игри ще се играят, си е чисто изхвърляне. 

Хахахах сега пък монитора за 660лв. бил евтин, че и с евтина IPS матрица. Въпросния Асус, който са предложили има два модела, по-евтиния е с VA матрица, а по-скъпия с IPS. Имам съмнения, че и предлагат по-евтиния вариант, но с непълното наименование няма как да знаем.

ASUS TUF GAMING VG27AQA1A 27" VA

ASUS TUF Gaming VG27AQ1A HDR 27" WQHD (2560x1440) IPS

Цитат

Ако не знаеш какви игри ще се играят, си е чисто изхвърляне.

Щом на компютъра ще се играят и игри, значи е геймърски. Едва ли е отделен подобен бюджет за да се играе Candy Crush Saga

преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Та го приех лично. 

Не, не беше лично. Беше насочено по принцип към търговците, и по-конкретно към Ардес, които са едни от най-скъпите магазини, и към които авторката де беше насочила първоначално. Но ако искаш да е лично - ще го приема :)

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Хахахах сега пък монитора за 660лв. бил евтин, че и с евтина IPS матрица. 

Хахахах :) . Искаш ли да напишеш каква му е доставната цена към теб, за да се види с колко надценка го продаваш? А после същото за ASUS-ите?

А за матрицата не съм писал, че е евтина, а че е нисък клас. Сравнявал съм я с други монитори.

преди 9 минути, Rudy M. написа:

Не, не беше лично. Беше насочено по принцип към търговците, и по-конкретно към Ардес, които са едни от най-скъпите магазини, и към които авторката де беше насочила първоначално. Но ако искаш да е лично - ще го приема :)

Хахахах :) . Искаш ли да напишеш каква му е доставната цена към теб, за да се види с колко надценка го продаваш? А после същото за ASUS-ите?

А за матрицата не съм писал, че е евтина, а че е нисък клас. Сравнявал съм я с други монитори.

Сериозно ли питаш за конфиденциална информация, която ако споделя може да ми прекратят договора за партньорство?

Само ще споделя, че в търговията с хардуер надценките са най-малките изобщо. Дори търговците, които продават "скъпо" не си позволяват (или рядко го правят) двуцифрени надценки. Надценките са едноцифрено число в проценти, което е много далеч от 10%. Като сметнеш и доставката, и сглобяването и времето за тестване, които са за наша сметка..., но както и преди съм го казвал, за мен е хоби, не бизнес ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.